Jump to content

Zdradziłem Xiaomi, kupiłem Huaweia - opinia głównie o OSie.

rafmik

Recommended Posts

Hej

Kilka moich ostatnich telefonów w kolejności od najstarszego:

• Xiaomi Redmi 2
  • Xiaomi Redmi 3S 3/32GB
  • Xiaomi Redmi Note 5 3/32GB

Aktualnie zdecydowałem się na zakup Huawei P Smart 2019.

Powód takiej decyzji jest prozaiczny - chciałem się pobawić płatnościami telefonem (NFC) i jednocześnie zmieścić się w budżecie do 1000 zł. Więc musem (z wielkim żalem) Xiaomi odpadło w przebiegach (serio, czemu Xiaomi nie montuje ukladu NFC w tańszych telefonach)?

Padło na wybór Xuawei P Smart 2019 3/64GB.

Telefon posiadam w zasadzie w użyciu od 4 dni - z pierwszych przemyśleń po tym czasie (głównie w porównaniu do ostatniego telefonu czyli Xiaomi Redmi Note 5):

sprzętowo/fizycznie:

- Xiaomi RN5 miało duże lepsze wykonanie, P Smart 2019 to taki lekki plastik fantastik (nawet jak np telefon dzwoni, i złapie się obudowe z tyłu to czuć rezonans).

- Dioda powiadomień  w Huawei jest poprawna, w przeciwieństwie do tej parodii w RN5

- głośnik w P Smart 2019 jest sporo lepszy od tego w RN5

soft:

- Huawei na ten moment dużo bardziej responsywny (wiem telefon nówka), działa po prostu szybciej, nie ma "zwiech" co się w RN5 zdarzało

- soft aparatu w P Smart 2019 po prostu działa, a nie jak w RN5 muli tragicznie (czas na zrobienie zdjęcia po kilka sekund, pokazy slajdów na podglądzie - kto ma RN5 to wie)

- niestety EMUI od Huawei jest dużo bardziej ubogie, mniej rozwinięte od MIUI czego mi brakuje w EMUI a było w MIUI:

• nie ma powiadomień "liczbowych" przy części aplikacji (Gmail, Messenger Lite, kilka apek bankowych, Tinder itp) - po prostu nie da się, a to mocno utrudnia współpracę z tym OSem.
  • brak możliwości wyboru kolorów diody powiadomień
  • nie działa dwukrotne tapnięcie w ekran żeby zobaczyć godzinę, podgląd powiadomień
  • praktycznie nie działa funkcja aplikacji bliźniaczych - na pewno nie da się jej ustawić z Messenger Lite i Whatsupem, można zapomnieć o byciu zalogowanym do dwóch kont naraz
  • brak możliwości nagrywania połączeń (ale to jest wada Androida 9)

Ogólnie na ten moment jestem mocno zawiedziony możliwościami EMUI w Huawei. Zwłaszcza te problemy z powiadomieniami (brak cyferek przy ikonach aplikacji) oraz w praktyce nie działające aplikacje bliźniacze. 

Resztę da się przeżyć, ale przyznać trzeba EMUI od Huawei jest mocno ubogie w funkcje (w porównaniu do MIUI). Soft w Huawei po prostu pod kątem personalizacji leży i kwiczy. 

Edited by rafmik
  • Like 1

9 godzin temu, rafmik napisał:

chciałem się pobawić płatnościami telefonem (NFC)

Trzeba było poczekać, nowe Redmi miały mieć NFC (dziś była prezentacja), a do tego wychodzą spod własnej marki, a nie jako seria, więc też sporo się poprawić może.

11 godzin temu, Nezumi napisał:

Trzeba było poczekać, nowe Redmi miały mieć NFC (dziś była prezentacja), a do tego wychodzą spod własnej marki, a nie jako seria, więc też sporo się poprawić może.

Z tego co na ten moment czytałem o NFC zero info. 

Ja mam p9 lite służbowy i mi6 prywatny. I miui wygrywa pod każdym względem. No ale jak bym miał wybierać między Samsungiem a Huawei to bym wybrał huaweia.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka