Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

Jesteśmy w wątku o MiFlash, czyli stawianiu telefonu z obrazu fastboot. Zwykły ROM, m. in. MIUI Polska, wrzuca się na partycję system i to (prawie) wszystko, nic nie czyści itp.

Przywracanie do ustawień fabrycznych to również nic innego jak wyczyszczenie partycji data i cache.

• Like 1

Tak żeby być zrozumiałym. 

Moje Redmi ma niestrawną przypadłość, po zablokowaniu ekranu.. telefon zawiesza się, albo resetuje się po chwili. Nie wiem w czym leży przyczyna, czy to soft, czy hardware. 

Stawiając system od zera pewnie będzie można, albo pozbyć się problemu, albo stwierdzić że to nie soft tylko większy problem. 

Jeżeli macie jakiś pomysł co może mi pomóc to poproszę o radę, jak rozwiązać problem, albo zgodnie z tym tematem rozwiązać moją wątpliwość dotyczącą formatowania telefonu. 

Dzięki za wyrozumiałość. 

Hmmm... Chyba jestem zbyt głupi nawet na pobieranie plików, ale czy ktoś mi może powiedzieć jak zmienić mirror do romu dla mi2s?

Bo tam jest taki link:

http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=aries&b=X&r=cn&n=

Przy pobieraniu MIUI ROM Flashing Tool problemu nie ma bo link wygląda tak:

http://bigota.d.miui.com/tools/MiPhone2015731.exe

Będę wdzięczny za szybką pomoc bo uwaliłem Mi2s :D

Edit:

Ok, udało mi się rozkminić. Gdyby chciał ktoś aktualny obraz (5.9.24) dla mi2s to link poniżej:

obigota.d.miui.com/5.9.24/aries_images_5.9.24_20150917.0000.1_5.0_cn_e53361d0ee.tgz

Edited by artek

No ja już zkapitulowałem ; flash_ all_all_except_storage.bati  room taki jak powyżej  wszystko bez problemów , samouczek ,instalacja roomu MIU Polska 5.9.24 do pamieci głównej - po zakończeniu  wbijam pin a tu .unfortunately system launcher has stopp...Próbowałem z wcześniejszym roomem i to samo. Ktoś może pomóc?

zrobiłem jeszcze wipe user data -telefon się obudził doszedłem w samouczku do wybierz motyw i przeszedł 70%-Aplikacja motywy została zatrzymana  Aplikacja zakończyła działanie w nie prawidłowy sposób 

Edited by janusz_zed

No ja już zkapitulowałem ; flash_ all_all_except_storage.bati  room taki jak powyżej  wszystko bez problemów , samouczek ,instalacja roomu MIU Polska 5.9.24 do pamieci głównej - po zakończeniu  wbijam pin a tu .unfortunately system launcher has stopp...Próbowałem z wcześniejszym roomem i to samo. Ktoś może pomóc?

zrobiłem jeszcze wipe user data -telefon się obudził doszedłem w samouczku do wybierz motyw i przeszedł 70%-Aplikacja motywy została zatrzymana  Aplikacja zakończyła działanie w nie prawidłowy sposób 

A to dlatego że jest problem z romem dla mi 2s. Jakiś user obszedł problem i zmontował działający rom, znajdziesz go w dziale o mi 2s, zagaj na priv, na pewno pomoże.

• Like 1

Nie mam okazji, jest, że oprogramowanie aktualne, jak pokazuje folder miphone, a jak odinstaluje to zaraz się instaluje to samo.

Na włączonym wykrywa dobrze jako mi2s i andriod adb interface, tylko w fb ten alcatel. 

Jeśli miflash widzi ci telefon w fastboot wgrywaj i się nie baw.Mi też pokazuje jakiś inny sterownik, ale to adb więc jest git.

Tak na marginesie to menadżer urządzeń>> właściwości>>zakładka sterownik>>aktualizuj>>przeglądaj komputer>>pozwól mi wybrać>>wybierasz z listy lub dysku i tyle.

Edited by sibul

[Redmi Note 4G, bez karty SD]

Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego po zrobieniu pełnego flash_all.bat, wgraniu chińskiego romu "DEV" (5.8.6), następnie polskiego MIUI 5.9.24, następnie wykonaniu "Powrót do ustawień fabrycznych" (z opcją "Wyczyść nośnik USB") - mam znacznie mniej wolnego miejsca w pamięci wewn. niż miałem przed tą operacją?

Skąd pewność że mam mniej? Dowodem jest choćby to, że nie mam miejsca na wgranie tam z powrotem zdjęć, które w chwilę przed rozpoczęciem powyżej operacji przegrałem z tel. na kompa.

Nie zapisałem dokładnie, ale na oko wolna pamięć skurczyła się o jakieś 1,5 GB. Przy czym podział pamięci nie wydaje się zmieniony, nadal emulowana "karta SD" ma wspólną pamieć z "Phone mem" – razem ok. 5,68 GB (to by się zgadzało, bo reszta z totalnych 8 idzie na system itp.) Tyle, że teraz z tych 5,68 GB wolne mam 1.5, a wcześniej miałem ok. 3. A nawet jeszcze nie przywróciłem żadnych apek!!!

WTF ???

Cześć, 

przez pomyłkę sfleszowałem przez TWRP nie to co trzeba i od dwóch dni próbuję postawić telefon z powrotem przez MiFlash. 

Objaw niestety taki jak już niejeden opisany wcześniej, ale niestety nie znalazłem na niego lekarstwa ani w tym ani w innych wątkach. 

Konkretnie: po wciśnięciu power + volume down wyświetla splash Fastboota, ale komputer ani MiFlash go nie widzi. Po kilku sekundach telefon próbuje bootować (co oczywiście nie wychodzi bo jest uwalony). 

Próbowałem różnych kabli, ostatniej wersji MiFlash, zmiany sterownika (aktualnie Android ADB) i nadal nic. Jestem na Windows 7. Aha TWRP też nie działa bo to coś co sfleszowałem przez pomyłkę to szczątki jakiegoś innego recovery... 

Nie mam już pomysłu czego jeszcze spróbować... help?

Edited by Pragmatyk

Uzyskałem dziś niezbity dowód na to, że wykonanie flash_all.bat z MiFlash-a nie musi oznaczać, że telefon został wyczyszczony, pomimo komunikatu, że wszystko poszło OK. Choć nowy ROM zainstalował się OK, to w wyniku całej operacji w folderze /data/lost+found znalazło się 3 GB (!!!) danych, które powinny były zostać usunięte (w tym prywatne rzeczy: zdjęcia, video).

Nie można więc ufać MiFlash-owi jeśli priorytetem jest dokładnie wyczyszczenie telefonu np. przed jego sprzedażą.

Pytanie: czy jest jakiś pewniejszy sposób na wykasowanie wszystkiego naprawdę?

@latet zmieniasz w linku bigota na obigota i pobierasz klientem torrenta w 20 (opcjaonalnie) partach jednocześnie, 20 x wolno = szybko :P, u mnie leci full

Link wygląda tak:

update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=dior&b=F&r=cn&n=

żadnego bigota ani obiboka tu nie widzę :)

Klietnów torrenta nie używam.

Edited by latet

Lol nieprawda. W Chrome pokazuje zaraz potem prawidłowy link.

Poza tym... włącz pobieranie przez przeglądarkę i wtedy na liście plików też pojawi się prawidłowy link. Zatrzymaj pobieranie, skopiuj ten link i wstaw do aria2 czy flashgeta.

Lol nieprawda. W Chrome pokazuje zaraz potem prawidłowy link.

Poza tym... włącz pobieranie przez przeglądarkę i wtedy na liście plików też pojawi się prawidłowy link. Zatrzymaj pobieranie, skopiuj ten link i wstaw do aria2 czy flashgeta.

OK, racja. Sztuczka z bigota → obigota zadziałała, ale... i tak pobieranie zerwało się - tym razem nie zaraz na początku, ale w okolicach połowy. No nic, będę próbować do skutku. Doświadczenie mnie nauczyło, że warto mieć ROM-y dla MiFlash pod ręką w razie czego.

Edited by latet