Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako ze to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich i przepraszam za noobie pytania, ale mam mętlik w głowie.

Planuje kupić Mi8 z Chin. Różne sklepy / sprzedawcy sprzedają wersje Chińskie i global rom lub global, ale z odblokowanym bootloaderem. Co to oznacza? Nie do końca rozumiem jakiej wersji powinienem szukać a jakiej unikać.

Czy bootloader powinien być zablokowany (bezpieczniej?) / odblokowany (ułatwi to flashowanie nowych romów?) ?

Jaki to ma wpływ na dostępność aplikacji w Android market? 

Czy do płatności Google Pay zbliżeniowych bootloader musi być locked? Mogę mieć wtedy twrp i custom rom ? Czy w związku z Anto-Rollback - będę mógł kiedyś przywrócić oficjalny global rom?

Prawdopodobnie po zakupie chciałbym i tak wgrać rom xiaomi.eu - podobno ich wersje są "Google certified". Co to oznacza? Czy suportują aktualizacje OTA?

Posted
7 godzin temu, rafalmag napisał:

Planuje kupić Mi8 z Chin. Różne sklepy / sprzedawcy sprzedają wersje Chińskie i global rom lub global, ale z odblokowanym bootloaderem. Co to oznacza? Nie do końca rozumiem jakiej wersji powinienem szukać a jakiej unikać.

Czy bootloader powinien być zablokowany (bezpieczniej?) / odblokowany (ułatwi to flashowanie nowych romów?) ?

Najwygodniej i najbezpieczniej będzie Ci kupić wersję Global. Jest przeznaczona na rynki światowe, poza Chinami, posiada usługi Google. Bootloader to osobna kwestia - jeśli masz zamiar sie bawić we wgrywanie modyfikacji (np. miuipolska) to potrzebujesz go odblokować. Możesz to zrobić samemu (obecnie oczekując 720h) lub kupić odblokowany, ale od Chińczyka grozi to zakupem telefonu z syfmiui albo innym wgranym zmodyfikowanym oprogramowaniem z reklamami / wirusami.

Jaki to ma wpływ na dostępność aplikacji w Android market?

Bootloader nie ma na to wpływu, ale tak jak napisałem powinieneś kupić wersję Global z wgranymi usługami Google.

Czy do płatności Google Pay zbliżeniowych bootloader musi być locked? Mogę mieć wtedy twrp i custom rom ? Czy w związku z Anto-Rollback - będę mógł kiedyś przywrócić oficjalny global rom?

Kwestia bardziej zawiła. W teorii odblokowanie bootloadera i pozostawienie Globala powoduje, że płatności GPay działają losowo - u jednych tak, u innych nie. Jeśli planujesz jednak wgrać miuipolska to płatności będą Ci działać, bo w skrócie tak ten rom jest skonfigurowany (certyfikacja Google Play - SafetyNet zielony). Przywrócić oficjalny rom będziesz mógł, jednak zablokowanie bootloadera może wiązać się z ucegleniem telefonu (nie jest zalecane).

Prawdopodobnie po zakupie chciałbym i tak wgrać rom xiaomi.eu - podobno ich wersje są "Google certified". Co to oznacza? Czy suportują aktualizacje OTA?

Jak wyżej - rom miuipolska posiada usługi Google, posiada możliwość płatności i ogólnie wszystko co potrzebne dla zwykłego użytkownika. Posiada także cotygodniowe aktualizacje OTA (oprócz okresów świątecznych w Chinach), ale pamiętaj, że ten rom tworzony jest w oparciu o china dev i w aktualizacjach tygodniowych może posiadać błędy.

• Thanks 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...