Jump to content

Amazfit BIP, firmware GPS Sony wersja 15974 - problemy

walek75

Recommended Posts

Wybaczcie offtop, ale ogólnie polecam taki sposób, GPS łapie fixa dość długo, ale trzyma trasę dość dobrze. Mam polskie ogonki, powiadomienie kto pisze/dzwoni, pogoda po polsku (poza dniami). Menu jest tak proste, że nie potrzeba go tłumaczyć :)

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Witam, czy nadal występuje ten problem? 

Mam obecnie MiBand2 ale zastanawiam się nad wymianą go na Amazfit ze względu na gps. 

Głównie jeżdżę rowerem i obecnie używam endomondo w telefonie i pulsometru w mi bandzie, lecz wolałbym korzystać z gps bez telefonu i tylko później synchronizować z endomondo, lecz jeśli występują duże przekłamania w odczytach gps to nie ma sensu.. 

I jeszcze pytanie jak działa gps na dystansach 40-100km? Bo gdzieś rzuciło mi się w oczy że na dłuższych dystansach przerywa 

Dnia 18.05.2019 o 09:11, clover napisał:

I jeszcze pytanie jak działa gps na dystansach 40-100km?

Na GPS z firmware w wersji 18344 na mojej najdłuższej trasie 44 km (więcej niestety jeszcze nie biegłem), BIP zarejestrował trasę w 100% poprawnie, bez przerw i dziwnych anomalii.

Ja korzystam z oryginalnego MiFi i zegarek bez żadnych modów - żadnych ingerencji po wyjęciu z pudełka. Nie interesuje mnie jaki mam firmware zegarka ani GPS. Wszystko aktualizuje się samo, fabrycznie. Jedynie dograny amazfit tools, żeby pokazywał mi nr dzwoniącego i wyświetlał powiadomienia bez krzaczków zamiast polskich znaków. 

Od miesiąca fixa łapie 30 sekund max i track jest bardzo dokładny już od pierwszego kilometra

Edited by tool17
  • Like 1

• 3 weeks later...

Też nic nie modyfikowałem, korzystam od 2 tygodni i fixa łapie bardzo szybko, 30 s to max zwłaszcza poza miastem. 

Do tej pory miałem kilka przejażdżek rowerem poza, miastem i jestem bardzo zadowolony z jakości odzwierciedlenia trasy, w 95% dokładnie się pokrywa, bardzo rzadko jakoś bardziej zetnie zakręt, jedynie co to dziś na 20 km zawiesił mi się gps i zaczął pokazywać prędkość 12km/h (średnio jeżdżę 21-24km/h) i dystans się nie przesuwał. Musiałem zatrzymać trening i od nowa go uruchomić i dalej już było ok 

Mam nadzieję że to był jednorazowy problem bo wcześniej bez problemu czytał trasy 35 - 45 km 

Niestety spacery po mieście są tragiczne..  Linia na mapie lata od jednej strony drogi do drugiej a często i do połowy budynków, ogólnie większość trasy jakby była przesunięta o jakieś 15-20 metrów w bok, tak, więc w zabudowanym terenie bardzo słabo sobie radzi..  Chociaż fixa równie szybko łapie 

Najnowsza aktualizacja do wersji 4.0.2 jest jak dla mnie strzałem w kolano. Nieintuicyjne menu, gdzie teraz na wierzchu są opcje społecznościowe i inne duperele, a trudno dokopać się do podstawowych opcji jak podejrzenie treningów. 

Marka się przebrała i powróciłem do wersji 3.5.8 wyłączając automatyczne aktualizacje z Google play. Jak na razie wszystko aktualizuje, zarówno zegarek jak i GPS

• 2 weeks later...

Problem z GPS.

1. Zegarek został zaktualizowany do wersji PL.
2. Obecnie zainstalowane oprogramowanie:
FW: 1.1.5.24
GPS: 9567,8b05506,0,0,
HW: V0.11.19.5
MiFit: 3.5.8.PL
3. Wszystkie wersje MiFit chcą zaktualizować w zegarku GPS jedna zostaje ona przerwana za każdym razem, jest to o tyle denerwujące że przy dowolnym wejście do aplikacji włącza się aktualizacja i nie można jej wyłączyć.
4. Obecną wersja GPS załącza się po około 0.5km biegu.

Pytania: 
Jak zaktualizować GPS do wersji szybszej/dokładniejszej? Jak wyłączyć aktualizacje GPS?

IMG_20190619_220439.jpg

• 3 weeks later...

U mnie dzieje się to samo. Poradziłeś sobie z tym? Gdzieś czytałem, że jest MiFit czysty, bez firmware (może też bez GPS). Niestety nie umiem go znaleźć i nie wiem do końca czy pisze prawdę, czy tylko to mi się wydaje ;).

W sumie wszystko działało, aż do ostatniej aktualizacji gps na prawidłowy. Do tej pory korzystałem z moda mifit i spolszczonego firmware.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Problem z GPS.

1. Zegarek został zaktualizowany do wersji PL.

2. Obecnie zainstalowane oprogramowanie:

FW: 1.1.5.24

GPS: 9567,8b05506,0,0,

HW: V0.11.19.5

MiFit: 3.5.8.PL

3. Wszystkie wersje MiFit chcą zaktualizować w zegarku GPS jedna zostaje ona przerwana za każdym razem, jest to o tyle denerwujące że przy dowolnym wejście do aplikacji włącza się aktualizacja i nie można jej wyłączyć.

4. Obecną wersja GPS załącza się po około 0.5km biegu.

Pytania: 

Jak zaktualizować GPS do wersji szybszej/dokładniejszej? Jak wyłączyć aktualizacje GPS?

IMG_20190619_220439.thumb.jpg.a56231f53f95cc3339b07c01557e3b03.jpg

Myślałem, że zacytowałem. Problem z aktualizacją GPS. Z tym, że wersja gps z najnowszego mi fita. A mod mrTomi cały czas chce zaktualizowac go.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Cześć.

Też mam problem z bipem ale chyba troszkę inny. W połowie treningu gubi mi fixa i przestaje rejestrować trasę. Wczoraj podczas jazdy na rowerze zgubił mi dwa razy. Żona też ma Amazfita i u niej też taki problem się pojawił. Zdarza się to również u inynch?

Dnia 21.07.2019 o 22:22, avira napisał:

@rogal198 Czy możesz podać jaką posiadasz wersję GPS? Sprawdzisz to np. poprzez gadgetbridge.

W między czasie doczytałem trochę więcej o wersjach gps i mam nadzieję, że z nowym Mi Fit, kiedy to zrobiła się aktualizacja gps na zegarku, mam w końcu wersję pozbawioną problemów.

Dzięki za naprowadzenie :)

Ja mam wersję GPS 18344 wgraną przez N&F, a MiFita w wersji 3.6.0 bez firmware żeby mi nie zaktualizował GPS do jakiejś gorszej wersji (źle działającej). Na razie nie narzekam.
2019_07_19_15.23.42.jpg2019_07_18_18.56.31.jpg2019_07_18_19.35.54m.jpg

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka