Jump to content

Totalna zagadka, błąd TWRP, błąd mi unlock status. Brak PL

Recommended Posts

Witam, 
mam mega problem z Mi 4c. 
Żaden poradnik nie jest w stanie mi pomóc. Niestety. 

Chciałem wgrać najnowsze MIUI Polska, więc standardowo zgoda, oficjalne odblokowanie, następnie flash recovery, instal *.zip i lipa. 
Dwie linijki na czerwono 

unmount of /system failed; no such volume
script succeded: result was [0.200000]

Quote:

unmount of /data failed; no such volume
script succeded: result was [0.200000]

"

TWRP zwróciło Sukces więc reboot i telefon odpalił się, jak dobrze pamiętam było ładowanie systemu (pasek postępu) i telefon się zrestartował i uruchamia się tylko do logo MI, i tak w kółko. 

Udało mi się uruchomić telefon wgrywając Mi Flashem "libra_images_6.1.7_20151221.0000.11_5.1_cn". tutaj już jest odblokowany bootloarder, jednak dalej taki sam błąd w TWRP. 

Wgrywałem też przez fastboOt najnowsze china dev Mi Flashem, jednak oficjalnie nie mogę odblokować telefonu, cały czas błąd couldn't unlock current account cannot unlock this device. 
W Mi Cloud telefon widoczny, SIM Activated, jedynie przy Mi Unlock Status cały czas mam couldn't verify wait a minute or two and try again. 

Próbowałem wgrać na ten system od razu najnosze MIUI poprzez aktualizacje ale w Mi Recovery wyskakuje błąd. 

Czy jest jakiś sposób na wgranie najnowszego MIUI Polska ? 
Ewentualnie jakiekolwiek MIUI z językiem polskim i sklepem Play ? 

Swego czasu wgrywałem MIUI Polska na Mi5 i wszystko poszło pięknie i ładnie bez problemów. 

Proszę o wsparcie, cały tydzień bujam się z Mi 4c : /

Chciałbym pozostać tylko na MIUI. Telefon będzie użytkowany przez standardowego Usera więc ma po prostu działać. :) 

Pozdrawiam. 

Wcześniej był na nim polski język i sklep google, odblokował się prawidłowo, tylko tak jak wyżej, błąd w TWRP i lipa 
Niestety nie pamiętam jaki wtedy był zainstalowany system. 

Rozważam również oddanie telefonu do Mi Center, czy tam przywrócą mu życie ? :) 

Ten błąd nie ma znaczenia, po prostu po przejściu na Androida 7 blokuje się bootloader. Masz błąd w miunlock "Current account cannot unlock this device", więc za bardzo oficjalnie nie jesteś w stanie go odblokować po tej operacji.

Sądzę, że w MiCenter będą w stanie wgrać najnowsze MIUIPolska ;-)

Właśnie, blokuje ponownie  i koło się zamyka. 
Pierwszy raz odblokowywałem na koncie właścicielki telefonu, zaraz po otrzymaniu zgody, był sukces itd jak wyżej, 
później chciałem odblokować na swoim koncie (około rok temu uzyskana zgoda i odblokowane Mi5) bez rezultatu, 
powróciłem na konto właścicielki i błąd taki sam. Nie powinno być komunikatu bym spróbował za 30 dni czy coś w tym stylu ?

Ale wgraj przez miflash najnowszy chiński rom na ten telefon bo innego nie ma . Potem odblokuj bootloader i wgraj twrp i xiaomi.eu . Jeśli jest jakiś problem z kontem to wyloguj się zanim zaczniesz instalację w miflash

Edited by mariusz.ur

33 minuty temu, Stereofoniczny napisał:

Wgrywałem też przez fastboOt najnowsze china dev Mi Flashem, jednak oficjalnie nie mogę odblokować telefonu, cały czas błąd couldn't unlock current account cannot unlock this device. 

Czytałeś co napisałem w pierwszym poście ? ;)

• 3 weeks later...

Cześć, podłączę się do tematu :)
Również chciałem zaktualizować swoje MI4c co niestety zakończyło się bootloopem i blokadą bootloadera.

Po kilku próbach udało mi się podnieść telefon i wgrać Androida 7.0 i Miui 9.5 Stable 9.5.2.0 (NXKCNFA) przez EDL.

Jednak bootloader wciąż zablokowany i próba jego odblokowania kończy się na 99% i "Current account cannot unlock this device".

Czy wgranie jakiegoś starszego softu np:
6.12.22 pozwoli na odblokowanie bootloadera i wgranie najnowszego Miui.pl na ten telefon?

Będę wdzięczny za odpowiedź :)

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Super, że znalazłeś jakieś rozwiązanie.
Skorzystałem i u mnie działa bez zrzutu :)

Jednak wcześniej znalazłem coś takiego i
zastanawiam się co to jest za ROM? ( zdjęcie poniżej )

Daje nam Androida 7.0 i Miui 9.5
Jest dostępny dla Mi4c pod linkiem:
http://www.adiwernadev.com/2017/11/rom-miui9-multirom-stable-mi4c-support-bahasa-indonesia.html?m=1

Można wgrać przez Miflash na zablokowany bootloader przez EDL i działa bez większych problemów - z ciekawości zainstalowałem i korzystałem.

Po wygraniu bootloader nadal zablokowany - ale wszystko działa jak należy, dlatego zastanawiam się co to takiego? Może miał ktoś z Was z tym wcześniej do czynienia? b9ce845b4da3906654227d1ad91e9871.jpg