Jump to content

Recommended Posts

Posted

Infinity Kernel

Jądro powstałe na bazie CAF od Muraliego. Działa dobrze, od wersji 3.1 oferuje obsługę większej i mniejszej ilości częstotliwości. Podobno działa również na MIUI (ale jest tworzony z myślą o customach).

Najważniejsze zmiany to:

- Obsługa systemu plików NTFS

- Szybkie ładowanie - Należy pamiętać że nie jest to jakaś super różnica i wymaga ładowarki wspierającej QC 2.0. Możemy ustawić w Kernel Auditor "USB Fast Charge"

- Duża liczba częstotliwości, można ustawiać na niskie jak i większe - najmniejsza to 400 MHz, największa 1.5 GHz. Aby zmienić częstotliwość potrzebujemy zrootowanego urządzenia, autor odradza z oczywistych powodów używania częstotliwości 1.5 GHz

- Obsługa AIO Hotplug - umożliwia to wyłączanie/włączanie rdzenia w procesorze bez potrzeby resetowania urządzenia. Możemy ustawić w Kernel Auditor opcję "CPU Hotplug"

Instalacja

- Wchodzimy do TWRP

- Wykonujemy najlepiej kopię wszystkiego, a przynajmniej jądra (Boot)

- Instalujemy firmware MIUI AM 

- Instalujemy paczkę z jądrem

- Uruchamiamy system, sprawdzamy czy działa WiFi, dioda LED i ekran się wygasza

- Jeśli nie działa WiFi instalujemy analogicznie fixa WiFi

- Jeśli nie działa dioda LED instalujemy analogicznie fixa LED

Instalacja fixów nie wymaga od was instalacji od nowa ROMa testowałem, instalowałem. Wszystko działa :)

Pobieranie

Infinity Kernel 3.2

Fix LED

Firmware

Programiści: 

-Souradeep1996 
-YousefAlgadri 
-muralidharan9845 
-AxzAzxA 
-AryanPatidar 
-caghand3 

• Like 3
Posted (edited)

Telegram to miejsce prawie tak straszne, jak oficjalne forum Xiaomi :| Nie będę reuploadował, bo ta praktyka zazwyczaj jest potępiana. Jeśli komuś nie zaskoczy pobieranie (u mnie z przeglądarki się nie dało), to z aplikacji mobilnej powinno się udać.

Zbootowało mi na Xiaomi.eu (portowane przez ModiFlasher). CAF się wieszał, zwykle po paru minutach. Zobaczymy, co będzie tutaj. 

1. Więcej częstotliwości: 200, 400, 533, 800, 960 oraz 1497, więc powinien poprawić się czas pracy na baterii.

2. Dodany zarządca CPU: userspace. Nic szczególnego, jest masa ciekawszych governorów.

3. Chyba została dodana dodatkowa częstotliwość dla GPU, obecnie maks to 598MHz (minimalna 270MHz).

Nie musiałem wgrywać żadnego z fixów, wszystko ruszyło z miejsca.

Edited by Kokodzambo
  • Like 1
Posted

@KokodzamboDla GPU nic nie dodali.

Wczoraj miałem SOT 8h, i 13h w sumie od ostatniego ładowania. Bateria jest może nawet trochę lepsza niż na miui, przez około 3 godziny na wygaszonym ekranie spadł mi maks. 1%

Posted

@Kamil33 jesteś pewien? Wikipedia podaje, że taktowanie Adreno 308 to 500MHz, więc o stówkę mniej. Z kolei Kernel Auditor pokazuje... 15 zarządców GPU, ale nigdzie nie znalazłem opisów, w jaki sposób miałyby one działać. Coś chyba jednak było grzebane.

http://www.mi.com/in/redmi-5a/specs/

Co prawda 5A, ale tutaj również taktowanie wynosi 500, a nie 600.

Posted

Nawet jak by dodali te taktowania do CPU i GPU , to raczej odradzam ich używać przez nagrzewanie się telefonu - czyli są nieużyteczne. Trzeba czekać na dodanie do kernela opcji zmiany napięć, lub ich zmniejszenie.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Posted

Pod warunkiem, że się gra. Do typowego użytkowania są niezłe - telefon nie zdąży się nagrzać, a może wykonać polecenie szybciej. Ale sam czekam raczej na możliwości undervoltingu oraz dodanie sensowniejszych zarządców CPU.

Posted (edited)
Dnia 8.04.2018 o 22:44, Kokodzambo napisał:

Telegram to miejsce prawie tak straszne, jak oficjalne forum Xiaomi :| 

Co ty gadasz. Tu jest większy flow:

- dlaczego nie działa google camera?
- to jest off topic - z takimi pytaniami zapraszamy na grupę off-topic
- wszystko działa
- jak nie działa to wgraj: firmware, kernel, driver, drugi driver z poprawkami, poprawiony kernel, ale nie możesz mieć BOE, bo wtedy to ten trzeci kernel z tym drugim driverem. Ale wszystko działa.
- ja robie świetne ROMY, mam 9 lat i właśnie przeportowałem SuperDuperROMKtóregoNiktNieUżyje z Redmi 5A, wszystko działa - jak nie działa to piszcie co nie działa
- własnie zainstalowałem Android SDK i zrobiłem swój pierwszy ROM - wszysto działa! (jak nie działa to piszcie co nie działa)
- poproszę link do Google Camera
- u mnie google camera działa
- भारतीय में कुछ
- आपकी माँ भी
- ban!
- Marie (kicked)

Edited by Bazbo
  • Like 2
  • Haha 1
Posted

Co byście jeszcze chcieli dodać do kernela? Dziś dodam jeszcze blokowanie wybudzeń - to jest pewne.
Robiłem sam ostatni Kernel, dołączyłem do teamu InfinityKernel :D

• Like 3
Posted (edited)

@Malpa73, to super! Dobrze jest mieć człowieka po tamtej stronie. Życzę wytrwałości i trzymam kciuki za rozwój projektu!

Moja "lista życzeń":

1. Adreno Idler, zarządca GPU;

2. Westwood, algorytm TCP;

3. FIFO, planista I/O;

4. Undervolting.

Jeśli coś z w/w listy pojawi się w kernelu, będę bardzo ukontentowany :-P Swój telefon zawsze ustawiam pod niski multitasking i dość agresywne trzymanie baterii, więc pewnie jestem w mniejszości :-(. Gdybyś podjął się zabawy z undervoltingiem i potrzebował pomocy przy testowaniu różnych tablic napięć, to chętnie pomogę. Dawniej telefony potrafiły schodzić o 150-200mV i ciekawi mnie, jak to teraz wygląda.

Edited by Kokodzambo
Posted
@Malpa73, to super! Dobrze jest mieć człowieka po tamtej stronie. Życzę wytrwałości i trzymam kciuki za rozwój projektu!
Moja "lista życzeń":
1. Adreno Idler, zarządca GPU;
2. Westwood, algorytm TCP;
3. FIFO, planista I/O;
4. Undervolting.
Jeśli coś z w/w listy pojawi się w kernelu, będę bardzo ukontentowany :-P Swój telefon zawsze ustawiam pod niski multitasking i dość agresywne trzymanie baterii, więc pewnie jestem w mniejszości :-(. Gdybyś podjął się zabawy z undervoltingiem i potrzebował pomocy przy testowaniu różnych tablic napięć, to chętnie pomogę. Dawniej telefony potrafiły schodzić o 150-200mV i ciekawi mnie, jak to teraz wygląda.
Dzięki! :D
Z tych 3 rzeczy pierwszych dam radę dodać w najbliższym czasie. Z Undervoltingiem jest trochę problem, nie jestem pewien jak to zaimplementować, ale jest możliwe i pewnie kiedyś będzie :D

• Like 1
Posted (edited)

MSM Hotplug + Alucard + Noop + Simple_demand. Czuję się, jakby ktoś mi podmienił telefon. Płynnie, a do tego bateria trzyma jakby była znacznie pojemniejsza.

@Malpa73, Magisk nie działa, czy to u mnie jest jakiś błąd? Nie daje rady przebrnąć flashowania. Korzystam z Xiaomi.eu przeportowanego przez ModiFlasher.

Edited by Kokodzambo
Posted
MSM Hotplug + Alucard + Noop + Simple_demand. Czuję się, jakby ktoś mi podmienił telefon. Płynnie, a do tego bateria trzyma jakby była znacznie pojemniejsza.
@Malpa73, Magisk nie działa, czy to u mnie jest jakiś błąd? Nie daje rady przebrnąć flashowania. Korzystam z Xiaomi.eu przeportowanego przez ModiFlasher.
Oo to świetnie!
A z magiskiem to musi być błąd u Ciebie, u mnie działa

Posted (edited)

Czyli pewnie ROM się gryzie. Widzę, że na Telegramowej grupce pojawiła się wersja 4.5.1, a wraz z nią Westwood, Adreno Idler oraz Simple GPU Algorithm. @Malpa73, to Tobie powinienem dziękować? Od czasów gdy sam bawiłem się w modowanie, jeszcze w czasach gdy Android 2.3.7 i 4.0 były czymś WOW, nie czułem takiej ekscytacji związanej z testowaniem nowych rozwiązań :-D

@Malpa73, sprawdzałem kilka ROM-ów i tylko na Xiaomi.eu (portowane z Redmi 5A Note) WiFi działa. Próbowałem wgrywać wififix, oraz firmware z MIUI.am, ale wciąż nie chce śmigać. Jeszcze ColtOS działą dobrze. Co mógłbym robić źle? Próbowałem wgrywać ROM, firmware i jądro w różnych kolejnościach, wpie'ować w różny sposób, ale nie udało mi się tego zgrać :/ 

Edited by Kokodzambo
Posted
Czyli pewnie ROM się gryzie. Widzę, że na Telegramowej grupce pojawiła się wersja 4.5.1, a wraz z nią Westwood, Adreno Idler oraz Simple GPU Algorithm.@Malpa73, to Tobie powinienem dziękować? Od czasów gdy sam bawiłem się w modowanie, jeszcze w czasach gdy Android 2.3.7 i 4.0 były czymś WOW, nie czułem takiej ekscytacji związanej z testowaniem nowych rozwiązań :-D
@Malpa73, sprawdzałem kilka ROM-ów i tylko na Xiaomi.eu (portowane z Redmi 5A Note) WiFi działa. Próbowałem wgrywać wififix, oraz firmware z MIUI.am, ale wciąż nie chce śmigać. Jeszcze ColtOS działą dobrze. Co mógłbym robić źle? Próbowałem wgrywać ROM, firmware i jądro w różnych kolejnościach, wpie'ować w różny sposób, ale nie udało mi się tego zgrać :/ 
Tą betę robiłem sam :) W późniejszych wersjach z powodu dziwnych błędów, wycofaliśmy te zmiany. Pewnie wrócą, kiedy? - nie wiem ;p
I dla mniej poinformowanych, wkrótce pojawi się wersja pod Oreo :)

• Like 2
Posted (edited)

Są już testowe buildy Infinity Kernel dla Oreo.

https://t.me/infinitykernel/631

1. MSM Hotplug

2. Alucard

3. ZEN

4. OC do 1.6GHz i obniżenie napięcia do 200MHz

Korzystam w duecie z RR 6.0.0. Działa pięknie :)

EDIT: Kolejny build!

https://t.me/infinitykernel/719

- Adreno Idler
- Simple GPU Algorithm
- Add Change CRC
- Add more TCP
- Exfat/NTFS
- Optimizations
- KCAL 
- Turning off unnecessary chipsets

Śmiga :)

Edited by Kokodzambo
Posted

Jak wam chodzi najnowsza wersja kernela? Bo z ludźmi z telegram się nie dogadasz

Posted (edited)

@Malpa73, mi chodzi świetnie, pomijając bug związany z samym Oreo (procesor lubi się ustawiać na 1.1 GHz). 

Swoją drogą, @Malpa73, wiecie coś na temat tego buga na Oreo, który wbija procesor na 1.1 GHz? Wydaje mi się, że dodatkowo utrudnia wchodzenie w deep sleep. O ile "w użytku" bateria nie spada w zastraszającym tempie, to przez noc uciekło mi prawie 20%. 

Edited by Kokodzambo
Posted
@Malpa73, mi chodzi świetnie, pomijając bug związany z samym Oreo (procesor lubi się ustawiać na 1.1 GHz). 
Swoją drogą,@Malpa73, wiecie coś na temat tego buga na Oreo, który wbija procesor na 1.1 GHz? Wydaje mi się, że dodatkowo utrudnia wchodzenie w deep sleep. O ile "w użytku" bateria nie spada w zastraszającym tempie, to przez noc uciekło mi prawie 20%. 
Sprawdzę to, bo nawet nie wiedziałem o tym.
W ogóle są nowe wersje testowe V5 i V6 ^^
I bardzo bym prosił o to żeby te wersje zostały tylko na grupie związanej z tym kernelem na telegramie - nie rozpowszechniać nigdzie :)

Zmiany:
Test V5:
Credits: Kamil
- Added Qnovo fast charge technology, added Touchboost, added Undervolting.

Test V6:
- Fix offline charging LED
- Add IntelliThermal
- Dynamic Sync Control
- Optimizations
- Repairing a large CPU usage (Maybe)

Kernel do pobrania na telegramie.

• Like 1