januszek Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Całkiem dobrze. Ogólnie router działa dobrze. Wadą jest brak portów 1Gb. Mam jednak za duże mieszkanie i za trzecią grubą ścianą o 5GHz można już zapomnieć... Dlatego zastanawiam się nad jego sprzedażą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakal88 Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Ogólnie po 2 dniach użytkowania to wiele nie można powiedzieć. Działa. Sieć 5GHZ zawsze będzie działać dobrze tylko w pomieszczeniu, w którym router się znajduje bo taka jest specyfika tej sieci. Dodatkowo możliwość podłączenia dysku zewnętrznego do routera daje ciekawe możliwości, ale żeby dysk był widziany przez inne urządzenia niż komputer, potrzebne są specjalne apki na Androida lub IOS, a te są tylko po chińsku, niemniej jednak dość łatwo je intuicyjnie skonfigurować. Co więcej Mi4 widzi dysk w systemowej przeglądarce plików, ale nie wiem czy tak nie będzie tylko w przypadku telefonów od Xiaomi. Minusem tego rozwiązania jest to, że na przykład jakbym chciał sobie coś pobrać z dysku po WiFi na iPada to muszę używać tej apki, a w niej nie ma możliwości pobrania (albo nie znalazłem) tylko odtworzenia pliku. Telewizor LG z 2012 roku też nie widzi żadnego "dysku sieciowego", a szkoda bo liczyłem na współpracę. Ogólnie działanie routera oceniam bardzo dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
degas Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Ogólnie po 2 dniach użytkowania to wiele nie można powiedzieć. Działa. Sieć 5GHZ zawsze będzie działać dobrze tylko w pomieszczeniu, w którym router się znajduje bo taka jest specyfika tej sieci. Dodatkowo możliwość podłączenia dysku zewnętrznego do routera daje ciekawe możliwości, ale żeby dysk był widziany przez inne urządzenia niż komputer, potrzebne są specjalne apki na Androida lub IOS, a te są tylko po chińsku, niemniej jednak dość łatwo je intuicyjnie skonfigurować. Co więcej Mi4 widzi dysk w systemowej przeglądarce plików, ale nie wiem czy tak nie będzie tylko w przypadku telefonów od Xiaomi. Minusem tego rozwiązania jest to, że na przykład jakbym chciał sobie coś pobrać z dysku po WiFi na iPada to muszę używać tej apki, a w niej nie ma możliwości pobrania (albo nie znalazłem) tylko odtworzenia pliku. Telewizor LG z 2012 roku też nie widzi żadnego "dysku sieciowego", a szkoda bo liczyłem na współpracę. Ogólnie działanie routera oceniam bardzo dobrze. @szakal88, czy już po 4 miesiącach jakieś uwagi co do urządzenia? Może udało się odpalić ten dysk? Myśle czy nie kupić sobie tego, dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakal88 Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Uwag nie mam, pobrałem sobie do niego oprogramowanie w wersji dev co poskutkowało automatycznym pobraniem apki dev na smartfonie, która jest prawie w 100% po angielsku, więc i obsługa stała się prostsza. Dodatkowo w między czasie odkryłem, że na dysk można synchronizować zdjęcia i filmy ze smartfona . A najlepsze jest to, że dzięki apce na smartfonie mam dostęp do wszystkich plików z dysku gdziekolwiek jestem, byleby tylko był dostęp do internetu, tym sposobem mam darmową chumurę . Jedyny minus to że TV go dalej nie widzi, ale podejrzewam, że jakby mieć TV na androidzie to by się to pewni dało załatwić. Ogólnie jestem mega zadowolony 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
degas Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 Dzięki za odpowiedź. Powiedzcie mi tylko ostatnią rzecz... Gdzie kupić? Kilka przykładów poniżej: GearBest: http://www.gearbest.com/networking-communication/pp_202353.html XFS: http://www.xiaomiforsale.com/pl/smart-home/31-xiaomi-router-1tb.html#/eu_plug-eu_plug_yes/kolor-white iBuygou: http://www.ibuygou.com/p-xiaomi-mi-wifi-mini-router-white-version-6050.html Allegro: http://allegro.pl/xiaomi-mini-router-dualband-ac-usb-1167mbs-openwrt-i5298813475.html Aliexpress: http://www.aliexpress.com/af/mi%252Brouter/3.html?isAffiliate=y&initiative_id=SB_20150726040431&site=glo&shipCountry=PL&SortType=price_asc&SearchText=mi+router Najtaniej na GearBest ~30 USD = ~113 PLN, dziwnie niską cenę mają tego urządzenia porównując inne strony. Aliexpress z góry jest podejrzany a na XFS cena z kosmosu... Myślicie, że to z GearBest'a to może być podróba? Wyszły w ogóle takie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 Kupiłem Mi4i na Gearbest i nie jest to podróbka. Tylko, że wtedy dwa tygodnie czekałem bo nie było EU warehouse, a niedawno się pojawił przy kupnie Mi4i. Niebieskiego routera xiaomi jeszcze nie widziałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 XFS wcale nie ma ceny z kosmosu... Xon24 sprzedaje po ~139zł, ale trzeba pamiętać o tym, że przesyłki (nie gifty) powyżej 25$ podlegają opłacie VAT, więc jeżeli paczkę złapią, to będziesz musiał dopłacić dodatkowe ~25zł i wychodzi Ci podobna cena co XFS Raczej nie brałbym nic z Ali czy Gearbest'a... średnio pewni sprzedawcy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Niebieski Xiaomi byl do kupienia na stronie Xiaomi od swieta, przy okazji roznych eventow w Chinach. Tak samo byl dostepny rozowy na dzien kobiet Link to comment Share on other sites More sharing options...
gstw Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 Czy macie Panowie jakiegoś tutka, opisującego jak updatować ten routerek do wersji dev lub openwrt i ddwrt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Poumykało a w miedzyczasie Xiaomi pokazal miwifi mini s (tak to nazwac?) - jeszcze mniejszy niz wczesniej, tanszy. Z tego co widze to reszta taka sama. Wyglada calkiem fajnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Mam pytanie. Czy ten routerek obsłuży mi internet po światłowodzie w protokole PPPoE? wejście WAN mam standardowo RJ-45 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 10, 2015 Share Posted October 10, 2015 A najlepsze jest to, że dzięki apce na smartfonie mam dostęp do wszystkich plików z dysku gdziekolwiek jestem, byleby tylko był dostęp do internetu, tym sposobem mam darmową chumurę Oj... to mi pachnie źle. Co z bezpieczeństwem? Jak to działa dokładnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakal88 Posted October 10, 2015 Share Posted October 10, 2015 Do apki i routera logujesz się z konta Xiaomi, co do bezpieczeństwa to ja tam nie trzymam jakiś strategicznych danych. Po za tym, mamy chińskie telefony i mówimy o bezpieczeństwie danych.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 10, 2015 Share Posted October 10, 2015 Do apki i routera logujesz się z konta Xiaomi, co do bezpieczeństwa to ja tam nie trzymam jakiś strategicznych danych. Po za tym, mamy chińskie telefony i mówimy o bezpieczeństwie danych.... Chińskość nie ma tu nic do rzeczy. Backdoory mają wszystkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Oj... to mi pachnie źle. Co z bezpieczeństwem? Jak to działa dokładnie? Router -> Server Mi - > Telefon Telefon -> Mi -> Router Z tego co widzialem to wysyla liste plikow a nastepnie jezeli chcemy cos sciagnac to leci to najpierw na Xiaomi a potem do nas - i odwrotnie - jako lacznik co przeskakuje firewalle i naty. Dlatego taka prywatna chmura, pliki siedza u nas a Xiaomi ma liste tego co mamy. Sluzy jako lacznik. Bezpieczenstwo - bardziej niz Dropbox poniewaz pliki sa u nas a nie na serwerach. Czy Xiaomi kasuje pozniej to co mamy/przesylamy? Pewnie tak jak podobne serwisy w USA i Europie - nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus70 Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Wczoraj wyjąłem z szafy ten router, bo tp link zaczął mnie wkurzać. Podłączenie i konfiguracja - mimo języka chińskiego - bardzo intuicyjna. Polecam wszystkim Wysłane z mojego Mi 4i Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 Przepraszam że zaśmiecam forum i pytanie nie na temat ale czy Xiaomi posiada router 3G? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Gdzie teraz najlepiej go kupić? Znajdę gdzieś taniej niż tutaj: https://www.allbuy.com/detail/Original-Xiaomi-Mi-Wi-Fi-Mini-Wireless-Router-with-High-Security-1167Mbps-Dual-Band-White-57223 Opłaca się z tej strony, jest trochę taniej, ale sklepu nie kojarze Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Panowie, głupie pytanie... ale jaki router z obsługą ac polecacie? ;D Jeśli już naprawdę nie ma nic poza Xiaomi, to gdzie kupić ? Mowa o modelu mini, ale nie nano ;p Bo jak sądzę... nano będzie mieć gorszy zasięg, prawda? Czy dobrze wyśledziłem, że ten jest najtańszy?: http://www.aliexpress.com/item/Xiaomi-Dual-Antenna-faster-repeater-Router-WiFi-Router-Mini-Intelligent-1167Mbps-802-11-AC-Dual-band/32436965920.html?spm=2114.031010208.3.20.z9TpcU&ws_ab_test=searchweb201556_2_79_78_77_80,searchweb201644_5,searchweb201560_8 Ps. Allbuy mi nie działa, więc nie wiem jaką mają tam cenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Rozpakowałem dzisiaj Mini Wifi Mini - czyli ten najmniejszy z rodziny. Wielkości dłoni, zasilany kablem usb, malutki. Jeżeli mamy małe mieszkanie (albo pokój w akademiku ) to świetny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mala_Mi Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Dnia 1.12.2015o17:55, Mymi napisał: Rozpakowałem dzisiaj Mini Wifi Mini - czyli ten najmniejszy z rodziny. Wielkości dłoni, zasilany kablem usb, malutki. Jeżeli mamy małe mieszkanie (albo pokój w akademiku ) to świetny. Hey Po miesiącu użytkowania możesz coś więcej napisać o tym routerze. Zastanawiam się nad kupnem Jak z siłą sygnału? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Dnia 1/3/2016o02:47, Mala_Mi napisał: Hey Po miesiącu użytkowania możesz coś więcej napisać o tym routerze. Zastanawiam się nad kupnem Jak z siłą sygnału? Sorry, nie moge pomoc - router nie byl dla mnie a kolega co go kupil to o nim zapomnial i nawet nie rozpakowal Sorry Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtom Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 ja uzywam od około 3 tygodni wszystko fajnie interfejs przyjazny, jedyny problem jaki mam to na wifi mam max 40-45 mb a neta mam 70 mb i problem czemu szukałem kanały zmieniałem, jest lepiej ale nie ma pelnego na kablu jest transfer maksymalny, na 5Ghz tez nie ma pełnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 (edited) Dzisiaj doszedł mi ten router Kupiłem wersję Xiaomi Mi Wifi Mini Jest gdzieś jakiś poradnik do niego, przyszedł do mnie bez pudełka xiaomi, kupiłem z ali Edit: Już sobie z wszystkim poradziłem Edited January 5, 2016 by danio_96 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mala_Mi Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 (edited) 7 godzin temu, wojtom napisał: ja uzywam od około 3 tygodni wszystko fajnie interfejs przyjazny, jedyny problem jaki mam to na wifi mam max 40-45 mb a neta mam 70 mb i problem czemu szukałem kanały zmieniałem, jest lepiej ale nie ma pelnego na kablu jest transfer maksymalny, na 5Ghz tez nie ma pełnego Uważam , że jest to bardzo dobry wynik. Z tego co wiem to po wi-fi nigdy nie osiągniemy pełnej prędkości łącza. Ja np. mam 50 Mb/s a po wi-fi jak mam 15 to jest sukces , dlatego też poważnie zastanawiam się nad zmianą routera. Edited January 5, 2016 by Mala_Mi Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Ja mam net 35/35, a przez router ok 40/40 Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtom Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 kolega ma tp linka i ma na wi fi ok 70 mb, stwierdzil ze cos mi zamula musze sie dobrze temu jeszcze przyjrzec na 5 Ghz mam to samo a tak nie powinno byc mimo wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Tak na szybko - dobrze by bylo wspomniec mowicie o Mini czy Mini Mini? (mini mini moze byc zasilany z powerbanka, aby zrobic wifi np pod namiotami) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtom Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Masz mini albo nano mini jest to ten normalny a nano ten pod namiot ja mowie o mini Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Ja mam wersję mini ile kosztuje karta sieciowa do lapka z ac, bo moja obsługuje tylko 2.4Ghz Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtom Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 ja mam milleta od xiaomi ale to też tylko po 2.4 Ghz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doriath Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Czy to urządzenie może pełnić funkcję repeatera? Czy jest możliwość po prostu wzmocnienia sygnału sieci do której znam wyłącznie identyfikator i hasło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mymi Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Tak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin.M Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 (edited) Do mnie dotarł MiWifi Mini, 2.4/5 GHz Konfiguracja banalnie prosta, zasięg na 2.4 GHz lepszy niż na moim starym Airlive5460. No i ten wygląd. Weim że to tylko urządzenie sieciowe, ale baardzo mi się podoba ten Design. Jakby co to mogę odpowiedzieć na pytania, wrzucić film. Służę informacjami. Jak narazie na 5GHz na kanale 48 z moim Redmi Note 2 udało mi się zalinkwać na 390Mb/s Edited January 21, 2016 by Marcin.M Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob83 Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 jestem ciekaw jak z wydajnością i zasięgiem tego urządzenia. Ktoś może testował?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts