Eragon Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 (edited) Czyli reasumując z tych wywodów: Mając Chińską wersję - odblokowujemy normalnie BL, wgrywamy jak najnowszego: - Oficjalnego Globala za pomocą MiFlash(clean all) i nie blokujemy oczywiście BL. - Miui Polska o ile pyknie nam odpowiednie TWRP Dobrze myślę? ;] Edited September 15, 2018 by Eragon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Witam. Zakupiłem w GearBest Mi 8 w wersji international (china z wgranym softem global). Przy uruchamianiu telefonu wyswietla się informacja o odblokowanym bootloader (otwarta kłódka i napis unlocked na dole ekranu pod logiem Mi). Po skonfigurowaniu Google Pay wyswietla sie informacja, że na tym telefonem nie bedzie mozna płacić w sklepach. Czy to wina oblokowanego bootloadera, czy moze wgrany jest jakiś fake MIUI: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Masz odblokowany bootloader, a po nazwie modelu wnioskuję, że to wersja chińska. Nie możesz zablokować bootloadera na niej, bo zrobisz cegłę. Masz oficjalnego Globala. Możesz wgrać Xiaomi.eu i płatności przez Google Pay powinny działać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Czyli jedyna opcja na uruchomienie Google Pay to zmiana ROMu na xiaomi.eu ? Wolał bym pozostać czy Global ROM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GGancar Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 9 godzin temu, johnny1836 napisał: Panowie, ja przerobiłem ten temat i nie trzeba nigdzie odsyłać telefonu. Jeśli na wersję China wgramy Globala i zablokujemy bootloader to mamy bricka. Żeby odceglić telefon, wystarczy jeszcze raz wrzucić rom MiFlashem i nie blokować bootloadera. Ja tak zrobiłem, działa Jeszcze raz wgrać ROM ? Ale China czy Global ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soren Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Na GizChina pisali że chińscy sprzedawcy często odblokowują rom by wgrać globala na chińskich urządzeniach (które potem lecą do europy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 No na moim zapewne tak jest. Kupiłem wersje china z Global ROM za 350 $Cena była mega fajna wiec szkoda było nie skorzystać. Jest jakaś szansa uruchomić Google Pay na Global ROMie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 2 godziny temu, pkonrad napisał: Jest jakaś szansa uruchomić Google Pay na Global ROMie ? TWRP->Magisk, ale znowu Global nie lubi się z TWRP i rootem więc będziesz z tym walczyć więcej niż z instalacją Xiaomi.eu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 14 godzin temu, johnny1836 napisał: Żeby odceglić telefon, wystarczy jeszcze raz wrzucić rom MiFlashem i nie blokować bootloadera. Czyli BL nadal był odblokowany pomimo tego ze go zblokowałeś? Czy wgrywałeś w EDL, a jak tak, to w jaki sposób go w ten tryb wprowadziłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 8 godzin temu, FromWP napisał: Czyli BL nadal był odblokowany pomimo tego ze go zblokowałeś? Czy wgrywałeś w EDL, a jak tak, to w jaki sposób go w ten tryb wprowadziłeś? Restart do fastboota i wgrywasz rom przez miflasha Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 8 godzin temu, Nezumi napisał: TWRP->Magisk, ale znowu Global nie lubi się z TWRP i rootem więc będziesz z tym walczyć więcej niż z instalacją Xiaomi.eu TWRP i Magisk to pikuś. Należy jeszcze pamiętać o DM Verify oraz prawdopodobnie o LazyFlasher. Jak coś się pokręci to bootloop... Wgraj sobie xiaomi.eu i natywnie płatności będą działać. Kombinacje z magiskiem i innymi paczkami to porażka, szkoda czasu i nerwów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 (edited) 32 minuty temu, johnny1836 napisał: Restart do fastboota i wgrywasz rom przez miflasha W takim razie BL nie został zablokowany, przynajmniej w twoim przypadku. Jakby był, niczego w fastboot nie dało by się wgrać. To by oznaczało że sam proces blokowania BL jest niemożliwy. Jeżeli tak to sporo upraszcza. Edited September 15, 2018 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba452 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Stałem się wczoraj posiadaczem ów mi8. Przesiadka z p9 lite robi różnicę ogromną aparat sztos parametry etc też!. Czego mi jedynie brakuje na global romie to procentowej baterii brak NFC w belce ( chyba że jest jakiś sposób?). Co mnie zdziwiło że jest bardzo mało trybów zdjęć porównując np z mate 10 pro. Mają zamiar dać więcej trybów? I jakie ustawienia polecacie dla aparatu? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 35 minut temu, Kuba452 napisał: Mają zamiar dać więcej trybów? Tak, tryb do jedzenia, kotka, słońca, plaży i fajerwerków... Po co Ci tryby? Ja w P9 mam ich multum a używam jednego, PRO. I nic ponadto. Jakie ustawienia polecamy? Największa rozdzielczość i najlepsza jakość, a reszta to już zależy od warunków oświetleniowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 1 godzinę temu, Kuba452 napisał: Czego mi jedynie brakuje na global romie to procentowej baterii brak NFC w belce ( chyba że jest jakiś sposób?). procentowa bateria dopiero od MIUI10, NFC na belce jest, można to sobie dodać w ustawieniach. bodajże w kategorii powiadomień/belki... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba452 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 52 minuty temu, Nezumi napisał: procentowa bateria dopiero od MIUI10, NFC na belce jest, można to sobie dodać w ustawieniach. bodajże w kategorii powiadomień/belki... Niestety póki co chyba nie ma .. a drugie pytanie za co odpowiada studio światła? Czytaj rrobile. Zdjęcia z włączonym tym trybem to wychodziły normalne mimo to .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 29 minut temu, Kuba452 napisał: Niestety póki co chyba nie ma Może na globalu wycieli. Nie wiem, nie używam przełącznika nfc, bo to nie ma wpływu na nic, NFC i tak się aktywuje dopiero wtedy, gdy go używam. 30 minut temu, Kuba452 napisał: studio światła Nie mam pojęcia, nie bawię się tak aparatem... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 (edited) 14 godzin temu, FromWP napisał: W takim razie BL nie został zablokowany, przynajmniej w twoim przypadku. Jakby był, niczego w fastboot nie dało by się wgrać. To by oznaczało że sam proces blokowania BL jest niemożliwy. Jeżeli tak to sporo upraszcza. Był, sam go blokowałem komendą w fastboot Edited September 16, 2018 by johnny1836 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GGancar Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Przed chwilą, johnny1836 napisał: Był, sam go blokowałem komendą w fastboot CZyli jak to zrobiłeś kolego ? Zresetowałes tel do fastboot i wrzuciłeś rom china/global ? CZy jakies komendy w tej konsoli wpisywałeś ? Prosze o odp Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 2 minuty temu, GGancar napisał: CZyli jak to zrobiłeś kolego ? Zresetowałes tel do fastboot i wrzuciłeś rom china/global? Tak, jeszcze raz w MiFlashu wrzuciłem rom z czyszczeniem wszystkiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
GGancar Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 1 minutę temu, johnny1836 napisał: Tak, jeszcze raz w MiFlashu wrzuciłem rom z czyszczeniem wszystkiego U mnie niestety wywala jakiś błąd w MIFLASH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 57 minut temu, johnny1836 napisał: Był, sam go blokowałem komendą w fastboot Mimo to BL nie został zablokowany. Nie można wgrać softu przez MiFlash w Fastboot, gdy BL jest ze statusem locked. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 (edited) 3 godziny temu, Nezumi napisał: Mimo to BL nie został zablokowany. No to jeśli nie był zablokowany, to czemu sie bootloopował do recovery? 3 godziny temu, GGancar napisał: U mnie niestety wywala jakiś błąd w MIFLASH To może coś pomyliłem. Nie wiem czy nie musiałem potem najpierw odblokować go MiUnlockiem. To było trochę czasu temu, więc mogłem o czymś zapomnieć, ale telefon działa do dziś, używany na codzień. Edited September 16, 2018 by johnny1836 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 6 minut temu, johnny1836 napisał: No to jeśli nie był zablokowany, to czemu sie bootloopował do recovery? Zapytaj programistów od MIUI... Nie tylko lock BL spowoduje bootloop, równie dobrze mogła się spierdzielić aktu, uwalić coś z TWRP, czy cokolwiek innego... Na zablokowany BL nie wejdzie Ci soft MiFlashem w fastboot i tyle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Kowalski Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Witam. Chce sobie kupić mi8 na AliExpress. Czytam, ze maja już odblokowane bootloadery. Czy na takim telefonie mogę wrzucić bez problemu twrp i później wgrać xiaomi.eu? Czy jeżeli zrobię to w ten sposób będą działać płatności zbliżeniowe?Pozdrawiam.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 1 godzinę temu, johnny1836 napisał: Nie wiem czy nie musiałem potem najpierw odblokować go MiUnlockiem. Jeżeli wcześniej sam odblokowałeś BL, to prawdopodobnie użyłeś ponownie MiUnlocka i dlatego mogłeś użyć MiFlasha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funny2k10 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Czy u Was też jest tak że jak macie włączona opcje przypadkowego odblokowania to po naciśnięciu czytnika linii papilarnych i wyjęciu telefonu mimo komunikatu o zasłonięciu czujnika zblizeniowego ekran jest odblokowany ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 19 godzin temu, FromWP napisał: Jeżeli wcześniej sam odblokowałeś BL, to prawdopodobnie użyłeś ponownie MiUnlocka i dlatego mogłeś użyć MiFlasha. No i tak dokładnie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 (edited) A teraz z innej beczki, czy przed aktualizacją miuipolska do 8.9.13 powinienem zrobić Wipe Data? Bo zaktualizowałem przez "Aktualizacje" i stoi na logo mi Edited September 17, 2018 by johnny1836 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steller Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 2 minuty temu, johnny1836 napisał: A teraz z innej beczki, czy przed aktuaizacją miuipolska do 8.9.13 powinienem zrobić Wipe Data? Bo zaktualizowałem przez "Aktualizacje" i stoi na logo mi Aktualizowałem wczoraj i wystarczy factory reset, tak samo bootlopa miałem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 (edited) 3 minuty temu, Steller napisał: Wystarczy factory reset. Wipe Data i reflash wystarczy, czy wszystko orać? Edited September 17, 2018 by johnny1836 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steller Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 2 minuty temu, johnny1836 napisał: Wipe Data wystarczy, czy wszystko orać? W twrp: 1. Wipe 2.Format data 3. swipe to factory reset wystarczyło, pliki zostały, miałem problem tylko później, bo chmura xiaomi nie przywracała apek ale sformatowalem 2x i działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 1 minutę temu, Steller napisał: W twrp: 1. Wipe 2.Format data 3. swipe to factory reset wystarczyło, pliki zostały, miałem problem tylko później, bo chmura xiaomi nie przywracała apek ale sformatowalem 2x i działa Ok, pomogło samo Wipe Data. Tylko teraz czy mogę przywrócić backup Data z 8.8.30? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steller Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 1 minutę temu, johnny1836 napisał: Ok, pomogło samo Wipe Data. Tylko teraz czy mogę przywrócić backup Data z 8.8.30? To tego nie wiem, z tego co czytałem od wersji Android P podobno dopiero występuje Anti-Rollback w mi8, ale to raczej nie ma nic wspólnego, sam wole korzystać z chmury xiaomi i synchronizuje tylko apki i ustawienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 Przed chwilą, Steller napisał: To tego nie wiem, z tego co czytałem od wersji Android P podobno dopiero występuje Anti-Rollback w mi8, ale to raczej nie ma nic wspólnego, sam wole korzystać z chmury xiaomi i synchronizuje tylko apki i ustawienia Właśnie też się boję, że coś pójdzie nie tak jakbym chciał... Nie będę ryzykować - może to i lepiej, że sobie skonfiguruję wszystko "na świeżo" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts