jojoro Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 Mam 3 czujniki ruchu i albo wszystkie są uszkodzone albo czegoś nie rozumiem. Stawiam 3 czujniki obok siebie w odległości 5 cm. Wskazania LUX są takie 0 lux, 13 lux, 24 lux. Zmieniam warunki oświetleniowe i mam np. 16 lux, 35 lux, 60 lux. Ktoś te czujniki kalibruje? Ale to nie byłoby najgorsze. Najgorsze jest to, że nie działają prawidłowo sceny. Biorę sobie jeden czujnik i robię scenę "gdy jest ruch" zapal żarówkę Yeelight. Scena działa. Poprawiam scenę na "gdy jest ruch i ciemno" zapal żarówkę Yeeligt" Scena nie działa. Niezależnie od tego co czytam w logach czujnika. Czujnik pokazuje, że wykrywa ruch, pokazuje że wykrywa 0LUX i scena się nie uruchamia. Robię kolejną poprawkę. Dodaję do sceny drugi czujnik ruchu. Na IFie zaznaczam "When meeting 1 condition selected" i na obu czujnikach wybieram "gdy jest ruch i ciemno". W części wykonawczej "Then zapal żarówkę". Scena się uruchamia ale... Niezależnie od warunków oświetleniowych. Postawiłem czujniki na parapecie gdzie wykrywały (i znowu jeden 700 a drugi 1000lux) a scena i tak się uruchomiła. Nie wspomnę już że trzeci czujnik nawet w pudełku po butach zamknięty w szafie pokazuje 6 lux - tego nawet nie brałem do testów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted February 22, 2018 Author Share Posted February 22, 2018 (edited) Nikt nic nie pomoże? @Lector bawiłeś się czujnikami ruchu? Edited February 22, 2018 by jojoro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Mam, jeden i drugi i u mnie działają OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Niestety na ruch działają ok, ale jako czujniki światła czy nawet tylko ciemności i jasności nie zawsze coś nie dopracowali tych czujników, ja reklamowałem dwa, ale nadal te co mam czasami nie działają tak jak trzeba.Redmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted February 23, 2018 Author Share Posted February 23, 2018 Chyba masz @Gawronnek rację. Właśnie dotarły do mnie 2 ostatnie czujniki ruchu ustawiłem je pod blatem biurka aby oszukać sensor światła. Każdy pokazuje inną wartość w lux. No i tak sobie spaceruję czasem obok tego biurka do testów. Czasem jeden wzbudzi scenę, czasem drugi, czasem żaden. I na logach może widnieć 0lux+ ruch i scena nie odpala, a innym razem jest 19 lux i ruch i scena się załącza. Dla mnie totalna porażka. Mam już w sumie 5 czujników ruchu i każdy gra po swojemu, jakby Xiaomi brało to z jakichś odrzutów, które nie przeszły testów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts