Jump to content

Gniazdo mini jack nie widzi słuchawek jeśli wtyczka włożona jest do końca

nabaC

Recommended Posts

Dziś zakupiłem ten właśnie model telefonu i wszystko byłoby super, nawet w narzędziach znalazła się aplikacja radio fm, choć byłem przekonany, że redmi note 5 go nie posiada, jednak gdy przyszło co do czego wyszedł na światło dzienne dziwny błąd z gniazdem mini jack. Otóż testując kilka słuchawek i końcówek (żeby nie było, że jedne jakieś felerne mam) okazało się, że telefon poprawnie widzi je tylko gdy końcówka włożona jest na 3/4. Przy głębszym włożeniu przestają działać, a i tak da się je włożyć tylko do jakiegoś półmilimetrowego dystansu, na którym zaczynają sprężynować i odskakiwać. Spotkał się ktoś z czymś takim? Może powinienem wepchać je jeszcze głębiej, ale wolę nie używać siły przy tak delikatnym sprzęcie i najpierw spytać. :P

Dodaję zdjęcie żeby było widać na ile nie chcą wejść https://imgur.com/a/oa96yEM

Edited by nabaC

Wygląda ok na tyle na ile mogę gołym okiem ocenić. USB też wymagało mocniejszego nacisku, żeby wtyczka zaskoczyła, ale w jacku boję się ryzykować jeszcze mocniej. Słuchawek używam na co dzień w laptopie i tam wskakują gładko. Na razie poczekam czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, słuchawki nie są dla mnie szczególnie istotne, bardziej właśnie jako antena do radia jeśli już, więc wolę nie ryzykować niż popsuć całą resztę, która działa bez zarzutu. :P

Dodam, że tel fabrycznie nowy, próbowałem i w etui i bez, gniazdo zdaje się być po prostu bardzo ciasne, tak ciasne, że wpychanie tam jacka w moim odczuciu jest dość niebezpieczne dla całego urządzenia. Jak ktoś ma redmi note 5 pro to proszę o opinię i ocenę ciasności tegoż gniazda. ;)

Jeśli kupowales wysylkowo w polsce i nie minelo 14 dni to bym sie z tym wogole nie piescil. Wepchnolbym jacka a jakby nie dzialal to bym oddal tel.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

To już lepiej byłoby zwrócić bez wpychania, bo jak go zmasakruję wpychaniem, to powiedzą, że niewłaściwie użytkowałem. :P W każdym razie USB też jest strasznie ciasne i włożenie i późniejsze wyjęcie wtyczki po ładowaniu również wymagało sporej siły. Może z czasem się wyrobi.

Problem rozwiązany, po kilku próbach jack zaskoczył i chodzi już jak należy, wyrobił się, słuchawki działają i jako słuchawki, i jako antena. :) W każdym razie dzięki za odzew.