ZduneX25 787 Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 MIUI 8.3.2 Poprawki tłumaczenia Poprawki stabilności i wydajności Aktualizacja xiaomi.eu MI5 do Androida 8.0 (zalecane aktualne TWRP) Bez aktualizacji OTA na razie z powodu wyłączonych serwerów SF Zmiana sposobu wybierania dzwonków i dźwięków powiadomień (info poniżej) Pełna lista zmian Aktualizacja Androida w MI6/MIX2 MI6/MIX2 otrzymują aktualizację do Androida O (8.0). Instalacja na Android 7.1 nie wymaga wipe, aczkolwiek zalecane jest wykonanie kopii /data w TWRP (bez internal storage). W przypadku problemów powrót do poprzedniej wersji Androida wymaga jedynie instalacji 7.12.7 i przywrócenie /data w menu Restore TWRP. Niektóre funkcje mogą jeszcze nie działać i będą sukcesywnie i w miarę możliwości poprawiane. Do zainstalowania aktualizacji wymagane jest posiadanie TWRP 3.2 (W TWRP: Install > Install image). Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img W TWRP wybierz wipe > format userdata Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install) Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Czym miuipolska różni się od Global? Aktualizacja Mi4c/Mi4s/MiNotePro do 7.0 Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera. Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22: Usunąć wzór lub kod blokady ekranu Instalacja Xiaomi.eu Android 7.0 bez wipe przez aplikację Aktualizacje lub z TWRP 3.0.1* Odblokowanie bootloadera oficjalną metodą przez Mi Unlock Tool Instalacja nowego TWRP przez fastboot flash recovery twrp.img Instalacja następnych aktualizacji standardowo przez Aktualizacje * – w pkt 1 aktualizacja blokuje bootloader. Próba przejścia do recovery wyłącza telefon. W razie problemów z błędnym kodem ekranu blokady ten poradnik pomoże. Nowe TWRP dla Androida 7 do instalacji po odblokowaniu bootloadera*: Mi4c (libra): POBIERZ Mi4s (z libra): POBIERZ MiNote Pro (leo): POBIERZ * – twrp.img znajduje się w archiwum zip, które trzeba rozpakować i zainstalować wg komendy powyżej. O instalacji fastboot można przeczytać w naszym FAQ Instalacja na MIPAD MIPAD musi mieć połączone partycje systemowe aby zainstalować nasz rom. Poradnik. ROOT Dla Android 7 root z SuperSU 2.82. Dla Mi3/Mi4/MiNote i pozostałych root do opcjonalnej instalacji przez TWRP: tutaj Dla MiPad 2 root: tutaj Dodatki MIUIPolska Paczka dodatków MIUIPolska zawiera: Blokadę reklam w aplikacjach (/etc/hosts) Nową klawiaturę MIUI (na bazie Xperia) Samouczek MIUIPolska Aplikację MiCenter Paczka do opcjonalnej instalacji po każdej instalacji aktualizacji romu przez TWRP (Menu Install)*. Każdą aplikację można też odinstalować. Data kompilacji: 20 Maj 2017 Dodatki MIUIPolska (tylko dla Androida 5.0 i wyżej): POBIERZ * – dla Mi5 i nowszych (ze strukturą .dat) kolejność instalacji jest inna: rom w twrp > restart > powrót do twrp > instalacja dodatków. **- Android 4.4 nie jest już wspierany Polecane aplikacje MIUI MiPilot 5.3.5: POBIERZ MiFit: Google Play Autoryzacje: POBIERZ Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Aktualizacje tygodniowe MIUI są opcjonalne i nie są bezwzględnie wymagane do prawidłowego działania telefonu. System w wersji rozwojowej może zawierać błędy, które mogą lub nie muszą być poprawione. Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot). Terminy pojawienia się aktualizacji dla konkretnych urządzeń nigdy nie będą podawane wg motto Acida: „Będzie kiedy będzie„. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska możecie nas wesprzeć tutaj: 2 Link to post Share on other sites
ic3man81 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) Czy do instalacji 8.0 na MI5 też potrzebne jest recovery 3.2? Tak: Czym różni się 7 od 8.0 ?? Edited March 2, 2018 by ic3man81 Link to post Share on other sites
michu1210 9 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Witam. Redmi Note 4MTK. Instalacja przebiegła pomyślnie, system uruchomił się szybko, działa sprawnie. Z minusów, :zniknęło mi kilka aplikacji w tym supersu, busybox i kilka innych. Ponadto zniknęła klawiatura google, a mimo instalacji dodatków polskiej paczki, w tym klawiatury xperia, nie zainstalowała się. Sprawdziłem w sklepie Google, jest informacja o niekompatybilności, próba instalacji busybox również nieudana. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
otzi 6 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 U mnie nadal 7.0. Link to post Share on other sites
ic3man81 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 na MI5 są dwie wersje 8.3.1 i 8.3.2 Rano pobrałem 8.3.1 i jest na 7.0 Natomiast później pojawiła się 8.3.2 z Androidem 8.0 Link to post Share on other sites
mariusz4567 1 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) Dlaczego jest napisane MIUI 8.3.2, a jest dostepna w OTA 8.3.1 Edited March 2, 2018 by mariusz4567 Link to post Share on other sites
Michallll 1 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Czy dla Mi5 konieczna jest aktuaalizacja TWRP do wersji 3.2? Link to post Share on other sites
ic3man81 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Tak TWRP 3.2 Link to post Share on other sites
Wojusek 43 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 W redmi note4 instalacja poszła na twrp 3.1.1 więc domyślam się że twrp 3.2 tyczy się androida 8? 1 Link to post Share on other sites
Netgen 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) Ja niestety mam problem z pobraniem aktualizacji, ponieważ przy każdej próbie wyskakuje błąd, sumy kontrolne nie zgadzają się Edited March 2, 2018 by Netgen Link to post Share on other sites
willlow 4 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Dlaczego jest napisane MIUI 8.3.2, a jest dostepna w OTA 8.3.1Też tak mam mi5xWysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Mi5 i Oreo? Wy tak poważnie czy się chochlik wkradł i miało być mi6? Link to post Share on other sites
bioly87 23 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) Na Redmi 3s tryb HDR nie daję żadnego efektu Zdjęcia z HDR i bez ostatni post tutaj: HDR is not working after MIUI 9 update Edited March 2, 2018 by bioly87 Link to post Share on other sites
JacekBB 119 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Gdzie ta wersja oreo dla Mi5? Wysłane z Mi5 Link to post Share on other sites
Voltron 133 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 A co z Mi Note 3? Dawno powinien Oreo dostać skoro Mi5 dostał. Przynajmniej mamy eis + ois i przetwarzanie camera2api w miui camera, dzięki czemu wychodzą fajne zdjęcia.Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Nezumi 2,096 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 7 minut temu, JacekBB napisał: Gdzie ta wersja oreo dla Mi5? Nie wiem może... tutaj? https://androidfilehost.com/?fid=818070582850497100 17 godzin temu, ZduneX25 napisał: Bez aktualizacji OTA na razie z powodu wyłączonych serwerów SF Czy wy w ogóle czytacie co jest w pierwszym poście? OTA nie działa, więc będzie walić błędem, a Mi5 niczym nie różni się od Mi6, czy Mix2, aby proces instalacji z 7 na 8 wyglądał inaczej. Także hamujcie piętami, każdy kolejny post pod moim na temat pobierania przez OTA i pytaniem o TWRP pod oreo będzie nagradzany... 1 Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 A co z Mi Note 3? Dawno powinien Oreo dostać skoro Mi5 dostał. Xiaomi jakoś lepiej traktuje flagowe mi oraz mi mix/max. Ogólnie to sam jestem zaskoczony, że w ogóle mi5 coś dostał (nadal nie mogę się pozbyć wrażenie, że to pomyłka). Widzę, że skupiają się na aktualizacjach dla urządzeń ze snapdragonami serii 800. To przeskoczenie mi note wygląda dziwnie. 1 Link to post Share on other sites
Nezumi 2,096 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 1 minutę temu, Karls napisał: Xiaomi jakoś lepiej traktuje flagowe mi oraz mi mix/max. Z tego co pamiętam, to Oreo dla Mi5 było zasługą ankiety na Tweet i forum en.mi.com. Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Tak? Jakimś cudem mnie to ominęło, ale ogólnie miło, że wydali. Link to post Share on other sites
Nezumi 2,096 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 5 minut temu, Karls napisał: Tak? Jakimś cudem mnie to ominęło, ale ogólnie miło, że wydali. No mnie też, ale tak ptaszki ćwierkały na en.miui.com . Link to post Share on other sites
PrezesASR2 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 po aktualizacji znikła mi klawiatura xperia, i nie da się jej zainstalować od nowa, pojawia się "aplikacja nie została zainstalowana" ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić ? Link to post Share on other sites
Big00s 102 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Na Mi 5X narazie bez problemów. Wszystko działa jak trzeba. 1 Link to post Share on other sites
goral20 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) mam najnowszą wersję TWRP i po aktualizacji pokazuje mi, że nie mam roota Edited March 2, 2018 by goral20 Link to post Share on other sites
Guest dobot Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Cześć, czy jest opcja "zaplanowane zadania" ? Pytam, bo jeszcze jestem na global stable. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Michallll 1 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 U mnie aktualizacja przebiegła bezproblemowo Zaktualizowałem TWRP do 3.2 i później instalacja najnowszego romu i śmiga. Co ciekawe w końcu zaczeła działać mi aplikacja Mobilny portfel z Raiffeisen Banku (wcześniej pluło się że system jest zrootowany) i mogłem złożyć wniosek o kartę NFC. Zaraz ide robić testy czy działa prawidłowo w terminalach płatniczych. Link to post Share on other sites
Talibek 1 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Jak sprawnie zaktualizować twrp? Przyznam się, że nie robiłem tego od początku jak je mam. Można to zrobić z poziomu aktualnego twrp? Czy przez kompa? Link to post Share on other sites
ketesch 40 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Przed chwilą, Talibek napisał: Jak sprawnie zaktualizować twrp? Przyznam się, że nie robiłem tego od początku jak je mam. Można to zrobić z poziomu aktualnego twrp? Czy przez kompa? Zrobiłem to z poziomu TWRP. Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 mam najnowszą wersję TWRP i po aktualizacji pokazuje mi, że nie mam rootaPrawidłowo, ten rom domyślnie nie ma root. Możesz sobie np. Magisk dograć, jeśli potrzebujesz. Link to post Share on other sites
QBAQ 253 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Mi5 na tym wydaniu: część aplikacji nie otrzymuje dostępu do roota, a takie apki jak Titanium Backup czy Root Explorer wywala od razu po próbie włączenia. Poza tym bez problemów, fajna nowa aplikacja aparatu. Link to post Share on other sites
Michallll 1 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) Ja TWRP aktualizowałem z tego poradnika http://forum.android.com.pl/topic/303601-aktualizacja-twrp-dla-xiaomi-mi5-v321-0/ Edited March 2, 2018 by Michallll Link to post Share on other sites
goral20 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) 9 minut temu, Karls napisał: 25 minut temu, goral20 napisał: mam najnowszą wersję TWRP i po aktualizacji pokazuje mi, że nie mam roota Prawidłowo, ten rom domyślnie nie ma root. Możesz sobie np. Magisk dograć, jeśli potrzebujesz. jakiś poradnik? dobra instalacja SuperSU 2.82* pomogłaa Edited March 2, 2018 by goral20 Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 To jest tak proste, że szkoda poradnik pisać. Po prostu pobierasz paczkę (np. stąd https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=3473445) i wgrywasz przez TWRP. Ewentualnie jeśli magisk manager się sam nie wgra to instalujesz go z apk. Link to post Share on other sites
ic3man81 0 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Na MI5 oreo, aplikacja Eurobanku się ciągle wyłącza (FC) Link to post Share on other sites
Heisenberg 118 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 1 godzinę temu, dobot napisał: Cześć, czy jest opcja "zaplanowane zadania" ? Pytam, bo jeszcze jestem na global stable. Pozdrawiam Tak, są zaplanowane zadania (Panel Sterowania -> Bateria -> Zaplanowane zadania) Link to post Share on other sites
JacekBB 119 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Pierwsze odczucie na oreo to wszystko muli jak fix. Uruchamianie aplikacji to katorga.Wysłane z Mi5 Link to post Share on other sites
Recommended Posts