tojapiotrek Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Wysłałem mojego Redmi 4 PRO do serwisu "mi-serwis.pl". To widocznie ten sam właściciel co "telefonyzchin.pl", bo na paczce zwrotnej miałem jako nadawcę tę drugą firmę. Adres dla obydwu ten sam: Emilewo 37 62-640 Barłogi woj. Wielkopolskie Telefon gubił zasięg i miał małe przebarwienia na wyświetlaczu widoczne na białym tle. Przebarwień gwarancja podobno nie obejmuje, natomiast wymienili mi moduł GSM i test niby wyszedł im ok. Tylko ten test był zapewne tak rzetelny, że i u mnie w domu przed naprawą wyszłoby, że zasięg jest ok. Owszem, telefon przeważnie miał zasięg, ale dosyć często go gubił, nawet na 2G, gdzie z inymi telefonami na tej samej karcie SIM nie mam żadnych problemów. 3G i LTE w tym egzemplarzu to już w ogóle porażka. Po naprawie gwarancyjnej problem oczywiście ten sam. 1. Jakie powinienem podjąć teraz kroki, aby wyegzekwować skuteczną naprawę i nie wysyłać do nich kilkukrotnie telefonu i nie ponosić kolejnych kosztów wysyłki? 2. Po ilu naprawach powienienem otrzymać nowy egzemplarz ewentualnie zwrot jakichś pieniędzy? 3. Czy warto skorzystać z pomocy jakiejś zewnętrznej instytucji, Rzecznik Praw Konsumenta albo coś w tym stylu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 18 minut temu, tojapiotrek napisał: 1. Jakie powinienem podjąć teraz kroki, aby wyegzekwować skuteczną naprawę i nie wysyłać do nich kilkukrotnie telefonu i nie ponosić kolejnych kosztów wysyłki? 2. Po ilu naprawach powienienem otrzymać nowy egzemplarz ewentualnie zwrot jakichś pieniędzy? 3. Czy warto skorzystać z pomocy jakiejś zewnętrznej instytucji, Rzecznik Praw Konsumenta albo coś w tym stylu? 1. Nijak. Możesz już tylko wysyłać na kolejne gwarancje... Trzeba było zgłaszać z tytułu rękojmi, to by problemu nie było. 2. Nie ma powiedziane, jeżeli wysyłasz na gwarancję to niestety, ale sprzedawca może naprawiać telefon wieczność. Gdybyś zgłaszał z tytułu rękojmi to sprzedawca ma prawo do 1 naprawy urządzenia, jeżeli się ona nie powiedzie, problem będzie dalej występować lub nie będzie możliwa, to sprzedawca ma obowiązek wydać pozbawiony wad produkt lub zwrócić pieniądze. Przy 2 wysyłce z tytułu rękojmi sprzedawca ma obowiązek j/w wydać nowy lub rozwiązać umowę kupna-sprzedaży. 3. Nic Ci raczej nie pomogą, bo telefon na naprawę przyjęli, naprawę wykonali i u nich problemu nie było, a co za tym idzie, wszystko jest OK, a to, że problem dalej występuje, cóż... Musisz męczyć dalej sprzedawce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Możliwe, że moduł USB był uszkodzony przy okazji i wymiana była na zamiennik stąd problem z sygnałem. Ja bym miał oryginał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tojapiotrek Posted March 13, 2019 Author Share Posted March 13, 2019 A czy wgranie polskiego ROMu by nie pomogło? Czy nie ma się co łudzić? I jeszcze o tą rekojmię chciałem spytać: w najporstszych słowach czym się różńi rękojmia od gwarancji? I czy wysyłając już raz telefon na gwarancję mogę skorzystać teraz z prawa do rękojmi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 34 minuty temu, tojapiotrek napisał: w najporstszych słowach czym się różńi rękojmia od gwarancji? https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-gwarancja-a-rekojmia 37 minut temu, tojapiotrek napisał: czy wysyłając już raz telefon na gwarancję mogę skorzystać teraz z prawa do rękojmi? możesz. Okres trwania rękojmi to 2 lata. Rękojmia dotyczy sprzedawcy, nie producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tojapiotrek Posted March 13, 2019 Author Share Posted March 13, 2019 (edited) 8 godzin temu, Nezumi napisał: możesz. Okres trwania rękojmi to 2 lata. Rękojmia dotyczy sprzedawcy, nie producenta. A jeśli jestem drugim właścicielem telefonu ale mam dowód zakupu i gwarancję od pierwszego właściciela to też mam prawo do wymiany telefonu/zwrotu pieniędzy na podstawie rekojmi? Edited March 13, 2019 by tojapiotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 58 minut temu, tojapiotrek napisał: A jeśli jestem drugim właścicielem telefonu ale mam dowód zakupu i gwarancję od pierwszego właściciela to też mam prawo do wymiany telefonu/zwrotu pieniędzy na podstawie rekojmi? Nie do końca wiem jak z tym jest, wydaje mi się, że jeżeli nie posiadasz np umowy kupna-sprzedaży lub jakiegokolwiek innego poświadczenia od pierwszego właściciela o przekazaniu praw, to rękojmie zgłosić możesz tylko do 1 właściciela, a on dalej. Internet nie jest jednomyślny w tej sprawie, a widziałem po forach, że niektóre sklepy wymagają przekazania im kopii umowy kupna-sprzedaży poświadczonej przez notariusza. Przy gwarancji możesz zwracać bezpośrednio do sklepu i/lub producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts