Jump to content

Czujniki ruchu źle działają

jojoro

Recommended Posts

Mam 3 czujniki ruchu i albo wszystkie są uszkodzone albo czegoś nie rozumiem.

Stawiam 3 czujniki obok siebie w odległości 5 cm. Wskazania LUX są takie 0 lux, 13 lux, 24 lux. Zmieniam warunki oświetleniowe i mam np. 16 lux, 35 lux, 60 lux. Ktoś te czujniki kalibruje? 

Ale to nie byłoby najgorsze.

Najgorsze jest to, że nie działają prawidłowo sceny.

Biorę sobie jeden czujnik i robię scenę "gdy jest ruch" zapal żarówkę Yeelight. 

Scena działa.

Poprawiam scenę na "gdy jest ruch i ciemno" zapal żarówkę Yeeligt" Scena nie działa. Niezależnie od tego co czytam w logach czujnika. Czujnik pokazuje, że wykrywa ruch, pokazuje że wykrywa 0LUX i scena się nie uruchamia.

Robię kolejną poprawkę. Dodaję do sceny drugi czujnik ruchu. Na IFie zaznaczam "When meeting 1 condition selected" i na obu czujnikach wybieram  "gdy jest ruch i ciemno". W części wykonawczej "Then zapal żarówkę". Scena się uruchamia ale...

Niezależnie od warunków oświetleniowych. Postawiłem czujniki na parapecie gdzie wykrywały (i znowu jeden 700 a drugi 1000lux) a scena i tak się uruchomiła.

Nie wspomnę już że trzeci czujnik nawet w pudełku po butach zamknięty w szafie pokazuje 6 lux - tego nawet nie brałem do testów.

Chyba masz @Gawronnek rację. Właśnie dotarły do mnie 2 ostatnie czujniki ruchu ustawiłem je pod blatem biurka aby oszukać sensor światła. Każdy pokazuje inną wartość w lux. 

No i tak sobie spaceruję czasem obok tego biurka do testów. Czasem jeden wzbudzi scenę, czasem drugi, czasem żaden. I na logach może widnieć 0lux+ ruch i scena nie odpala, a innym razem jest 19 lux i ruch i scena się załącza. Dla mnie totalna porażka. Mam już w sumie 5 czujników ruchu i każdy gra po swojemu, jakby Xiaomi brało to z jakichś odrzutów, które nie przeszły testów.