Jump to content

Transmisja danych przy przełączaniu 4G/3G

streetspy

Recommended Posts

Cześć,

posiadam Mi A2 Lite z kartą PLAY i zauważyłem, że telefon w obszarach gdzie jest słaby zasięg 4G przełącza się na pasmo 3G ale niestety transmisja danych komórkowych  przestaje być aktywna. Nie docierają do mnie żadne wiadomości na WhatsApp. Jedynym rozwiązaniem w tym momencie jest włączenie i wyłączenie na kilka sekund trybu samolotowego co wymusza ponowne zalogowanie się do BTSa i transmisja danych nagle rusza. Wygląda tak jakby był jakiś problem z przełączaniem się pomiędzy 4G a 3G. Połączenia telefoniczne działają bez problemu, jedynie zawiechę łapie transmisja danych. Czy ktoś z Was ma podobny problem i czy udało się go jakoś rozwiązać? 

Cześć,

posiadam Mi A2 Lite z kartą PLAY i zauważyłem, że telefon w obszarach gdzie jest słaby zasięg 4G przełącza się na pasmo 3G ale niestety transmisja danych komórkowych  przestaje być aktywna. Nie docierają do mnie żadne wiadomości na WhatsApp. Jedynym rozwiązaniem w tym momencie jest włączenie i wyłączenie na kilka sekund trybu samolotowego co wymusza ponowne zalogowanie się do BTSa i transmisja danych nagle rusza. Wygląda tak jakby był jakiś problem z przełączaniem się pomiędzy 4G a 3G. Połączenia telefoniczne działają bez problemu, jedynie zawiechę łapie transmisja danych. Czy ktoś z Was ma podobny problem i czy udało się go jakoś rozwiązać? 

U siebie tez to zauwazylem, najczesciej podczas jazdy samochodem. Dojeżdżam z kolegą do pracy samochodem i nawet porównywałem gdy ja miałem 3g albo nic bo mój telefon stracił zasięg lte z poprzedniego btsa to w telefonie kolegi jest cały czas 4g bo już złapał z nowego btsa. U mnie albo trzeba zrobić restart modułu GSM albo znacząco dłużej poczekać na to aż się telefon sam przełączy na lte. Sieć ta sama bo mamy służbowe nr telefonów tylko kolega ma Huawei p10lite.

Mam wrażenie że na poprzedniej wersji oprogramowania ta przypadłość występowała cześciej. Teraz mam wersję z 5 stycznia.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

• 1 month later...