Freshtodeath Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 Witam. Dziś mój telefon zaktualizował się do wersji 8.0. Mam problem z tym że z telefonu da się połączyć z innym numerem ale jeśli ktoś do mnie dzwoni nie może uzyskać połączenia z powodu zajętej sieci mimo że w tym momencie z nikim nie rozmawiam. Poza tym sieć 4G wariuje i potrafi sama się wyłączyć co w innych telefonach nie miało miejsca w tej samej lokalizacji. Miał ktoś podobny przypadek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moreee Posted February 26, 2018 Share Posted February 26, 2018 Miałem coś podobnego w Sony XZ. Okazało się że padła płyta główna a dokładniej antena - efekt był podobny do Twojego. Oddaj na gwarancję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freshtodeath Posted March 17, 2018 Author Share Posted March 17, 2018 (edited) Telefon dziś wrócił z gwarancji i uznano że jest sprawny. Problem pozostał, nie wyszukuje automatycznie sieci. Jedynie co pomaga to ręczna zmiana sieci z mojej (Play) na Orange ale to tylko chwilowe rozwiązanie Edited March 17, 2018 by Freshtodeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moreee Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 Pierwsze co zrób (chyba, że już zrobiłeś) wsadź kartę w inny telefon. Jeśli masz to samo to wymień kartę. Jeśli problem dalej nie zniknie oddajesz na rękojmię. Muszą przyjąć. Proces co prawda dłuższy i bardziej skomplikowany niż oddanie na gwarancję ale możesz dostać nowy sprzęt albo zwrot pieniędzy. Formata robiłeś? Telefon powinien wrócić na 7.2.1 o ile się nie mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemis Posted March 19, 2018 Share Posted March 19, 2018 Dnia 23.02.2018 o 01:28, Freshtodeath napisał: Witam. Dziś mój telefon zaktualizował się do wersji 8.0. Mam problem z tym że z telefonu da się połączyć z innym numerem ale jeśli ktoś do mnie dzwoni nie może uzyskać połączenia z powodu zajętej sieci mimo że w tym momencie z nikim nie rozmawiam. Poza tym sieć 4G wariuje i potrafi sama się wyłączyć co w innych telefonach nie miało miejsca w tej samej lokalizacji. Miał ktoś podobny przypadek ? Kolego a próbowałeś ustawić tryb sieci w ukrytym menu? z klawiatury wybierz *#*#4636#*#* następnie informacje o telefonie: w preferowanym typie sieci winno być td-scdma/cdma/umts. Powinno pomóc, nie mniej jednak ja również zauważyłem problemy z siecią 4g. Telefon po zgubieniu sieci 4G włącza 3G i mimo przebywania w pełnym zasięgu sieci 4G nie "wskakuje" ona z powrotem. Pomaga w takich sytuacjach włączenie dosłownie na 2 sekundy tryby samolotowego, po ponownym zalogowaniu do sieci mamy pełne 4G. Nie wiem czy powodem jest mój operator czyli Play czy niedopracowane oprogramowanie... Sytuacja częściej pojawia się gdy telefon chce "złapać" sieć 4G w częstotliwości 800mhz. Pierwszy problem z zajętym numerem wg mnie leży w uszkodzonej/ starej karcie sim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moreee Posted March 19, 2018 Share Posted March 19, 2018 Ja ze zmianą z pełnego 4g na 3g/E mam to samo Ręczne przestawienie pomaga póki się nie przemieszczę. Obecnie testuję jedną apkę wymuszającą 4G. Działa to w oparciu o menu serwisowe do którego kod podałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freshtodeath Posted March 20, 2018 Author Share Posted March 20, 2018 (edited) Po ustawieniu td-scdma/cdma/umts gdzie wcześniej było LTE telefon przestał gubić zasięg i połączenia przychodzące przychodzą za każdym razem. Nie ma objawów zajętości czy niedostępności numeru. Jednym problemem który teraz pozostał że mimo preferowanej łączności 3G i tak się łączy 4G. Doczytałem też kilka innych forów. Problem z siecią nie jest odosobniony w modelach Xiaomi. Zdarza się on dosyć często. Problem polega na nieautomatycznym zapisaniu preferencji sieciowych. U mnie niestety nie da się ich sztywno ustawić. Edited March 21, 2018 by Freshtodeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts