Jump to content

Xiaomi Redmi NOTE 4 -zbity wyświetlacz

Coremeil

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj telefon mi upadł i zrobiła się piękna pajęczynka.

W związku z tym z tego co wyczytałem potrzebuję digitizer + wyświetlacz LCD bym mógł samemu naprawić telefon.

Wymieniałem już nie raz wyświetlacze w telefonach i mam nadzieję że z tym też sobie poradzę. 

Mam problem z zakupem wyświetlacza.
Mój telefon to redmi note 4 w wersji global z procesorem snapdragon 625 4/64.

Czyli mam redmi note 4 czy redmi note 4x?

Nie wiem też skąd zamówić wyświetlacz z digitizerem. Na allegro są już od 70zł, na ali od 50zł.

Który będzie najlepszy?

Oczekujesz, że kupisz za 100zł oryginalny set wyświetlacza? Te 260zł to i tak mało, bo w przypadku Samsunga zapłaciłbyś pewnie 2 razy więcej, ale na Twoim miejscu napisałbym do MiCenter o wycenę, bo tam chociaż będziesz miał 100% pewność, że zostanie to zrobione tak jak być powinno i nie na jakimś chamskim zamienniku, który padnie po tygodniu

http://www.dragon-tt.com/xx.aspx?id=1156#
Czyli rozumiem że tutaj mam oryginalną ramkę + digitizer + lcd?
Potwierdzi ktoś że to będzie pasować?
Mam wersję Xiaomi Redmi Note 4 4GB ram i 64GB rom.
5,5cala i snapdragon 625
W chinach to podobno 4x...

Jak masz snapa to kupujesz z jedną taśma u góry i jedna na dole.

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...

Patrz uważnie na taśmę przyłączeniową.Oraz na diodę powiadomień.

Ekran do Redmi Note 4 ma diodę powiadomień z prawej strony,a Redmi Note 4x (snapdragon) z lewej strony patrząc od przodu.

Taśma LCD w Redmi Note 4 jest z lewej pionowo od dołu ku górze,a Redmi Note 4X taśme ma z "uskokiem" od dołu ku górze.

Już kupiłem na ali. Wyszło nie aż tak tanio bo ok 150 zł za ramke + wyświetlacz + dotyk.
Mam nadzieje że ten zestaw będzie najbardziej zbliżony do oryginału. Na zdjęciach również wygląda wszystko jak oryginał...

I jeszcze mam dostać z 50zł cashbacku za tą transakcję. Więc myślę że się opłacało. :)

Od miesiąca próbuję skontaktować się z Dragon-tt w celu realizacji zamówienia i sposobu płatności (mam PayPala oraz kartę MasterCard, domyślnie nie mogę zapłacić żadną z tych opcji). Nie mam pojęcia czy moje maile nie docierają, są ignorowane czy po prostu nikt ich nie czyta i nie chcą prowadzić sprzedaży. Być może wstrzymali działalność, czy ktoś coś wie?

Skoro tak traktują klienta, który chce zostawić im pieniądze to chyba sobie odpuszczę.

Czy zna ktoś pewne miejsce, w którym mógłbym dokonać zakupu wyświetlacza razem z ramką? Zależało mi właśnie na Dragon-tt gdyż mają oryginalne części, a raz już zdarzyło mi się wymieniać w RN4X ekran+ramkę kupione na Aliexpress i byłem mocno rozczarowany jakością. Wolałbym dopłacić i mieć pewniaka.

Gdyby ktoś był zainteresowany to ekran zakupiłem tutaj - https://pl.aliexpress.com/item/NEW-MTK-Helio-X20-version-global-version-LCD-Display-Touch-Screen-Panel-Assembly-with-frame-For/32822041273.html

A oto lista problemów z nim:

1. Zablokowane piksele w łącznej liczbie około 40, rozrzucone po całym ekranie - pojawiają się na różnych barwach i w zależności od danego poziomu jasności, na samym czarnym tle widoczne jest około 20 różnokolorowych punktów a inne ujawniają się na innych barwach

2. Nie działa wybudzanie podwójnym dotknięciem

3. Ekran źle przyklejony do ramki przez co w ciemnym otoczeniu świeci mi się spora część prawej krawędzi telefonu

Wprawdzie udało mi się uzyskać kilkudolarowy zwrot za ekran, ale nawet pomimo ceny 19$ nie byłem zadowolony.

jak to nie mozesz zaplacic domyslnie karta ani paypalem na dragontt ? o co tu chodzi xD? Przeciez tam domyslnie są te dwa rodzaje płatnosci?

http://www.dragon-tt.com/OrderHelp.aspx

Chyba że tobie chodzi o to że nie chce ci się nawet paypala załozyc ani nie masz karty i nie chce ci sie zalatwic przedplaconej... za to wymagasz żeby sklep ci szedł na jakieś ustępstwa i może zakładał konta w jakiś serwisach typu przelewy 24 czy cos podobnego dla jednej osoby :"D?

ludzie sobie chwalą jeszcze podobno 

https://www.witrigs.com/replacement-parts-for-xiaomi-redmi-note-4

Edited by Lamcza

36 minut temu, Lamcza napisał:

jak to nie mozesz zaplacic domyslnie karta ani paypalem na dragontt ? o co tu chodzi xD? Przeciez tam domyslnie są te dwa rodzaje płatnosci?

Chyba że tobie chodzi o to że nie chce ci się nawet paypala załozyc ani nie masz karty i nie chce ci sie zalatwic przedplaconej... za to wymagasz żeby sklep ci szedł na jakieś ustępstwa i może zakładał konta w jakiś serwisach typu przelewy 24 czy cos podobnego dla jednej osoby :"D?

2 godziny temu, yJNElVKq napisał:

mam PayPala oraz kartę MasterCard, domyślnie nie mogę zapłacić żadną z tych opcji

Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek nie wiem czy chociaż przeczytałeś pierwsze zdanie z mojego posta.

Jedyne co mam do wyboru przy płatności to:

[Qij0WuM.jpg

Ewentualnie po kliknięciu w "More+" dochodzi Bitcoin i Paysafecard. Sklep nie odpowiedział na moje zapytanie w sprawie możliwości zapłaty PayPalem, a przecież się da bo wiem że wiele osób tak tam płaciło.

Wiem, że pewnie o takiej sprawie powinienem pisać w wątku o sklepie, lecz zwyczajnie nie mam możliwości aby napisać tam posta, a nie mam zamiaru spamować forum wiadomościami o niczym tylko po to, by spełnić limit ilości postów i móc cokolwiek tam napisać.

O Witrigs słyszałem i też rozważałem zakup, jednak części u nich to OEM, czyli zamienniki, tak jak na Aliexpress. Być może mają jakąś lepszą kontrolę jakości, jednak na Aliexpress mam większe prawa i możliwości w razie wystąpienia problemów.

Edited by yJNElVKq

No cos sie u nich pochrzanilo kij wie czy maile dostaja a na oryginalne czesci to bym sie nie napalal chyba ze chcesz wyslac tel do chin do serwisu :P ew. wyslij gdzies do mi service za 250 dostaniesz ekran zapewne oem ; ) 

Edited by Lamcza

• 3 weeks later...

Ja kupiłem na Ali tak jak pisałem set z ramką od razu.  Bardzo szybko dostałem. Zamontowałem.

Efekt taki ze nie widać różnicy. Żadnych badpixeli nawet oznaczenia na taśmach takie jak w oryginale. 

W info o lcd nadal mam nt35532 czyli BOE i żadnej nawet minimalnej różnicy nie widać. :D

Aktualnie na Ali z ramką można dostać za ok 150zl

Co ciekawe sprzedawca ma reputację 5.0 więc raczej bubli nie sprzedaje. 

A tu link:

http://s.aliexpress.com/uI7VniEN?fromSns

Edited by Coremeil
  • Like 1

Przyznam szczerze że na dzień dzisiejszy jest możliwość otrzymania jeszcze z tego cashback ~40zł w zależności od kursu dolara. 

Nie jest to dużo ale wiadomo że 40zł na ulicy nie leży. :-D

Więc nową szybkę możemy mieć już za około 110 zł.  (dla zainteresowanych jak zrobić taki interes zapraszam do prywatnej wiadomosci)

Pozostaje kwestia wymiany która nie jest trudna. W wyżej wspomianym secie mamy już digitizer sklejony z wyświetlaczem + z ramką więc nie trzeba niczego kleić.

Wystarczy rozkręcić telefon i zamienić elementy. Najtrudniejszą czynnością było dla mnie wyjęcie baterii. W której, przez własną nieświadomość że jest ona taka delikatna - zrobiłem  delikatne wgniecenie dlatego że podważałem ją wąskim narzędziem. (nie polecam tego robić bo grozi wybuchem i poparzeniem)

Oczywiście nie chcąc ryzykować żadnego wybuchu wymieniłem ją na drugą oryginalną. Na szczęście nie kosztuje majątek.

Z ciekawostek dodam że taką baterie można bez problemu wygiąć w palcach nie używając do tego dużej siły.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę.

PS. Przesyłka doszła w miarę szybko bo ~3 tyg 

szybka.jpg

Edited by Coremeil

• 6 months later...

Witam,

Redmi note 4 global  -5,5cala / snapdragon 625

Telefon działa ,dotyk działa ale chyba tylko sama szybka  po upadku w trzech miejscach jest  pęknięta

W dobrej cenie -dobry zamiennik

https://magboss-economy.pl/wyświetlacz-lcd-ekran-dotykowy-xiaomi-redmi-note-4x-biały-ramka,p,pl,37753.html

Edited by max35

• 11 months later...

Pozwolę sobie odkopać stary temat. 
MAx35 Dobry to znaczy jak dobry?
Przeglądałem oferty na Allegro i niestety 99% tego co tam jest sprzedawane to tandeta.

Czy są jakieś krajowe pewne źródła gdzie mógłbym taki wyświetlacz kupić ? Zależy mi na dobrej jakości.
Niestety czas oczekiwania na aliexpress jest zbyt długi.

Czy w ogóle do dostania jest oryginalny wyświetlacz w Polsce?