Jump to content

Mi Home i głowica termostatyczna?

arczi79
 Share

Recommended Posts

Witam.

Od razu z grubej rury, bez owijania w bawełnę: ktoś coś wie o możliwości zastosowania głowicy termostatycznej w systemie Mi  Home? Wśród urządzeń możliwych do dodania w aplikacji nie ma czegoś takiego... może są chociaż jakieś "domowe" rozwiązania tego problemu?

Pozdrawiam
arczi79

• Like 1

Tak... czyli włącz na full albo wyłącz kompletnie :cry: Czyli tak jak myślałem - nie ma opcji ustawienia z aplikacji termostatu aby grzejnik grzał tylko troszeczkę :cry:

Zastanawiałem się też nad jakimś termostatem na Zegbee i spięcia razem z urządzeniami od Xiaomi na raspberry pi... tylko chyba nie wszystkie moje urządzenia od Xiaomi obsłużę z poziomu raspberry pi (4 x kamerki Da Fang 1080p, 4 x gniazdko elektryczne, 3 x czujnik temperatury, Mi robot Vacuum a w przyszłości jeszcze: czujniki otwarcia okien,  klimatyzacja i oczyszczacz powietrza oraz może Mi Bedside Lamp).

Tak więc pozostaje odseparowanie funkcji ogrzewania od pozostałej "automatyki" mieszkania opartej o urządzenia Xiaomi :cry: 
Lipa straszna.

Edited by arczi79
poprawa błędów

Może przecież to działać obok siebie. To co ci działa na mihome, to niech działa dalej, resztę stawiasz na rosberry. Możesz też korzystać z czujników xiaomi w rosberry. Te systemy oparte na domoticzu i home assistance szybko się rozwijają. Co nie działa teraz z miesiąc albo rok będzie działać.

Dnia 4.11.2018 o 11:42, pumek napisał:

Może przecież to działać obok siebie. To co ci działa na mihome, to niech działa dalej, resztę stawiasz na rosberry. Możesz też korzystać z czujników xiaomi w rosberry. Te systemy oparte na domoticzu i home assistance szybko się rozwijają. Co nie działa teraz z miesiąc albo rok będzie działać.

No właśnie teraz jest taki plan aby na Rosberry + Domoticz spiąć to co mam od Xiaomi oraz te termostaty (chyba wejdę w Danfosa 014G0013) a z aplikacji Mi Home pozostanie mi tylko obsługa kamerek i odkurzacza... jakoś to przeżyję. Dzięki za wskazówki!

• 1 year later...

Witam,

minął juz rok i mam podobny problem jak założyciel tematu. Chodzi mi o sterowanie głowicami grzejników. Czy jest jakaś możliwość zakupu głowic które współpracowałyby z xiaomi home?  czy może ktoś ma jakiś pomysł, zęby spiąć to w jedną sieć? zależy mi żeby nie prowadzić tam raczej kabla 230v tylko myślę o jakis głowicach na baterie

• Like 1

• 11 months later...
  • 1 month later...

Część Chin zaznaczona na żółto ma systemy CO finansowane przez rząd, a poza tym obszarem też zdarzają się lokalne instalacje (np. dla konkretnego osiedla). Pierwotnym rynkiem są Chiny, nie cała Azja, więc w sumie można byłoby oczekiwać, że takie urządzenia mogłyby się pojawić w ofercie. To oczywiście tylko gdybanie, bo decyzję i tak podejmuje Xiaomi.

Ja z tego powodu i niestabilności chmury rozważam przejście na lokalne sterowanie. Gdyby udało mi się jeszcze zintegrować wbudowany sterownik klimatyzatora, to byłbym w 100% zadowolony.2364be2dd523aef8fdbf4112ffca8867.jpg