Jump to content

Mi mix 2 se problem z zasięgiem i inne

Dibo29

Recommended Posts

Witam

Od kilku dni posiadam w/w telefon i od samego początku mam z nim same problemy. Z niektórymi z nich uporałem się na tyle by nie przeszkadzały w codziennym korzystaniu jednak jeden jest mocno uciążliwy mianowicie co jakiś czas tracę zasięg mimo że pokazuje mi że jestem w zasięgu lte. Telefon jest kupiony w sieci Play dzwoniłem do nich że mam taki problem i facet coś tam miał zrobić i kazał za 15 min zrobić restart telefonu. Niestety w nocy telefon postanowił stracić łączność i od rana nikt nie mógł się ze mną skontaktowac. Dodam że w zasadzie to przy stracie zasięgu nie działa również wifi nie patrzyłem jak reszta komunikacji. Generalnie to tak jak wspominałem problemów było więcej np. pojawiają się podwójne powiadomienia ale to już wiem że wina miui 10. Musiałem skalibrować również czujnik zbliżenia bo po odsunięciu telefonu od ucha była opuszczona kurtyna z opcjami. Teraz się zastanawiam bo chciałbym zrobić downgrade i sprawdzić czy to wina telefonu czy oprogramowania, ale telefon mam 4 dni i nie wiem czy odblokowanie bootloadera wiąże się z utrata gwarancji. Chyba że to przypadłość programowa i ktoś miał już do czynienia z takim zachowaniem telefonu. 

Pomóżcie koledzy 

Odblokowany mam roaming krajowy. Miałem dwie karty jedną była z internetem więc ja wyjąłem i testuje na jednej. Wprowadziłem też ustawienia apn dla Play bo nie było. Zobaczę jak teraz będzie się zachowywał.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

22 godziny temu, Dibo29 napisał:

Musiałem skalibrować również czujnik zbliżenia bo po odsunięciu telefonu od ucha była opuszczona kurtyna z opcjami.

Jak kalibrowałeś ten czujnik? U mnie czasem występuje podobna sytuacja podczas dzwonienia.

Klikasz kilka razy w informacji o jądrze systemu i wyskakuje Ci opcja testu tam klikasz trzy kropki w prawym górnym rogu i masz dodatkowe ustawienia czujników i na dole masz proximity sensor tam zmieniasz czułość.

Generalnie to po serii testów i zmianach w ustawieniach niestety problem powraca jak bumerang. Objaw jest teraz taki że po prostu wyszarza się ikonka zasięgu z takim małym krzyżykiem i potem pojawia się zasięg a czasem po prostu zawiesza się cała komunikacja i trzeba restart zrobić.

• Thanks 1

Czy może mi ktoś powiedzieć czy jak odblokuje bootloadera w moim mi mix 2 se z sieci Play to stracę gwarancję czy nie. Niestety mam dwa wyjścia albo odblokuje bootloadera albo oddam tel na gwarancji. Problem ze znikającym zasięgiem cały czas jest mimo że wymieniłem kartę SIM i ustawiłem apn. Pojawia się info przy stracie zasięgu o próbie rejestracji karty sim. Mam nadzieję że to nie wina samego sprzętu tylko oprogramowania.

19 godzin temu, Dibo29 napisał:

No ta ale xiaomi odblokowuje sie za ich zgoda wiec chyba beda widzieli w serwisie ze byl odblokowywany.

Myślisz że serwis w Polsce ma informacje od Chińczyka który zezwala odblokować bootloadera?

Nawet jeśli są w tak świetnej komitywie to niech serwis Ci wtedy udowodni że faktycznie było odblokowanie, bo co innego sama zgoda a co innego dalsze czynności.

Kolejna sprawa, skoro producent zezwala na odblokowywanie to nie jest to sprzeczne z warunkami gwarancji, co innego jak uwalisz fona programistycznie, wtedy wgranie softu nie podlega gwarancji.

Dzięki za pomoc ! Przekonałeś mnie odnośnie odblokowania poza tym faktycznie można go zablokować. Okazuje się że odblokowanie bootloadera jest o niebo łatwiejsze od tego co miało miejsce przy moim Redmi 4 prime. Tak czy siak łatwo mimo to nie jest bo przy próbie wgrania romu miui polska wywala mi error 7 i teraz nie wiem pod, który model zakwalifikować mój telefon czy pod mi mix 2 czy 2s. Nie zmienia to faktu że na próbie instalacji romów z obu modeli wywala mi ten sam błąd, to byłbym spokojniejszy gdybym wiedział z, którym modelem mój telefon ma więcej wspólnego.

Prosta rzecz. Jeśli masz jeden aparat z tyłu to Mix 2, a jeśli podwójny to Mix 2S. U mnie też ma problem z tym zasięgiem od paru dni, nie wiem czy to wina telefonu czy sieci(Virgin Mobile). Ale chyba sieci bo też masz Play i u Ciebie to występuje A oni ostatnio coś kombinują z nadajnikami...

Edit: Dziwna sprawa. Dałem sobie już spokój i już nie próbowałem nic nie robić z zasięgiem  ale mając 2 karty sim, przepiąłem Internet na sim 2, poczekalem aż się połączy, potem przelaczylem na sim 1 i problem z zasiegiem minął... Mam pełny zasięg LTE i go nie zrywa...

Edited by bolerro

Dnia 30.10.2018 o 17:33, Dibo29 napisał:

No u mnie ewidentnie uszkodzony jest telefon bo wiesza sie komunikacja jak straci za ktoryms razem zasieg

Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka

A ja bym proponował zmienić sieć ,na play dużo osób narzeka,kup starter np: z Plusa i zobaczysz,ale obstawiam że problem jest z siecią play.

• 1 month later...