Jump to content

MIUI 8.1.25


Recommended Posts

  • Replies 251
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Nie. I nie ma to znaczenia. Wysłane z MI 6

Zdecydowanie jestem za. Lepszy jeden sensowny rom co dwa tygodnie niż dwa niedopracowane gdzie się zastanawia, czy w ogóle wgrywać.

Dla osób zgaszających różne FC. Wasze posty są sorry ale bezwartościowe jak piszecie : MI6 nie działa bluetooth.  Mam MI6 i mi działa. Tobie nie działa? Ok podaj log, logcata albo zrzut ekranu z

Posted Images

37 minut temu, Voltron napisał:

To u mnie nie w każdej. Przeedytuje bulid prop i zobaczę co i jak

Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka

W jakich apkach działa? W jakich nie działa i co się dzieje w obu przypadkach? Edytowałeś tego build.prop wcześniej? Masz global notificationy? 10 razy w poprzednich postach o to pytam, albo nikt nie odpowiada, a jak ktoś odpowie to na żadne pytanie nie udzieli odpowiedzi tylko idzie edytować build.prop GDZIE JA W OGÓLE O TO NIE PROSZĘ, WŁAŚNIE ZALEŻY MI, BY TEN KTOŚ NIC NIE EDYTOWAŁ I SPRAWDZIŁ, CZY MAMY GESTY O KTÓRYCH NIE MA WZMIANKI W CHANGELOG. Kurde ludzie...

Po drugie. Po co? Ja wiem, że po edycji build.prop wszystko działa, przynajmniej na Mi5 (jedynie dwa gesty dół/góra się lekko bugują podczas pisania (przy spacji)) i nikomu nie gadam, że ma sobie to zmienić i sprawdzić czy działa... (nawet nie wiem co się stanie z Twoją Mi Note 3 jak to zmienisz).

19 godzin temu, Acid napisał:

Dla osób zgaszających różne FC. Wasze posty są sorry ale bezwartościowe jak piszecie : MI6 nie działa bluetooth. 

Nie lubię Twoich odpowiedzi, ale niestety muszę Ci przyznać rację. Większość tutaj nie potrafi czytać ze zrozumieniem, a co dopiero odpisać na temat tak, by dostarczyć jak najwięcej informacji, więc w sumie trochę się nie dziwie, jak odpisujesz innym z pogardą. 

@abc00 Masz Mi5 i najprawdopodobniej instalowałeś Global Notificationsy. Jeżeli nie edytowałeś build.prop w celu aktywacji full display gestures to mógłbyś proszę... sprawdzić gest przejechania palcem gdzieś w połowie wysokości telefonu od krawędzi lewej w prawo (lub na odwrót) w jakiejkolwiek aplikacji np. Messenger (czasem trzeba kilka razy przejechać bo jest to po prostu "wstecz", a nie "wyjście z aplikacji". (najlepiej jak telefon nie będzie świeżo uruchomiony, a gdyby nie działało to proszę o otwarcie Recents i "X" by wszystkie apki zamknąć i wtedy jeszcze jedną próbę)

Edited by srgn1
Link to post
Share on other sites

Zauważyłem to w tapatalk. Przesuwając od lewej do prawej robi sie "wstecz" probowalem np na fejsie czy messengerze to nie działa. Zapewne to funkcja konkretnej aplikacji. Nic nie instalowałem, żadnych powiadomień z globala ani nic. Po edycji bulid prop w ustawieniach pojawiła się dodatkowa funkcja pełny ekran i animacje gestów. Także pewnie nie dodali gestów tylko raczej są to funkcje jakichś aplikacji.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Voltron napisał:

Zauważyłem to w tapatalk. Przesuwając od lewej do prawej robi sie "wstecz" probowalem np na fejsie czy messengerze to nie działa. Zapewne to funkcja konkretnej aplikacji. Nic nie instalowałem, żadnych powiadomień z globala ani nic. Po edycji bulid prop w ustawieniach pojawiła się dodatkowa funkcja pełny ekran i animacje gestów. Także pewnie nie dodali gestów tylko raczej są to funkcje jakichś aplikacji.

Dziękuję!

Czyli wstępnie można stwierdzić, że jednorazowa edycja build.prop w celu włączenia "full screen gestures i wszystkich gestów sprawia", że gest "Wstecz" zapisuje się gdzieś głębiej w systemie i przy kolejnych instalacjach (co wiąże się z utratą dostępu do full screen gestures bo plik build.prop jest "nowy") ten jeden z trzech gestów jest dalej aktywny.

No chyba, że global notificationy przemycają gdzieś ten gest, ale w to akurat wątpię (dowiem się, przy kolejnej instalacji).

Link to post
Share on other sites

Mi Mix 2 nie działa Bluetooth. 

Kod błędu:

java.lang.UnsatisfiedLinkError: dalvik.system.PathClassLoader[DexPathList[[zip file "/system/framework/javax.obex.jar", zip file "/system/app/Bluetooth/Bluetooth.apk"],nativeLibraryDirectories=[/system/app/Bluetooth/lib/arm, /system/app/Bluetooth/Bluetooth.apk!/lib/armeabi-v7a, /system/lib, /system/vendor/lib, /system/lib, /system/vendor/lib]]] couldn't find "libbluetooth_jni.so"
    at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:1011)
    at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1657)
    at com.android.bluetooth.btservice.AdapterApp.<clinit>(Unknown Source:6)
    at java.lang.Class.newInstance(Native Method)
    at android.app.Instrumentation.newApplication(Unknown Source:0)
    at android.app.Instrumentation.newApplication(Unknown Source:4)
    at android.app.LoadedApk.makeApplication(Unknown Source:68)
    at android.app.ActivityThread.handleBindApplication(Unknown Source:1032)
    at android.app.ActivityThread.-wrap1(Unknown Source:0)
    at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(Unknown Source:502)
    at android.os.Handler.dispatchMessage(Unknown Source:21)
    at android.os.Looper.loop(Unknown Source:139)
    at android.app.ActivityThread.main(Unknown Source:71)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
    at com.android.internal.os.Zygote$MethodAndArgsCaller.run(Unknown Source:11)
    at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(Unknown Source:200)
 

Ponowna instalacja nic nie dała. Zostaje wipe?

Edited by kamcsk
Link to post
Share on other sites

U mnie działa ma Mix 2 oO Ogólnie ta wersja moim zdaniem wiele poprawiła w stosunku do 1.18. Wszystko działa sprawniej, nie ma problemu z BT czy z QC. Oreo świetnie zarządza ramem, teraz nawet 4.5/6 wolne, gdzie kiedyś 3,5 to był rekord. A instalowałem bez wipe, tylko wipe cache/dalvik.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
11 minut temu, bolerro napisał:

U mnie działa ma Mix 2 oO Ogólnie ta wersja moim zdaniem wiele poprawiła w stosunku do 1.18. Wszystko działa sprawniej, nie ma problemu z BT czy z QC. Oreo świetnie zarządza ramem, teraz nawet 4.5/6 wolne, gdzie kiedyś 3,5 to był rekord. A instalowałem bez wipe, tylko wipe cache/dalvik.

Też robiłem tylko wipe cache/dalvik i nie działa :/

Link to post
Share on other sites

na mi6 bez problemów, a co najważniejsze od czasu oreo bateria jest super. Tj telefon mi 2 dni wytrzymuje. Na 7.x wieczorem miałem około 40% i nie szło więcej. NAwet w standby coś zjadało baterię. Dzisiaj zostało 70% po całym dniu (mało używany). Aparat dalej kupa. Najlepiej wspominam chyba aparat z Mi5. 

Link to post
Share on other sites
na mi6 bez problemów, a co najważniejsze od czasu oreo bateria jest super. Tj telefon mi 2 dni wytrzymuje. Na 7.x wieczorem miałem około 40% i nie szło więcej. NAwet w standby coś zjadało baterię. Dzisiaj zostało 70% po całym dniu (mało używany). Aparat dalej kupa. Najlepiej wspominam chyba aparat z Mi5. 
Robiłeś full wipe? Ładowanie działa już normalnie?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Mi 6 po instalacji bez WIPE błąd z Bluetooth. 

Cytat
java.lang.UnsatisfiedLinkError: dalvik.system.PathClassLoader[DexPathList[[zip file "/system/framework/javax.obex.jar", zip file "/system/app/Bluetooth/Bluetooth.apk"],nativeLibraryDirectories=[/system/app/Bluetooth/lib/arm, /system/app/Bluetooth/Bluetooth.apk!/lib/armeabi-v7a, /system/lib, /system/vendor/lib, /system/lib, /system/vendor/lib]]] couldn't find "libbluetooth_jni.so"
at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:1011)
at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1657)
at com.android.bluetooth.btservice.AdapterApp.<clinit>(Unknown Source:6)
at java.lang.Class.newInstance(Native Method)
at android.app.Instrumentation.newApplication(Unknown Source:0)
at android.app.Instrumentation.newApplication(Unknown Source:4)
at android.app.LoadedApk.makeApplication(Unknown Source:68)
at android.app.ActivityThread.handleBindApplication(Unknown Source:1032)
at android.app.ActivityThread.-wrap1(Unknown Source:0)
at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(Unknown Source:502)
at android.os.Handler.dispatchMessage(Unknown Source:21)
at android.os.Looper.loop(Unknown Source:139)
at android.app.ActivityThread.main(Unknown Source:71)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at com.android.internal.os.Zygote$MethodAndArgsCaller.run(Unknown Source:11)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(Unknown Source:200)

Po południu postaram się zrobić FULL WIPE & Install oreo. Zgodnie z sugestią @Uri0550

Edited by /dev/null
Link to post
Share on other sites

U mnie działa aktualizacja, ale po prawie dwóch dniach używania stwierdzam, że lezy optymalizacja baterii.

Znacznie szybciej spada poziom baterii jeśli telefon jest nieużywany.

Mam drugi MI6 z poprzednią wersja (andek 7.1.1) i tam po tym samym czasie jest zawsze wyższy stan. Tj. po 4h używania (taka sama konfiguracja pracy) na 7.1 mam jeszcze jakieś 98% a na 8.0 już mam 95%.

Link to post
Share on other sites
19 minut temu, _bolek_ napisał:

U mnie działa aktualizacja, ale po prawie dwóch dniach używania stwierdzam, że lezy optymalizacja baterii.

Znacznie szybciej spada poziom baterii jeśli telefon jest nieużywany.

Mam drugi MI6 z poprzednią wersja (andek 7.1.1) i tam po tym samym czasie jest zawsze wyższy stan. Tj. po 4h używania (taka sama konfiguracja pracy) na 7.1 mam jeszcze jakieś 98% a na 8.0 już mam 95%.

Twoje wyliczenia brzmią jak żart. O jakiej optymalizacji mówisz? Na podstawie czego? Cyferek które mają oddać stan naładowania baterii? 

A telefony sprawdziłeś czy tak samo pracowały? Oba tyle samo razy przełączały się między masztami BTS? Między 4g a 3g?

Z całym szacunkiem ale to co napisałeś wyżej jest jak pośliniony palec na wietrze na podstawie którego sprawdzisz pogodę.

Ja w moim mi6 mogę jedynie ponownie potwierdzić: problemy z powiadomieniami oraz z przyciemnioną górną belką na niestandardowym motywie. Za to znikł problem z bluetooth który się nie właczał po trybie samolotowym bez restartu.

Link to post
Share on other sites
full wipe (suwaczek factory reset w twrp)
Uważał bym z tym. Lepiej wybrać ręcznie partycje data, wtedy masz pewność, że wewnętrznej nie ruszy (pomija media). Wiem, że na niektórych urządzeniach suwaczek od factory reset potrafi też data/media wyczyścić.
Link to post
Share on other sites
48 minut temu, tutek napisał:

nie działa mi android pay nie wiem czy to wina androida 8.0, rom instalowany na czysto od nowa pododawane karty bankowe w aplikacji - i dzisiaj próbowałem płacić - żadnej reakcji przy terminalu.

a masz SafetyNet na zielono?
Magisk, ukryty root?
Może to tego wina.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scottyab.safetynet.sample&hl=pl
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cigital.safetynetplayground&hl=pl

Miałem na Redmi 3 Lineage 15 oraz MIUI 9 i kurczę na Lineage wszystko na zielono a MIUI niestety nie chciał przejść SafetyNET nawet z Magiskiem, wyczytałem 
że to przez to że jest to rom dev (co mnie nieco rozśmieszyło bo przecież nie bardziej "dev" niż Lineage 15 :) )

Link to post
Share on other sites

mam tylko w aplikacji magisk SafetyNet  - poprawny:
ctsPtofile: true
basicIntegrity: true
żadnych modułów w magisk nie włączałem, z tego tylko co widzę w Magisk Hide jest zaznaczone Android Pay
coś jeszcze ma być?

Edited by tutek
Link to post
Share on other sites

Jak by to była wina magiska, to byś nawet kart nie dodał. W momencie kiedy AndroidPay działa (w sensie włącza się, można dodać karty itp.), stawiam na coś z nfc raczej. Zobacz, czy w ogóle Ci działa, np spróbuj zeskanować jakiś tag nfc, choćby ze starej karty:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wakdev.wdnfc&hl=pl

Link to post
Share on other sites

mobilny portfel: portfel NFC z HCE
dotkniji zapłać: płatność domyślna Google Pay

@Tartary nie wydaje mi się żeby tu był problem, bo chwile przed płatnością miałem aplikację otwartą.

ale skoro u was to działa na nowym androidzie 8.0 to coś musi być u mnie nie tak

Edited by tutek
Link to post
Share on other sites

Przecież Android pay nie działa od pierwszej aktualizacji na Oreo.Pytałem wcześniej,czy komuś działa na tej aktualizacji,ale nikt nie odpowiedział.Zmieniło się też w mojej aplikacji bankowej T-mobile.Pisze,że nie można dodać karty,bo system jest zrootowany,a roota nie instalowałem.

Link to post
Share on other sites

Cześć, faktycznie na MI6 po WIPE BT działa. 

Problem jest z ustawienia -> dodatkowe ustawienia -> język i metody wprowadzania -> zamiana tekstu na mowę - po wejściu w to sypie błędem.

Cytat
java.lang.RuntimeException: Failure delivering result ResultInfo{who=android:fragment:0, request=1977, result=1, data=Intent { (has extras) }} to activity {com.android.settings/com.android.settings.SubSettings}: java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'boolean java.lang.String.equals(java.lang.Object)' on a null object reference
at android.app.ActivityThread.deliverResults(Unknown Source:118)
at android.app.ActivityThread.handleSendResult(Unknown Source:173)
at android.app.ActivityThread.-wrap19(Unknown Source:0)
at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(Unknown Source:432)
at android.os.Handler.dispatchMessage(Unknown Source:21)
at android.os.Looper.loop(Unknown Source:139)
at android.app.ActivityThread.main(Unknown Source:71)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at com.android.internal.os.Zygote$MethodAndArgsCaller.run(Unknown Source:11)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(Unknown Source:200)
Caused by: java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'boolean java.lang.String.equals(java.lang.Object)' on a null object reference
at android.speech.tts.TtsEngines.parseEnginePrefFromList(Unknown Source:34)
at android.speech.tts.TtsEngines.isLocaleSetToDefaultForEngine(Unknown Source:13)
at com.android.settings.tts.TextToSpeechSettings.beo(Unknown Source:38)
at com.android.settings.tts.TextToSpeechSettings.onActivityResult(Unknown Source:17)
at android.app.Activity.dispatchActivityResult(Unknown Source:138)
at android.app.ActivityThread.deliverResults(Unknown Source:43)
... 9 more

 

EDIT:

chyba znalazłem rozwiązanie -> https://xiaomi.eu/community/threads/text-to-speec.42137/#post-393408 nie wiem dlaczego, ale po instalacji mogłem ustawić lektora i wszystko działa prawidłowo. 

 

Edited by /dev/null
Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, fuxmen napisał:

Robiłeś full wipe? Ładowanie działa już normalnie?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
 

Tak. Czyściłem telefon do zera bo przed oreo miałem na tydzień na testy resurection. Przez to musiałem tez robić format data, bo się zaszyfrował dziad. Quick charge działał mi od początku poprawnie nie wiem czemu. Nie każdy miał z tym problem. JA ogólnie jestem bardzo zadowolony z baterii na oreo względem poprzednika. Na mi5 po przejściu na 7 była kupa straszna. Mi6 na 7 od początku był i nie było też kolorowo. Teraz jest jak powinno. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Tak. Czyściłem telefon do zera bo przed oreo miałem na tydzień na testy resurection. Przez to musiałem tez robić format data, bo się zaszyfrował dziad. Quick charge działał mi od początku poprawnie nie wiem czemu. Nie każdy miał z tym problem. JA ogólnie jestem bardzo zadowolony z baterii na oreo względem poprzednika. Na mi5 po przejściu na 7 była kupa straszna. Mi6 na 7 od początku był i nie było też kolorowo. Teraz jest jak powinno. 
To na ten weekend przyszły ustalam. I chyba format :) tragedii nie ma z baterią teraz na 7.9.7 ale jest różnie raz jest ekstra raz padaka... Także zobaczyny co wersja z 2 lutego przyniesie I chyba znów mnie czeka total format I już pewnie nie wrócę do nugat.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, /dev/null napisał:

Cześć, faktycznie na MI6 po WIPE BT działa. 

 

 

Poproszę o krótka pomoc.
Po aktualizacji do Orelo w Mi6 przestał działać Bluetooth.
- Jakie wipe (z jakimi parametrami) mam wykonać?
- Czy mogę potem odtworzyć backup data wykonany w TWRP?

Po aktualizacji do Oreo przestała mi również działać płatność kartą poprzez NFC.
W sklepie terminal po mprzyłożeniu telefonu wywalał komunikat, że nie obsługuje takiej karty kredytowej (wcześniej było OK).

Gdzie się sprawdza "SafetyNet"? 

Nie mam roota, ale oczywiście bootloader jest odblokowany. Wcześniej jednak nie przeszkadzało to Android Pay i płacenie działało.

 

Pozdrawiam!

 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, tutek napisał:

mobilny portfel: portfel NFC z HCE
dotkniji zapłać: płatność domyślna Google Pay

@Tartary nie wydaje mi się żeby tu był problem, bo chwile przed płatnością miałem aplikację otwartą.

ale skoro u was to działa na nowym androidzie 8.0 to coś musi być u mnie nie tak

Czyli SaftyNet przechodzi, ustawienia masz jak trzeba, rom wgrywany na czysto a i tak nie działa... No to chyba nic więcej tu nie wymyślimy, wszystko po stronie devów. Ja mam mi5 więc ciągle nougat, dlatego mną się nie sugeruj.

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, tutek napisał:

mobilny portfel: portfel NFC z HCE
dotkniji zapłać: płatność domyślna Google Pay

@Tartary nie wydaje mi się żeby tu był problem, bo chwile przed płatnością miałem aplikację otwartą.

ale skoro u was to działa na nowym androidzie 8.0 to coś musi być u mnie nie tak

Zmień na portfel SIM i powinno działać

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Create New...