Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

nabyłem Redmi 4A u polskiego dystrybutora, mam na nim androida 6.0.1 MMB29M, MIUI Global 8.5 Stabilna 8.5.7.0 (MCCMIED). Zgodnie z instrukcją MIUI Polska przeprowadziłem procedurę odblokowania bootloadera - zgodę dostałem po 3-4 godzinach i dokończyłem procedurę. W fastboocie telefon jest widoczny jako odblokowany.

Chciałem podmienić pliki system/etc/audio_platform_info.hml i system/etc/mixer_patchs_qrd_sku2.xml żeby poprawić dźwięk filmików i okazało się, że nie mam praw su i mogę przeglądać cały system i kopiować pliki na dysk komputera, ale niczego systemowego nie mogę skopiować do telefonu.

Przeczytałem, że można "jednorazowo" użyć recovery poleceniem "fastboot boot [nazwa recovery].img" i w ten sposób wgrać SuperSU, ale równocześnie dla Redmi 4A są ostrzeżenia o Dm-verity.

I tu pytanie: czy da się na Redmi 4A wgrać SuperSU za pomocą jednorazowego "fastboot boot [nazwa recovery].img", czy będzie działać z Dm-verity, a jeżeli tak to czy któryś z kolegów byłby uprzejmy napisać krok po kroku jak tego dokonać? :-)

Nie zależy mi na TWPR na stałe, bo chciałbym zamienić tylko te dwa pliki (na razie).

Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam z uśmiechem, Bazylich

Posted (edited)

Zrób tak:

• wgraj TWRP - fastboot flash recovery twrp.img,
  • fastboot boot twrp.img,
  • przesuń suwak który się pojawi, zainstaluj paczkę Magiska najlepiej (supersu możesz jak chcesz, ale osobiście preferuję Magiska) - https://forum.xda-developers.com/apps/magisk/official-magisk-v7-universal-systemless-t3473445 a później paczkę dm-verity żeby nie stało na logu Mi: http://en.miui.com/thread-310923-1-1.html
  • po poprawnej (bez błędów) instalacji reboot system
  • i telefon odpali się zrootowany. Jednocześnie będziesz mieć też TWRP. potem możesz odrootować telefon, instalując paczkę uninstallera w TWRP (będzie zachowane). TWRP możesz też, jak nie będziesz potrzebować, zastąpić domyślnym recovery albo poczekać na jakieś OTA które TWRP skasuje.

Bez TWRP roota nie wgrasz.

Edited by Orjon
  • Like 2
  • 5 months later...
Posted

Czy powyższą procedurę można użyć do powrotu z miuipolska na stock? Oczywiście dodając wipe /data przed wgraniem romu. Czy też trzeba wgrać rom mi flash i od zera znowu recovery?

Posted

Zależy mi na TWRP I root. Czyli jak rozumiem muszę nagrać cały rom na czysto przez mi flash (sformatuje to całą pamięć wewnętrzną?), uruchomić, skonfigurować, a dopiero później postąpić zgodnie z powyższą procedurą? Nie ma ryzyka, że mi flash zamknie mi BL?

Posted (edited)

@Bazylich a próbowałeś po prostu wgrać te pliki przez adb.

W fastboot uruchamiasz twrp tak jak pisałeś 

fastboot boot recovery.img

potem zamontować w twrp system i wysłać te pliki do tych katalogów poleceniem 

adb push audio_platform_info.hml system/etc/
adb push mixer_patchs_qrd_sku2.xml system/etc/

a potem nadać uprawnienia 

adb shell
cd system
cd etc
chmod 644 audio_platform_info.hml
chmod 644 mixer_patchs_qrd_sku2.xml

to tak na szybko z pamięci , nie wiem czy zadziała.

Edited by SLiM
Posted

Wszystko jest w instrukcji w pliku .zip jak i w sekcji pobierania. Są trzy opcje do wyboru - na dole okna mi flash.
@up
Trochę zgłupiałem - chcesz wrócić na global żeby ponownie wgrać Eu i zrootować?
Bez wątpienia będziesz musiał wgrać twrp, miui Eu i root.

Nie, inaczej - chce wrócić na stock global stable + root więc potrzebuję recovery.

[mention=37134]Karls[/mention] a próbowałeś po prostu wgrać te pliki przez adb.
W fastboot uruchamiasz twrp tak jak pisałeś 
fastboot boot recovery.img

potem zamontować w twrp system i wysłać te pliki do tych katalogów poleceniem 

adb push audio_platform_info.hml system/etc/adb push mixer_patchs_qrd_sku2.xml system/etc/

a potem nadać uprawnienia 

adb shellcd systemcd etcchmod 644 audio_platform_info.hmlchmod 644 mixer_patchs_qrd_sku2.xml

to tak na szybko z pamięci , nie wiem czy zadziała.

Nie bardzo rozumiem co to za pliki? Chodzi mi o stock + root a tu jakieś audio dajesz?
Posted
2 minuty temu, Karls napisał:

Nie bardzo rozumiem co to za pliki? Chodzi mi o stock + root a tu jakieś audio dajesz?

Sorry źle spojrzałem , dokładnie na pierwszy post. 

• 4 weeks later...
Posted

Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...