arczi79 Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 Witam. Od razu z grubej rury, bez owijania w bawełnę: ktoś coś wie o możliwości zastosowania głowicy termostatycznej w systemie Mi Home? Wśród urządzeń możliwych do dodania w aplikacji nie ma czegoś takiego... może są chociaż jakieś "domowe" rozwiązania tego problemu? Pozdrawiam arczi79 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 (edited) Kupujesz głowice z zaworem 230V i podpinasz pod gniazdko Xiaomi, a sterujesz termometrem. Temat przewija się co jakiś czas na tym forum. Edited October 26, 2018 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
arczi79 Posted November 2, 2018 Author Share Posted November 2, 2018 (edited) Tak... czyli włącz na full albo wyłącz kompletnie Czyli tak jak myślałem - nie ma opcji ustawienia z aplikacji termostatu aby grzejnik grzał tylko troszeczkę Zastanawiałem się też nad jakimś termostatem na Zegbee i spięcia razem z urządzeniami od Xiaomi na raspberry pi... tylko chyba nie wszystkie moje urządzenia od Xiaomi obsłużę z poziomu raspberry pi (4 x kamerki Da Fang 1080p, 4 x gniazdko elektryczne, 3 x czujnik temperatury, Mi robot Vacuum a w przyszłości jeszcze: czujniki otwarcia okien, klimatyzacja i oczyszczacz powietrza oraz może Mi Bedside Lamp). Tak więc pozostaje odseparowanie funkcji ogrzewania od pozostałej "automatyki" mieszkania opartej o urządzenia Xiaomi Lipa straszna. Edited November 2, 2018 by arczi79 poprawa błędów Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumek Posted November 4, 2018 Share Posted November 4, 2018 Może przecież to działać obok siebie. To co ci działa na mihome, to niech działa dalej, resztę stawiasz na rosberry. Możesz też korzystać z czujników xiaomi w rosberry. Te systemy oparte na domoticzu i home assistance szybko się rozwijają. Co nie działa teraz z miesiąc albo rok będzie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arczi79 Posted November 6, 2018 Author Share Posted November 6, 2018 Dnia 4.11.2018 o 11:42, pumek napisał: Może przecież to działać obok siebie. To co ci działa na mihome, to niech działa dalej, resztę stawiasz na rosberry. Możesz też korzystać z czujników xiaomi w rosberry. Te systemy oparte na domoticzu i home assistance szybko się rozwijają. Co nie działa teraz z miesiąc albo rok będzie działać. No właśnie teraz jest taki plan aby na Rosberry + Domoticz spiąć to co mam od Xiaomi oraz te termostaty (chyba wejdę w Danfosa 014G0013) a z aplikacji Mi Home pozostanie mi tylko obsługa kamerek i odkurzacza... jakoś to przeżyję. Dzięki za wskazówki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
winetu007 Posted November 9, 2019 Share Posted November 9, 2019 Witam, minął juz rok i mam podobny problem jak założyciel tematu. Chodzi mi o sterowanie głowicami grzejników. Czy jest jakaś możliwość zakupu głowic które współpracowałyby z xiaomi home? czy może ktoś ma jakiś pomysł, zęby spiąć to w jedną sieć? zależy mi żeby nie prowadzić tam raczej kabla 230v tylko myślę o jakis głowicach na baterie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bezi Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Czy w 2020 roku coś wiadomo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raamboo Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Home assistant i po sprawie. Xiaomi po co ma wypuszczać głowice skoro w Azji nie mają grzejników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vatazhka Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Część Chin zaznaczona na żółto ma systemy CO finansowane przez rząd, a poza tym obszarem też zdarzają się lokalne instalacje (np. dla konkretnego osiedla). Pierwotnym rynkiem są Chiny, nie cała Azja, więc w sumie można byłoby oczekiwać, że takie urządzenia mogłyby się pojawić w ofercie. To oczywiście tylko gdybanie, bo decyzję i tak podejmuje Xiaomi.Ja z tego powodu i niestabilności chmury rozważam przejście na lokalne sterowanie. Gdyby udało mi się jeszcze zintegrować wbudowany sterownik klimatyzatora, to byłbym w 100% zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts