ZduneX25 780 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 MIUI 10 8.9.20 Poprawki tłumaczenia Dodany Test sprzętu (Panel Sterowania > Test sprzętu) Poprawka wolnego odblokowania przez BT Od tej wersji do 12.10.2018 następuje przerwa w aktualizacjach z powodu święta w Chinach Jak się okazało w weekend rom 8.9.13 był ostatnim dla mi4/mi3, wyjdzie jeszcze jedno stable, ale oficjalne wsparcie zostało zakończone Ważne: każde uruchomienie MI8 z Androidem P (także zwykłe restarty) trwa dosyć długo (90-140 s). Jest to póki co normalne i nic złego się nie dzieje. Gesty ekranu dla telefonów z przyciskami (nasz dodatek) będą bez gestu home póki co Pełna lista zmian Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery lub z TWRP.me pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img W TWRP wybierz wipe > format userdata Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install). Uwaga na modele z obecnym w firmware Antiroll back (ARB) np. Redmi Note 5 Pro czy MI6X – TWRP należy wgrać najpierw komendą boot twrp.img, a potem zainstalować je w TWRP z menu Install > Install image, uruchomić ponownie recovery i wykonać wipe data z TWRP. Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (volume+ i power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych wg. tego poradnika Czym miuipolska różni się od Global? ROOT ROOT dla MIUI z Magisk 17.1 do instalacji z TWRP. Po instalacji należy wykonać dodatkowy restart telefonu. Blokada reklam w MIUIPolska Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu sugerujemy instalację poniższej paczki przygotowanej przez @fredek. blokada reklam do instalacji w TWRP Instalacja na MIPAD MIPAD musi mieć połączone partycje systemowe aby zainstalować nasz rom. Poradnik. Polecane aplikacje MIUI MiPilot 5.3.5: POBIERZ MiFit: Google Play Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Aktualizacje tygodniowe MIUI są opcjonalne i nie są bezwzględnie wymagane do prawidłowego działania telefonu. System w wersji rozwojowej może zawierać błędy, które mogą lub nie muszą być poprawione. Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot). Terminy pojawienia się aktualizacji dla konkretnych urządzeń nigdy nie będą podawane wg motto Acida: „Będzie kiedy będzie„. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska możecie nas wesprzeć tutaj: 4 Link to post Share on other sites
DJYano 26 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Ktoś to pakował już może? Procenty dalej po lewej? Jakieś inne kwasy? Link to post Share on other sites
tifoso 3 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Na RN4 (mido) procenty są po prawej, jak na razie reszta działa dobrze ... .. Link to post Share on other sites
acocieto 58 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Mi6 procenty po lewej, tydzień temu były po prawej. Link to post Share on other sites
figurel 28 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Redmi 5 Plus procenty po prawej. Po każdej tygodniowej aktualizacji gdy chcę napisać maila czy sms-a wyskakuje pisanie głosowe i za nic nie da się włączyć klawiatury. Radzę sobie za każdą aktualizacją wygrywając paczkę z forum - klawiaturę Xperia z antyreklamami. Coś mi umknęło? Link to post Share on other sites
ketesch 40 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Mi5SPlus wszystko poszło bez problemu. Link to post Share on other sites
Guest Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Redmi 4a procenty po prawej. Na chwilę obecną wszystko działa dobrze. Ikony wszystkich aplikacji wreszcie są w jednym stylu. Link to post Share on other sites
jacyj23 3 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Mi5 S Plus - nie idzie - błąd w TWRP E3004: This package is for "natrium" devices; this is a "". Proces Updater zakończony z błędem: 7 MD5 sprawdzone. O co chodzi ? Link to post Share on other sites
gacekp 4 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Mi8 8.8.30TWRP3.2.3-0806Jakieś porady aby bez problemu przeskoczyć na 8.9.20? 1 Link to post Share on other sites
ketesch 40 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 10 minut temu, jacyj23 napisał: Mi5 S Plus - nie idzie - błąd w TWRP E3004: This package is for "natrium" devices; this is a "". Proces Updater zakończony z błędem: 7 MD5 sprawdzone. O co chodzi ? Jakie TWRP?, ja robiłem update na 3.2.3-0 i poszło bez problemu. 1 Link to post Share on other sites
frrancuz 242 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Mi5 S Plus - nie idzie - błąd w TWRP E3004: This package is for "natrium" devices; this is a "". Proces Updater zakończony z błędem: 7 MD5 sprawdzone. O co chodzi ? Wygląda na pomylony rom. Sprawdź dobrze co pobrałeś. 2 Link to post Share on other sites
jacyj23 3 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 10 minut temu, ketesch napisał: Jakie TWRP?, ja robiłem update na 3.2.3-0 i poszło bez problemu. Poszło, dzięki. 1 Link to post Share on other sites
Gravis 82 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 15 minut temu, gacekp napisał: Mi8 8.8.30TWRP3.2.3-0806Jakieś porady aby bez problemu przeskoczyć na 8.9.20? Jestem w tej samej sytuacji. Czy full wipe wystarczy jak do poprzedniej wersji ? Link to post Share on other sites
sr1 65 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 (edited) 23 godziny temu, ZduneX25 napisał: W tym celu należy powrócić do TWRP (volume+ i power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. Propsuje mocno za dodanie tej treści w głównym poście. Jeszcze moglibyście te info o modelach z ARB jakoś wydzielić i dać wyżej, żeby było bardziej widoczne (czerwone?) i byłoby idealnie. Mi5 xiaomi.eu dirty z 8.8.23 na 8.9.20 English (US) (jaśniejsze tło/czarna czcionka - 8.8.23, ciemniejsze tło/biała czcionka - 8.9.20) Czy % nie powinny być teraz z lewej? Bo widzę, że u mnie są dalej z prawej i jedynie odstęp się powiększył. Jakiś fix dla mnie jest? Oprócz wipe? XD PS. czy jest jakiś racjonalny powód zwiększenia wysokości paska o 20% i przesunięcia tekstu niżej? Czy to tylko u mnie jakiś błąd jest? Edit2: "Gesty ekranu dla telefonów z przyciskami (nasz dodatek) będą bez gestu home póki co" - u mnie wszystkie gesty działają, ale opcja wyłączenia gestów "dół-góra" (obu) byłaby wspaniała! Czasami przy wysyłaniu wiadomości na klawiaturze SwiftKey, MIUI myśli, że wykonuję gest "dół-góra". Edited September 21, 2018 by srgn1 Link to post Share on other sites
Big00s 102 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Teraz Redmi Note 3 Redmi 3 i Mi Max też pewnie do odstrzału...P.S.Na Mi 5X wszystko bez problemów od rana Link to post Share on other sites
firefighter 6 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 RN4X w galerii pod zdjęciem nadal same ikonki bez opisu (usuń,prześlij itd) Na Mi5X opisy są Link to post Share on other sites
figurel 28 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 W Redmi 5 Plus również ikonki w galerii bez podpisów. Link to post Share on other sites
Guest Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 @firefighter, na R4A jest dokładnie tak samo, mnie to jednak zupełnie nie przeszkadza. Link to post Share on other sites
AmorR 1 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 (edited) Mi8 po aktualizacji mam czarny ekranik MI.com z powered by android i 3 kropkami postępu i tak już xx minut. Zazwyczaj włączał się w kilka sekund Instalowałem z zip'a pobranego z miui pl. Ogólnie odblokowywany był też w waszym serwisie i działał pięknie. Co jest - telefon bardzo mi potrzebny - pomocyyyy Cały czas wisi na wczytywaniu - błagam pomocy ----- Mogę wejść (podgłaśnianie + power) do TWRP --3.2.2-0703 ale backup'u wcześniej nie robiłem (GHHHrrr!!!) Edited September 21, 2018 by AmorR Link to post Share on other sites
Ursusc360 16 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 RN4X wszystko gra Link to post Share on other sites
Kaudii 150 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 @AmorR wejdź w TWRP i zrób full wipe, utracisz dane ale tel się uruchomi, w temacie od softu 8.9.6 była o tym mowa, zmiana wersji androida niesie za sobą taką konieczność. 1 Link to post Share on other sites
JacekBB 119 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Na Mi5 też wsio ok.Z Mi5 Link to post Share on other sites
AmorR 1 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 25 minut temu, kaudii napisał: @AmorR wejdź w TWRP i zrób full wipe, utracisz dane ale tel się uruchomi, w temacie od softu 8.9.6 była o tym mowa, zmiana wersji androida niesie za sobą taką konieczność. Dzięki za odpowiedz. Uuuu nie zauważyłem że 9 będzie w tej wersji. Chyba 8.1 było w 8-8-x Chodzi o Format data - kompletny? Da się zgrać sms wcześniej? Bo serio ważne mam tam dane.. Zawsze robiłem sms backup ale od 2 tygodni nie -- buuu Link to post Share on other sites
Kaudii 150 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 niestety nie da się, skoro tel nie startuje nie ma takiej możliwości Link to post Share on other sites
stereo0 192 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 48 minut temu, AmorR napisał: Dzięki za odpowiedz. Uuuu nie zauważyłem że 9 będzie w tej wersji. Chyba 8.1 było w 8-8-x Chodzi o Format data - kompletny? Da się zgrać sms wcześniej? Bo serio ważne mam tam dane.. Zawsze robiłem sms backup ale od 2 tygodni nie -- buuu Podłącz telefon pod kompa z włączonym twrp. Zagraj co się da na kompa. Zrób backup w twrp i zapisz na kompie. Zawsze to jakaś szansa, że potem z tego coś wyciągniesz. Potem rób wipe Link to post Share on other sites
AmorR 1 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 (edited) Ok dzięki wam za info Z wipe wybrałem dalvik, data, cache i się uruchomił. SMSy są rozmowy też tylko mimo podłączenia konta googla kontaktów nie ma .. ?? Na www googla oczywiście wszystkie są ale nie zaimportowało No to miodzio po paru recznych synchronizacjach - zaimportowało Edited September 21, 2018 by AmorR Link to post Share on other sites
mates21 87 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Na Mi6 ok, ale tekst pod ikonami jak był za nisko, tak dalej jest za nisko... Link to post Share on other sites
grzegorz.lki 161 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Na Mi6 okA procent baterii normalnie po prawej stronie?Sent from my MI6 by Tapatalk Link to post Share on other sites
zmylna 10 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 MiMix 2S - aktualizacja poszła sprawnie. Telefon uruchamia się dużo dłużej niż zwykle czyli ten sam problem co w Mi8. Słabsze jest to, że wszystkie kontakty google zostały usunięte z konta. Musiałem przywracać z poziomu gmail-web. Po prostu zczyściło wszystko co do jednego. Nie instalowałem żdnych nowych aplikacji. Koło 13 zainstalowałem aktualizację. Koło 18 stwierdziłem brak kontaktów. Link to post Share on other sites
Adamk102 84 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Na mi 6 wszystko git A procent baterii normalnie po prawej stronie?Sent from my MI6 by TapatalkWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Adamk102 84 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Safetynet błędny w mogisku. Więcej błędów nie stwierdzono śmiga super Edit. Już działa lista host adaway blokowalaWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
juveadamo 0 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 (edited) Jeśli ktoś używa nc+go lub on the go proszę sprawdzić czy może oglądać. Chodzi o telefony z Androidem P czyli mi 8 i mi mix 2s Edited September 21, 2018 by juveadamo Link to post Share on other sites
Kaudii 150 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 u mnie aplikacja nc+ go wyłącza się na Androidzie P Link to post Share on other sites
juveadamo 0 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Dzięki @kaudii czyli to problem z nowym androidem. Tak z ciekawości, można jakoś wrócić do androida oreo ? Link to post Share on other sites
Kaudii 150 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 na tę chwilę nic mi nie wiadomo na ten temat, dwa że obecnie od 2 dni mam już swoje Mi8 EE i tam mam jeszcze Androida 8.1 i działa Link to post Share on other sites
Recommended Posts