Shadi Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Well, a MiUi Polska nie stawia telefonu na czysto? (serio pytam, chętnie się czegoś dowiem). Do tej pory myślałam, że to po prostu wariant romu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Jesteśmy w wątku o MiFlash, czyli stawianiu telefonu z obrazu fastboot. Zwykły ROM, m. in. MIUI Polska, wrzuca się na partycję system i to (prawie) wszystko, nic nie czyści itp. Przywracanie do ustawień fabrycznych to również nic innego jak wyczyszczenie partycji data i cache. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dmn Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Tak żeby być zrozumiałym. Moje Redmi ma niestrawną przypadłość, po zablokowaniu ekranu.. telefon zawiesza się, albo resetuje się po chwili. Nie wiem w czym leży przyczyna, czy to soft, czy hardware. Stawiając system od zera pewnie będzie można, albo pozbyć się problemu, albo stwierdzić że to nie soft tylko większy problem. Jeżeli macie jakiś pomysł co może mi pomóc to poproszę o radę, jak rozwiązać problem, albo zgodnie z tym tematem rozwiązać moją wątpliwość dotyczącą formatowania telefonu. Dzięki za wyrozumiałość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artek Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 (edited) Hmmm... Chyba jestem zbyt głupi nawet na pobieranie plików, ale czy ktoś mi może powiedzieć jak zmienić mirror do romu dla mi2s? Bo tam jest taki link: http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=aries&b=X&r=cn&n= Przy pobieraniu MIUI ROM Flashing Tool problemu nie ma bo link wygląda tak: http://bigota.d.miui.com/tools/MiPhone2015731.exe Będę wdzięczny za szybką pomoc bo uwaliłem Mi2s Edit: Ok, udało mi się rozkminić. Gdyby chciał ktoś aktualny obraz (5.9.24) dla mi2s to link poniżej: obigota.d.miui.com/5.9.24/aries_images_5.9.24_20150917.0000.1_5.0_cn_e53361d0ee.tgz Edited September 26, 2015 by artek Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_zed Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 (edited) No ja już zkapitulowałem ; flash_ all_all_except_storage.bati room taki jak powyżej wszystko bez problemów , samouczek ,instalacja roomu MIU Polska 5.9.24 do pamieci głównej - po zakończeniu wbijam pin a tu .unfortunately system launcher has stopp...Próbowałem z wcześniejszym roomem i to samo. Ktoś może pomóc? zrobiłem jeszcze wipe user data -telefon się obudził doszedłem w samouczku do wybierz motyw i przeszedł 70%-Aplikacja motywy została zatrzymana Aplikacja zakończyła działanie w nie prawidłowy sposób Edited September 29, 2015 by janusz_zed Link to comment Share on other sites More sharing options...
korc Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 No ja już zkapitulowałem ; flash_ all_all_except_storage.bati room taki jak powyżej wszystko bez problemów , samouczek ,instalacja roomu MIU Polska 5.9.24 do pamieci głównej - po zakończeniu wbijam pin a tu .unfortunately system launcher has stopp...Próbowałem z wcześniejszym roomem i to samo. Ktoś może pomóc? zrobiłem jeszcze wipe user data -telefon się obudził doszedłem w samouczku do wybierz motyw i przeszedł 70%-Aplikacja motywy została zatrzymana Aplikacja zakończyła działanie w nie prawidłowy sposób A to dlatego że jest problem z romem dla mi 2s. Jakiś user obszedł problem i zmontował działający rom, znajdziesz go w dziale o mi 2s, zagaj na priv, na pewno pomoże. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Mi2s wykryło w fastboocie jako: bezpiecznie jest działać dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibul Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Wybierz ręcznie sterownik. W miejscu gdzie masz Miflash zainstalowany. Zamień go ręcznie i git. Czyli menadzer urzadzen i wskaż sterownik recznie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Nie mam okazji, jest, że oprogramowanie aktualne, jak pokazuje folder miphone, a jak odinstaluje to zaraz się instaluje to samo. Na włączonym wykrywa dobrze jako mi2s i andriod adb interface, tylko w fb ten alcatel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibul Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 (edited) Jeśli miflash widzi ci telefon w fastboot wgrywaj i się nie baw.Mi też pokazuje jakiś inny sterownik, ale to adb więc jest git. Tak na marginesie to menadżer urządzeń>> właściwości>>zakładka sterownik>>aktualizuj>>przeglądaj komputer>>pozwól mi wybrać>>wybierasz z listy lub dysku i tyle. Edited October 2, 2015 by sibul Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Zapomniałem o tym wyborze, dałem od razu dalej, dobra miałem ten android bootloader na liście to wybrałem 7.1.0.0 i robię restart kompa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Hej, Jak wygląda procedura flashowania Redmi Note 2 (który nie jest Qualcom...) Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 MiFlash jest tylko dla Qualcom, także procedura nie wygląda wcale Edit: a może jednak źle myślę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Akurat Redmi Note 2 jest wyjątkiem Pozostałe 3 MTK (Redmi 1, 1S TD-SCDMA i Note 3G) nie mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 [Redmi Note 4G, bez karty SD] Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego po zrobieniu pełnego flash_all.bat, wgraniu chińskiego romu "DEV" (5.8.6), następnie polskiego MIUI 5.9.24, następnie wykonaniu "Powrót do ustawień fabrycznych" (z opcją "Wyczyść nośnik USB") - mam znacznie mniej wolnego miejsca w pamięci wewn. niż miałem przed tą operacją? Skąd pewność że mam mniej? Dowodem jest choćby to, że nie mam miejsca na wgranie tam z powrotem zdjęć, które w chwilę przed rozpoczęciem powyżej operacji przegrałem z tel. na kompa. Nie zapisałem dokładnie, ale na oko wolna pamięć skurczyła się o jakieś 1,5 GB. Przy czym podział pamięci nie wydaje się zmieniony, nadal emulowana "karta SD" ma wspólną pamieć z "Phone mem" – razem ok. 5,68 GB (to by się zgadzało, bo reszta z totalnych 8 idzie na system itp.) Tyle, że teraz z tych 5,68 GB wolne mam 1.5, a wcześniej miałem ok. 3. A nawet jeszcze nie przywróciłem żadnych apek!!! WTF ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pragmatyk Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 (edited) Cześć, przez pomyłkę sfleszowałem przez TWRP nie to co trzeba i od dwóch dni próbuję postawić telefon z powrotem przez MiFlash. Objaw niestety taki jak już niejeden opisany wcześniej, ale niestety nie znalazłem na niego lekarstwa ani w tym ani w innych wątkach. Konkretnie: po wciśnięciu power + volume down wyświetla splash Fastboota, ale komputer ani MiFlash go nie widzi. Po kilku sekundach telefon próbuje bootować (co oczywiście nie wychodzi bo jest uwalony). Próbowałem różnych kabli, ostatniej wersji MiFlash, zmiany sterownika (aktualnie Android ADB) i nadal nic. Jestem na Windows 7. Aha TWRP też nie działa bo to coś co sfleszowałem przez pomyłkę to szczątki jakiegoś innego recovery... Nie mam już pomysłu czego jeszcze spróbować... help? Edited October 5, 2015 by Pragmatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Testpoints jeśli są i powinno być widać w kompie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Uzyskałem dziś niezbity dowód na to, że wykonanie flash_all.bat z MiFlash-a nie musi oznaczać, że telefon został wyczyszczony, pomimo komunikatu, że wszystko poszło OK. Choć nowy ROM zainstalował się OK, to w wyniku całej operacji w folderze /data/lost+found znalazło się 3 GB (!!!) danych, które powinny były zostać usunięte (w tym prywatne rzeczy: zdjęcia, video). Nie można więc ufać MiFlash-owi jeśli priorytetem jest dokładnie wyczyszczenie telefonu np. przed jego sprzedażą. Pytanie: czy jest jakiś pewniejszy sposób na wykasowanie wszystkiego naprawdę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 I kolejny raz miałeś z czymś problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 I kolejny raz miałeś z czymś problem Co chcesz przez to powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Jak nie GPS to teraz MiFlash - chyba Xiaomi nie jest dla Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pragmatyk Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Testpoints jeśli są i powinno być widać w kompie. testpoints czyli co? (szukałem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Styki na płycie głównej, które łączysz ze sobą i tel jest widoczny w komputerze. Aczkolwiek nie wiem czy i gdzie Mi4i takie posiada oraz jak się tam dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
festor89 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Czy ma ktoś może rom dla Mi Note PRO tgz ponieważ na tym serwerze zrywa mi połączenie przy okolo 100 mb Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Zmień serwer na obigota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Zmień serwer na obigota. Mam podobny problem z pobieraniem romów w wersji .tgz. Czy możesz podać link lub nieco bardziej naprowadzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
festor89 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 (edited) Niestety dalej zrywa połączenie tym razem przy 300mb Może ktoś posiada do Mi Note pro i mógłby wrzucić na inny serwer obojętnie jaką wersje byle do pro Edited October 7, 2015 by festor89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 @latet zmieniasz w linku bigota na obigota i pobierasz klientem torrenta w 20 (opcjaonalnie) partach jednocześnie, 20 x wolno = szybko , u mnie leci full Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 7, 2015 Author Share Posted October 7, 2015 Ludzie. Było milion razy i też w tym temacie. Przeczytajcie chociaż parę stron wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 (edited) @latet zmieniasz w linku bigota na obigota i pobierasz klientem torrenta w 20 (opcjaonalnie) partach jednocześnie, 20 x wolno = szybko , u mnie leci full Link wygląda tak: update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=dior&b=F&r=cn&n= żadnego bigota ani obiboka tu nie widzę Klietnów torrenta nie używam. Edited October 7, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 7, 2015 Author Share Posted October 7, 2015 Lol nieprawda. W Chrome pokazuje zaraz potem prawidłowy link. Poza tym... włącz pobieranie przez przeglądarkę i wtedy na liście plików też pojawi się prawidłowy link. Zatrzymaj pobieranie, skopiuj ten link i wstaw do aria2 czy flashgeta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 (edited) Lol nieprawda. W Chrome pokazuje zaraz potem prawidłowy link. Poza tym... włącz pobieranie przez przeglądarkę i wtedy na liście plików też pojawi się prawidłowy link. Zatrzymaj pobieranie, skopiuj ten link i wstaw do aria2 czy flashgeta. OK, racja. Sztuczka z bigota → obigota zadziałała, ale... i tak pobieranie zerwało się - tym razem nie zaraz na początku, ale w okolicach połowy. No nic, będę próbować do skutku. Doświadczenie mnie nauczyło, że warto mieć ROM-y dla MiFlash pod ręką w razie czego. Edited October 7, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
festor89 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Mam problem przy instalacji przez mi flash wyskakuje mi błąd jak w załączniku http://zapodaj.net/de31464fad727.jpg.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Spróbuj nowszego MiFlash Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 A problemem nie są czasem spacje w nazwie katalogu "miui pro rom" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts