Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Tego się nie spodziewałem po tym flagowym modelu. Mianowicie obudowa "pękła" sama z siebie, po 3 miesiącach od zakupu.

Dbam o niego aż za bardzo a tu taki zonk. Telefon nigdy mi nie spadł,ciągle jest w etui. Nigdzie nie obity, no nic.

Nie wiem co to mogło spowodować, może zbyt duże "naprężenie" przy schylaniu, gdy był w kieszeni, kto wie.

Przy gnieździe do ładowarki pojawiło się mikropęknięcie (linia), to samo też wystąpiło vis a vis gniazda słuchawek (dodam, że z neigo w ogóle prawie nie korzystam).
Wygląda to tak, jakby telefon się za mocno naprężył i po prostu pękł po przekątnej.

Czy w Polskim serwisie jest możliwość zakupienia lub wymiany tylnej części obudowy ? Telefon nie pochodzi z IBG.

Ile taka przyjemność kosztuje ? Gra warta świeczki czy podkleić np. kropelką aby "nie poszło dalej" i jakoś z tym żyć? A może poczekać aż całkiem się rozleci i wtedy ?

Edited by lg4xhd
Posted

Jak telefon kupiony gdzie indziej, niż ibg, to jak chcesz korzystać z ich serwisu?

Pozdrawiam

OsekLtd

Posted

Jeśli nie jest z IBG to nie ma szans. Procedura naprawy i tak zaczyna się, poprzez zgłoszenie usterki przez support IBG.

Kropelka to nie jest dobry pomysł. Ja na Twoim miejscu poczekałbym, aż zacznie bardziej się rozchodzić i próbowałbym reklamować u sprzedawcy/dystrybutora - aczkolwiek jest to obarczone ryzykiem, że się nie uda.

Posted

hmm.....odpłatnie ?

Wiele razy było na forum, serwis ybg, czy to w Polsce, Czechach czy Bułgarii, naprawia tylko i wyłącznie sprzęt kupiony w ibg, tylko i wyłącznie odpłatnie, tylko i wyłącznie naprawy pogwarancyjne lub nie podlegające gwarancji.

Pozdrawiam

OsekLtd

Posted (edited)

to nieciekawe, nie wiem co to za różnica, skoro i tak odpłatnie...ale cóż... :( nie myślałem, że wdepnę na taką minę z tym telefonem.
Rozumiem taką sytuacje po roku, dwóch...ale po 3 miesiącach ?

Edited by lg4xhd
Posted

Powiem tak, pomimo że nie masz z ibuygou to możemy się dogadać. Wymienię obudowę. Ale... musiałbyś znaleźć ją sam. Bo takiej części na wymianę nie ma. A przynajmniej ja nie mam.

Może na aliexpress są takie części po demontażu. No ale zawsze to koszty. Więc jeśli możesz z tym żyć to lepiej zostawić.

Swoją drogą nigdy nie widziałem by tylna klapka pękła. Musiała mieć naprężenia już przy tłoczeniu. Ja ostatnio rozkładalem na części Mi3 z 10 razy i ta klapka jest bardzo elastyczna, można założyć i ściągać na siłę wiele razy.

Wysłane z MI4 W

Posted (edited)

Telefon faktycznie wygląda solidnie. Też byłem w szoku, bo naprawdę dbam o swoje telefony. (etui itp.)
Na razie nie jest to widoczne i plastikowa ramka (nakładka) go jakby dociska (trzyma). Może nic więcej się nie wydarzy.
Najbardziej boli, że to nowy egzemplarz i już z wadą.
Zaktualizowałem posta nr.1 (ta górna linia jest vis a vis gniazda słuchawek). Telefon pękł jakby po przekątnej.

Edited by lg4xhd
Posted

Wiem, że telefony z Flipkart - czyli w Indiach mają często wady. Telefony prosto z Chin - w tym z ibuygou - są mniej awaryjne albo w ogóle.

Posted (edited)

Czy w Polskim serwisie jest możliwość zakupienia lub wymiany tylnej części obudowy ? Telefon nie pochodzi z IBG.

Ile taka przyjemność kosztuje ? Gra warta świeczki czy podkleić np. kropelką aby "nie poszło dalej" i jakoś z tym żyć? A może poczekać aż całkiem się rozleci i wtedy ?

Sprawdź:

http://www.aliexpress.com/item/100-Genuine-Original-Housing-Battery-Door-for-Xiaomi-M3-Mi3-WCDMA-Back-Cover-Case-Replacement-w/1991393393.html

Wczoraj Mi3 wrócił z serwisu z Bułgarii. Nie jestem zadowolony, wyświetlacz wymieniony ale obudowa pomiędzy wejściem słuchawkowym i wyświetlaczem jest pęknięta.
Nie będę już się z nimi pałował, wystawę im notę.
Tymczasem widzę, że na aliexpress są obudowy po 20$ do wersji WCDMA. Warto?

Ps. Jeśli byłbyś zainteresowany to moglibyśmy sprowadzić wspólnie. Zawsze wyjdzie taniej.

Edited by t.bone
Posted (edited)

a trudno jest to samemu wymienić ?

są tylko zatrzaski czy jakiś klej też dochodzi?
Jak się do tego dobrać ? Czy wystarczy odkręcić te dwie śrubki przy sim i reszta to zatrzaski po bokach ?
Wydaje się, ze tragedii z tym raczerj nie ma:

t.bone
Może bym się skusił na białą przy okazji zmienił design :) A Ty jak uważasz, warto?
Mocno masz pękniętą ?

Łączna cena:€ 16,60 czyli 71zł za szt. wychodzi.

Rozumiem że to całkowity koszt jednej sztuki z przesyłką ? Nigdy nie zamawiałem nic na ALI. Ale tam piszą "free shippnig".  Przy dwóch sztukach chyba 15.44 euro, czyli 5zł taniej...niewielka róznica.

To by przyszło bez problemu do Polski za pomocą China Post Air Mail? Ktoś miał jakieś doświadczenia może?  Czy na to tez jakeiś cło czy VAT trzeba doliczać ?

Bo DHL to  38 euro sama przesyłka.

Dzięki za linka.

Edited by lg4xhd
Posted

U mnie to chyba poczeka, myślałem że coś się zacznie dziać. Pęknięcie jest małe, prawie niewidoczne. Jeśli coś będzie nie bangla to wtedy pomyślę.

VAT nikt Ci nie doliczy, ja bym brał China Air Mailem, z numerem trackingowym.

Posted

Zdjęcie klapki nie jest takie łatwe. Zauwazyłem, że chińczycy zapuszczają długi paznokieć na kciuku do otwierania obudowy MI3 ;p

Ja otwieram trochę inaczej niż ten chińczyk bo zaczynając od rogu z portem USB i tylko tam siłuję się z odczepieniem zatrzasku. I tak mimo, że robiłem to parę razy to zawsze jest ciężko bo telefon jest tak złączony, że wygląda jak jeden kawałek obudowy.

Posted (edited)

To wobec tego jako pierwszy serwisant xiaomi w Polsce, musisz zapuścić paznokieć ;)

Edited by t.bone
  • Like 2
  • 2 weeks later...
Posted

Zdjęcie klapki nie jest takie łatwe. Zauwazyłem, że chińczycy zapuszczają długi paznokieć na kciuku do otwierania obudowy MI3 ;p

Ja otwieram trochę inaczej niż ten chińczyk bo zaczynając od rogu z portem USB i tylko tam siłuję się z odczepieniem zatrzasku. I tak mimo, że robiłem to parę razy to zawsze jest ciężko bo telefon jest tak złączony, że wygląda jak jeden kawałek obudowy.

Siłować to się można, ale z Pudzianowskim na rękę przykładowo - lecz nie z obudową telefonu! Polecam dobre, markowe otwieraki z iFixit bądź od biedy coś z allegro, ale jakość nie ta sama. Uwierz mi, że są dużo cięższe telefony do otwarcia zatrzasków obudowy niż MI3 ;-).

• 2 months later...
Posted (edited)

Dopadła mnie ta sama przypadłość. Z Mi3 obchodzę się jak z jajkiem, nigdy nie upadł.

Kupiony w "jedynym słusznym sklepie". Co robić? Znając życie będą się migać, że rzucałem telefonem albo coś? Jest szansa we Wrocku to zrobić za opłatą? Bo nie chcę wysyłać telefonu do Chin.

Co sądzicie o pleckach z Dragon-tt? ktoś od nich sprowadzał? Na tej aukcji na Aliexpress widzę pozytywne komentarze więc jeszcze to wchodzi w grę.

http://www.dragon-tt.com/xx.aspx?id=1224

IMG_20150103_151326.jpg

IMG_20150103_151259.jpg

Edited by baku1991
Posted

Niestety drogo. Ok 100 zł razem z wysyłką. Niestety mam części z ibuygou i tylna obudowa jest po 18 dolarów.

Wysłane z MI4

Posted (edited)

Zeby bylo smiesznie, ja mam telefon tydzien czasu :-) i pokazuja sie pekniecia przy aparacie. Telefon nowy obchodze sie z nim jak z jajkiem i juz ma defekt. Jedno jest pocieszajace ze sprzedawca zdeklarowal sie wymienic obudowe, no ale trzeba poczekac az mu przysla.... Eh.

Mam jeszcze pytanie, jak sie zamawia z chin akcesoria lub obudowy placi sie clo ? Vat ?

Edited by kemus
  • 3 weeks later...
Posted

Hej, a obudowy w jakim kolorze Wam pękają?
"Nasz" z szarą upadał wielokrotnie, z czego przynajmniej połowa na myśl od razu przynosiła "no, teraz to już na pewno coś się rozpieprzyło" - a tymczasem zero, nic, rok upadków z różnych wysokości i na różne materiały, i absolutnie nic z obudową, poza małą kosmetyką - ani też z ekranem, poza maleńkim ukruszeniem na rogu.

Posted

Mój telefon spadł trzy miesiące temu, ale obudowa ocalała. Jedynym śladem upadku był lekko wgnieciony róg ekranu. Wczoraj rano wziąłem telefon ze stołu i okazało się, że odprysł kawałek obudowy w tym samym rogu. Pewnie upadek i późniejsze naprężenia obudowy od noszenia w kieszeni spodni w końcu zrobiły swoje.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Zamówilem z aliexpress srebrną bo tylko tam były takie kolory.

Z wymianą nie było większych problemów :)

Edited by lg4xhd
Posted (edited)

Wizualnie wygląda na oryginalną, wszytsko pasowało. Link do aukcji masz kilka postów wcześniej.

Edited by lg4xhd
Posted

Ja miałem do czynienia z nie-oryginalnymi obudowami do MI3. 

Co odróżnia podróbkę:

• mniejszy niż w MI3 grill czyli mniej otworów głośnika dolnego
  • widoczny grat na krawędziach otworów grilla i czterech przy slocie sim
  • kiepsko dopasowane przyciski od strony wewnętrznej, lubią wypadać
  • po założeniu na telefon zatrzaski w paru miejscach nie wchodzą!
  • oczko tylnej kamery i diody z gratem, widoczne postrzępienia, nierówne wycięcia
  • i co najważniejsze: znacznie gorsza wytrzymałość materiału! Raz założyłem i przy zdjęciu ułamał się cały róg przy usb co jest niedopuszczalne przy oryginalnej obudowie. Oryginalną obudowę można zdejmować wiele razy.
  • Like 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...