Malinowachmurka Posted August 28, 2018 Share Posted August 28, 2018 (edited) Witajcie, Ciężko opisać mi ten problem w słowach "technicznych", więc opiszę go łopatologicznie. Model ten posiada na samym dole trzy przyciski systemowe - menu, ekran główny (home) oraz powrót. Jest możliwość przypisania tym przyciskom dodatkowych funkcji, które uruchamiane są po dłuższym przyciśnieciu tegoż. Dla mnie menu = zrzut ekranu, a powrót = natychmiastowe zamknięcie aplikacji. W ostatnim czasie miewam problemy z tymi dodatkowymi funkcjami: przy dłuższym przytrzymaniu przycisku, telefon nie odpowiada wskazaną przeze mnie funkcją. Przykładowo, przeglądając różne aplikacje (instagram, messenger, ggl chrome) i chcąc wywołać zrzut ekranu naciskam dłużej "menu", który taką funkcje ma ustawioną. Przycisk nie reaguje tak jak został zaprogramowany, brak charakterystycznego wibrnięcia, a zamiast zrzutu ekranu telefon pokazuje panel ostatnio uruchamianych aplikacji (co jest jego podstawową funkcją) Nie zdarza się to cyklicznie, ani nie ma wpływu na to żadna konkretną aplikacja. Jeśli nie działa "menu" (zrzut ekranu) automatycznie przestaje działać "powrót" (natychmiastowe zamknięcie aplikacji). Rozwiązaniem zawsze jest restart urządzenia. Zdarza się, że po chwili braku reakcji funkcje te wracają i działają normalnie bez żadnej ingerencji z mojej strony. Może dodatkowym tropem będzie problem systemowy związany z słuchawkami - system nie widzi urządzeń wpiętych do góry wejściem aux. Żadnych słuchawek, przewodów do wieży itd. Znalazłem rozwiązanie w postaci programu Lesser Audio, który pozwala mi ręcznie ustawić źródło dźwięku: czy to słuchawki czy głośnik zewnętrzny urządzenia. Z pomocą tego programu i ręcznego ustawienia wszystko działa dokładnie tak jak powinno, jednak system dalej sam nie dostrzega, że do urządzenia wpiete są słuchawki. Jeśli jest to możliwe proszę również o wyjaśnienie kwestii słuchawek. Pozdrawiam was wszystkich. Edited August 28, 2018 by Malinowachmurka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts