flood Posted April 5, 2019 Share Posted April 5, 2019 Zainstalowałem najnowszą wersję i z tego co widzę Gcam, bez względu na tryb korzysta tylko z jednego, dolnego aparatu.Standardowa apka używa dolnego do portretu.b coś nie tak włączyłem?Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 (edited) 12 godzin temu, flood napisał: Standardowa apka używa dolnego do portretu Standardowa apka systemowa używa do portretu aparatu górnego (tele) w dobrym świetle, a w słabym dolnego (podstawowego), ale z wtedy z cyfrowym zoomem/cropem 2x. Tak samo jest w przypadku zdjęć "2x" w trybie zwykłym. Edited April 6, 2019 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 Standardowa apka systemowa używa do portretu aparatu górnego (tele) w dobrym świetle, a w słabym dolnego (podstawowego), ale z wtedy z cyfrowym zoomem/cropem 2x. Tak samo jest w przypadku zdjęć "2x" w trybie zwykłym.Masz rację, mój błąd. Chodziło mi o górny aparat. A napisałem dolny. Co nie zmienia faktu że gCam wcale nie używa górnego, ani do zoomu ani do portretuTo bez sensuWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 Bez sensu to jest ładowanie takich badziewnych "teleobiektywów". Pixele mają 1 sensor i sobie radzą doskonale, więc to logiczne że Gcam z tego korzystać NIE będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 9 minut temu, flood napisał: Co nie zmienia faktu że gCam wcale nie używa górnego, ani do zoomu ani do portretu To bez sensu Potwierdzam, nie używa. A czy to bez sensu, to już można polemizować. Przynajmniej jest OIS cały czas. A portret można zrobić z bliższej odległości niż stockową, więc jest szansa się pobawić portretowym w ~makro. W stockowej to niemożliwe, bo jest duża odległość minimalna dla ostrości w portretowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voltron Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 Masz rację, mój błąd. Chodziło mi o górny aparat. A napisałem dolny. Co nie zmienia faktu że gCam wcale nie używa górnego, ani do zoomu ani do portretuTo bez sensu Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Najpierw poczytaj sobie o zasadzie działania gcam i sposób jaki używa ois oraz do czego, a następnie pisz co jest bez sensu... Bo na tę chwilę to twój post Wytapatalkowane z MI 8 SE Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 @galakty Jakiej wersji GCam używasz na Mi 8 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 9 godzin temu, pkonrad napisał: @galakty Jakiej wersji GCam używasz na Mi 8 ? Xtreme beta 20, czy jakoś tak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voltron Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 Dnia 5.05.2019 o 06:35, dzidexx napisał: Chodzi ci o GCam działający be modułu Magisk? Nie ma takiej opcji na Miui w tym modelu. [mention=25858]Voltron[/mention] No i dlatego chcę coś z tym zrobić. Jak to może być możliwe, że taki popularny telefon itp nie może mieć gcam bez kombinacji... w Rn7, poco czy mi8 po prostu instalujesz a w mi8se trzeba cudować. Wytapatalkowane z MI 8 SE Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 36 minut temu, Voltron napisał: Jak to może być możliwe, że taki popularny telefon Popularny? Pierwsze słyszę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hiena Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 A ja mam pytanko z innej beczki czy jest możliwość aby gcam robił zdjęcia w 1 folderze a nie każde zdjęcie w nowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voltron Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 Popularny? Pierwsze słyszę Patrząc po ilości pobrań xiaomi.eu, to statycznie jest całkiem dużo Wytapatalkowane z MI 8 SE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steller Posted May 7, 2019 Author Share Posted May 7, 2019 Dnia 5.05.2019 o 15:15, Hiena napisał: A ja mam pytanko z innej beczki czy jest możliwość aby gcam robił zdjęcia w 1 folderze a nie każde zdjęcie w nowym? powinien robić w jednym i tym samym folderze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hiena Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 U mnie zdjęcia z gcam wyglądają tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lejem Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Poszukaj w opcjach pozycji Save to /DCIM/Camera i włączWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnichu87 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Dnia 8.05.2019 o 07:15, lejem napisał: Poszukaj w opcjach pozycji Save to /DCIM/Camera i włącz Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Jaką masz wersję ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lejem Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Aktualnie GC6.2-Mi845-v4a od San1ty.Ale opcja zapisu do jednego katalogu występuje w wielu wersjach. Przetestuj kilka a znajdziesz.Opcja ta jest m.in. w GC6.2-F1-v3d.apk Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 jaka wersja gcam dla MI8 jest teraz najlepsza? niektóre u mnie nie działają, a inne jak działają to mimo ustawień według wytycznych znalezionych tutaj, nie dają mi satysfakcjonujących zdjęć już lepsze są ze stockowego aparatu i są większe...nie ogarniam tego;( ładne zdjęcia to tylko na zew przy ładnym słoncu, a już przy ciut gorszym świetle, w mieszkaniu, zdjęcia są strasznie sztuczne, martwa natura jeszcze w miare, ale osoby...płaskie, sine , bez wyrazu zawiedziona jestem bo myślałam, ze ten telefon będize robił fajne zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 Ja cały czas mam xtreme Beta 20 i nie ruszam, nowsze nie chcą wcale u mnie działać, a xtreme daje pożądaną jakość zdjęć. Bibliotekę mam xlib2. Ewentualnie pokombinuj z saturacją w opcjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 13 minut temu, galakty napisał: Ja cały czas mam xtreme Beta 20 i nie ruszam, nowsze nie chcą wcale u mnie działać, a xtreme daje pożądaną jakość zdjęć. Bibliotekę mam xlib2. Ewentualnie pokombinuj z saturacją w opcjach. to taką teraz sobie zaintsalowałam, ale podgrałam sobie jakiś plik z ustawieniami, zrobiłam restore i d... nie moge robić zdjęć, czarny ekran, spust migawki nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 20 minut temu, kinga.t napisał: to taką teraz sobie zaintsalowałam, ale podgrałam sobie jakiś plik z ustawieniami, zrobiłam restore i d... nie moge robić zdjęć, czarny ekran, spust migawki nie działa Usuń dane aplikacje, potem aplikację i zainstaluj na nowo. Ja żadnych configów nie wgrywam, ustawiłem tylko xlib2 i tyle. Zdjęcia wychodzą dla mnie w porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hiena Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 Dnia 8.05.2019 o 07:15, lejem napisał: Poszukaj w opcjach pozycji Save to /DCIM/Camera i włącz Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Brak u mnie czegoś takiego. Wersja 6.2.24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lejem Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 Sprawdź wersję GC6.2-F1-v3d.apk ze strony https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/dev-san1ty/#apk838.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Dnia 14.05.2019 o 13:05, kinga.t napisał: jaka wersja gcam dla MI8 jest teraz najlepsza? niektóre u mnie nie działają, a inne jak działają to mimo ustawień według wytycznych znalezionych tutaj, nie dają mi satysfakcjonujących zdjęć już lepsze są ze stockowego aparatu i są większe...nie ogarniam tego;( ładne zdjęcia to tylko na zew przy ładnym słoncu U mnie wersja 6.1.021. Ze zdjęć w słabym świetle i w nocy jestem więcej niż zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 kurcze nie wiem co mam ustawuone żle i nie wiem jak ustawić ten pieprzony aparat, żeby te zdjęcia były fajne, teraz nawet w pełnym słoncu wychodzą dziwne, na ciele robią się takie jakby cienie, jakby zdjęcie było z kreskówki, osoby na zdjęciach nie mają naturalnego wyglądu, ziemiste płaskie twarze.... nie zależnie od tego czy używam gcam czy aparatu stockowego gdybym wiedziała, że takie cyrki będę miała z tym telefonem to bym go w życiu nie brała, bo wziełam głównie ze wzgledu na chwaloną jakość zdjęć...oczekiwałam ładnych naturalnych zdjęc, mój samsung j7 2016 w dobrym świetle robi lepsze zdjecia niż ten przynajmniej nie ma tego "trupiego" filtra.... pomocy! podzielcie się prosze swoimi ustawieniami które się sprawdzają . gcam wersja 61.021.220943556 Dnia 16.05.2019 o 21:08, latet napisał: U mnie wersja 6.1.021. Ze zdjęć w słabym świetle i w nocy jestem więcej niż zadowolony. a w jakim rozmiarze Ci je zapisuje ? bo mi wszystkie zdjęcia z GCAM zapisuje w o wiele mniejszym rozmiarze niż z aparatu stockowego,mimo ze ustawione mam maxymalne pixele Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 1 godzinę temu, kinga.t napisał: a w jakim rozmiarze Ci je zapisuje ? bo mi wszystkie zdjęcia z GCAM zapisuje w o wiele mniejszym rozmiarze niż z aparatu stockowego,mimo ze ustawione mam maxymalne pixele 3024x4032. Nie narzekam na jakość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Dnia 30.05.2019 o 16:39, latet napisał: 3024x4032. Nie narzekam na jakość. mógłbyś zrobić zrzuty z ustawień ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 (edited) 2 godziny temu, kinga.t napisał: mógłbyś zrobić zrzuty z ustawień ? Jest ich od cholery+ i jeszcze trochę, więc tylko kilka najważniejszych. Przy czym, zasadniczo, prawie żadnych nie ruszałem i nawet nie testowałem, więc większość do default. Edited May 31, 2019 by mrosi Można ułożyć zrzuty ekranowe tak, żeby nie zajmowały połowy strony wątku? Można... Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Gcam robi świetne zdjęcia, ale dużo zależy od wersji. Ja używam xtreme beta 20 i jestem zadowolony. Ostatnio na imprezie o 2 w nocy robiłem zdjęcia w plenerze i było widać nienaturalnie dużo światła (jaśniej niż widzi ludzkie oko). Potrafi niemal z nocy zrobić dzień, aczkolwiek jest problem z postaciami w ruchu (w końcu musi zlepić od kilku do kilkunastu naświetleń). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 Dnia 31.05.2019 o 22:06, galakty napisał: Gcam robi świetne zdjęcia, ale dużo zależy od wersji. Ja używam xtreme beta 20 i jestem zadowolony. Ostatnio na imprezie o 2 w nocy robiłem zdjęcia w plenerze i było widać nienaturalnie dużo światła (jaśniej niż widzi ludzkie oko). Potrafi niemal z nocy zrobić dzień, aczkolwiek jest problem z postaciami w ruchu (w końcu musi zlepić od kilku do kilkunastu naświetleń). to chyba od Ciebie miałam plik z ustawieniami do zaciągnięcia? tylko ze jak go zaciągałam to aparat przestawał działać Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 1 godzinę temu, kinga.t napisał: to chyba od Ciebie miałam plik z ustawieniami do zaciągnięcia? tylko ze jak go zaciągałam to aparat przestawał działać Nie, bo ja się w te pliki nigdy nie bawiłem, ustawiam po swojemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Kuźwa miałem się tutaj nie udzielać ale to silniejsze ode mnie @kinga.t proponuję Ci dwa rozwiązania, z których sam korzystam: 1. Zainstaluj wersję od xtrme (https://f.celsoazevedo.com/file/gcamera/MGC_6.1.021_xcam_5_beta20.apk) i użyj pliku ustawień, który zamieściłem na poprzedniej stronie. 2. Zainstaluj wersję od san1ty (https://f.celsoazevedo.com/file/cfiles/gcm1/PerceptionGalaxy_6.2.030.apk) i użyj ustawień ze zrzutów poniżej. Apki nr 1 używaj do robienia zdjęć b. dobrej jakości, gdzie występuje mały ruch. Ustawienia są dość mocno wyśrubowane i przetwarzanie HDR+ zajmuje dużo czasu. Apki nr 2 używaj do robienia pozostałych zdjęć. Szybko się przetwarzają a jakość jest ciut gorsza niż w wersji xtrme. Amen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 40 minut temu, rock'n'rolla napisał: Apki nr 2 używaj do robienia pozostałych zdjęć. Szybko się przetwarzają a jakość jest ciut gorsza niż w wersji xtrme. Dużo szybciej? Właśnie xtreme ostatnio mnie wkurzył, bo robiłem fotki nocą i troszkę rozmazywał. Jakość na sanity pewnie i tak lepsza od stockowej apki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 42 minuty temu, rock'n'rolla napisał: Kuźwa miałem się tutaj nie udzielać ale to silniejsze ode mnie @kinga.t proponuję Ci dwa rozwiązania, z których sam korzystam: 1. Zainstaluj wersję od xtrme (https://f.celsoazevedo.com/file/gcamera/MGC_6.1.021_xcam_5_beta20.apk) i użyj pliku ustawień, który zamieściłem na poprzedniej stronie. 2. Zainstaluj wersję od san1ty (https://f.celsoazevedo.com/file/cfiles/gcm1/PerceptionGalaxy_6.2.030.apk) i użyj ustawień ze zrzutów poniżej. Apki nr 1 używaj do robienia zdjęć b. dobrej jakości, gdzie występuje mały ruch. Ustawienia są dość mocno wyśrubowane i przetwarzanie HDR+ zajmuje dużo czasu. Apki nr 2 używaj do robienia pozostałych zdjęć. Szybko się przetwarzają a jakość jest ciut gorsza niż w wersji xtrme. Amen. dzięki wypróbuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 O wiele szybciej, dobra alternatywa jeśli chcesz zrobić kilka zdjęć w krótkim odstępie czasu a chcesz je mieć w HDR+. Polecam przetestować, jedyny minus to brak rozbudowanej konfiguracji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts