Copley Posted November 7, 2018 Share Posted November 7, 2018 Witam serdecznie, Mam problem z air purifier 2s i aplikacja mi home. Próbuje ustawić scenę aby przy podanej zawartości pyłów pm urządzenie przechodziło w ustawiony tryb. Niestety przy wyborze warunku od mam do wyboru tylko czas a nie warunki takie jak pył czy wilgotność. Próbowałem przestawiac regionu niestety bez skutku. Proszę o pomoc bardzo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
piecoo Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Cześć. Mam problem z czujnikiem w oczyszczaczu Xiaiomi Mi Air Purifier 2S. Kupiłem dwa oczyszczacze Pro i 2S i jak postawiłem oba koło siebie to Pro wykrył ponad 100 PM2.5 a 2S okolice 5. Tryb AUTO oba. Czy każdy z nich mierzy co innego? Czy 2S jest uszkodzony? Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
combatdude Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 (edited) Piecoo, tez mam problem z oczyszczaczem, wersja PRO, jestem bardziej niz pewien, ze zawyża pomiar, czasem sensor pokazuje glupoty, skacze z 70 jednostek na 160 (nagle, bez otqierania okien czy innych powodow), odczyt potrafi zawiesic sie nawet na 10 minut, pomaga wejscie do apki - wtedy rusza, niemniej mam wrazenie ze sensor jest uszkodzony lub mega niedokładny (doslownie w tej chwili na airly w mojej miejscowosci powietrze jest bardzo dobre, a oczyszczacz pokazuje wewnątrz 150 jednostek...) i raczej bede odsylal sprzet na gwarancje lub zwrot, poradziles sobie jakoś ze swoim ? -uprzedzam pytanie - nie mam nawilżacza, wiem ze potrafia namieszac w odczytach Odnoszę wrażenie że czujnik najbardziej glupieje/zawiesza sie w nocy, kiedy nie ma światła słonecznego...(??) Edited December 22, 2018 by combatdude Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artodont Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 (edited) Ja kupiłem dwa 2s i pokazują mi bardzo wysokie odczyty i nie są w stanie oczyścić powietrza. Cały czas pokazują koło 100, wyraźnie spada tylko podczas wietrzenia o dziwo. Próbowałem w zamkniętym kilkunastometrowym pokoju, po wietrzeniu poziom był znośny i utrzymywał się jakiś czas, ale przez noc, w trybie auto podskoczył do 90. Wg czujnika na zewnątrz było koło 30 ug. Włączenie manual, mimo, że trąba powietrza szaleje to nie pomaga. Nie wiem czy nie działają czy coś jest z czujnikami... Nie mam żadnych dziwnych źródeł emisji... Ktoś ma jakiś pomysł? Byłbym wdzięczny... Dodam jeszcze, że na start w nowym pomieszczeniu pokazuje koło 250-300 i do tych 90-100 zbija. Nie wydaje mi się żebym miał aż taki syf w domu. Nie palimy i jest czysto generalnie. Pytanie też czy pokazuje w ug czy AQI, w instrukcji jest ug, ale to byłaby masakra... Edited December 22, 2018 by Artodont Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivant Posted December 23, 2018 Share Posted December 23, 2018 (edited) Hej. Czy mieliście problem z Air Purifier 2S w Mi Home: "Failed to initialize device" (po kliknięciu na oczyszczacz w głównym oknie)? Edit: To samo jest po zresetowaniu wifi w oczyszczaczu (jednocześnie wciśnięty przycisk zasilania i przycisk wyłączenia wyświetlacza przez 5 sekund) oraz dodaniu urządzenia jeszcze raz do Mi Home. Edited December 28, 2018 by Vivant Link to comment Share on other sites More sharing options...
piecoo Posted December 27, 2018 Share Posted December 27, 2018 @combatdude: U mnie PRO działa dobrze. Wykrywa zanieczyszczenie po otwarciu okna, przy smażeniu albo przy odpaleniu kominka dochodząc nawet do max skali - 600. Jak powietrze się oczyszcza to wartość spada do około 5 ug (o ile to ta jednostka). @Artodont: A u mnie w tym 2S jak jest auto to poziom jest niski. Jak włączę ręczny tryb (serduszko) to kreci na maxa i poziom skacze do góry (30-50). Ale po Waszych komentarzach widać, że te czujniki działają jak chcą Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzesinski1 Posted December 28, 2018 Share Posted December 28, 2018 Dnia 23.12.2018 o 10:27, Vivant napisał: Hej. Czy mieliście problem z Air Purifier 2S w Mi Home: "Failed to initialize device" (po kliknięciu na oczyszczacz w głównym oknie)? Edit: To samo jest po zresetowaniu wifi w oczyszczaczu (jednocześnie wciśnięty przycisk zasilania i przycisk wyłączenia wyświetlacza przez 5 sekund) oraz dodaniu urządzenia jeszcze raz do Mi Home. Pewnie masz wersję chińską a serwer masz europejski. Dnia 27.12.2018 o 10:42, piecoo napisał: @Artodont: A u mnie w tym 2S jak jest auto to poziom jest niski. Jak włączę ręczny tryb (serduszko) to kreci na maxa i poziom skacze do góry (30-50) Serduszko czyli ulubione ustawienia zmieniasz w aplikacji domyślnie prędkość wentylatora jest na 100 % Pomiary wzrastają bo podmuch wentylatora podnosi kurz który jest w pomieszczeniu. Czujniki są jak w innych urządzeniach niskokosztowe tak samo jak w przytoczonych tutaj Airly Filmik jak wygląda czujnik dioda laserowa czyli mały kąt świecenia, pryzmat, fotodioda plus elektronika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivant Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 (edited) 11 godzin temu, wrzesinski1 napisał: Pewnie masz wersję chińską a serwer masz europejski. Dzięki za radę. Przełączyłem serwer na Mainland (China), Air Purifier zaktualizował swój firmware (po udanej inicjalizacji) i póki co wszystko działa. Dzięki Dziwne jest to że działał na serwerach europejskich przez 2 miesiące bez problemu. EDIT: Jak przestawiłem na Mainland (China) lub Singapur to Roborock przestał działać. Macie jakąś radę na dwa urządzenia z różnych regionów? Da się jakoś zmienić region w urządzeniu? Edited December 29, 2018 by Vivant Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 @Vivant możesz wgrać chiński firmware do robota i wtedy bedziesz miał to co chcesz. poszukaj na necie. u mnie działa to bez problemu. a druga opcja to przelaczenia się między regionami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivant Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 @canibalo, myślałem raczej aby wgrać europejski firmware do Air Purifiera 2S. Da się? Szukałem w internecie ale ze słabym skutkiem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyler Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Kupiłem wczoraj Air Purifier 2S (europejska wersja) i przeprowadziłem szybki test. Wnioski: 1. Udało się bez problemu połączyć do serwera "Chiny kontynentalne" 2. Mimo połączenia NIE MA opcji automatyzacji ze względu na wzrostu zanieczyszczenia w pomieszczeniu. Doszła tylko możliwość ustawienia jakiejś akcji gdy temperatura/wilgotność/stężenie pyłu w wybranym Chińskim mieście spadnie poniżej określonej wartości. Mam takie pytanie.. jakbym miał chińska wersję to mógłbym ustawiać sobie taką scenę, żeby w przypadku wzrostu ilości pyłu wewnątrz mieszkania włączał się tryb np "manual"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 @Skyler nie wiem czy dobrze pamiętam ale masz tryb ulubiony i w nim nie możesz właśnie sobie tego ustawić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyler Posted January 5, 2019 Share Posted January 5, 2019 (edited) 14 godzin temu, canibalo napisał: @Skyler nie wiem czy dobrze pamiętam ale masz tryb ulubiony i w nim nie możesz właśnie sobie tego ustawić?? Nie, w trybie ulubionym po prostu na sztywno ustawia się moc. Z tego co zdążyłem zauważyć to wersja 2 miała taką możliwość, a wersja 2s juz jej nie ma. Ktoś może to potwierdzić? Edited January 5, 2019 by Skyler Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszekkr Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Mnie brakuje możliwości ustawienia odpowiedniej prędkości wentylatora do panujacego zanieczyszczenia. W trybie AUTO prędkość obrotowa wzrasta dopiero powyzej ok 60 jednostek. I tutaj szukam wyjscia jak obniżyć tą czułość na niższą. Ustawienie tzw. profili czy scen też nie działa poprawnie. Gdy ustawiam aby oczyszczacz przełączył się np. w tryb ULUBIONY powyzej np. 20 jednostek, dzieję sie tak ale po bliżej nie określonym czasie. Np. 2h. Czy ktoś ma sprawdzone rozwiazanie? Zastanawiam się czy istnieje opogramowanie układowe "alternatywne" które jest bardziej restrykcyjne w przypadku czułości na zanieczyszczenie powietrza w polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolajw Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 Dnia 30.12.2018 o 21:34, Vivant napisał: @canibalo, myślałem raczej aby wgrać europejski firmware do Air Purifiera 2S. Da się? Szukałem w internecie ale ze słabym skutkiem. Mam ten sam problem. Dwa urządzenia i każde z innego regiony. Podbijam więc pytanie czy znacie sposób na wgranie do oczyszczacza europejskiego firmware'u? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomer Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Podbijam wyzej podbijajacego Ten sam problem co @Vivant czy @mikolajw. Dodam ze chinski Air Purifiera 2S dzialal bez zarzutu na europejskim serwerze az do duzej aktualizazji aplikacji Mi Home w listopadzie (gdzie dodana zostala opcja zapisu i edycji map roborocka). Od tego momentu mam "Failed to initialize device" po kliknięciu na oczyszczacz w głównym oknie aplikacji i nic nie pomaga. Tak przy okazji to customer serwis Xiomi jest zalamujaco slaby. Trzykrotnie odsylali mnie z tym problemem do sprzedawcy z ebay, tak jak jakims cudem od bylby w stanie mi z tym pomoc.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bertaz Posted February 8, 2019 Share Posted February 8, 2019 Czy znaleźliście jakieś rozwiązanie na ustawienia automatyczne w 2S? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted February 8, 2019 Share Posted February 8, 2019 Podpinam pytanie pod wątek - kupione w polskiej dystrybucjiAir Purifier 2S, zainstalowana aplikacja na android i za cholery nie moge sprawić by apka widziała oczyszczacz. Już zmianiełem na Chiny kontynentalne i nawet na język chiński z tym samym skutkiem? Telefon próbowałem połączyć przez wifi z oczyszczaczem i to się udaje ale nie powoduje w żaden sposób możliwości zobaczenia oczyszczacza w aplikacji na android. jakieś pomysły?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravennns Posted February 9, 2019 Share Posted February 9, 2019 (edited) Witajcie, również mam problem z oczyszczaczem od ostatniej aktualizacji aplikacji na iOS - za każdym razem jak chce wejść w jego ustawienia wyświetla " Failed to initialize device" - oczyszczacz mogę wyłączać i włączać z kafelka. Wszystkie urządzenia mam w wersji Chińskiej tylko oczyszczacz z Europejskiej. Macie jakiś pomysł jak przerobić go na chińczyka ? Edited February 9, 2019 by ravennns Link to comment Share on other sites More sharing options...
atlantis2 Posted February 12, 2019 Share Posted February 12, 2019 Witam, Posiadam Roborock'a S50 w wersji europejskiej - pytanie brzmi, czy jeśli dokupię Air Purifier 2S w wersji europejskiej, to czy będą występować problemy z aplikacją MiHome? Link to comment Share on other sites More sharing options...
matkon81 Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Dnia 12.02.2019 o 12:16, atlantis2 napisał: Witam, Posiadam Roborock'a S50 w wersji europejskiej - pytanie brzmi, czy jeśli dokupię Air Purifier 2S w wersji europejskiej, to czy będą występować problemy z aplikacją MiHome? Nie, bo "kwas" robi się w momencie próby używania obu na Chinach. Nawet jak połączysz taki oczyszczacz to odkurzacz "nie pozwoli" wejść w jego menu w Mi Home. W przypadku obu urządzeń na Europie nie powinno być problemów (Purifier nie będzie miał możliwości automatyzacji innej niż "Czasomierz" zdaje się). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramzii Posted March 2, 2019 Share Posted March 2, 2019 (edited) Mam pytanie odnośnie czujki światła jak ona działa? Tzn jak zmusić by gdy jest ciemno to np wyłączała ekran? Jest jakaś opcja żeby cokolwiek robiła, bo nie znalazłem.zadnej opcji tak samo nie ścienna czy rozjaśnia ekranu pod względem światła więc czy ona w ogóle dziala,? Mam wersje chińska 2s. Pytanie drugie, kiedyś udało.mi sie że wyświetlacz w 2s wyświetlał tylko kolor diody bez wskazań powietrza czyli świeciła się tylko ta zielona kreseczka ale nie pokazywał cyframi zapylenia wiecie może jak to włączyć. Dwa razy zrobiła mi to 3 letnia córka Edited March 2, 2019 by Ramzii Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmagico Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Oczyszczacz nie włącza się sam po braku prądu. Gdy wróci prąd, oczyszczacz pozostaje off. Jakaś rada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven66 Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 Witam serdecznie, Mam problem z air purifier 2s i aplikacja mi home. Próbuje ustawić scenę aby przy podanej zawartości pyłów pm urządzenie przechodziło w ustawiony tryb. Niestety przy wyborze warunku od mam do wyboru tylko czas a nie warunki takie jak pył czy wilgotność. Próbowałem przestawiac regionu niestety bez skutku. Proszę o pomoc bardzo...Wczoraj kupiłem swój pierwszy oczyszczacz 2S i mam ten sam problem. W automatyzacji nie mogę wybrać parametrów z oczyszczacza (czujnik), mogę tylko General.Co ciekawe, kolega ma Air 2 (bez S) of ponad roku i robi to bez problemu, wczoraj też kupił razem ze mną drugi 2S dla siebie i oczywiście na pełną automatyzację... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 (edited) kupil w tym samym miejscu co ty? jesli tak i sa to urzadzenia z globalnej dystrybucji to raczej nie ma pelnej automatyzacji dla 2s. automatyzacje po danych z urzadzenia maja 2s/pro z chinskiej dystrybucji, w eu to wycieli. Edited March 14, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven66 Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 W tym samym miejscu. Muszę jutro go zapytać, bo może faktycznie ma to tylko dla starego Air 2.Czyli jeśli mam z dystrybucji EU, to nie mogę ustawić makr na podstawie danych z czujnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 zainstaluj ta wersje mi home. dodalem tu automatyzacje dla globalnych oczyszczaczy, ale nie gwarantuje, ze zadziala. najlepiej zrob 1 prosta regulke np pm2.5 > 20 wlacz favorite mode, odczekaj pare godzin (czasem chmura lapie z opoznieniem) i sprawdz, czy zadziala. dodatkowo mozesz podpiac 2s global do china mainland, jesli masz inne urzadzenia z chinskiego rynku i chcesz miec wszystko w 1 miejscu. https://ufile.io/so5m0 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven66 Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 2 godziny temu, rezmus napisał: zainstaluj ta wersje mi home. dodalem tu automatyzacje dla globalnych oczyszczaczy, ale nie gwarantuje, ze zadziala. najlepiej zrob 1 prosta regulke np pm2.5 > 20 wlacz favorite mode, odczekaj pare godzin (czasem chmura lapie z opoznieniem) i sprawdz, czy zadziala. dodatkowo mozesz podpiac 2s global do china mainland, jesli masz inne urzadzenia z chinskiego rynku i chcesz miec wszystko w 1 miejscu. https://ufile.io/so5m0 Zmieniałem regiona na China i wtedy w ogóle nie jestem w stanie sparować oczyszczacza z apką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven66 Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 Nie da się zainstalować. App not installed. The package appears to be corrupt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 (edited) plik jest OK, wlasnie z niego zainstalowalem. zobacz, czy ci sie pobral dobrze. powinien wazyc kolo 80mb i koniecznie usun mi home przed instalacja zmodyfikowanego. Edited March 14, 2019 by rezmus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trickytg Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 Działa! w końcu mam oczyszczacz na serwerze mainland china z pozostałymi urządzeniami :D widzę, że jest nawet dostępna opcja pełnej automatyzacji jak w wersji Cn. Jestem mega wdzięczna, dzięki bardzo :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven66 Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 plik jest OK, wlasnie z niego zainstalowalem. zobacz, czy ci sie pobral dobrze. powinien wazyc kolo 80mb i koniecznie usun mi home przed instalacja zmodyfikowanego.Waży ok. 80, ale próbowałem go nadpisać na istniejącą instalacje. Spróbuję zatem usunąć starą wersję.Działa! Bardzo dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramzii Posted March 16, 2019 Share Posted March 16, 2019 Możesz to zrobić też dla roborocka s50. Bo mam wersje eu a oczyszczacze cn i muszę klonować apke Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted March 16, 2019 Share Posted March 16, 2019 (edited) pobierz apke i podepnij oczyszczacze na serwer eu po prostu uprzedzajac twoje pytanie automatyzacja 2s na serwerze eu dziala tak samo jak na cn (moje 2s jest od dawna podpiete do eu). Edited March 16, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
trickytg Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 #Rezmus mam dostępną aktualizację 5.5.0 . Czy mogę ją pobrać? czy jak to zrobię to wszystkie urządzenia eu znikną mi z chińskiego serwera? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts