KingShadow Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 Witam. Aktualnie posiadam mi band 3 praktycznie wszystko jest okej jednak ekran jest dla mnie trochę za mały i ciężko mi się czyta powiadomienia no i chciałbym się bardziej odciąć od telefonu podczas aktywności fizycznych Dlatego chciałem się was zapytać o jakość ekranu w bip (byłem w różnych sklepach z elektroniką żeby go sobie obejrzeć ale wszędzie mają go zapakowanego i nie wiem jak jest z ekranem) wiem że jest on aktywny cały czas i im więcej światła tym lepiej widać. Ale czy np widać coś na tym ekranie jak jest mało światła bez jego podświetlania. Czy piksele dużo bardziej będą widoczne w porównaniu do mi band 3. Z góry bardzo dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
szadoky Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 Ekran w Bipi-e jest super. Białe liter na czarnej tarczy widać nawet w słabym oświetleniu. Zacytuję Ci recenzję jaką znalazłem, gdy przed zakupem szukałem informacji o zegarku. Jednym z głównych atutów Bipa jest w mojej ocenie wyświetlacz. Bynajmniej nie dlatego, że jest piękny, ale do tego zaraz przejdziemy. Jest on kwadratowy, ma przekątną 1,28" i rozdzielczość 176x176 pikseli, a dodatkowo reaguje na dotyk. Wykonany został w technologii, która gdzieniegdzie opisywana jest jako kolorowy e-ink i choć z prawdziwym e-papierem ma to pewnie niewiele wspólnego, tak łączy z nim pewną bardzo istotną cechę - nie wymaga podświetlenia, a najlepszą czytelność osiąga w jasnym oświetleniu. Nie oznacza to rzecz jasna, że podświetlany nie jest - jest, tylko przez większość czasu wcale nie musimy z tego korzystać. Jeśli ktoś nie umie sobie wyobrazić jak miałoby to wyglądać, to wystarczy poszukać sobie gdzieś jakiejś starej Nokii, np. Nokii 3510i - to dokładnie ta sama zasada działania. Niestety jakość obrazu również jest podobna jak na starych Nokiach, ale czy to naprawdę taki problem? W końcu mówimy o zegarku, a nie telewizorze i jeśli o mnie chodzi, to po stokroć wolę żeby był on czytelny i nie pobierał zbyt dużo prądu, niż żeby był piękny. Co więcej, tutejszy ekran ma jeszcze jeden istotny atut - świetnie imituje wyświetlacze z klasycznych zegarków elektronicznych, dzięki czemu przez większość czasu wcale nie musi wyglądać jak smartwatch. Jako fan Casio F-91W bardzo to doceniam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bembenek Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 Biały kolor widać dobrze nawet w słabym świetle, każdy inny już nie, za ciemne te kolory, wszystkie takie brudno-szaro-ciemne. Dlatego kolorowe tarcze są niepraktyczne, trzeba ciągle naciskać guzik, żeby włączyć podświetlenie. Czcionka powiadomień jest za mała, nieczytelna z daleka, albo np. podczas jazdy rowerem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 @bembenek Czcionkę możesz sobie wgrać powiększoną. Masz mocną wadę wzroku? Ja nawet bez okularów przy -1 i -1,25 bez cylindrów widzę tą najmniejszą na w pełni wyciągniętej ręce bez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bembenek Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 Nie ma żadnej powiększonej czcionki, jest tylko pogrubiona, ale bez chińskich znaków, które mi są potrzebne. Tak, jadąc rowerem trudno mi cokolwiek przeczytać, a na starym zegarku Sony SW2 nie miałem tego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingShadow Posted October 21, 2018 Author Share Posted October 21, 2018 Okej dzięki za pomoc. To chyba jednak się zdecyduję na zakup ale jeszcze chwilkę się wstrzymam dopiero co kupiłem mi band 3 więc na bip poczekam jak będzie dobra okazja :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Arek Posted October 22, 2018 Share Posted October 22, 2018 Nie zgodzę się z tym, że ekran można porównać do Nokii 3510i. Zupełnie inna technologia. Przy dobrej tarczy nie ma potrzeby używania podświetlenia prawie w ogóle. Widoczna jest nawet w świetle księżyca. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 22, 2018 Share Posted October 22, 2018 @Pan Arek Dobrze mówi. W ogóle jak można porównywać wyświetlacz z tak marną rozdzielczością jak w Nokii (96x65 px) do Amazfita który ma 176x176 px co daje 196 ppi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Dnia 21.10.2018 o 20:34, bembenek napisał: Nie ma żadnej powiększonej czcionki, jest tylko pogrubiona, ale bez chińskich znaków, które mi są potrzebne. Tak, jadąc rowerem trudno mi cokolwiek przeczytać, a na starym zegarku Sony SW2 nie miałem tego problemu. Owszem -zmieniona polska czcionka jest większa i dużo wyraźniejsza. Po zmianie czcionki mniej znaków mieści się w jednej linijce - więc chyba jednak w jakiś sposób jest zauważalnie większa. Wyświetlacz jest naprawdę dobry i czytelny. W dzień nawet pochmurny i pod wieczór wyświetlacz jest czytelny bez podświetlenia. Ja ustawiłem zegarek w taki sposób że podświetlenie automatyczne działa mi tylko pomiędzy godzinami 16 a 24. Przeszkadzało mi w nocy jak niechcący się samo załączało. Jeśli chce sprawdzić godzinę w nocy to wciskam przycisk i dzięki temu nie mam przypadkowych rozbłysków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 @abees Jak ustawić podświetlanie w wybranych godzinach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 8 minut temu, Fonsz napisał: @abees Jak ustawić podświetlanie w wybranych godzinach? w mifit wchodzisz w profil/amazfit bip i na dole podnieś nadgarstek aby .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 @Abees aaaa o tym piszesz. Myślałem, że da się całkowicie wyłączyć podświetlenie w danych godzinach bo tego mi brakuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 [mention=27160]Abees[/mention] aaaa o tym piszesz. Myślałem, że da się całkowicie wyłączyć podświetlenie w danych godzinach bo tego mi brakujeNo przecież tam właśnie się to robiWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 @Abees To działa tylko na gest. Powiadomienie lub naciśnięcie przycisku podświetla ekran :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 [mention=27160]Abees[/mention] To działa tylko na gest. Powiadomienie lub naciśnięcie przycisku podświetla ekran :/Ja mam oryginalny Soft na zegarku z mi Fit od Tomiego i mi działa tak jak napisałem. Oświetla mi tarczę wyłącznie w wybranych przeze mnie godzinach. W dzień lub w nocy aby ja oświetlić muszę wcisnąć przycisk.Chyba dobrze że przycisk oświetla tarczę. Dzięki temu w nocy lub w ciemnych pomieszczeniach też mogę odczytać godzinę bez użycia telefonu. To chyba oczywiste że tak właśnie to powinno działać Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 @abees to jest właśnie bez sensu bo np w godzinach 8-18 nie chciałbym by ekran był podświetlany w żadnym wypadku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abees Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 I powiedz co byś zrobił jak byś znalazł się w tym czasie w ciemnym pomieszczeniu bez telefonu i potrzebował zerknąć na zegarek? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonsz Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 @abees Nic bo takie spekulacje nie mają sensu a szansa na taką sytuacje w moim przypadku jest praktycznie zerowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
radier Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 Bo jesteś odosobnionym "przypadkiem". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts