ZduneX25 779 Posted December 27, 2018 Report Share Posted December 27, 2018 MIUI 10 8.12.27 Dodany Google Lens dla kompatybilnych urządzeń w aplikacji Kamera (np. MI8) Aktualizacja poprawek bezpieczeństwa Android 2018-12-01 Poprawki tłumaczenia Poprawki braku odpowiedzi Panelu sterowania dla POCO F1 Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery lub z TWRP.me pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img W TWRP wybierz wipe > format userdata Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install). Uwaga na modele z obecnym w firmware Antiroll back (ARB) np. Redmi Note 5 Pro czy MI6X – TWRP należy wgrać najpierw komendą boot twrp.img, a potem zainstalować je w TWRP z menu Install > Install image, uruchomić ponownie recovery i wykonać wipe data z TWRP. Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (volume+ i power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych wg. tego poradnika Czym miuipolska różni się od Global? ROOT ROOT dla MIUI z Magisk 17.1 do instalacji z TWRP. Po instalacji należy wykonać dodatkowy restart telefonu. Blokada reklam w MIUIPolska Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu sugerujemy instalację poniższej paczki przygotowanej przez @fredek. blokada reklam do instalacji w TWRP Polecane aplikacje MIUI MiPilot 5.3.5: POBIERZ MiFit: Google Play Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Aktualizacje tygodniowe MIUI są opcjonalne i nie są bezwzględnie wymagane do prawidłowego działania telefonu. System w wersji rozwojowej może zawierać błędy, które mogą lub nie muszą być poprawione. Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot). Terminy pojawienia się aktualizacji dla konkretnych urządzeń nigdy nie będą podawane wg motto Acida: „Będzie kiedy będzie„. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska możecie nas wesprzeć tutaj: Link to post Share on other sites
mario1974 8 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 (edited) MiMix 2s jak do tej pory ok, aplikacja SMS bez zmian ciągle błąd z wyświetlaniem kontaktów testujemy dalej Edited December 28, 2018 by mario1974 Link to post Share on other sites
wozmar 5 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Zauważyłem, że jest nowa wersja codziennych tapet ekranu blokady. Niestety pomimo dodania danej tapety do ulubionych (kliknięcie serca przy danej tapecie), po wejściu w listę ulubionych tapet jest ona pusta. Czy to znany problem, czy da się go jakoś naprawić? Używam mi6Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
mrosi 1,327 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Mi 8 wyraźnie dostał kopa. SMS bez zmian, jak napisał @mario1974, bug wyświetlania nazw kontaktów. Link to post Share on other sites
acocieto 58 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 24 minuty temu, wozmar napisał: Zauważyłem, że jest nowa wersja codziennych tapet ekranu blokady. Niestety pomimo dodania danej tapety do ulubionych (kliknięcie serca przy danej tapecie), po wejściu w listę ulubionych tapet jest ona pusta. Czy to znany problem, czy da się go jakoś naprawić? Używam mi6 Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Problem z kontaktami w SMS na mi6 nadal występuje? Link to post Share on other sites
Bartos 142 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 12 minut temu, mrosi napisał: Mi 8 wyraźnie dostał kopa. SMS bez zmian, jak napisał @mario1974, bug wyświetlania nazw kontaktów. W Mi Max3 błąd wydaje się być naprawiony, ale za to kuleje synchronizacja gmail i nie działa synchronizacja wiadomości google. MM3 tez miał problem z nazwami kontaktów, więc pewnie powoli naprawią wszędzie. Link to post Share on other sites
wozmar 5 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Problem z kontaktami w SMS na mi6 nadal występuje?Tak. Raz się wyświetla jako nazwa kontaktu, a drugim razem jako numer telefonu. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 9 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Informacje o aplikacji przez POCO luncher dalej wywala błąd Link to post Share on other sites
rock'n'rolla 286 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Mnogość modeli telefonów wydawanych przez Xiaomi od dłuższego czasu mści się na marce w postaci niedopracowanych ROMów. 5 Link to post Share on other sites
QBAQ 253 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 O co chodzi z tym Google Lens w aparacie? Link to post Share on other sites
mario1974 8 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Jak działa Google Lens? Google Lens to zaawansowane narzędzie bazujące na rozszerzonej rzeczywistości, które przez obiektyw aparatu fotograficznego wbudowanego w urządzenie zarejestruje miejsca i przedmioty i w mgnieniu oka wyszuka dla nas informacje na ich temat. Tak na szybko z netu 1 Link to post Share on other sites
QBAQ 253 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 I jak to rzekomo działa? Link to post Share on other sites
mrosi 1,327 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 4 minuty temu, QBAQ napisał: I jak to rzekomo działa? Używając aparatu klikasz na obiekt, a system wyszukuje Ci informacje na temat obiektu czy jego cech. Google pomaga... //:offtop mode off Link to post Share on other sites
fi9o 25 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 3 godziny temu, mario1974 napisał: MiMix 2s jak do tej pory ok, aplikacja SMS bez zmian ciągle błąd z wyświetlaniem kontaktów testujemy dalej Potwierdzam. SMS ma buga, reszta zdaje się być OK. Link to post Share on other sites
skay77 120 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 QbaQ tak działa najechalem gościowi na ubranie i efekt https://framapic.org/DIv9ydI9QSGS/0TUQoiuB0wPGWysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Spili 87 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Nie działa OTA? Link to post Share on other sites
Strzelba 5 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Dla RN4x dodano funkcje SMS alarmowyWysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
rafcio166ns 2 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 14 minut temu, Strzelba napisał: Dla RN4x dodano funkcje SMS alarmowy Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka Drogi kolego a czy na RN4X dalej jest ten bug związany z wyświetlaniem nazw kontaktów w aplikacji sms i czy działa obracanie ekranu w smsach Link to post Share on other sites
acocieto 58 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Bug z kontaktami w SMS jest, z obracaniem na mi6 pomógł pełny wipe i powrót do 8.11.22 1 Link to post Share on other sites
arturiano 1 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 U mnie na minus są zbyt małe czcionki pod ikonami na redmi note 5 pro. Rozmiar tekstu i skalowanie ustawiłem na L a czcionka pod ikonami jest o wiele mniejsza niż na poprzednim Romie. Ktoś wie jak to naprawić?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
tifoso 3 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Drogi kolego a czy na RN4X dalej jest ten bug związany z wyświetlaniem nazw kontaktów w aplikacji sms i czy działa obracanie ekranu w smsachNie mam i nie miałem problemów z wyświetlaniem nazw w sms na RN4X (mido). Obracanie ekranu w smsach działa, na poprzednim romie nie działało. Wysłane z Redmi Note 4 ... Link to post Share on other sites
mrosi 1,327 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 W sumie zwróciłem uwagę na to, o czym pisze @arturiano, już przy poprzednim ROMie. Czcionka jest pomniejszona w opisach ikon przez co nazwy opisujące są wydłużone i nienaturalnie ucinane. O tak: Czcionka - krój i wielkość domyślne, nie zmieniane. Motyw systemowy. @Orjon...? BTW, działa obracanie ekranu w SMS. Link to post Share on other sites
gregi2004 0 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 (edited) Mi 8 SE: Ściągnąłem dziś rano, zainstalowałem przez TWRP i... uruchamia się tylko Fastboot. Kolejne próby wgrania TWRP przez ADB zakończone komunikatem jak poniżej, ale TWRP nie uruchamia się. Powoli zaczyna mi brakować pomysłów. Edited December 28, 2018 by gregi2004 literówka Link to post Share on other sites
patrikos23 32 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 a jak z internetem w orange/nju? błąd z wolnym działaniem lub wogóle jego brakiem naprawiony? Bo nie można było nawet punktów dostępu edytować bo były wyszarzone. Ktoś się wypowie? Link to post Share on other sites
milenium17 84 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Mi 8EE: Działa: Obracanie w SMS działa, czcionka na standardowym motywie jest normalna, nie ucina liter. Nie działa: część SMS ma nazwę a część nr, tak jak w poprzedniej wersji Link to post Share on other sites
mrosi 1,327 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 28 minut temu, patrikos23 napisał: a jak z internetem w orange/nju? błąd z wolnym działaniem lub wogóle jego brakiem naprawiony? Bo nie można było nawet punktów dostępu edytować bo były wyszarzone. Ktoś się wypowie? Nie wiem o czym rozmawiasz... A poważnie. Mam telefon od trzech tygodni, w tym dwa pierwsze tygodnie na globalu i od tygodnia na MIUI Polska/EU. Po odblokowaniu BL, co oczywiste, telefon zresetował się. Cały czas używam dwóch kart SIM: Orange (prywatna, główna) i Plus (służbowa). Cały czas net działa bezproblemowo. Może nie zwracam uwagi na to, że przesył danych wynosi 20 czy 5 MB/s, bo uważam że nie ma to większego znaczenia. Nie mniej faktem jest, że ustawienia APN dla SIM sa nieedytowalne (wyszarzone). BTW, opisy ikon zachowują się identycznie, czyli są niewłaściwie podzielone na dwie linie, na wszystkich (trzech) motywach systemowych i bez względu na ustawienia siatki. 1 Link to post Share on other sites
skay77 120 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 gregi2004 probowales tak robic jak na xda $45 post Quote: Originally Posted by haizapo The key thing is my first recovery rebooting will auto go to fastboot I managed to go over the issue. if your phone is bricked and come to fastboot, please follow below steps strictly (after 4 times re-flash using Miflash) 1. Download fastboot ROM (miui 9) - CN version from here - https://xiaomifirmware.com/roms/down...iaomi-mi-8-se/ (only use MIUI9, not MIUI10) 2. Use Miflash to flash the ROM from step 1 (extract your rom and store it to your local PC folder - the path should be short so that Miflash can read) - Be-careful with this step and NOT to set lock your bootloader. 3. Reboot your phone and go to MIUI 9, let system to boot to OS completely. 4. Hold Power + Volume down (-) key to set your phone to fastboot again. 5. Flash custom recovery 3.2.3 - 1102 version (provided by LR.Team as this link https://drive.google.com/drive/u/0/f...D_5TQiSnymPBTT) (use command: "fastboot flash recovery xxx.img" which xxx is your folder store the recovery) 6. Hold Power + Volume up (+) key to set your phone to recovery (it will run twice) 7. Flash custom recovery again (using the zip file from this link https://drive.google.com/drive/folde...D_5TQiSnymPBTT) 8. Clear 4wipe, shutdown your phone, restart to recovery --> it should work 9. Install ROM you want. Link to post Share on other sites
mrosi 1,327 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Przypominam tylko, po raz ostatni, że wątki cotygodniowe służą wymianie spostrzeżeń na temat ROMów, a nie rozwiązywaniu problemów z instalacją TWRP i innych. Za chwilę posypia się warny... Link to post Share on other sites
Adamk102 84 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Nie stwierdzono żadnych błędów crash'ow itpTest baterii rozpoczętyWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
rock'n'rolla 286 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 1 godzinę temu, milenium17 napisał: Mi 8EE: Działa: Obracanie w SMS działa, czcionka na standardowym motywie jest normalna, nie ucina liter. Nie działa: część SMS ma nazwę a część nr, tak jak w poprzedniej wersji Mi na EE nie obraca SMS. Ciekawe jak to działa? Link to post Share on other sites
nssk 0 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Hej, mam Mi MIX 2S, i w google play pokazuje ze Google Lens nie obsługuje mego urządzenia, a widziałem w postach, że już nasi użytkownicy mają tę opcję/aplikację? Co mogę zrobić ? Link to post Share on other sites
Kacper Skrzypek 2,109 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 Google Lens jest w Aparacie a nie jako oddzielna aplikacja. W Google Play jest niewspierany ale w Aparacie w Trybach powinieneś go mieć.wysłane z RN5 via Tapatalk Link to post Share on other sites
77kylo 5 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 nie mogę pobrać OTA. 1 Link to post Share on other sites
Ursusc360 16 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 3 minuty temu, 77kylo napisał: nie mogę pobrać OTA. Tez Link to post Share on other sites
Kaudii 150 Posted December 28, 2018 Report Share Posted December 28, 2018 (edited) 9 godzin temu, mrosi napisał: Mi 8 wyraźnie dostał kopa. SMS bez zmian, jak napisał @mario1974, bug wyświetlania nazw kontaktów. U mni na mi8 EE jest ok, problem nie występował na wcześniejszych wersjach również, potwierdzam za to brak rotacji w aplikacji sms Edited December 28, 2018 by kaudii Link to post Share on other sites
Recommended Posts