Albin Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 (edited) Witam wszystkich serdecznie, Na wstępnie przepraszam jak zły dział, proszę o przeniesienie. Część z Was na pewno miała do czynienia z programem jbart do tłumaczenia, głównie miui. Kiedyś też się w to trochę bawiłem z pozytywnym skutkiem. Wpadłem teraz na pomysł przetłumaczenia amazfita. Wiem, że są już tłumaczenia ale nie do najnowszej wersji systemu. O ile z miui było łatwo, wybierało się rom i repozytorium tłumaczeń i wszystko robiło się samo o tyle z amazfitem mam problem. Chcę zacząć od tłumaczenia pojedynczych plików apk. Wiem, że mogę wejść w opcję "single file", zdekompilować apk, podmienić plik strings i skompilować ale chcę to zautomatyzować, poza tym jak dojdą nowe tłumaczenia to program wyrzuci, które linijki nie mają tłumaczeń i łatwiej będzie to znaleźć w gąszczu całego kodu. Jak używać opcji "translation parser"? APK dir - tu wybieram folder z plikiem apk. Translation - tu wybieram ścieżkę ale za bardzo nie wiem do czego ścieżkę podać i jak ma wyglądać struktura folderów z tłumaczeniami, jak nie zrobię to nic się nie dzieje. Language - jak zostawię w obydwu pozycjach default to przetłumaczy czy muszę to robić jakoś inaczej? chcę, żeby po wygraniu opcji języka angielskiego w zegarku były moje tłumaczenia więc na logikę zostawiam jak jest. Największy wydaje mi się problem jest ze strukturą folderów w katalogu z tłumaczeniami. W miui było main i extras i tam foldery z końcówką apk i w nich tłumaczenia strings.xml ale jak tu robię podobnie to nie działa. Cała operacja trwa kilkadziesiąt milisekund i w sumie nic się nie dzieje. Pomoże mi ktoś z tym? wołam @fyme, pamiętam jak jeszcze za czasów zte v967s mi pomogłeś Edited June 8, 2018 by Albin Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Cześć Dawno się już w tłumaczenia nie bawiłem ale coś tam chyba w głowie zostało, więc struktura tłumaczenia musi być taka sama jak struktura aplikacji którą chcesz tłumaczyć. Czyli jeśli po dekompilacji aplikacji masz dajmy na to Aplikacja.apk\res\values to w tłumaczeniu też musi tak być. Przykład z mojego dysku J:\jBart\Lewa-v5-Translation_pl\Polish\main\ApplicationGuide.apk\res\values-pl Ścieżka powyżej to ścieżka do pliku values-pl znajdującym się w konkretnym miejscu na dysku. Jak widać jest to partycja J folder Lewa ita. Całe repozytorium nazwałem Polish w którym znajduje się folder main tak tak main bo to z niego wczytywane są tłumaczenia. Teraz na wzór musisz zrobić sobie repozytorium które będziesz linkował do Jbarta i sukcesywnie uzupełniał. Piszę że na wzór bo nie wiem jaka jest struktura aplikacji na amazfita. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts