galakty Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 2 minuty temu, rock'n'rolla napisał: O wiele szybciej, dobra alternatywa jeśli chcesz zrobić kilka zdjęć w krótkim odstępie czasu a chcesz je mieć w HDR+. Polecam przetestować, jedyny minus to brak rozbudowanej konfiguracji. Xtreme wymiata jeśli chodzi o jasność i jakość, robiłem foty o 22-23 i niebo wyszło jak za dnia Fajny klimat wychodzi, ale... no nie dość że robi te zdjęcia długo jak cholera (rozmazuje ludzi) to jeszcze 2-4 sekundy w tle chodzi i maksymalnie 2 foty można zrobić w krótkim odstępie czasu. Zainstalowałem Sanity, potestuję sobie wieczorem, bo za dnia to wszystkie wersje robią zbliżone zdjęcia. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Na pewno za dnia xtrme z moimi ustawieniami robi lepsze zdjęcia. Wystarczy przyjrzeć się detalom. Nie twierdzę też, że te ustawienia są najlepsze dla Mi8. W nocy san1ty również robi gorsze fotki ale jak wspomniałem szybkość działania jest jego atutem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 4 godziny temu, rock'n'rolla napisał: Na pewno za dnia xtrme z moimi ustawieniami robi lepsze zdjęcia. Wystarczy przyjrzeć się detalom. Nie twierdzę też, że te ustawienia są najlepsze dla Mi8. W nocy san1ty również robi gorsze fotki ale jak wspomniałem szybkość działania jest jego atutem. Mam wrażenie że sanity w ogóle nie odpala HDR, co by się zgadzało bo nie ma "ptaszka" w kółeczku, stąd ta szybkość. Jakość fotek też to potwierdza, ciemne obszary są ciemne, na xtreme są jasne. Natomiast w kwestii trybu nocnego wielkich róznic nie widzę. Tak czy siak różnice są na tyle drobne, że zostaję przy sanity. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Ja mam plusik przy HDR w obu apkach jeśli o tym piszesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Nie plusik, jak włączasz zwykły HDR+ to w kółeczku nad nim powinien być ptaszek, w xtreme jest, w sanity nie ma. Niby po zrobieniu zdjęcia przetwarza hdr+. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Ja tego nie mam, mam ustawione na sztywno "Ulepszony HDR+" w obu apkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 Na xtreme nie ma różnicy pomiędzy zwykłym hdr, a tym ulepszonym właśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 (edited) a ja mam jeszcze jedno pytanie jeśli chodzi o fotki... mam zrobione zdjęcie, jakość ok, ładnie wygląda, wrzucam je komuś w wiadomości na instagramie , whatsapp i widoczne są pixele, zdjęcie jest rozmyte nie mialam takich problemów wcześniej. to samo jak np wrzucam zdjęcie w status whatsapp, na moim telefonie wyglada tragicznie czy to kwestia jakis ustawień ? ja wiem ze np na fb jak się wstawia fotkę czy filmik to jakość jest gorsza, ale w komunikatorach nie miałam tego problemu , na insta czy whatsapp wysyłałam sporo zdjęć w wiadomościach i były tak samo dobre wizualnie jak te oryginalnie zrobione. o co chodzi ?? Edited June 14, 2019 by kinga.t Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 A jak to widzi osoba po drugiej stronie? Dostaje je w takiej jakości jak masz na podglądzie? Wszystkie komunikatory kompresują zdjęcia i może być tak, że te "duże" kompresują się gorzej. Nie wiem jaki tam algorytm działa. Najlepiej wysyłać zdjęcia jako pliki bo wtedy unikamy kompresji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 Na pewno zdjęcia ważą za dużo i apki je kompresują, w końcu to 7-8 MB, a nie 2-4 MB jak z niektórych telefonów. I tak, większe kompresują się bardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 Czyli tak jak przypuszczałem. Pozostaje Ci robienie fotek o niższej rozdzielczości (np. 5.0Mpix) lub przesyłanie zdjęć w formie plików jak na filmiku poniżej : Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 To jest żałosne, że taka apka jak Whatsapp nie potrafi porządnie/poprawnie zmniejszyć dużego zdjęcia przed wysłaniem. Ja często robię tak, że wysyłam screena zdjęcia zamiast zdjęcia. Przy okazji (robiąc screena) często ustawiam lepszy kadr, konkretny wycinek. Jest to szybkie i wygodne, a plik jest mały (choć, niestety, jest PNG). Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 1 godzinę temu, latet napisał: To jest żałosne, że taka apka jak Whatsapp nie potrafi porządnie/poprawnie zmniejszyć dużego zdjęcia przed wysłaniem. Ja często robię tak, że wysyłam screena zdjęcia zamiast zdjęcia. Przy okazji (robiąc screena) często ustawiam lepszy kadr, konkretny wycinek. Jest to szybkie i wygodne, a plik jest mały (choć, niestety, jest PNG). To nie tak, że nie potrafi, tylko chodzi o transfery nieświadomych użytkowników. Jakby każdą fotkę 8MB wysyłało bez kompresji, to by zaraz zaczęły się płacze że Whatsupp zżera cały pakiet internetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 3 minuty temu, galakty napisał: To nie tak, że nie potrafi, tylko chodzi o transfery nieświadomych użytkowników. Jakby każdą fotkę 8MB wysyłało bez kompresji, to by zaraz zaczęły się płacze że Whatsupp zżera cały pakiet internetu. Z tego co widzę, Whatsapp zmniejsza fotki do około 1600x1200. Tak małe zdjęcia spokojnie mogą dobrze wyglądać ważąc niewiele. Jest jednak kwestia tego, w jaki sposób zostały zmniejszone (algorytm). Może tam jest problem. Niewłaściwy algorytm rzeczywiście mógłby dać gorszy efekt zmniejszając do 1600x1200 zdjęcia o bardzo dużej rozdzielczości niż zmniejszając do tego samego rozmiaru zdjęcia o nie aż tak dużej oryginalnej rozdzielczości. Dobry algorytm dałby tak samo dobry efekt w obu przypadkach. Z drugiej strony - ja sam nie narzekam na jakość zdjęć, które dostaję przez Whatsapp od różnych osób, więc może nie jest aż tak źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 Algorytm pewnie jest prosty, zmniejsz do takiej rozdzielczości i takiego rozmiaru. 3 MB fotka zmniejszona do 2 MB dużo nie straci, ale 8 MB do 2 MB to już sroga kompresja. Mało korzystam z whatsapp, dla mnie większy problem to nadawca i jego telefon, często są to paździerze typu trzyletnie Lite, które nawet bez kompresji robią okropne zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 Zdaję się, że mówimy o 2 różnych zjawiskach... Oczywistością jest, że komunikatory zmniejszają zdjęcia. Oczywiste jest, że zmniejszone zdjęcie traci na jakości. Tak musi być, dzięki temu przesyłane są pliki rzędu kilkuset KB zamiast kilku MB. Zdziwiła mnie teoria, że zdjęcia wykonane w większej rozdzielczości wyglądają u odbiorcy (Whatsapp, Messenger) gorzej, niż gdyby to zdjęcie wykonać w niższej rozdzielczości i wysłać przez komunikator. Gdyby tak było, to by oznaczało, że programiści tych komunikatorów nie odrobili zadania. Ale tak nie jest! Wykonałem właśnie eksperyment i nie potwierdził on tej teorii. Zarówno bardzo duże (6700x4500) jak i średnie (2100x1400) wyglądają po przesłaniu przez komunikator (Whatsapp oraz Messenger) identycznie. Maja identyczną rozdzielczość (ok. 1600x1100) i taką samą wagę. I na oko, powiększając - nie widzę żadnych różnic. Oczywiście w stosunku do swoich oryginałów, większe straciło więcej, a mniejsze mniej. Ale chodzi o to, co widzi odbiorca. W obu przypadkach - widzi ~ to samo. Wniosek: mają w telefonie aparat z pierdylionem Mpix i robiąc zdjęcia w max. rozdzielczości, nie ma sensu ich zmniejszać przed wysłaniem przez komunikator. Odbiorca zobaczy to samo, co by zobaczył, gdyby zdjęcie wykonano aparatem z ćwierć-pierdylionem Mpix A w razie (rzadkiej na co dzień) konieczności wysłania odbiorcy originału high-res - należy skorzystać z trybu wysyłania plików. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 Facebook jest właścicielem Messengera oraz WhatsAppa, więc bym się nie zdziwił gdyby działał tam ten sam algorytm. Telegram X zmniejsza rozmiar zdjęcia do 1000x750 i jakość też szału nie robi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 (edited) 9 godzin temu, rock'n'rolla napisał: Facebook jest właścicielem Messengera oraz WhatsAppa, więc bym się nie zdziwił gdyby działał tam ten sam algorytm. Te przepuszczone przez Messengera ważą 2x mniej niż przesłane przez WhatsApp, przy takiej samej rozdzielczości. Edited June 15, 2019 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 16, 2019 Share Posted June 16, 2019 Wcześniej napisałeś zupełnie co innego Dnia 15.06.2019 o 10:47, latet napisał: Zarówno bardzo duże (6700x4500) jak i średnie (2100x1400) wyglądają po przesłaniu przez komunikator (Whatsapp oraz Messenger) identycznie. Maja identyczną rozdzielczość (ok. 1600x1100) i taką samą wagę. I na oko, powiększając - nie widzę żadnych różnic. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted June 16, 2019 Share Posted June 16, 2019 (edited) 40 minut temu, rock'n'rolla napisał: Wcześniej napisałeś zupełnie co innego Nie, źle mnie zrozumiałeś. Tyle samo ważą i tak samo wyglądają (u odbiorcy) dwie różne wersje oryginalnego zdjęcia (b. duża i średnia) przesłane przez Whatapp. Przykładowo – każde po 300 KB. Tyle samo ważą i tak samo wyglądają (u odbiorcy) dwie różne wersje oryginalnego zdjęcia (b. duża i średnia) przesłane przez Messengera. Przykładowo – każde po 150 KB. Natomiast to, że Messenger kompresuje mocniej niż Whatsapp – to tylko dygresja, ciekawostka. W obu przypadkach wielkość i rozmiar dużych oryginałów nie mają dla odbiorcy znaczenia. Edited June 16, 2019 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga.t Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 dzięki za wszystkie odpowiedzi. najgorzej te zdjęcia wyglądają jak wrzucam je w status whatsapp, na innych telefonach u innych osób też nie najlepiej, chociaż lepiej niż na moim. ktoś tu pisał, że robi screena i dopiero wtedy wrzuca, tak też zrobiła, ale zdjęcie w satusie mimo wszystko jest rozmyte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Findfox Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Hej. Mam pytanie, Czy ktoś zna ograniczenia google camera w stosunku do miui camera? Bo chyba z tego co wiem google camera nie korzysta z tele-obiektywu i czy jeszcze są jakieś niedoskonałości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Kolejny... Korzysta z tele. Nie działa slow-mo, 60 fps. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carburator Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 A poprawnie Wam składa panoramy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted June 29, 2019 Share Posted June 29, 2019 (edited) Dnia 4.06.2019 o 15:08, galakty napisał: Tak czy siak różnice są na tyle drobne, że zostaję przy sanity. Różnice są kolosalne. Porównaj oba zdjęcia: Edited June 29, 2019 by rock'n'rolla Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihail1 Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Czy też tak macie, że w najnowszej wersji san1ty po każdym wejściu w apke wyskakuje takie info? MI 8, Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lejem Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Po zmianie biblioteki wyjdź z gcama i ubij go w pamięci i po ponownym uruchomieniu nie powinna się już pojawiać Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
corass Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Od dłuższego czasu cisza. Koniec nowych wersji czy wszyscy się przesiedli na coś innego?Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Trzeba czekać, w wydaniu 6.2.30 od san1ty jest notka: Unless new bugs are found, this should be the last update based on GCam 6.2.x. Next updates will be based on the next version of GCam (6.3 or 7.x) which should be released soon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Szczerze mówiąc przestałem korzystać z GCam, za długo zdjęcia robi i za dużo prądu żre, te ze stockowej apki też są dobre. Gcam tylko do nocnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carburator Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 (edited) Dnia 30.06.2019 o 01:41, rock'n'rolla napisał: Różnice są kolosalne. Porównaj oba zdjęcia: No, nie masz racji. Na górnym zdjęciu ostrość ustawiona jest na włosach, na dolnym na telewizor. Z tych miejsc aplikacja dobierała też parametry ekspozycji. Stąd też zamieszczone przykłady nie oddają rzeczywistych różnic. Edited October 31, 2019 by mrosi Nie przewalamy obrazków z cytowanych postów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 (edited) Cześć, Po ostatniej aktualizacji xiaomi.eu (9.12.5) GCAM nie działa, widać tylko to co w załączonym screenie. Przeinstalowałem i dalej to samo. Czy tylko ja mam ten problem? Edited December 11, 2019 by johnny1836 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 @johnny1836 zależy jakiej wersji używasz, z niektórymi tak bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Dnia 11.12.2019 o 14:59, rock'n'rolla napisał: @johnny1836 zależy jakiej wersji używasz, z niektórymi tak bywa. ostatniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
rock'n'rolla Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Mordo chodzi mi o developera. Wersji GCam jest dużo. Na Mi8 proponuję Ci zainstalować apkę od marlin-ku https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/dev-marlin-ku/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts