Kacper Skrzypek Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 MIUI 10 9.1.24/26 Dodany „Ciemny motyw” (na razie tylko Galeria i część ustawień z motywem ciemnym) dla urządzeń z Android Pie (Ustawienia > Wyświetlacz > Ciemny motyw) Poprawiona aplikacja SMS z działającymi nazwami kontaktów (tylko xiaomi.eu), FC w wyszukiwaniu Możliwość dodania znaków wodnych w Galerii (przy edycji zdjęcia > Tekst) Aktualizacja zabezpieczeń Androida 2019-01-01 dla niektórych urządzeń Poprawki tłumaczenia Poprawka braku możliwości dodania nowych APN Aktualizacja do Androida Pie dla Redmi 6 Pro (9.1.26) Następna aktualizacja 9.2.14 – Chińczycy świętują Nowy Rok Pełna lista zmian Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery lub z TWRP.me pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img W TWRP wybierz wipe > format data Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install). Uwaga na modele z obecnym w firmware Antiroll back (ARB) np. Redmi Note 5 Pro czy MI6X – TWRP należy wgrać najpierw komendą boot twrp.img, a potem zainstalować je w TWRP z menu Install > Install image, uruchomić ponownie recovery i wykonać wipe data z TWRP. Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (volume+ i power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych wg. tego poradnika Czym miuipolska różni się od Global? ROOT ROOT dla MIUI z Magisk 17.1 do instalacji z TWRP. Po instalacji należy wykonać dodatkowy restart telefonu. Brak internetu przez dane mobilne? W Orange należy ustawić poprawne APN wg tego poradnika. Blokada reklam w MIUIPolska Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu sugerujemy instalację poniższej paczki przygotowanej przez @fredek. blokada reklam do instalacji w TWRP Polecane aplikacje MIUI MiPilot 5.3.5: POBIERZ MiFit: Google Play Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Aktualizacje tygodniowe MIUI są opcjonalne i nie są bezwzględnie wymagane do prawidłowego działania telefonu. System w wersji rozwojowej może zawierać błędy, które mogą lub nie muszą być poprawione. Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot). Terminy pojawienia się aktualizacji dla konkretnych urządzeń nigdy nie będą podawane wg motto Acida: „Będzie kiedy będzie". Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska możecie nas wesprzeć tutaj:https://miuipolska.pl/dotacja/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Zginęła opcja "podwójne lte" która była w "karty sim i sieć mobilna" MiMax3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Mi5S plus - bezproblemowy update, wszystko co ma działać to działa, jak zwykle zresztą Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPrime Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Na Mi6 póki co wszystko ok Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big00s Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Mi 8 Lite też jak na razie działa bezproblemowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klocek87 Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Znikła możliwość ustawienia stylu w AoD w Mi 8 SEWysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
77kylo Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 mi max 2 brak ciemnego motywu w menu wyswietlacza sorki,to tylko da android pie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefanilla Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Mi 8 SE działa bez problemów po aktualizacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 25, 2019 Author Share Posted January 25, 2019 Redmi 6 Pro - kolejna aktualizacja na Androidzie Pie (9.1.24 była ostatnia na Oreo). @Stefanilla, @Klocek87, @QBAQ i inni posiadacze modeli MI 8 (wszystkie wersje oprócz Lite) oraz MI MIX 3 - reupload naprawiający style zegarka AOD na dedyku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTY777 Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 mam problem z kalendarzem w asystencie - wyświetla mi nadchodzące wydarzenia i jest ok ale jak dam "wszystkie" to lista "plan dnia" jest pusta, trzeba ją ręcznie odświeżyć pociągnięciem w dół, najgorsze że wtedy wrzuca wydarzenia od 1.1.2018, do tej daty wraca również jak klikniemy ikonke skrótu do bieżacej daty - ktoś jeszcze tak ma czy to coś u mnie? czyściłem już dane asystena, ma wszystkie uprawnienia i nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwozdziu94 Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Ma ktoś taki problem ze jak wchodzi przez domyślna przeglądarkę na Gmaila to przeglądarka się od razu zamyka? Mi8 lite A także przy zasłoniętym czujniku zbliżeniowym nie można podświetlić ekranu naciskając przycisk power Link to comment Share on other sites More sharing options...
convi33 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Ma ktoś taki problem ze jak wchodzi przez domyślna przeglądarkę na Gmaila to przeglądarka się od razu zamyka? Mi8 lite A także przy zasłoniętym czujniku zbliżeniowym nie można podświetlić ekranu naciskając przycisk powerPotwierdzam u mnie to samo Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klocek87 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 @Orjon czemu zrezygnowano ze stylu liniowego? On przekonał mnie do używania AoD bo był dość dyskretny. Istnieje możliwość dodania na AoD ikonki lub chociaż procentowego wskaźnika baterii? Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader77 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Mi Mix2 telefon zdecydowanie przyspieszyl. Sporo czasu minelo od ostatniej mojej aktualizacji i rzecz ktora mi sie niepodoba to procenty baterii wyswietlane na wskazniku baterii. W ostatnim moim romie byly wyswietlane obok Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Mi MIX, poza brakiem ciemnego motywu, wszystko póki co OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1974 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 1 godzinę temu, loader77 napisał: i rzecz ktora mi sie niepodoba to procenty baterii wyswietlane na wskazniku baterii. Też wolałem obok ikony ale trzeba się przyzwyczaić do nowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Immortel Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Ja wole tak jak jest teraz także wszystkim nie dogodzi Najlepiej jakby było do wyboruWysłane z MI 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 MI8 i MI8 PRO - wszystko działa poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1974 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 12 minut temu, Immortel napisał: Najlepiej jakby było do wyboru Wysłane z MI 6 Jestem za takim rozwiązaniem jeśli to możliwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voltron Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Lipny ten ciemny motyw. Szkoda to włączać, w sensie praktycznie nic nie jest ciemne, a pasek stanu i tak jest jasny, co dodatkowo powoduję przy zastosowaniu jakiegoś ciemnego motywu że są białe litery na białym pasku.Dodatkowo coś się pozmieniało i w ustawieniach sa białe paski teraz, wcześniej nie było. Problem występuje jeśli zastosuję dowolny czarny motyw pobrany z en.miui, zhuti bądź wyszukany w aplikacji motywy. Wytapatalkowane z MI 8 SE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 26, 2019 Author Share Posted January 26, 2019 13 godzin temu, RASTY777 napisał: mam problem z kalendarzem w asystencie [...] Mam tak samo. Nie wiem czy da się z tym coś zrobić, zobaczymy. 13 godzin temu, gwozdziu94 napisał: Ma ktoś taki problem ze jak wchodzi przez domyślna przeglądarkę na Gmaila to przeglądarka się od razu zamyka? Redmi Note 5 - nie mam takiego problemu. 3 godziny temu, Klocek87 napisał: @Orjon czemu zrezygnowano ze stylu liniowego? On przekonał mnie do używania AoD bo był dość dyskretny. Istnieje możliwość dodania na AoD ikonki lub chociaż procentowego wskaźnika baterii? 1. Nie wiem, za patche nie odpowiadam - zajmuję się tylko i wyłącznie tłumaczeniem. Wiem że w tym tygodniu patch od AOD się wysypał i był reupload ROMów, może tam jest, nie wiem. Jeśli nie to zapewne dlatego że Xiaomi dodało opcję zmiany stylu tła i zegarka w AOD. Czy jest możliwe dodanie ikonki baterii - nie wiem, raczej wątpię - ale nie zajmuję się patchami. Pisz na xiaomi.eu > Question & Answers bądź po prostu w wątku aktualizacji... 47 minut temu, Immortel napisał: Ja wole tak jak jest teraz także wszystkim nie dogodzi Najlepiej jakby było do wyboru Z tego co wiem jest to niemożliwe. 5 minut temu, Voltron napisał: Lipny ten ciemny motyw. Szkoda to włączać, w sensie praktycznie nic nie jest ciemne, a pasek stanu i tak jest jasny, co dodatkowo powoduję przy zastosowaniu jakiegoś ciemnego motywu że są białe litery na białym pasku. Dodatkowo coś się pozmieniało i w ustawieniach sa białe paski teraz, wcześniej nie było To jest jeszcze ciągle w fazie developerskiej, Xiaomi póki co tego nie ujawniło, odkryliśmy to my - może w przyszłej aktualizacji będzie lepiej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Może ktoś przypomnieć jak się ukrywało / pokazywało te ikonki w ostatnich aplikacjach? W tej chwili mam ukryte i nie pamiętam jak zrobić aby były widoczne Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaudii Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 14 godzin temu, gwozdziu94 napisał: Ma ktoś taki problem ze jak wchodzi przez domyślna przeglądarkę na Gmaila to przeglądarka się od razu zamyka? Na Mi8 EE mam dokładnie ten sam objaw, innych nieprawidłowości nie zauważyłem, aplikacja SMS w końcu działa prawidłowo, Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikan Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Cześć, wypadłem trochę z aktualności przez niezaglądanie tutaj od dłuższego czasu. Czy może mi ktoś odpowiedzieć gdzie mogę znaleźć aktualną wersję ROMU wersję dla HMNote3pro - kenzo ? Zatrzymałem się na 8.11.8 Dziękuję z góry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1974 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 https://androidfilehost.com/?w=files&flid=285856 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikan Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 1 minutę temu, mario1974 napisał: https://androidfilehost.com/?w=files&flid=285856 Dzięki - rozumiem że to ostatnia wersja i więcej nie będzie wspierany ten model do nowszych /aktualnych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Mi 8 - płatności zbliżeniowe dalej szaleją, reszta okej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTY777 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 2 godziny temu, Orjon napisał: Mam tak samo. Nie wiem czy da się z tym coś zrobić, zobaczymy. mogę się mylić, ale kiedyś już chyba tak samo było, tzn w ubiegłym roku - nie wiem czy to nie jest związane właśnie z "przejściem na nowy rok" - może to jakoś pomoże w szukaniu przyczyny a to samo jest na china czy to błąd u nas w .eu ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader77 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Jak przychodzi mail to dioda powiadomien tego nie sygnalizuje przy sms wszystko ok. Mi Mix2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekgothic Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 @loader77 U mnie na mix 2 działa normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 26, 2019 Author Share Posted January 26, 2019 Redmi 6 Pro - aktualizacja 9.1.26 na Androidzie Pie dostępna na dedyku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michacy Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Na Mi8 mimo zainstalowania 9.1.24 dostałem powiadomienie z aplikacji "Aktualizacje", że jest nowa wersja. Na stronie natomiast jest cały czas to samo.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 Był reupload naprawiający AOD, bo nasz patch na to się wysypał. Więc powiadamia słusznie.wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michacy Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Jak dobrze rozumiem reupload dotyczył tylko kilku modeli, a nie Mi8? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 Zajrzyj wyżej, pisałem modele wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.