bagieta Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Cześć Od pewnego czasu zauwazylem problem z internetem mobilnym w moim Mi6. Dopóki jestem w mieście z reguły jest wszystko OK. Problem zaczyna się, kiedy wsiadam do pociągu, wyjeżdżam samochodem za miasto. Prędkość internetu drastycznie spada. Co dziwne zdążą się, że mam pełny lub prawie pełny zasięg LTE, a prędkość nadal jest strasznie SŁABA. Dodam, że zasięg LTE+ nie doświadczyłem nigdy. Wszystko testuje na karcie SIM z Plusa i NJU Mobile. Wersja softu co jakiś czas zmienna, aktualnie 8.7.26. Mieszkam na codzień we Wrocławiu, kursuje na trasie Wrocław - Bydgoszcz. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Może coś nie tak jest ustawione w APN? PozdrawiamPiotr Sent from my MI 6 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 To chyba brak tego B20 tak się objawia, tak mi się wydajeWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagieta Posted August 17, 2018 Author Share Posted August 17, 2018 Brak pasma B20 urósł do miana legendy. Plus nie ma nadajników w tej częstotliwości, więc zasięg i internet powinien być. Poza tym nawet jeśli to brak pasma B20 nie usprawiedliwia problemów z internetem 3G.Sent from my MI 6 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 Popraw APNy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagieta Posted August 24, 2018 Author Share Posted August 24, 2018 Poprawiłem APN do obu kart SIM i dzisiaj akurat jadę pociągiem i testuję. Tak jak w mieście rzeczywiście była różnica, bo pojawił się zasięg LTE+, tak niestety w pociągu nadal to samo. W dalszym ciągu bywają momenty, gdy mam pełny zasięg H+, a prędkość jest po prostu tragiczna. Mówię tu tylko o nju.mobile, bo Plus aktualnie mam wyłączony. W załączniku screenshot. Co ciekawe jak czasami włączę i wyłączne samolotowy to telefon magicznie się łączy z LTE na pełnym zasięgu i zaczyna to w miarę działać... APN że strony operatora, jakieś pomysły czy muszę się z tym pogodzić? Edit: Byłem na stacji w Inowrocławiu, patrzę LTE pełny zasięg, miasto jednak nie jakaś wiocha, sprawdzę. Prędkość pobierania nadal tragiczna... Sent from my MI 6 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted August 24, 2018 Share Posted August 24, 2018 Ilość kresek to nie jest wyznacznik szybkości internetu, a też w pociągu prędkości mogą być sporo zaniżone. Dodam także, że to, że jesteś "w dużym mieście" nie znaczy, że internet będzie latać po 150mb/s. Właśnie w dużych miastach wyniki mogą być najgorsze . Zawsze możesz wgrać sobie system na czysto, ale ja nic dziwnego na razie w tych 2 screenach nie widzę, musiałbyś podrzucić wyniki z innego telefonu w tym samym miejscu. PS: Twój wynik po H+/3G nie jest dziwny, czy niski, tym bardziej, że poruszasz się pociagiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olaboga Posted August 24, 2018 Share Posted August 24, 2018 Ja mam takie same objawy jak ty jak pojadę do rodziny na wieś (sieć PLAY). Niby pokazuje LTE czasem H+, zasięg na lull a nawet ciężko stronę www załadować nie mówiąc o jakimś YT. W Krakowie mam cały czas LTE/LTE+ i wszystko działa jak powinno Wkurza mnie to bo siostra ma starego samsunga w tmobile i internet jej super śmiga gdzie by nie była, to samo brat ma jakiś badziewny tel. z abonamentu w plusie i internet śmiga jak diabli może YT w hd oglądać tam gdzie ja nawet pogody nie odświeże. Kiedyś będę miał chwile to kupie starter w plusie i porównam jak to u mnie działa w mi6 czy to wina play czy b20. Podejrzewam że jedno i drugie Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 Dnia 24.08.2018 o 20:15, olaboga napisał: ... Niby pokazuje LTE czasem H+, zasięg na lull a nawet ciężko stronę www załadować nie mówiąc o jakimś YT... Dokładnie. Przy LTE+ śmiga super, LTE zdecydowanie dłużej myśli przy załadowaniu strony, H+ i mniej nic nie ładuje, a najczęściej wtedy Chrome informuje, że brak internetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 4, 2018 Share Posted September 4, 2018 Brak pasma B20 urósł do miana legendy. Plus nie ma nadajników w tej częstotliwości, więc zasięg i internet powinien być. Poza tym nawet jeśli to brak pasma B20 nie usprawiedliwia problemów z internetem 3G.Sent from my MI 6 using TapatalkW Plusie jest prawie 3500 stacji z B20.Co do samych problemów to może poprostu sieć jest przypchana. Jeśli UL jest wyższy od DL to na 99% to jest tego winaWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 4, 2018 Share Posted September 4, 2018 Sieć zapchana i tyle. Download 3 Mb a Upload 25 Mb? Oznacza to że internet w telefonie działa i jest poprawny (wysyłanie jest "dość" wysokie) tylko masa ludzi siedzi i korzysta. W miastach to norma, pojedź na wioskę to będziesz miał 20-40 Mb downloadu i także 25 Mb uploadu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michals19s Posted September 21, 2018 Share Posted September 21, 2018 (edited) Podepne się pod temat. Tydzień temu wróciłem. Do Polski i zauważyłem pewien problem a mianowicie. W domu korzystam z wi fi, ale jak wychodzę z domu telefoniczna nie uruchamia automatycznie danych. Jest to wkurzajcae bo przed wyjazdem za granicę tego nie miałem, Żeby szybko złapać dane muszę wejść w ustawienia w sieć komórkowa - preferowany typ sieci i zmieniać między LTE a3 g żeby złapały dane. Wyszukiwanie sieci mam automatyczne , mój operator to Play. Kurcze co się mogło stać że wysteuje taki problem z lapaniem danych komórkowych , czyzby brak B20?? No tylko wcześniej było ok Edited September 22, 2018 by michals19s Link to comment Share on other sites More sharing options...
olaboga Posted September 23, 2018 Share Posted September 23, 2018 Moim zdaniem to wina Play bo często mam podobnie a mieszkam w centrum Krakowa więc to nie B20. Jest zasięg, jest LTE+ a mieli i mieli i nawet strony nie załaduje. Pomaga włączenie na chwilkę trybu samolotowego tak żeby rozłączyć sieć i jak go wyłączę to połączy się na nowo i wszystko śmiga przez jakiś czas Wkurza mnie to bo czasem nawet biletu nie mogę kupić w autobusie tylko czekam 30 sekund aż się odświeży łaskawie parę kilobajtów danych Żal jak uj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michals19s Posted September 24, 2018 Share Posted September 24, 2018 No ja kiedyś miałem. Ok, tylko po powrocie mam te objawy, też mnie to złości bo w domu używam wi-fi jak wyjdę i nie wyłączę wi-fi nie chce siee sama transmisja danych uruchomić, muszę przełączać między LTE a 3g, ale spróbuję twojego sposobu jeszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
olaboga Posted October 8, 2018 Share Posted October 8, 2018 To wina Play Wsadziłem na próbę starter plusa i zapier.....lalalala aż miło tam gdzie na wsi u rodziców Play pokazywał pełny zasięg LTE a internetu nie było Play to scum przenoszę numer do plusa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts