skaktus Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Witam. Jak u Was wygląda dokładność liczenia kroków w BIPie ? Pytam bo mam dość często rozjazdy BIPa względem telefonu, dochodzące do 2 000 kroków. Dodatkowo dziwna sytuacja z dziś - chodzę w pracy od 2 godzin. Telefon naliczył ponad 2000 kroków, BIP ledwo 72. Do tego liczenie kalorii - wczoraj pieszo zrobiłem prawie 10 km. Telefon naliczył o prawie 2000 kroków więcej. Według BIPa było to około 10 000 kroków. BIP wyliczył również, że spaliłem 240 kalorii a telefon że 700, różnica jak pisałem - 2000 kroków. Od czego są takie rozbieżności ? Czy rodzaj tarczy może wpływać na takie rozbieżności ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 4 godziny temu, skaktus napisał: Od czego są takie rozbieżności ? Inne ruchy rejestruje zegarek na ręku a inne telefon w kieszeni , do tego dochodzi jeszcze czułość różnych akcelerometrów, oraz różnice wynikające z napisanych algorytmów które próbują bezwładne ruchy zegarka czy telefonu przetłumaczyć na niby kroki i niby kalorie. Żeby jakoś to "skalibrować" to trza by przejść po prostej odliczając tysiąc kroków, i wtedy wyjdzie kto bardziej oszukuje, czy zegarek czy telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Arek Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 Co do liczenia kalorii był już osobny wątek. Jest źle, a nawet bardzo źle. Spokojnie można mnożyć x2. Kroki akurat mi dobrze zlicza. Próbowałeś zejść np. po schodach i policzyć te kroki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carolbe Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Witam, Zakupiłem amazfit bip i mam problem z liczeniem kroków. Wszędzie czytałem, że albo nie nalicza albo za mało u mnie jest wręcz przeciwnie. Robiąc czasem kilka kroków powiedzmy 5 zegarek potrafi naliczyć 25-35 kroków... Czy da się jakoś poprawić dokładność? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiano78 Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Wszystko zależy jaki ruch ręką wykonujemy podczas chodzenia.Moja lepsza połowa też ma Bip a i podczas chodzenia np. po targu trzyma się za pasek od torebki.Dzięki czemu chodząc razem z nią u mnie na Bip ie jest nawet 500-1000 kroków więcej.Zamienialiśmy się zegarkami i różnica była taka sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts