Jump to content

AMAZFIT BIP - Brak aktywności GIMNASTYKA/CWICZENIA

Yatzek

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

Czy jest możliwe w Amazfit BIP rejestrowanie treningu gimnastycznego (areobik/CrossFit) tak jak
robiłem to w BAND 3?  Nie ma takiej Aktywności w menu treningu, czy zna ktoś jakieś rozwiązanie?

Próbowałem ustawić trening na "bieżnia" co oczywiście nie zadziałało gdyż zliczył tylko 56 kalorii
Band 3  robił to idealnie po wyborze profilu "Cwiczenia",  kalorii było zwykle ok 600 i wszystkie dane były OK

Kurcze,  zachciało mi się wymienić  żonie  BAND3 na wyższy model i mam teraz kłopot, Band 3 już podarowany w rodzinie :(

Pozdrawiam - Jacek

Edited by Yatzek

Ups... rozczar? Ktoś mi tu już tłumaczył, że ten sportowy smartłocz to tak naprawdę wcale nie smartłocz, ani nie sportowy, tylko taka trochę lepsza opaska do liczenia kroków. Jeśli tak to potraktujesz, to będziesz zadowolony z zakupu, chociaż opaskę do liczenia kroków można kupić za 50zł. Albo zwykły krokomierz za 15zł.

Jeśli zamiast MiFit zainstalujesz Notify & Fitness, to tam można wybrać wiele różnych rodzajów treningu, wtedy wybierasz trening z telefonu, nie z zegarka, zegarek mierzy puls i kroki, a program w telefonie odpowiednio przetwarza te dane i jak wybierzesz np. rower stacjonarny, to nie będzie pyszczył, że przejechałeś 0km i nie ma czego zapisać, testowałem też na różnych zajęciach fitnesowych i generalnie wygląda, że coś tam liczy, pokazuje aktywność i sensowne liczby zużytych kalorii. Ale ten program poza tym jest masakrycznie niedorobiony i ma tyle bugów, że go skasowałem i więcej nie chcę.

Nabrałeś się na ten zakup, tak jak ja.

22 minuty temu, bembenek napisał:

Jeśli zamiast MiFit zainstalujesz Notify & Fitness, to tam można wybrać wiele różnych rodzajów treningu, wtedy wybierasz trening z telefonu, nie z zegarka, zegarek mierzy puls i kroki, a program w telefonie odpowiednio przetwarza te dane i jak wybierzesz np. rower stacjonarny, to nie będzie pyszczył, że przejechałeś 0km i nie ma czego zapisać, testowałem też na różnych zajęciach fitnesowych i generalnie wygląda, że coś tam liczy, pokazuje aktywność i sensowne liczby zużytych kalorii. Ale ten program poza tym jest masakrycznie niedorobiony i ma tyle bugów, że go skasowałem i więcej nie chcę.

Nabrałeś się na ten zakup, tak jak ja.

O cholera! no to mnie zmartwiłeś :( bardzo dziękuję za odpowiedż!  jestem zaskoczony, bo w MiBand 3  była, ta moim zdaniem 
podstawowa  ogólna "Aktywność"  Czy w BIP brakuje czujników,  czy co?    

To nie jest kwestia czujników, ma takie same, jak inne zegarki, tylko lipnego oprogramowania. Pewnie celowo lipnego, żeby "dywersyfikować" produkty, kto by kupił zegarek za 1000zł, jeśli ten za 300zł będzie miał wszystko?

Edited by bembenek

Tak może być, ze specjalnie to zrobili żeby kupić droższy, który ma więcej  "features"
Tylko że MiBand3 w ten tryb aktywności "Trening"  jest wyposażony, a kosztuje dwa razy mniej :(   

Edited by Yatzek

@bembenek Tu raczej chodzi o target na dany model. Xiaomi nawet nie ma Smartwatcha za około tysiąc. Bip to najniższa półka czyli potocznie mówiąc dla "biedaków" Pece i Startos to zaledwie średnia półka a i tak nie ma nawet podjazdu do najtańszych zegarków z Android Wear. 

@Yatzek Bo według Xiaomi do mierzenia aktywności powinno się używać smartbandów. Smartwatche są głównie do obsługi powiadomień i innych wodotrysków. Poza tym ich nie obchodzi czego ludzie w Europie oczekują od zegarka. Liczą się tylko chińskie trendy. Tak jak brak NFC w telefonach Xiaomi bo w Chinach tego nie używają więc nie dodają tego do telefonów.

Jeśli ten zegarek ma być głównie do obsługi powiadomień, to też wyjątkowo nietrafiony zakup, bo robi to źle, brak polskich znaków, brak możliwości ustawienia większej, czytelnej czcionki, brak możliwości ustawienia czasu wyświetlania powiadomienia, brak informacji na tarczy, że są nowe, nieprzeczytane powiadomienia. Brak treści powiadomienia z poczty Google, tylko tytuł.

Może się powtarzam, ale powiem jeszcze raz, że w tym zegarku NIC nie działa tak, jak powinno. Drugi raz bym go nie kupił i wszystkim odradzam.

@bembenek Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo się powtarzasz i narzekasz na część rzeczy które można bez problemu poprawić poprzez wgranie polskich znaków,  powiększoną czcionkę, apki do obsługi powiadomień z gmaila

Zacytuję fragment jak byś miał problem z czytaniem ze zrozumieniem : "Poza tym ich nie obchodzi czego ludzie w Europie oczekują od zegarka. Liczą się tylko chińskie trendy"

Już o tym pisałem, że nie można, i znowu mi piszesz, że coś można "bez problemu poprawić". To popraw mi te polskie znaki tak, żebym nie stracił chińskich, które mi są potrzebne.

Co to za "apki" do powiadomień z gmaila? Notify&Fitness? Wyświetla treść maila, ale ogólnie źle działa, bug na bugu i bugiem pogania, drenuje baterię w telefonie. Wszystko, oprócz Mi fit, działa z tym zegarkiem źle, przetestowałem wszystkie dostępne "apki". Jest nowy Gadgetbridge, 0.31, jeszcze nie testowałem, ale według listy zmian, nie poprawili buga z reconnectem, więc pewnie nadal nie nadaje się do użytku, zresztą też nie wyświetla treści maila, tylko tytuł.

Porównując ten zegarek z Sony SW2, który miałem wcześniej, to jest przepaść w jakości sprzętu, a przede wszystkim oprogramowania. Powiedziałbym nawet otchłań, a nie przepaść. Wiadomo, że tamten był stary, nie miał pulsometru i GPSa, ale wszystko w nim działało, a tu wszystko działa źle i nikogo to nie obchodzi, kolejne wersje softu i nadal wszystko działa źle. No dobra, coś poprawili w ostatnim FW, teraz jak zegarek leży nieużywany na stole, to nie wykrywa snu. Ale to już było wcześniej, tylko potem zepsuli, a teraz naprawili. Czyli postępu nie ma żadnego. Nadal nie działa funkcja "snooze" 10 minut dla alarmów.

Mam włączony pomiar pulsu co 5 minut. Po ostatniej aktualizacji potrafi sam to czasem wyłączyć, tzn. przestaje mierzyć, dopóki się nie wejdzie w ustawienia w Mi Fit i jeszcze raz nie kliknie (chociaż widać, że niby nadal jest włączone). Ręce opadają...

Edited by bembenek

@bembenek Apka do powiadomień to Alert Bridge. Możesz sobie w niej wybrać jakie elementy maja być w powiadomieniu.

Nie rozumiem po co ci na raz Chinski i Polski. To chyba tylko taka fanaberia i nie sądzę by jakikolwiek zegarek bez Android Wear lub innym oprogramowania na nim bazującym to potrafił. 

Problem z pomiarem pulsu jest w apce której używasz. W modowanym MiFit ten problem nie występuje. 

Co do alarmu to nie wiem o co chodzi bo nigdy tej funkcji nie używałem w Bipie. 

Sony SW2 (bez Android Wear) miał wszystkie znaki, polskie, chińskie, po to wymyślono Unicode, ze 20 lat temu albo i dawniej, i wszyscy tego używają, jak widać oprócz Xiaomi, które zatrzymało się na "stronach kodowych", "wgraj sobie polskie znaki w standardzie Mazovia". Chińskie znaki potrzebuję, bo znam chiński i używam, w powiadomieniach z Wechat i Whatsapp chcę je widzieć, a nie kwadraciki.

Alert Bridge testowałem, wtedy w ogóle nie działał, ale to było dosyć dawno, możliwe, że teraz działa. Używanie dwóch aplikacji do tego samego celu to proteza. W komentarzach piszą, że Alert Bridge drenuje baterię.

Do pomiaru pulsu nie używam żadnej specjalnej apki, mam tylko Mi Fit.

No i wszystko sprowadza się zwykle do "ale ja tego i tak nie używam, więc dla mnie działa dobrze, nawet jak nie działa". Problem pojawia się, gdy chcesz użyć tych funkcji, które rzekomo są i nagle się okazuje, że to wszystko niedorobiona tandeta, albo w ogóle ściema.

@Yatzek kup sobie pas monitorujący tętno z Decathlonu, Geonaute z ANT i Bluetooth.

https://www.decathlon.pl/pas-cardio-ant-bluetoothsmart-id_8334795.html

Zainstaluj sobie ten pulsometr na telefon, darmowy a świetny

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.beetlesoft.pulsometer

Sparuj urządzenie z telefonem i masz rewelacyjny dokładny pomiar tętna i liczenie kalorii.

Pulsometrami z opasek i zegarków możesz sobie co najwyżej krzywdę zrobić.

Dnia 8.11.2018 o 22:41, BJJfigter napisał:

@Yatzek kup sobie pas monitorujący tętno z Decathlonu, Geonaute z ANT i Bluetooth.......

Dziękuję z info! osobiście mam od wielu lat cała stajnię Garmina (navi, Edge i Forerunnery, opaski ) a ten
zegarek miał być dla żony, do tej pory miała (i nadal z nim została) Xiaomi Band3, myślałem że zrobię
jakiś upgradę do bądź co bądź ładnego zegarka a tu klapa na całej linii.  Chyba sprzedam go, do innej
aktywności się komuś przyda. Jeszcze taz dziękuję  :)  

Mi band 3 ma akcelerometr?

Do współpracy ze Sleep as Android?

Bo jeśli działa lepiej niż ten zegarek to ...

Ja Ci pisałem po taniości, jak masz Garmina to wiadomo, choć i tak pas do pomiaru pulsu na piersiach jak EKG będzie znacznie lepiej podawał wyniki niż którykolwiek pulsometr na rękę. Dlatego Polar na przykład do zegarków dodaje pasy kardio

• 1 month later...

Witam,

Znalazłem pośrednie rozwiązanie problemu braku opcji gimnastyka w Bip’ie. 

Na wstępie zaznaczę że sprawdzalem to na iOS i na chwilę obecną nie wiem jak wyglada sytuacja na androdzie. 

Metodą prób i błędów znalazłem program rejestrujący aktywność fizyczna na iOS który widzi Bipa jak opaskę do pomiaru tęta. 

Ten program to SportsTracker - dostępny za free w App Store. 

Po uruchomieniu i założeniu tam konta przechodzimy do zakładki Profil (prawy dolny narożnik), następnie do Ustawienia, dalej do Konfiguruj czujniki tętna i tam powinien pojawić się Bip. 

Nastepnie przechodzimy do menu głównego, wybieramy nową aktywność: Gimnastyka i lecimy z tematem ;)

Po zakończeniu mamy policzone kalorie oraz inne statystyki między innymi strefy tętna. 

Może się komuś przyda - pozdrawiam ;)

53CDB9A7-D35C-450D-8960-7CEA2610422E.thumb.png.828c9a3bfd874d9c97e5584e40533313.png926F741C-48C5-4D0E-8756-FEBE098C1361.thumb.png.4740387cc857d35024bf573d1ff517bf.png26C403DF-5647-4457-ABB3-8B890F9BCCFB.thumb.png.61469b7398a14d041548ff2e6deab0d6.png

Edited by BDiaz

Na Androidzie można zainstalować Notify&Fitness i tam jest dużo różnych rodzajów ćwiczeń, rejestracja danych jest z poziomu aplikacji w telefonie, a nie jako "Activity" w samym zegarku, więc teoretycznie możliwości są nieograniczone, sprawdzałem m.in. rower stacjonarny i ćwiczenia na sali gimnastycznej. Zużyte kalorie wyglądają sensownie, puls też chyba rejestruje prawidłowo (tzn. rejestruje to, co zmierzy zegarek, bo MiFit już nie). No ale to N&F do użytku się nie nadaje, pińcet tysięcy różnych bugów, wciąga baterie w telefonie, problemy z powiadomieniami, generalnie kicha (wtopiłem 13zł w wersję płatną).

Oczywiście, że próbowaliśmy. Działa tylko na bieżni, bo liczy kroki. Jak nie naliczy, że przeszedłeś przynajmniej kilkaset m, to nie zapisze treningu. Nie przechytrzysz #xiaomilepsze, tęgie głowy projektowały to tak, żeby było źle :)

Ale przecież BIP rejestruje tylko kilka parametrów a ewentualną analizę wykonuje aplikacja... o ile ją robi a nie dokłada tylko obrazka z typem aktywności. Na Notify & Fitness można treningi rejestrować wstecznie podając zakres czasu i rodzaj aktywności. Ale czy cokolwiek się zmienia zależnie od wybranej aktywności to nie powiem.

Wysłane w biegu...

• 1 month later...

Gdyby kogoś interesowało praktyczne wykorzystanie tego zegarka "sportowego" do rejestracji różnych ćwiczeń, to chyba po ostatniej aktualizacji jest tak, że trening "Bieżnia" po zakończeniu pokazuje zliczoną odległość (na podstawie kroków), pozwala tę odległość skorygować i zapisuje wynik, nawet jak zliczył np. tylko 0,2km przez godzinę. Wcześniej to pisał, że "dystans za mały, spadaj, niczego nie zapisuję". Czyli można sobie zarejstrować np. jazdę na rowerze stacjonarnym albo jakieś ćwiczenia fitness, bo zawsze zliczy parę "kroków" z przypadkowych ruchów ręką. Tyle, że sensowne będzie tylko tętno, bo kalorie to wiadomo, od czapki. W sumie nie wiem po co komu taka funkcjonalność, ja akurat wiem czy ćwiczyłem czy nie, nie muszę tego później sprawdzać w telefonie, ale jak ktoś chce, to jest możliwość, bo wcześniej nie było.

Cześć! Jestem tu nowa i chcialabym odświeżyć wątek. Mianowicie posiadam Amazfit Bip, ale bardzo potrzebuje zeby analizował on ćwiczenia na sali (aerobik/crossfit/tabata, rower stacjonarny). Chodzi mi głownie o ilość spalonych kalorii. Probowalam instalować aplikacje notify(ale zaburzała otrzymywanie powiadomienia kto dzwoni). Sprzedawca w sklepie xaomi zapewnił ze z poziomu aplikacji mozna sterowac i ustawiac aktywności bo jest ich "mnóstwo". No i tak mnie wkopał..

Poradźcie coś!

No to wtopa! Ale w planie zajęć fitness często podają orientacyjne zużycie kalorii na takich zajęciach, myślę, że ten zegarek i tak nie jest dokładniejszy od tabelki. Zobacz w tabelkach, odejmij np. 20%, żeby nie wpadać w euforię i będziesz wiedziała bez zegarka.

Próbowałem używać Notify&Fitness na rowerkach stacjonarnych i na sali gimnastycznej, coś tam pokazuje, raz więcej, raz mniej, na rowerkach może i w miarę dobrze (tzn. powtarzalnie), ale na sali gimnastycznej często rozłącza się z telefonem (kolejna wada tego zegarka, o której nikt nie mówi głośno, śmiesznie mały zasięg BT), a jak się rozłącza, to nie mierzy, bo w N&F pomiar jest sterowany przez aplikację, no i wychodzą błędy, nie wiadomo jak duże, które dodają się do błędów samego pomiaru, końcowy wynik może być zupełnie od czapki i szkoda na to czasu.