Jump to content

Amazfit Bip jakość ekranu

KingShadow

Recommended Posts

Witam. Aktualnie posiadam mi band 3 praktycznie wszystko jest okej jednak ekran jest dla mnie trochę za mały i ciężko mi się czyta powiadomienia no i chciałbym się bardziej odciąć od telefonu podczas aktywności fizycznych :) :) Dlatego chciałem się was zapytać o jakość ekranu w bip (byłem w różnych sklepach z elektroniką żeby go sobie obejrzeć ale wszędzie mają go zapakowanego i nie wiem jak jest z ekranem) wiem że jest on aktywny cały czas i im więcej światła tym lepiej widać. Ale czy np widać coś na tym ekranie jak jest mało światła bez jego podświetlania. Czy piksele dużo bardziej będą widoczne w porównaniu do mi band 3. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :) 

Ekran w Bipi-e jest super. Białe liter na czarnej tarczy widać nawet w słabym oświetleniu. Zacytuję Ci recenzję jaką znalazłem, gdy przed zakupem szukałem informacji o zegarku.

Jednym z głównych atutów Bipa jest w mojej ocenie wyświetlacz. Bynajmniej nie dlatego, że jest piękny, ale do tego zaraz przejdziemy. Jest on kwadratowy, ma przekątną 1,28" i rozdzielczość 176x176 pikseli, a dodatkowo reaguje na dotyk. Wykonany został w technologii, która gdzieniegdzie opisywana jest jako kolorowy e-ink i choć z prawdziwym e-papierem ma to pewnie niewiele wspólnego, tak łączy z nim pewną bardzo istotną cechę - nie wymaga podświetlenia, a najlepszą czytelność osiąga w jasnym oświetleniu. Nie oznacza to rzecz jasna, że podświetlany nie jest - jest, tylko przez większość czasu wcale nie musimy z tego korzystać. Jeśli ktoś nie umie sobie wyobrazić jak miałoby to wyglądać, to wystarczy poszukać sobie gdzieś jakiejś starej Nokii, np. Nokii 3510i - to dokładnie ta sama zasada działania. Niestety jakość obrazu również jest podobna jak na starych Nokiach, ale czy to naprawdę taki problem? W końcu mówimy o zegarku, a nie telewizorze i jeśli o mnie chodzi, to po stokroć wolę żeby był on czytelny i nie pobierał zbyt dużo prądu, niż żeby był piękny. Co więcej, tutejszy ekran ma jeszcze jeden istotny atut - świetnie imituje wyświetlacze z klasycznych zegarków elektronicznych, dzięki czemu przez większość czasu wcale nie musi wyglądać jak smartwatch. Jako fan Casio F-91W bardzo to doceniam.

Biały kolor widać dobrze nawet w słabym świetle, każdy inny już nie, za ciemne te kolory, wszystkie takie brudno-szaro-ciemne. Dlatego kolorowe tarcze są niepraktyczne, trzeba ciągle naciskać guzik, żeby włączyć podświetlenie.

Czcionka powiadomień jest za mała, nieczytelna z daleka, albo np. podczas jazdy rowerem.

Dnia 21.10.2018 o 20:34, bembenek napisał:

Nie ma żadnej powiększonej czcionki, jest tylko pogrubiona, ale bez chińskich znaków, które mi są potrzebne. Tak, jadąc rowerem trudno mi cokolwiek przeczytać, a na starym zegarku Sony SW2 nie miałem tego problemu. 

Owszem -zmieniona polska czcionka jest większa i dużo wyraźniejsza. Po zmianie czcionki mniej znaków mieści się w jednej linijce - więc chyba jednak w jakiś sposób jest zauważalnie większa.

Wyświetlacz jest naprawdę dobry i czytelny. W dzień nawet pochmurny i pod wieczór wyświetlacz jest czytelny bez podświetlenia. Ja ustawiłem zegarek w taki sposób że podświetlenie automatyczne działa mi tylko pomiędzy godzinami 16 a 24. Przeszkadzało mi w nocy jak niechcący się samo załączało. Jeśli chce sprawdzić godzinę w nocy to wciskam przycisk i dzięki temu nie mam przypadkowych rozbłysków.

[mention=27160]Abees[/mention] aaaa o tym piszesz. Myślałem, że da się całkowicie wyłączyć podświetlenie w danych godzinach bo tego mi brakuje
No przecież tam właśnie się to robi

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

[mention=27160]Abees[/mention] To działa tylko na gest. Powiadomienie lub naciśnięcie przycisku podświetla ekran :/

Ja mam oryginalny Soft na zegarku z mi Fit od Tomiego i mi działa tak jak napisałem. Oświetla mi tarczę wyłącznie w wybranych przeze mnie godzinach. W dzień lub w nocy aby ja oświetlić muszę wcisnąć przycisk.

Chyba dobrze że przycisk oświetla tarczę. Dzięki temu w nocy lub w ciemnych pomieszczeniach też mogę odczytać godzinę bez użycia telefonu.

To chyba oczywiste że tak właśnie to powinno działać :-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka