Tek Posted February 24, 2018 Share Posted February 24, 2018 Witam, Od kilku dni obserwuję dziwne zjawisko z telefonem. Mam wersję z 32GB pamięci wewnętrznej. Jak dotąd miałem zajęte maksymalnie kilka GB, do 10. Przyznam, że nigdy nie kontrolowałem ilości pamięci, bo danym miałem mało. Około tydzień temu wyświetlił się komunikat o małej ilości pamięci wewnętrznej i tym samym niemożliwością synchronizacji- facebooka i gmaila. Odinstalowałem więc najcięższą aplikację - Hearthstone'a i ok. 500 mb zdjęć przerzuciłem z pamięci telefonu na dysk google. Czyli ~5GB miałem wolnych. Codziennie pobierają się aktualizacje ze sklepu play. Od tego czasu nie instalowałem nowych aplikacji. Niestety znów pojawił się komunikat o małej ilości pamięci. Mam wrażenie jakby te aktualizacje nie nadpisywały danych aplikacji tylko były pobierane do jakiegoś folderu. Czyściłem cache aplikacją systemową- ale było tam raptem kilkadziesiąt KB. Gdy podepnę telefon do komputera nie wiem co mogę bezpiecznie usunąć. Aplikacje mam same lekkie: facebook, messanger, systemowe, dokumenty google, jakaś pogoda, gmail... Wersja MIUI 8.2.10.0, ta sama od momentu zakupu pół roku temu. Co może być przyczyną? Czy jedynym ratunkiem będzie przywrócenie stanu fabrycznego? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek.n Posted February 24, 2018 Share Posted February 24, 2018 W moim wypadku to kontroluję folder DCIM w pamięci wewnętrznej. Tam zapisują się czasami zdjęcia i filmy z Facebooka i messengera . Przenoszę na karte pamięci. Czyszczenie aplikaxją systemową plus czasami pobiore clanera i też poczyszczę. Przyznam że zewnętrznym programem więcej znajdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tek Posted February 24, 2018 Author Share Posted February 24, 2018 (edited) Również to robię, jak pisałem wcześniej: przeniosłem wszystkie zdjęcia na dysk google. Przetestowałem jedną rzecz: odinstalowałem aplikacje facebooka i messengera i jedną z dokumentów google'a. Przed tym miałem ~400mb wolne. Po odistalowaniu i ponownym zainstalowaniu mam ~1,1GB wolnego. Próbowałem też ręcznie z poziomu "zainstalowane aplikacje" czyścić dane każdej aplikacji. Nie pomaga; praktycznie nie ma różnicy. Czyli chyba coś jest z tymi danymi aplikacji... Tylko jak to wyczyścić? Czy jednak format? Edited February 24, 2018 by Tek Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek.n Posted February 24, 2018 Share Posted February 24, 2018 (edited) Zresetuj telefon. Zainstaluj aktualizacje systemowe aktualna to v 9.2.1 .Zamiast standardowego Facebooka daj lite. Edited February 24, 2018 by slawek.n Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tek Posted February 24, 2018 Author Share Posted February 24, 2018 (edited) Bardzo dziękuję, chyba znalazłem problem. Nie mam co prawda folderu /miui/backup, ale disk usage znalazł w storage card/media/android/data/ com.google.android/cache ponad 17GB plików zakończonych na .eml. Można je bezpiecznie usunąć? Edit: poszukałem w internecie co to za pliki i skąd się wzięły: są to pliki, które tworzy aplikacja Gmail, jeśli posiada się skonfigurowane konto na zewnętrzym serwerze IMAP. W celu synchronizacji tworzy pliki zapasowe na telefonie. Usunąłem wszystkie. Pomimo tego wciąż mam maile w skrzynce odbiorczej, nadawczej itp. Dziękuję za pomoc, temat można zamknąć. Edited February 24, 2018 by Tek Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoldSnickers Posted February 24, 2018 Share Posted February 24, 2018 Widzę, że problem rozwiązałeś, ale zawsze dobrze jest przy okazji (zamiast wywalać apki fb i messengera) wejść w pamięć i wyczyścić dane w pamięci podręcznej. To są śmieci często własnie po starych apkach itp a potrafią zajmować kilka GB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pq78 Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 W związku z podobnym problemem pousuwałem ok. 10GB plików z rozszerzeniem .bak, których niestety nie rusza zwykły "sprzątacz", a dopiero zaawansowane usuwanie poszczególnych "dużych plików". Wie ktoś, czemu tak dużo tego się odkłada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts