Jump to content

Podróbka Mi Mix2, ale czy na pewno

Guest Andeas22

Recommended Posts

Guest Andeas22

Dwa dni temu zakupiłem na aukcji Allegro Mi Mix2 za 1,6k z hakiem. Sprzedający wydawał się ok - miał same pozytywy. Paczka przyszła po dwóch dniach, super. Rozpakowuję telefonik i wygląda wszystko okej (pudełko oczywiście w stanie nienaruszonym), ale rzucam okiem na fakturę, a tam dane jakiejś firmy z UK, mimo, że na Allegro sprzedający miał gdzieś dane podane na Śląsku. Od razu zapaliła mi się czerwona lampka i zacząłem ogarniać czy ten telefon to nie podróba przypadkiem. Podzespoły wydają się ok, bo sprawdzałem kilkoma programami diagnostycznymi, AnTuTu daje 200k punktów na testach, Bootloader taki jak powinien być, MIUI Global, aktualizacje działają. I niby wszystko byłoby super, ale po wpisaniu numeru IMEI na stronie Xioami dostaję co prawda, że telefon jest rozpoznany jako Mi Mix2, ale pod spodem jest informacja, że kraj dostawy to Laos, a to tak trochę rozbiega się z Europą. I to jest jedyna rzecz, która mnie martwi (poza tą dziwną firmą). Ciekawi mnie, co dostają ludzie, którzy kupili telefon w oficjalnej dystrybucji PL albo w Gearbest czy u podobnego Chińczyka.

Obawiam się czy używając tego telefonu nie zaszkodzę sobie sam. Nie chcę żeby moje dane zostały gdzieś wysyłane czy coś takiego (wiem, naczytałem się w internetach). Ktoś może coś poradzić?

Edited by Andeas22

Jeżeli wchodzi soft Global, to telefon jest raczej oryginalny, miejsce sprzedaży może znaczyć tyle, że telefon jest z dystrybucji z innego kraju (w tym wypadku, z Laos). Mi5 kupowałem w Polsce z Aze.com.pl, a kraj sprzedaży mam wpisany "China" :). Po prostu wgraj sobie oficjalny soft, przywróć do fabrycznych i raczej możesz spokojnie używać.

Nie musisz wrzucac xiaomi.eu/miuipolska, mozesz siedziec normalnie na MIUI Global Stable - ja takie same sprzedaje z oficjalnej dystrybucji za 2 tys zl.

Zapewne kupiles z bestceny ktora robi walki na vat dlatego masz pseudofakture a nie fakture z polskiej firmy i brak paragonu i brak gwarancji bo watpie by z tak niska marza stac ich bylo na serwis telefonu

Ludzie ktorzy kupowali u mnie XMM2 z oficjalnej dystrybucji mieli wersje EU tez z softem MIUI GLobal Stable no i ladowarka EU a na jaki kraj mialy byc wyprzedawane to na bank byl to kraj w EU nie spoza EU :)

Guest Andeas22

Dzięki za odpowiedź Panowie.

Cytat

Zapewne kupiles z bestceny ktora robi walki na vat

Nie właśnie, akurat o nich czytałem sporo i wolałem nie ryzykować. Mieli Mi Mix2 za 1550zł, a dla mnie to było jednak podejrzanie nisko.

Cytat

brak gwarancji bo watpie by z tak niska marza stac ich bylo na serwis telefonu

Niby jest gwarancja rok.

Cytat

Po prostu wgraj sobie oficjalny soft, przywróć do fabrycznych i raczej możesz spokojnie używać.

Właściwie to się na tym nie znam, więc może zostanę przy tym, co jest.

• 4 months later...
21 godzin temu, djdaros10 napisał:

Racja @tpawel można za ok 400$ dorwać nawet MI MIx 2s oczywiście z Chin co jest dobrą ceną. A co się bedzie działo jak wyjdzie MI MIx 2s ależ to potanieje :P

Kolego zobacz na date pierwszego postu i ostatniej odpowiedzi. Komentujesz prawie polroczny wpis :/