Tomek Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Czy ktoś ładuje MItrójkę ładowarką 2A? O ile szybciej ładuje taka ładowarka od oryginalnej 1A? Czy jest duża różnica w czasie ładowania? MI3_4.9.26 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yamnick Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Hej Mnie zdarza sie ladowac 2A. Pelne naladowanie trwa od 1 do 1,5h (w zaleznosci od stopnia rozladowania) wiec oszczedzam co najmniej godzine w stosunku do orginalu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
laborman Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na baterię? Pytam z czystej ciekawości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yamnick Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 (edited) Yyyy, jak i jaki ? Prawo ohma. Jak ktos bedzie chcial sie na sile doszukiwac, to ladowanie 2A wydziela z baterii i okolic chyba wieksze ilosci ciepla. Po jakichs 10 latach moze to miec wplyw na elektronike Edited October 2, 2014 by Yamnick Link to comment Share on other sites More sharing options...
keiw Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 (edited) Tomek oglądnij sobie filmik: http://miuipolska.pl/forum/topic/3650-test-ładowarek-czy-kabel-ma-znaczenie-ładowarki-sieciowe-samochodowe-bezprzewodowe-power-bank/?p=31369 Edited October 2, 2014 by keiw Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Ogólnie bardzo trudno jest dostać na allegro sprawną ładowarkę 2A, pełno samsungowych podróbek, na których panel dotykowy świruje, albo inne cuda się dzieją. Jak by coś to na IBG pojawiła się oryginalna łądowarka 2A Xiaomi w okolicach $20, czyli nie jest źle Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ogólnie bardzo trudno jest dostać na allegro sprawną ładowarkę 2A, pełno samsungowych podróbek, na których panel dotykowy świruje, albo inne cuda się dzieją. Jak by coś to na IBG pojawiła się oryginalna łądowarka 2A Xiaomi w okolicach $20, czyli nie jest źle Nietrudno... http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-nillkin-top-speed-2a-warszawa-i5088441658.html Sam kupiłem taką. Jest jak wicher... Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Dzięki kolego! Nawet nie wiedziałem, ze nillkin ma w ofercie takie coś. Mam na aliexpress zaufanego sprzedawcę nillkina i ma to za $9 więc pewnie się skuszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Z tą różnicą, że ta z Allegro jest z polską/europejską końcówką. Nie musisz kupować adaptera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Chińczyki też je mają jest swoboda wyboru. Te na allegro też są przecież z chin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 A nie będzie tajemnicą jak podzielisz się tym zaufanym sprzedawcą Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 3C ACC Center Mają po $9. W zasadzie to tylko 7 zł różnicy, ale jakoś mam większe zaufanie do aliexpress bo refund w razie czego mam. No i od nich brałem niż kilkakrotnie produkty nillkina i zawsze oryginalne.Jak patrzę po cenie i po feedback to warto jeszcze popatrzeć na ofertę FANTACY TECHNOLOGY, też mają wersję EU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Zamówiłem ostatecznie od Foison Group i dzisiaj odebrałem. Wrażenia bardzo pozytywne i powiem wam, że warto od razu z ładowarką kupić kabel nillkina bo ma sporo mniejsze straty od oryginalnego. Mnie całość wyszła $12,58 i było warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Przeprowadziłem test z dokładnymi pomiarami czasu ładowania i jestem bardzo zawiedziony... Oryginalna ładowarka i kabel XIAOMI. Przy 5% naładowanej baterii - do 100% pokazywało PEŁNE NAŁADOWANIE ZA 2g 27min Rzeczywiście naładowała sie do 100% w 2g 38 min. Czyli OK. Oczywiście telefon leżał sobie nieużywany (żadne wi-fi, tryb 2G itp...) Natomiast się zdziwiłem jak ładowałem NILLKINem 2A. Myślałem że w miarę szybko naładuje baterię. Od 4% do PEŁNEGO NAŁADOWANIA panel pokazywał 2g 35min. Rzeczywiście naładowała sie w 2g 40 min. Telefon leżał nieużywany. Czyli wychodzi na to samo jakbym ładował 1A... Więcej testów nie przeprowadzałem bo się wkurw*%em. Wyjaśni mi ktoś to... Ładowarka wydaje się być oryginalna... Edited March 30, 2015 by marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Ja nigdy nie rozładowuję do zera to raczej nieprędko sprawdzę. Ale na aplikacji pokazującej Piaf ładowania wynik był znacznie lepszy. A z ładowarką nillkina używałeś laska nillkina czy oryginalnego Xiaomi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fred Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Przeprowadziłem test z dokładnymi pomiarami czasu ładowania i jestem bardzo zawiedziony... Oryginalna ładowarka i kabel XIAOMI. Przy 5% naładowanej baterii - do 100% pokazywało PEŁNE NAŁADOWANIE ZA 2g 27min Rzeczywiście naładowała sie do 100% w 2g 38 min. Czyli OK. Oczywiście telefon leżał sobie nieużywany (żadne wi-fi, tryb 2G itp...) Natomiast się zdziwiłem jak ładowałem NILLKINem 2A. Myślałem że w miarę szybko naładuje baterię. Od 4% do PEŁNEGO NAŁADOWANIA panel pokazywał 2g 35min. Rzeczywiście naładowała sie w 2g 40 min. Telefon leżał nieużywany. Czyli wychodzi na to samo jakbym ładował 1A... Więcej testów nie przeprowadzałem bo się wkurw*%em. Wyjaśni mi ktoś to... Ładowarka wydaje się być oryginalna... Nawet ładowarka 100A nie skróci czasu ładowania. Ograniczeniem jest przetwornica w telefonie. Oczywiście zbyt słaba ładowarka może ten proces wydłużyć. Prąd ładowania ograniczany jest przez producentów sprzętu ze względu na zywotność akumulatora. Zbyt duży prąd drastycznie skraca czas jego życia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 @baku1991 z Nillkinem używałem kabla (bo chyba o to pytałeś) od ładowarki dołączonej do telefonu. @fred chłopaki we wcześniejszych postach (nr 2, 7, 13) pisali że telefon ładuje się szybciej z ładowarką 2A... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fred Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Zmierz sobie prąd ładowania. Na czuja to wszystko się wydaje. Efekt placebo. Między akumulatorem a gniazdem jest przetwornica i ma ona sztywne ograniczenie. O ile ładowarka nie daje zbyt małego napięcia poniżej 4,5V przy gnieździe) lub rzeczywiście daje mało prądu, to ta przetwornica reguluje proces ładowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 (edited) Zmierz sobie prąd ładowania. Na czuja to wszystko się wydaje. Efekt placebo. Między akumulatorem a gniazdem jest przetwornica i ma ona sztywne ograniczenie. O ile ładowarka nie daje zbyt małego napięcia poniżej 4,5V przy gnieździe) lub rzeczywiście daje mało prądu, to ta przetwornica reguluje proces ładowania.Owszem, ale Mi3W wspiera Quick charge @Marcin, u mnie na kablu nillkina mam sporo wyższy Piaf ładowania niż na kablu od Xiaomi. Edited April 1, 2015 by baku1991 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Ok, spróbuje jeszcze z kablem Nillkina. Z tego co widzę (na allegro) to nasi sprzedawcy z forum nie mają w ofercie takiego kabelka. @baku1991 myślisz że te co są wystawione na allegro to oryginały? Jak mógłbyś doradzić który kupić to byłbym wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Wyglądają ok tylko nie kup wersji iphone Link to comment Share on other sites More sharing options...
t.bone Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Baku idąc Twoim śladem, zamówiłem przed chwilą kabel i ładowarkę od Foison z aliex. Jak długo szła Ci paczka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Od pierwszego statusu na 17track.net do WER Warszawa okrągłe 5 dni a z Warszawy pod Kraków kolejne 4 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
t.bone Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Dzięki za odpowiedź. Narazie czekam na nadanie przesyłki. Wysłano z Mi3W waja Tapatok Link to comment Share on other sites More sharing options...
maslako Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Ładowarka i kabel Nillkin kupione na Allegro. Dzisiaj przyszły przesyłki. Jest znaczna poprawa względem pierwotnego adaptera. W końcu dotyk zaczął działać poprawnie (na stockowej ładowarce zachowywał się różnie) i bateria doładowuje się poprawnie do 100% (na stocku od 97-100% wartości zmieniały się w obie strony). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
t.bone Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Warto byłoby pokusić się o wątek, dla każdego modelu, w którym to można byłoby zrobić zestawienie polecanych akcesoriów. Wiadomo że jest trochę tych bubli. Nowi wiedzieli by na co zwracać uwagę. Wysłano z Mi3W waja Tapatok Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Ja sam nim trafiłem na nillkina to kupiłem tyle bubli, że szkoda gadać. O kablach już nie wspominając. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maslako Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 To fakt, akcesoria Nillkin'a kupiłem dzięki temu wątkowi. Przez rok używałem oryginalnej ładowarki i kabla (tel kupiony na ibuygou.com), ale z biegiem czasu wady zestawu ładującego zaczęły się pogłębiać, więc nadeszła pora na zmianę i uznaję, że wydatek się opłacał. Może sam przewód to tylko dopełnienie do zestawu (potestuję dłużej, ale na razie, po krótkim porównaniu nie odczuwam różnicy pomiędzy oryginalnym Xiaomi, a Nillkin'em), to sprawna ładowarka jest istotnym elementem, na którym warto się skupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 (edited) Ale mi3 wspiera Quick charging 2.0? No wiesz, note 4 to trochę nowsze urządzenie. Quick charging 1.0 to nie były aby właśnie ładowarkI 2a? Tak czy siak różnice widać gołym okiem. Spróbuj w samochodzie podłączyć ładowarkę 1A i nawiguj, a później to samo na 2a. Różnica jest ogromna. Edited April 16, 2015 by baku1991 Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Tak, ja sprawdzałem tą aplikacją. Masz rację, że Xiaomi daje słabą bo daje 1A. Na tą 9v już się nie będę kosztował bo nillkin zdaje egzamin w 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polan Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 (edited) MI3 nie będzie się ładować szybciej. Mam miernik przelotowy, ladowarke 1,5A i kabelek 1,5A Prawy górny róg w mierniku: Sorry za jakość ale nie miałem czasu na lepsze 0.47A to max jaka ładuje się telefon. Miernik jaki jest taki jest ale nawet zakładając błąd pomiarowy na poziomie 10% widać, że nie ma sensu kupować ładowarki 2A. TapaTalk Edited April 17, 2015 by Polan Link to comment Share on other sites More sharing options...
xpeu89 Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 MI3 nie będzie się ładować szybciej. Mam miernik przelotowy, ladowarke 1,5A i kabelek 1,5A Prawy górny róg w mierniku: Sorry za jakość ale nie miałem czasu na lepsze 0.47A to max jaka ładuje się telefon. Miernik jaki jest taki jest ale nawet zakładając błąd pomiarowy na poziomie 10% widać, że nie ma sensu kupować ładowarki 2A. TapaTalk A to nie jest tak, że ten miernik identyfikuje się jako ładowanie z usb komputera? Zobacz w telefonie jaki typ ładowarki rozpoznał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polan Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 Telefon zachowuje się jak przy normalnej ładowarce... TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 MI3 nie będzie się ładować szybciej. Mam miernik przelotowy, ladowarke 1,5A i kabelek 1,5A Prawy górny róg w mierniku: Sorry za jakość ale nie miałem czasu na lepsze 0.47A to max jaka ładuje się telefon. Miernik jaki jest taki jest ale nawet zakładając błąd pomiarowy na poziomie 10% widać, że nie ma sensu kupować ładowarki 2A. TapaTalk No właśnie, masz 0,47A i podobne wyniki miałem na oryginalnej ładowarce od mi3. Natomiast na nillkinie mam ponad 0,90A. Oczywiście również kabel nillkin bo kabel od mi3 trochę obcina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polan Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 Kabel który używam 1.5A jest oznaczony i przetestowany. Skoro na ładowarce 2A idzie tylko 0.9 to wystarczy kupić dobry kabel USB i korzystać z zwykłej 1A ładowarki. Moim zdaniem inwestowanie w ladowarke 2A jest bezsensowne TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts