Bazylich Posted February 8, 2018 Posted February 8, 2018 Cześć, nabyłem Redmi 4A u polskiego dystrybutora, mam na nim androida 6.0.1 MMB29M, MIUI Global 8.5 Stabilna 8.5.7.0 (MCCMIED). Zgodnie z instrukcją MIUI Polska przeprowadziłem procedurę odblokowania bootloadera - zgodę dostałem po 3-4 godzinach i dokończyłem procedurę. W fastboocie telefon jest widoczny jako odblokowany. Chciałem podmienić pliki system/etc/audio_platform_info.hml i system/etc/mixer_patchs_qrd_sku2.xml żeby poprawić dźwięk filmików i okazało się, że nie mam praw su i mogę przeglądać cały system i kopiować pliki na dysk komputera, ale niczego systemowego nie mogę skopiować do telefonu. Przeczytałem, że można "jednorazowo" użyć recovery poleceniem "fastboot boot [nazwa recovery].img" i w ten sposób wgrać SuperSU, ale równocześnie dla Redmi 4A są ostrzeżenia o Dm-verity. I tu pytanie: czy da się na Redmi 4A wgrać SuperSU za pomocą jednorazowego "fastboot boot [nazwa recovery].img", czy będzie działać z Dm-verity, a jeżeli tak to czy któryś z kolegów byłby uprzejmy napisać krok po kroku jak tego dokonać? Nie zależy mi na TWPR na stałe, bo chciałbym zamienić tylko te dwa pliki (na razie). Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam z uśmiechem, Bazylich
Kacper Skrzypek Posted February 8, 2018 Posted February 8, 2018 (edited) Zrób tak: wgraj TWRP - fastboot flash recovery twrp.img, fastboot boot twrp.img, przesuń suwak który się pojawi, zainstaluj paczkę Magiska najlepiej (supersu możesz jak chcesz, ale osobiście preferuję Magiska) - https://forum.xda-developers.com/apps/magisk/official-magisk-v7-universal-systemless-t3473445 a później paczkę dm-verity żeby nie stało na logu Mi: http://en.miui.com/thread-310923-1-1.html po poprawnej (bez błędów) instalacji reboot system i telefon odpali się zrootowany. Jednocześnie będziesz mieć też TWRP. potem możesz odrootować telefon, instalując paczkę uninstallera w TWRP (będzie zachowane). TWRP możesz też, jak nie będziesz potrzebować, zastąpić domyślnym recovery albo poczekać na jakieś OTA które TWRP skasuje. Bez TWRP roota nie wgrasz. Edited February 8, 2018 by Orjon 2
Karls Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 Czy powyższą procedurę można użyć do powrotu z miuipolska na stock? Oczywiście dodając wipe /data przed wgraniem romu. Czy też trzeba wgrać rom mi flash i od zera znowu recovery?
Karls Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 Zależy mi na TWRP I root. Czyli jak rozumiem muszę nagrać cały rom na czysto przez mi flash (sformatuje to całą pamięć wewnętrzną?), uruchomić, skonfigurować, a dopiero później postąpić zgodnie z powyższą procedurą? Nie ma ryzyka, że mi flash zamknie mi BL?
SLiM Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 (edited) @Bazylich a próbowałeś po prostu wgrać te pliki przez adb. W fastboot uruchamiasz twrp tak jak pisałeś fastboot boot recovery.img potem zamontować w twrp system i wysłać te pliki do tych katalogów poleceniem adb push audio_platform_info.hml system/etc/ adb push mixer_patchs_qrd_sku2.xml system/etc/ a potem nadać uprawnienia adb shell cd system cd etc chmod 644 audio_platform_info.hml chmod 644 mixer_patchs_qrd_sku2.xml to tak na szybko z pamięci , nie wiem czy zadziała. Edited July 11, 2018 by SLiM
Karls Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 Wszystko jest w instrukcji w pliku .zip jak i w sekcji pobierania. Są trzy opcje do wyboru - na dole okna mi flash. @up Trochę zgłupiałem - chcesz wrócić na global żeby ponownie wgrać Eu i zrootować? Bez wątpienia będziesz musiał wgrać twrp, miui Eu i root.Nie, inaczej - chce wrócić na stock global stable + root więc potrzebuję recovery. [mention=37134]Karls[/mention] a próbowałeś po prostu wgrać te pliki przez adb. W fastboot uruchamiasz twrp tak jak pisałeś fastboot boot recovery.img potem zamontować w twrp system i wysłać te pliki do tych katalogów poleceniem adb push audio_platform_info.hml system/etc/adb push mixer_patchs_qrd_sku2.xml system/etc/ a potem nadać uprawnienia adb shellcd systemcd etcchmod 644 audio_platform_info.hmlchmod 644 mixer_patchs_qrd_sku2.xml to tak na szybko z pamięci , nie wiem czy zadziała.Nie bardzo rozumiem co to za pliki? Chodzi mi o stock + root a tu jakieś audio dajesz?
SLiM Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 2 minuty temu, Karls napisał: Nie bardzo rozumiem co to za pliki? Chodzi mi o stock + root a tu jakieś audio dajesz? Sorry źle spojrzałem , dokładnie na pierwszy post.
Karls Posted July 11, 2018 Posted July 11, 2018 Dm-verity pominąłeś celowo? Słyszałem, że bez tego stock wpadnie w bootloop po zrootowaniu.
mrosi Posted August 8, 2018 Posted August 8, 2018 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum.
Recommended Posts