b4s1l Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 (edited) Modyfikacja firmware Mi Band 2 dla wersji sprzętowych HW: 0.1.3.2/3/4, 0.9.3.3, 0.16.2.2 (0.9.3.4 nie przetestowana). Jak sprawdzić wersję opaski: Spoiler Od lewej wersja 0.1.3.x, 0.9.3.x, 0.16.2.2 HW najlepiej sprawdzić w Gadgetbridge naciskając 3 kropki po połączeniu z opaską. Instrukcja flashowania przy pomocy Gadgetbridge, krok po kroku: Spoiler kopiujemy na telefon: wybraną czcionkę (*.ft), wybrany firmware (*.fw) oraz aplikację Gadgetbridge w Mi Fit albo zamienniku włączamy opasce tryb widoczności odinstalowujemy/zamrażamy/usypiamy wszystkie aplikacje do obsługi opaski (Mi Fit i inne) instalujemy Gadgetbridge, nadajemy wszystkie żądane uprawnienia parujemy/łączymy Gadgetbridge z opaską po połączeniu możemy się upewnić czy wgrywamy firmware odpowiedni dla naszej opaski (klikamy 3 kropeczki i sprawdzamy HW) uruchamiamy w telefonie menedżer plików (przykład dla MiXplorer), naciskamy na skopiowany plik czcionki (*.ft), wybieramy opcję 'otwórz przez..', z listy wybieramy 'Instalator FW/Aplikacji (Gadgetbridge)', potwierdzamy instalację powtarzamy punkt 7 dla pliku firmware (*.fw) (podczas flashowania, dla bezpieczeństwa, można podtrzymywać podświetlenie telefonu, dotykając od czasu do czasu ekran ;)) po zakończeniu opaska powinna się zrestartować, zajmuje to chwilę po operacji miband może wyświetlać tylko godzinę, bez możliwości przełączania przyciskiem - normalne jeśli nie skonfigurowaliśmy wcześniej opcji mibanda w Gadgetbridge (nie trzeba) odinstalowujemy Gadgetbridge instalujemy/odmrażamy Mi Fit lub zamiennik i konfigurujemy na nowo wszystkie opcje mibanda, wyłączamy tryb widoczności na koniec dobrze jest zrestartować telefon Wersja v0.4 (firmware 1.0.1.81): data po polsku, z polskimi znakami, w formacie Pon 12.03 lub PON 12 MAR przerysowane czcionki zegara i daty, warianty do wyboru: D - "digi", K - "kwadrat", S - "stock" czas wyświetlania powiadomień: 10 sekund czas podświetlania ekranu zwiększony z 4 do 6 sekund dodane zero do godzin i dat jednocyfrowych (np 01:23 zamiast 1:23) dodane polskie znaki do powiadomień - plik Mili_pro.pl.ft lub Mili_pro.bold.pl.ft (w N&F wyłączamy transliterację i oczyszczanie tekstu, w Mi Fit działa od razu) ikony: zakupy pl, zakupy zagr., portfel, paczka, wykop, discord - do ich wykorzystania można użyć zamieszczonego tu zmodyfikowanego Mi Fit. W innych aplikacjach wybieramy lewą ikonę z poniższego obrazka, opaska wyświetli prawą - podmienioną: zmiana wersji firmware na 1.0.4.81 by zapobiec automatycznej aktualizacji po pojawieniu się nowszego poprawki wewnętrzne i inne zmiany kosmetyczne Warianty firmware: Pon 12.03 D: Pon 12.03 K: Pon 12.03 S: PON12MAR D: PON12MAR K: Czcionki powiadomień: Mili_pro.pl.ft: Mili_pro.bold.pl.ft: PLIKI (archiwum zawiera wszystkie warianty, do wszystkich wersji opaski, oraz pliki Mili_pro.pl.ft / Mili_pro.bold.pl.ft ) PLIKI do iOS (różnią się brakiem zmiany numeru wersji firmware) Wybraną czcionkę powiadomień oraz firmware flashujemy przez Gadgetbridge. FLASHUJESZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ! Oryginalne pliki, by przywrócić stan sprzed modyfikacji: POBIERZ Czech & Slovak version: Spoiler date format: Pn 12.03 or PN 12 DUB (CZ) Pon 12.03 or PON 12 MAR (SK) redrawed clock fonts, 3 variants: D, K, S notification display time increased to 10 seconds screen on time increased to 6 seconds time/date leading zero (e.g: 01:23 instead of 1:23) czech & slovak characters added to font file Mili_pro.cz+sk.ft / Mili_pro.bold.cz+sk.ft (disable transliteration in apps other than Mi Fit) DOWNLOAD CZECHDOWNLOAD SLOVAK --------------------------------------------------------------------------------- Modyfikacja Mi Fit (działa z Mi Band 2, Mi Band 3, BIP itp): Modyfikacja nie aktualizuje firmware opasek/zegarków. Przed instalacją należy odinstalować oryginalny Mi Fit (zgromadzone dane nie są usuwane), to samo przy zmianie wersji pomiędzy beta a stable. Baza: Mi Fit 4.0.6 stabilny; algorytm: 1.1.14 POBIERZ Baza: Mi Fit 3.6.0 stabilny; algorytm: 1.1.14 POBIERZ Zmiany w stosunku do wersji 3.4.1: - rozszerzone informacje o śnie - [MB2] brak automatycznego wykrywania tętna - usunięte 0s opóźnienie powiadomień o połączeniu (wyłączenie opóźnienia daje ten sam efekt) Baza: Mi Fit 3.4.1 stabilny; algorytm: 1.1.14 POBIERZ oryginał Zmiany: - [MB2, BIP] ID dzwoniącego/SMS - [BIP] pogoda po polsku - [MB2] opcja automatycznego wykrywania tętna (przy włączonej funkcji, wykres dzienny jest dostępny po kliknięciu 'Tętno' na ekranie głównym) - [MB2] menu "Przypomnienia" (nie wymagają połączenia z telefonem) - polski głos - możliwość przeniesienia aplikacji na kartę SD - opóźnienie powiadomienia o połączeniu od 0s - [MB2] wyświetlanie odpowiedniej ikony dla aplikacji: sklepy polskie (ikona 'zakupy pl') sklepy zagraniczne (ikona 'zakupy zagr.') bankowość/płatności (ikona 'portfel') śledzenie przesyłek (ikona 'paczka') wykop, discord, poczta, kalendarze, facebook lite, messenger lite, Telegram X [MB2] Lista dodanych aplikacji przypisanych ikonom: Spoiler Zakupy PL: com.evokly.intermarche com.ikea.kompis com.kaufland.Kaufland com.mec.leroy com.polomarket.polomarket_app de.sec.mobile pl.allegro pl.allegro.sale pl.biedronka pl.carrefour.carrefourmobile pl.ceneo pl.com.rossmann.centauros pl.ebros.webviewver23 pl.otomoto pl.tablica pl.tesco.clubcard pl.tesco.groceries Zakupy zagr.: com.jingdong.app.mall com.alibaba.aliexpresshd com.amazon.mShop.android.shopping com.banggood.client com.ebay.mobile com.globalegrow.app.gearbest Portfel: com.getingroup.mobilebanking com.google.android.apps.walletnfcrel com.konylabs.cbplpat com.paypal.android.p2pmobile com.skycash.beta eu.eleader.mobilebanking.invest eu.eleader.mobilebanking.pekao eu.eleader.mobilebanking.pekao.firm eu.eleader.mobilebanking.raiffeisen pl.aliorbank.aib pl.bph pl.bzwbk.bzwbk24 pl.fmbank.smart pl.ing.mojeing pl.mbank pl.mpay.app pl.pkobp.iko wit.android.bcpBankingApp.millenniumPL Paczka: com.metalsoft.trackchecker_mobile com.poisoned_unit.gdziepaczka de.orrs.deliveries net.track24.android org.antczak.whereIsMyPackage pl.alipaczka.app pl.ppuc.envelo yqtrack.app Facebook: com.facebook.katana com.facebook.lite Messenger: com.facebook.orca com.facebook.mlite Telegram: org.telegram.messenger org.thunderdog.challegram org.telegram.plus org.telegram.messenger.beta E-mail: com.android.email com.google.android.gm ch.protonmail.android com.google.android.apps.inbox com.htc.android.mail com.microsoft.office.outlook com.samsung.android.email.provider com.sonyericsson.extras.liveware.extension.mail com.yahoo.mobile.client.android.mail org.kman.AquaMail pl.interia pl.interia.poczta_next pl.onet.mail pl.wp.pocztao2 com.asus.email com.lge.email com.sonymobile.email com.my.mail com.trtf.blue me.bluemail.mail Kalendarz: com.android.calendar com.google.android.calendar com.bbk.calendar com.samsung.android.calendar org.withouthat.acalendar org.withouthat.acalendarplus com.google.android.keep com.colapps.reminder com.appgenix.bizcal com.htc.calendar com.asus.calendar Wykop: pl.wykop.droid io.github.feelfreelinux.wykopmobilny liquidcode.pl.twojmikroblog net.pds.wykopclient pl.webnet.android.wykoparka Discord: com.discord Logowanie do modyfikacji Mi Fit kontem google: Spoiler Używający konta google do logowania w Mi Fit zapewne zauważyli brak możliwości zalogowania do zmodyfikowanej aplikacji. Poniższa metoda w większości przypadków powinna zadziałać: Odinstaluj MiFit Ustawienia telefonu/google/połączone aplikacje -> odłącz mifit Restart telefonu Zainstaluj MiFit oficjalny, zaloguj kontem google Odinstaluj MiFit Zainstaluj MiFit modowany, zaloguj kontem google - powinno się udać Operacja jest jednorazowa, potem aplikacja startuje już zalogowana. Prawdopodobnie to samo dotyczy logowania kontem facebook (punkt 2 wykonujemy w ustawieniach facebooka itd). Edited July 16, 2019 by b4s1l Mi Fit 4.0.6 8 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 10, 2018 Author Share Posted March 10, 2018 Aktualizacja w pierwszym poście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zulwiczek1983 Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 Bardzo fajna modyfikacja. Przydało by się trochę zmniejszyć czcionkę od daty bo za bardzo przylega do godziny i trochę przez to jest mniej czytelne. I np kropki bo nazwie tygodnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 20, 2018 Author Share Posted March 20, 2018 Aktualizacja, przesiadka na firmware 1.0.1.81. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zulwiczek1983 Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Super. Bardzo pasuje. Widzę że moje sugestie zostały uwzględnione. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadi Posted March 22, 2018 Share Posted March 22, 2018 Witam, mam zamiar wgrać to oprogramowanie, ale chciałbym wiedzieć czy można wrócić do oryginalnej wersji oprogramowania? Czy wszystkie funkcje będą działać tak jak działały I czy będę mógł nadal korzystać z Mi Fit czy z Gadetbridge. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 22, 2018 Author Share Posted March 22, 2018 @Amadi Przy pomocy gadgetbridge można wgrać dowolny firmware, także oryginalny. Wszystkie funkcje oczywiście będą działać. Jeśli wiesz co robisz, szansa nieodwracalnego uszkodzenia opaski jest minimalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadi Posted March 22, 2018 Share Posted March 22, 2018 Bardzo dziękuję za pomoc I szybką odpowiedź. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmuzyk Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 jaki mifit do tego najlepszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 26, 2018 Author Share Posted March 26, 2018 Czysty Mi Fit od 3.3.0 w górę zdaje się działa bez modów, jeśli nie to byle jaki mod: MrTomi, lolex itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 27, 2018 Author Share Posted March 27, 2018 Nowa wersja 0.3 w pierwszym poście. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zulwiczek1983 Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 A ja mam takie pytanie. Jest może możliwość aby data była wyświetlana w formacie DD.MM.RRRR? Czy to raczej nie możliwe.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 29, 2018 Author Share Posted March 29, 2018 Użyteczność raczej znikoma, rok zmienia się dosyć rzadko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zulwiczek1983 Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 (edited) Wiem że żaden ale mnie taki mod bardzo by odpowiadał b4s. Mógłbyś zrobić dla mnie taki mod? Z czcionką 03b Edited March 29, 2018 by Zulwiczek1983 Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 29, 2018 Author Share Posted March 29, 2018 Jak dotąd nikt czegoś takiego chyba nie stworzył, potrzeba by ingerencji w kod poważniejszej niż modyfikacja istniejących funkcji. Nie wiem czy to możliwe w tym sprzęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianadrian Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Dzięki super pulsometr działa jak wcześniej . A można zrobić żeby pokazywał kto dzwoni i czytać SMS do wersji 0.16.2.2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 @Adrianadrian To już nie zależy od firmware ani wersji HW opaski tylko od aplikacji której do niej używasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianadrian Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 A jaka aplikacje preferujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 Możesz sprawdzić Mi Fit MrTomi, używam podobnej opcji. Więcej funkcji mają zamienniki takie jak notify & fitness, ale to już dyskusja nie na temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzik Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Szkoda ze nie moge wgrac Mili_pro.ft.en.... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 @dzik Czym się to objawia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GorgorothPL Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 U mnie na HW 0.16.2.2 wszystko dobrze działa. Wgrywam za pomocą notify & fitness. Font cyfrowy i powiadomienie 10 sekund. Dobra robota Link to comment Share on other sites More sharing options...
JayZ93 Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 U mnie na HW 0.16.2.2 wszystko dobrze działawyświetla Ci w powiadomieniach "Ł"? u mnie jest "L", reszta polskich znaków działaTapatalk - Xiaomi Mi6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GorgorothPL Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 faktycznie, niestety masz rację Autor modyfikacji chyba przeoczył tę literę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 @JayZ93 @GorgorothPL Literka Ł jest dodana jak trzeba (nazwa obrazu odpowiada numerowi znaku Unicode). Mi Fit wyświetla to prawidłowo, sprawdziłem właśnie w N&F i faktycznie, jest embargo na Ł.. Chyba trzeba z tym żyć. Używacie notify czy nie działa też w innych aplikacjach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GorgorothPL Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Ja używam notify & fitness i tam nie działa Ł jak sam zauważyłeś. W każdym razie można z tym żyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
JayZ93 Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 też mam N&F, no trudno, trzeba z tym żyć Tapatalk - Xiaomi Mi6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 Może jest błąd w N&F, zgłosiłem to twórcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 2, 2018 Author Share Posted April 2, 2018 @JayZ93 @GorgorothPL Twórca N&F poprawił błąd i przesłał mi app-mibandFlavor-release.apk, 'Ł' i 'ł' odzyskane. Przy okazji: update w 1 poście. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaG Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 Będziesz się skupiał tylko na kwadratowej czcionce? Czy w przyszłości dodasz cyfrową? (nie powiem, ta druga bardziej mi się podoba). Link to comment Share on other sites More sharing options...
JayZ93 Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 dobra robota, "Ł" i "ł" pięknie się wyświetlająnie powiem, ta druga bardziej mi się podobami też bardziej podoba się wersja "cyfrowa"Tapatalk - Xiaomi Mi6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 2, 2018 Author Share Posted April 2, 2018 Dodałem do zbiorczego pliku (cyfrowa-cd). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekBanan Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 A do 0.3c nie można pogrubić dni tygodnia tak aby pasowały do reszty bo według mnie mod najlepszy Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4s1l Posted April 3, 2018 Author Share Posted April 3, 2018 Raczej nie bałdzo. Np spróbuj narysować grube W o szerokości 5 czy 6 pikseli. Poza tym, dzień tygodnia, jako najmniej ważna informacja, jest w mojej opinii słusznie niewytłuszczony i całość wygląda w miarę estetycznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
emarcin Posted April 3, 2018 Share Posted April 3, 2018 Nie rozumiem trochę o co chodzi z tymi ikonami, gdzie je mam wybrać dla konkretnej aplikacji? Bo MiFit nie daje możliwości wyboru ikony dla aplikacji, a Mi Band Tools tych ikon nie widzi.Poza tym wydaje mi się, że duża wersja dnia tygodnia jest bardziej czytelna niż ta z ostatniej wersji.Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts