Jump to content

Mi Band 3 i Endomondo / Notify&Fit

Malina107

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem dziś Mi Band 3 (moja pierwsza opaska) i rodzi się kilka pytań:

1. Czy da się połączyć Mi Band 3 z Endomondo? Głównie do celów monitoringu tętna przy treningu. Jeżeli tak, to jak to zrobić?

2. Zainstalowałem Notify&Fit PRO. Żeby udostępnić dane aplikacji zewnętrznej trzeba wykupić dodatkową licencję. Jest tam mowa o aplikacji Strava - czy istnieje możliwość w ten sposób połączyć z Endomondo?

3. Czy ewentualnie z aplikacji Strava da się importować automatycznie do Endomondo? (pomyślałem, żeby automatycznie eksportować do Strava, a ze Strava do Endomondo)

4. W N&F znalazłem opcję eksportu do pliku TCX (Endomondo...). W jaki sposób taki plik załadować w endomondo?

9 godzin temu, Malina107 napisał:

Witam,

zakupiłem dziś Mi Band 3 (moja pierwsza opaska) i rodzi się kilka pytań:

1. Czy da się połączyć Mi Band 3 z Endomondo? Głównie do celów monitoringu tętna przy treningu. Jeżeli tak, to jak to zrobić?

2. Zainstalowałem Notify&Fit PRO. Żeby udostępnić dane aplikacji zewnętrznej trzeba wykupić dodatkową licencję. Jest tam mowa o aplikacji Strava - czy istnieje możliwość w ten sposób połączyć z Endomondo?

3. Czy ewentualnie z aplikacji Strava da się importować automatycznie do Endomondo? (pomyślałem, żeby automatycznie eksportować do Strava, a ze Strava do Endomondo)

4. W N&F znalazłem opcję eksportu do pliku TCX (Endomondo...). W jaki sposób taki plik załadować w endomondo?

1. Da się połączyć i korzystać z opaski jako pulsometru. Niestety, najnowsze wersje Endomondo nie potrafią odnaleźć opaski i jej sparować. W tym celu należy zainstalować starszą wersję (18.4.4  do ściągnięcia z apkmirrow) zainstalować i sparować Mi Band 3. Potem można zaktualizować do najnowszej wersji i już normalnie używać. Niemniej jednak żeby w pełni skorzystać z możliwości Endomondo trzeba mieć opcję Premium i płacić abonament.

2. Polecam wykupienie tej opcji (tyle że najlepiej kupić także wersję PRO do powiadomień i tym podobnych. Więc całość wyniesie koło 20 zł). Wtedy treningi z N&F można automatycznie synchronizować ze Stravą i innymi serwisami treningowymi. Niestety, akurat do Endomondo treningi trzeba wrzucać ręcznie (albo sposobem opisanym w następnym punkcie).

3. Tak, jest taka możliwość. Można zrobić to za pomocą serwisu https://tapiriik.com/ W ten sposób można synchronizować treningi między kilkunastoma różnymi serwisami treningowymi i sportowymi, m.in. Strava, Endomondo, Garmin, Runkeeper...  Bezpłatnie robi się to ręcznie (loguje się w określonych serwisach i klika na przycisk synchronizacji), albo w pełni automatycznie za co najmniej 2 $ rocznie.
Ja w ten sposób synchronizowałem treningi zanim jeszcze nabyłem Mi Banda.

4. Wchodzi się w Endomondo, opcja dodaj trening, a potem dodaj z pliku.

Na koniec moja opinia.

Mi najlepiej w tej chwili korzysta się z N&F Pro podczas aktywności, które potem synchronizuje sobie ze Stravą i Endomondo.

Jestem kolarzem i najchętniej podstawowo używałbym Stravy. NIestety, ona w sposób bardzo wybredny pozwala na łączenie z pulsometrami i w żaden sposób na razie nie chce sparować się z Mi Bandem 3. Natomiast interesujące mnie najbardziej opcje Endomondo, wykorzystujące pulsometr są w wersji płatnej w miesięcznym abonamencie.

Natomiast N&F ma wszystko co mnie interesuje. Rozszerza możliwości opaski w funkcjach powiadamiania. 
Jeśli chodzi o sport, to rejestruje treningi, czasy, międzyczasy, prędkości, trasy i puls. Można również ustawić sobie strefy tętna i powiadamianie w przypadku ich przekraczania.
Wiadomo, że pulsometr na ręku nie jest tak dokładny jak ten na piersi, ale mi wystarcza. I nie wymaga dodatkowego ubierania np. podczas aktywności przy powrocie z pracy do domu.

• Like 1
  • Thanks 2

• 2 months later...
Dnia 11.01.2019 o 07:21, Artek610 napisał:

4. Wchodzi się w Endomondo, opcja dodaj trening, a potem dodaj z pliku.

Szukałem, nie udało mi się znaleźć... Można trochę jaśniej? Byłbym wdzięczny. Mam Endomondo w wersji 18.10.2

Edited by Macko

15 godzin temu, Macko napisał:

Szukałem, nie udało mi się znaleźć... Można trochę jaśniej? Byłbym wdzięczny. Mam Endomondo w wersji 18.10.2

Nie używam generalnie apki. Ale zainstalowałem i też nie mogę znaleźć.
Natomiast opcja występuje w dalszym ciągu w wersji webowej. Więc proponuję wejść na stronę i w ten sposób dodać.

• Thanks 1