Aeit Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 (edited) Cześć, kilka miesięcy temu postanowiłem zrootować fona. Telfon global z goldway, poprosiłem o zdjęcie blokady, poinstalowałem wymagabne programy i sterowniki. Wszysystko poszło sprawnie. Na forum MIUI znalazłem poradnik to TWRP i roota. Niestety po rocie nie działał MTP wiec zflashowałem nową wersję na starą zamiast wcześniej unrootować.http://en.miui.com/thread-604969-1-1.htmlDziś zrobiłem roota na nowo i znowu nie działa MTP Nie miałem dostępu do OTA, bo zainstalowałem TWRP więc ściągnełem oficialny global ROM z MIUI.comZrobiłem pełny backup, whipe data cache i dalvik. Następnie zainstalowałem room (1.4G) Po flashu wyskoczyło powiadminienie " no OS isntalled" Teraz Redmi ma piękny bootloop, nie mogę go załączyć, wyłączyć wejść do recorvery i nie pokazuje się na PC po wejściu w fastboot. Brak pomysłów. Prosze o jakiekolwiek sugestie ew. nmiech ktoś mnie obrazi za to co zrobiłem nie tak. Xiami Redmi 4 Prime ROM ze strony - http://en.miui.com/download-320.html Root - http://en.miui.com/thread-604969-1-1.html Ok zapomniałem o kombinacji vol up down i power. Backup sucessfull ale i tak stoi na logo mi.com Nic z tego nie rozumiem Edited March 11, 2018 by Aeit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 Wgraj lazyflasher: http://en.miui.com/thread-310923-1-1.htmlI potem będzie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aeit Posted March 11, 2018 Author Share Posted March 11, 2018 @Orjon dzięki, ale zanim znążyłeś odpisać dowiedziałem się w czym tkwił błąd. Twrp ciągle unmountuje system. Więc gdy whipnełem system a następnie zainstalowałem oficialną 9-tkę tak naprawdę nie wgrał się /system. To samo było przy pierwszym backupie (trwał o połowę krócej), system był unmonted więc nie mógł się przywrócić. Wydaje mi się że wszystko jest tak jak było i na razie działa. Tylko że nadal mam problem z połączeniem MTP i fingerprint sensor nie działa w większości aplikacji a w bankowych już wcale. Da się zrobić update do 9 przez TWRP? Teraz to się troche cykam ale wiem dlaczego. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 @Aeit Chyba się da, jak wgrasz full rom. po tym wgrywasz lazyflashera i pójdzie. nie wiem czy to rozwiąże Twoje problemy, ale spróbować możesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aeit Posted March 11, 2018 Author Share Posted March 11, 2018 3 hours ago, Orjon said: @Aeit Chyba się da, jak wgrasz full rom. po tym wgrywasz lazyflashera i pójdzie. nie wiem czy to rozwiąże Twoje problemy, ale spróbować możesz. Ok, zrobiłem update do miui9, flashnałem lazy i zadziałało. Ale nie miałem żadnych aplikacji i danych, przywracanie z xiaomi cloud staneło w połowie i nic nie mogłęm zrobić ani sprawdzić Postanowiłem że wróce jescze raz do backupa, przywrociłem i pokazuje się to co w załączniku. Przywróciłem jescze raz i flashnełęm lazyloader. Okazuje się że /data sie nie mountuje. Naprawa przez twrp nie działa. Jedynie co to zmiana z ext4 na ext2 i zpowrotem pozwala zmountować /data I nawet po poprawnym backupie pokazuje się to co na zdjęciu. Wygląda na to że nie da się przywrócić backapu miui8 na miui9? Akurat tylko na /dacie mi zależy żeby wszystkiego nie instalować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 @Aeit oj, chyba nope.. jak przywracać to nie tylko data, ale też system i boot. musisz przeinstalować niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aeit Posted March 11, 2018 Author Share Posted March 11, 2018 (edited) Przywracam wszystko na raz, miałem pełny backup który 2 razy zadziałał jak w południe miałem bootloopa. Teraz po naptawie mounta i poprawnym przywróceniu ciągle pokazuje to samo TWRP nie jest w stanie naprawic /data`e2fsck error 8` Teraz nie moge zflashować MIUI 9 na czysto podczas rozpakowywania telefon się wyłącza - bootloop. W TWPR pokazuje failed to load /system (invalid argument) decrypted withh default password updating partition details failed to load /system (invalid argument) running boot script sbin/postrecoveryboot.sh process ended with ERROR 1 DONE Internal memory jest kompletnie puste. Jedyne co się tam znajduje to folder TWRP.@Orjon wydaje mi się że to ten lazyflasher po backupie uwalił mi /date i teraz się sypie wszystko po kolei. Po backuipie każe zrobić whipa, gdy go robię wyskakuje to co w załączniku. Edited March 11, 2018 by Aeit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts