Jump to content

Dziwne "mryganie" - o co może chodzić

mini21

Recommended Posts

Witam.

Na wstępie powiem, że cieszyłem się ostatnio bo w sumie wszystko już (jako tako) działało.
Niestety, cieszyłem się przedwcześnie....

Dziś spotkał mnie taki problem (tzn. on już wcześniej występował, ale szybko znikał):
Podczas korzystania z Mi Box'a (nie tylko podczas oglądania filmów) obraz zaczyna na chwilę gasnąć.
Dokładniej rzecz ujmując - robi się czarno.
Po chwili obraz znów się pojawia.
Trwa to zazwyczaj chwilkę, czasem trwa 2-3 sekundy.
Czasem takie coś powtarza się raz, a czasami są takie serie "wyłącza-włącza-wyłącza-włącza".

Zastanawiam się - co może być powodem.
Sprawdzałem na innym kablu i poprawy nie było (ale jeszcze sprawdzę z trzecim kablem).
W ustawieniach nie bardzo widziałem żadnej opcji która mogła by za to odpowiadać (może w TV, choć też nic nie dostrzegłem).

Czy ktoś coś takiego spotkał u siebie?

A TV pokazuje Ci wtedy "brak sygnału"? Bo u mnie jest tak, że wystarczy włączyć np. kuchenkę i MiBox na moment się gubi. Jest strasznie wrażliwy na zakłócenia. Mam np. aktywny hub USB, który jest podłączony do boxa i czasem nawet przy podłączaniu do tego huba ładowarki do zegarka potrafi się na momencik jakby uśpić. Trwa to własnie ok. 2 sek i już jest ok. Ale wtedy TV wskazuje brak sygnału i znika też dźwięk.

BTW. W ogóle zaczynam się bać Xiaomi, wczoraj żonie zapalił się Redmi Note 3 PRO. Zrobił się nagle gorący, panel dotykowy zaczął wariować jakby ktoś dotykał ekran raz za razem w różnych punktach. Restart nie pomógł, udało mi się jakoś przywrócić system do zera ale dotyk dalej szalał. Wyjąłem kartę i odłożyłem telefon na stół - po chwili zaczął lekko dymić i skwierczeć, wybiegłem szybko na podwórko i wrzuciłem go do kałuży... Zgasł i powędrował do kosza. Dwa lata działał bezproblemowo, szkoda. Żona jest tak przestraszona, że boi się teraz nosić Mi Banda i każe mi odłączać na noc MiBoxa od sieci.

Edited by souacz