miki_ Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 - Gdzie należy reklamować/oddawać do serwisu M4 - jeśli będzie tego wymagała sytuacja(co coś się uszkodzi lub przestanie działać) ? - Czy ktoś zna ten sklep http://www.xiaomi-shop.pl ? Czy ktoś tu kupował i wiadomo czy sprzedają oryginały czy podróbki? - Gdybym chciał po roku wymienić baterię to co musiałbym zrobić? Wiem, że jest samodzielnie niewymienialna. - Gdzieś w dyskusji ogólnej czytałem, że kupując Mi4 w sklepie Iboygou wgrywa polską wersje MIUI. Czy dobrze zrozumiałem, że wypakowują sprzęt z pudełka i wiedząc, że wysyłąją sprzęt do Polski wgrywają polską wersję z MIUIpolska.pl ? - czy są znane jakieś problemy/kłopoty zwiazane z zakupami bezpośrednio z chin poprzez sklep Iboygou? Chodzi mi o to czy o czymś trzeba pamiętać, czy może na coś uważać? 1
Acid Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 - Gdzie należy reklamować/oddawać do serwisu M4 - jeśli będzie tego wymagała sytuacja(co coś się uszkodzi lub przestanie działać) ? - Czy ktoś zna ten sklep http://www.xiaomi-shop.pl ? Czy ktoś tu kupował i wiadomo czy sprzedają oryginały czy podróbki? - Gdybym chciał po roku wymienić baterię to co musiałbym zrobić? Wiem, że jest samodzielnie niewymienialna. - Gdzieś w dyskusji ogólnej czytałem, że kupując Mi4 w sklepie Iboygou wgrywa polską wersje MIUI. Czy dobrze zrozumiałem, że wypakowują sprzęt z pudełka i wiedząc, że wysyłąją sprzęt do Polski wgrywają polską wersję z MIUIpolska.pl ? - czy są znane jakieś problemy/kłopoty zwiazane z zakupami bezpośrednio z chin poprzez sklep Iboygou? Chodzi mi o to czy o czymś trzeba pamiętać, czy może na coś uważać? 1. Do Chin. Chyba, że sklep sam prowadzi gwarancję. 2. Nie znam, ale taniej kupisz na ibuygou (zależy od promocji). 3. A dlaczego byś chciał wymienić baterię po roku? Jesteś wyznawcą mitów o zużywających się bateriach? 4. Polską aczkolwiek jest to wersja multilang. Rom MIUIPolska można zainstalować na ten system co jest w telefonie. 5. Raczej nic. Płacisz i dostajesz. Jedynie obecnie czas dostawy wydłuża się do 10 dni z powodu problemów DHL w Hong Kongu.
miki_ Posted September 27, 2014 Author Posted September 27, 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Widzę, że do końca września jest jakaś promocja 389$ z jakąś obudową o losowym kolorze. Trochę mnie przeraża to odsyłanie do Chin i koszty przesyłek. Już czuję, że w razie jakiś zawirowań, przeciągającej się jakiejś odpowiedzi serwisu albo przesyłki - trafię na jakąś stronę gdzie wszystko jest napisane po chińsku i będę klął. Wysyłałeś już coś do Chin? Jeśli tak ile to kosztowało. A tak w ogóle to gdzie dokładnie do Chin to się wysyła? Do sklepu Ibuygou czy do Xiaomi? Gdzie napisana jest jakaś procedura/adres/informacje dotyczące napraw produktów Xiaomi?
Endriu Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Koszt wysłania telefonu do Chin jest porównywalny z tym w naszym kraju
Acid Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Nie wysyłasz do Chin na własną rękę. Wszystko powie support ibuygou.com. Oni potem rozmawiają z Xiaomi. Ja wysyłałem tylko raz MiPada do Chin pocztą Polską, 90 zł bo pilne. Ale to był mój pierwszy raz więc mogłem wybrać złą opcję. Wysłane z MI4 W
miki_ Posted September 27, 2014 Author Posted September 27, 2014 (edited) Nie wysyłasz do Chin na własną rękę. Wszystko powie support ibuygou.com. Oni potem rozmawiają z Xiaomi. Ja wysyłałem tylko raz MiPada do Chin pocztą Polską, 90 zł bo pilne. Ale to był mój pierwszy raz więc mogłem wybrać złą opcję. Wysłane z MI4 W Jeśli paczka miała 1-6 kg(a w przypadku Pada pewnie tak) to rzeczywiście pocztą polską kosztowało to 90 zł. W kalkulatorze ładnie to widać: http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_paczka_pocztowa.html W przypadku telefonu koszt będzie mniejszy ponieważ przesyłka ma mniej niż kilogram i wtedy wysłanie do serwisu będzie kosztować 59 zł - przesyłką ekonomiczną. Załóżmy potencjalny przypadek, że ja wysyłam paczkę do serwisu, płacę powiedzmy te 59 zł to kto płaci za paczkę z powrotem do Polski? Koszt wysłania telefonu do Chin jest porównywalny z tym w naszym kraju Tego bym nie powiedział. Często za przesyłkę w kraju płacę 9 zł lub 5 zł - najczęściej wybieram paczkomaty. Edited September 27, 2014 by [email protected]
Endriu Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Ale ktoś już wysyłał do IBG i to koszt około 20 PLN
grzesoliwka Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 (edited) Witam To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiał się nad zakupem mi4 lub honor 6 ale za mi 4 przemawia polski support w osobach tego forum w związku z zakupem mam parę pytań ( jak każdy nowicjusz) -Czy Ktoś wie kiedy będzie dostępna czarna wersja 16 GB ? Może "Acid" ?czytałem że w Chinach ma znajomości. -Cena mi4 w dolarach wychodzi większą o 130zł niż w euro czy rzeczywiście tyle można zaoszczędzić ? -jak przeliczać walutę np. w payu żeby nie stracić ? -lepiej się opłaca przez payu czy kartą ? (Nie mam konta walutowego) Z góry dziękuje za wskazówki. Edited September 27, 2014 by grzesoliwka
miki_ Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 Ale ktoś już wysyłał do IBG i to koszt około 20 PLN A jakim cudem osiągnął taką cenę?
redkontakt Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Wysłał listem poleconym- bez cudu żadnego
Endriu Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Właśnie, i widziałem kilka przypadków w cenie +/- 20 PLN Nie wiem jakimi sposobami wysyłacie paczki, ale PP ma wiele różnych możliwości
checkmate Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Jeśli paczka miała 1-6 kg(a w przypadku Pada pewnie tak) to rzeczywiście pocztą polską kosztowało to 90 zł. W kalkulatorze ładnie to widać: http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_paczka_pocztowa.html W przypadku telefonu koszt będzie mniejszy ponieważ przesyłka ma mniej niż kilogram i wtedy wysłanie do serwisu będzie kosztować 59 zł - przesyłką ekonomiczną. Załóżmy potencjalny przypadek, że ja wysyłam paczkę do serwisu, płacę powiedzmy te 59 zł to kto płaci za paczkę z powrotem do Polski? Ja wysyłałem do Chin 2 razy jeden telefon, raz Xiaomi RedRice w pustym pudełku, koszt 20zł przesyłką ekonomiczną, a drugi raz ze wszystkim co fabryka dała za 30zł, przy czym druga wysyłka ważyła 10g poniżej 500g, więc tak czy siak wysyłka tania. Nie wiem po co cudować i płacić 2x tyle za to samo, priorytety czy inne tyczą się tylko w naszym kraju, więc nie ma sensu dopłacać. Czyli będzie szybciej o jakieś 1-2 dni, po czym poza terenem kraju leci jako zwykła paka jak reszta(no chyba że kurierem ale czy się opłaca?) W zależności od sklepu czasami trzeba dopłacić np. 10$ za wysyłkę powrotną a czasami nie. @[email protected] , jak załóżmy kiedyś kupisz Mi-4 to jak Ci przyjdzie proponuję od razu zważyć paczkę, polecieć na pocztę i zapytać o najtańszą wysyłkę do chin, pudełko o wadze np. 600g, będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie btw. Ja miałem taką sytuację że byłem w dwóch placówkach pocztowych, pierwsi krzyknęli 100zł a drudzy 20zł, śmieszni ludzie. Trochę mnie przeraża to odsyłanie do Chin i koszty przesyłek. Już czuję, że w razie jakiś zawirowań, przeciągającej się jakiejś odpowiedzi serwisu albo przesyłki - trafię na jakąś stronę gdzie wszystko jest napisane po chińsku i będę klął. Sam się bałem z wysyłką, nie wiedziałem co robić. Na szczęście dostałem instrukcje od Chińczyków i stwierdzam że wysyłka jest banalna. "trafię na jakąś stronę gdzie wszystko jest napisane po chińsku i będę klął" - wut? normalnie są stronki po angielsku a sami chińczycy odpisują częściej niż ludzie z allegro albo co. Będzie problem, pomogą nakierować software'owo, jeżeli jakaś wada fabryczna albo co - porobisz kilka zdjęć, filmik, dajesz im na maila - dadzą zgodę na wysyłkę na naprawę ew. wymianę albo zwrot kosztów. Wystarczy być miłym i pisać w miarę zwięźle i treściwie. To tyle. 2
miki_ Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 (edited) Ja wysyłałem do Chin 2 razy jeden telefon, raz Xiaomi RedRice w pustym pudełku, koszt 20zł przesyłką ekonomiczną, a drugi raz ze wszystkim co fabryka dała za 30zł, przy czym druga wysyłka ważyła 10g poniżej 500g, więc tak czy siak wysyłka tania. Nie wiem po co cudować i płacić 2x tyle za to samo, priorytety czy inne tyczą się tylko w naszym kraju, więc nie ma sensu dopłacać. Czyli będzie szybciej o jakieś 1-2 dni, po czym poza terenem kraju leci jako zwykła paka jak reszta(no chyba że kurierem ale czy się opłaca?) W zależności od sklepu czasami trzeba dopłacić np. 10$ za wysyłkę powrotną a czasami nie. @[email protected] , jak załóżmy kiedyś kupisz Mi-4 to jak Ci przyjdzie proponuję od razu zważyć paczkę, polecieć na pocztę i zapytać o najtańszą wysyłkę do chin, pudełko o wadze np. 600g, będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie btw. Ja miałem taką sytuację że byłem w dwóch placówkach pocztowych, pierwsi krzyknęli 100zł a drudzy 20zł, śmieszni ludzie. Sam się bałem z wysyłką, nie wiedziałem co robić. Na szczęście dostałem instrukcje od Chińczyków i stwierdzam że wysyłka jest banalna. "trafię na jakąś stronę gdzie wszystko jest napisane po chińsku i będę klął" - wut? normalnie są stronki po angielsku a sami chińczycy odpisują częściej niż ludzie z allegro albo co. Będzie problem, pomogą nakierować software'owo, jeżeli jakaś wada fabryczna albo co - porobisz kilka zdjęć, filmik, dajesz im na maila - dadzą zgodę na wysyłkę na naprawę ew. wymianę albo zwrot kosztów. Wystarczy być miłym i pisać w miarę zwięźle i treściwie. To tyle. Dzięki za informacje. Tak patrzę teraz na ceny http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa.html - "przesyłka pocztowa ekonomiczna" do Chin od 350 g do 500 g - kosztuje 11,50 zł a ta sama priorytetowa 24 zł - natomiast "przesyłka listowa polecona priorytetowa" do Chin od 350 g do 500 g kosztuje 29,30 zł TO, że pracownicy poczty mówią różne ceny znaczy po prostu, że nie znają wszystkich usług i ich cen. W jednym urzędzie mogli zaproponować paczkę za 90 zł a w drugim list polecony za 11 zł Nie weryfikowałem jakie są różnice w przesyłkach ale sama niska cena musi mówić, że jest to najsłabsza usługa. Nie znaczy to, że nie dowiozą towaru na miejsce, ale może nie ma w to wliczonych ubezpieczeń, albo może nie zwrócą kasy jeśli przesyłka zaginie itp.... Na pewno jest coś na rzeczy, że jedna przesyłka może kosztować 11 zł a druga 90 zł. Ale dobrze, że mnie uświadomiliście jakie są możliwości. Wszystkiego człowiek nigdy nie wie. Dziękuję - Edited September 28, 2014 by [email protected]
miki_ Posted September 29, 2014 Author Posted September 29, 2014 - Czy Mi4 ma diodę powiadomień (taką, która będzie np.: migać) jeśli będę miał nieprzeczytane sms'y czy nieodebrane połączenia? - Czy ktoś używa MI4 w Orange i zauważył ostatnio zmianę jakości połaczeń na HD Voice (ta zmiana była chyba w sierpniu 2014)
Michal Sokolski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 - Czy Mi4 ma diodę powiadomień (taką, która będzie np.: migać) jeśli będę miał nieprzeczytane sms'y czy nieodebrane połączenia? - Czy ktoś używa MI4 w Orange i zauważył ostatnio zmianę jakości połaczeń na HD Voice (ta zmiana była chyba w sierpniu 2014) 1 ma 2 nie wiem jak w orange, ale z mi4 w t-mobile rozmawiając z ojcem w orange (galaxy s3), jakość połączenia jest doskonała
miki_ Posted September 29, 2014 Author Posted September 29, 2014 1 ma 2 nie wiem jak w orange, ale z mi4 w t-mobile rozmawiając z ojcem w orange (galaxy s3), jakość połączenia jest doskonała Dziękuję za odpowiedź.A A jakie ma wady MI4?
Michal Sokolski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 (edited) 1 jest dosyć gruby i ciężki przez pojemną baterię, stalowy szkielet i ramkę (ale przynamniej się nie gnie 2 miui nie jest standardowo zintegrowane ze środowiskiem google, ale to można skutecznie zrobić samemu innych minusów nie widzę Edited September 29, 2014 by Michal Sokolski
miki_ Posted September 30, 2014 Author Posted September 30, 2014 Dlaczego MI4 nie ma w ogóle na stronie Xiaomi? Najlepszy ich sprzęt i nie jest zaprezentowany?! Dziwne. Albo ja wchodzę na niewłaściwą stronę. Czy to jest właściwa strona Xiaomi http://www.mi.com/en/ ?
Numb Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 To jest wersja globalna, rzadko aktualizowana. Na chińskiej jest.
miki_ Posted September 30, 2014 Author Posted September 30, 2014 Jaki jest adres chińskiej strony? Jak wpisuję www.mi.com to od razu przenosi mnie do www.mi.com/en
miki_ Posted September 30, 2014 Author Posted September 30, 2014 Teraz widzę, ale dziwne to dla mnie, że firma taka nowoczesna niby a swojej światowej strony internetowej (z której idzie promocja na świat) nie aktualizuje. Nie rozumiem tego. Chińska strona otwiera się już z 5 minut i nie może się otworzyć.
Acid Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Ta strona nie jest światowa, promocja nie idzie na świat, a w tej chwili robią coś na serwerach bo ich poczta leży i motywy nie do końca działają. Wysłane z MI4 W
Michal Sokolski Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 (edited) Dlaczego MI4 nie ma w ogóle na stronie Xiaomi? [...] http://www.mi.com/en/ ? Odpowiem pytaniem na pytanie: Czy mi4 debiutował już w USA, EU / global? Edited September 30, 2014 by Michal Sokolski
miki_ Posted September 30, 2014 Author Posted September 30, 2014 On chyba nie może debiutować nigdzie poza CHinami bo bedzie miał procesy o kopiowanie patentów.
Acid Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Bzdura. MI4 bez problemu będzie sprzedawany w Azji (Indie, Singapur, Malezja, Filiipiny). Od 2015 07 ponoć Europa. Procesy nie są z automatu. A zresztą w ogóle co to za głupi pomysł z patentami? A co powiesz na Samsunga Galaxy Alpha? W sprzedaży we Wrześniu, gdzie MI4 był od Sierpnia. Fajną ramkę ma ten Galaxy. Ciekawe kto od kogo kopiował: http://www.singaporegadgets.com/article/what-your-next-phone-xiaomi-mi4-or-samsung-galaxy-alpha Tylko Apple jest takim trollem i procesuje się o kształty smartfonów.
miki_ Posted September 30, 2014 Author Posted September 30, 2014 Bzdura. MI4 bez problemu będzie sprzedawany w Azji (Indie, Singapur, Malezja, Filiipiny). Od 2015 07 ponoć Europa. Procesy nie są z automatu. A zresztą w ogóle co to za głupi pomysł z patentami? A co powiesz na Samsunga Galaxy Alpha? W sprzedaży we Wrześniu, gdzie MI4 był od Sierpnia. Fajną ramkę ma ten Galaxy. Ciekawe kto od kogo kopiował: http://www.singaporegadgets.com/article/what-your-next-phone-xiaomi-mi4-or-samsung-galaxy-alpha Tylko Apple jest takim trollem i procesuje się o kształty smartfonów. Wczoraj w firmowym sklepie Samsunga oglądałem Alpha. W pierwszej chwili pomyslałem sobie, że są prawie identyczne jak MI4 i że robione w tej samej linii produkcyjnej....ale jednak różnią się. W Alfie ramka jest wygięta po bokach.
checkmate Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 1 jest dosyć gruby i ciężki przez pojemną baterię To Ty chyba Mi-2 nie widziałeś, po założeniu klapki i większej baterii nie wspomnę
miki_ Posted October 6, 2014 Author Posted October 6, 2014 To Ty chyba Mi-2 nie widziałeś, po założeniu klapki i większej baterii nie wspomnę Czy są jakieś słuchy kiedy pojawi się Mi4 w wersji z obsługą europejskiego LTE ?
boober Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 On chyba nie może debiutować nigdzie poza CHinami bo bedzie miał procesy o kopiowanie patentów. O jakich patentach mowa? Serio, nie wydaje mi się, żeby jakieś prawa były naruszone. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Numb Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Bzdury, Xiaomi rozszerza się, już są Chiny, Indie, Singapur itp. Niedługo Rosja, Turcja i może za rok Europa. Jedyne co narusza Xiaomi to licencję GPL bo nie udostępnia źródeł, ale to raczej nie jest problem, a nawet jakby musieli to udostępnią i już.
dyleck Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Jedyne co narusza Xiaomi to licencję GPL bo nie udostępnia źródeł, ale to raczej nie jest problem, a nawet jakby musieli to udostępnią i już. Nie wyskakiwałbym z tak daleko idącymi wnioskami. Możliwości jest dużo: zaokrąglone rogi telefonu i ikon na pulpicie, ikona przycisku home, kształt przełączników, prowadzenie rozmów na smartfonie...
Numb Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Zaokrąglone rogi mają mydelniczki Samsunga, a co do krawędzi to: Ikony są zaokrąglone też nie tylko w iPhone. Ikona przycisku Home jest z Androida L. Przełączniki i rozmowy raczej nie są opatentowane
Recommended Posts