Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

... na początek po prostu nie pozwól by wgrało się MiRecovery i tyle. Wystarczy usunąć /recovery z romu zip.

Ponadto chyba jest w recovery opcja blokująca MiRecovery. 

Masz na myśli usunięcie recovery.img z romu pod Miflash? Teraz telefon jest po formacie Miflashem i tak właśnie wygląda sytuacja. Nie wiem co z tym zrobić, i nie rozumiem, dlaczego za pierwszym razem nie miałem tego problemu.

yyy... wszystko pomyliłeś.

Generalnie nie dziwię, się bo na siłę bierzesz się za aosp/custom recovery, a nie masz pojęcia co robisz.

Dlaczego w ogóle używasz MiFlash? Przecież instalujesz custom recovery, ustawiasz tam dual boota, instalujesz oba systemy.

Jeśli recovery nie ma zabezpieczenia to musisz z romu ZIP (MIUIPolska) usunąć /recovery...  Robienie MiFlash bez recovery.img popsuje chyba jeszcze gorzej bo custom recovery jak robi dual boota zmienia trochę partycję /data którą też flashujesz w MIFlash.

Lepiej w tym przypadku MIFlasha nie robić, chyba że chcesz zacząć od początku czyli czysty system i dopiero wgrywać custom recovery. MIFlash służy do formatu telefonu i przywrócenia wszystkiego stock tak jak daje Xiaomi a nie na odwrót by modować.

Co musisz wiedzieć (i oczywiście samemu poczytać i się dowiedzieć):

- czy custom recovery ma full support dla dual boota gdzie jeden system jest na 5.0

- czy custom recovery ma zabezpieczenie przez nadpisaniem recovery (obecnie wszystkie powinny mieć...)

To jest TWRP 2.8.5.0 i można z niego uruchamiać tylko "system one". Na 2.8.6.0 sytuacja wygląda tak samo, sprawdzałem.

Nie rozumiem, dlaczego AOSP instalowany z TWRP instaluje się jako "system two", i nie mogę go uruchomić. Dopiero gdy zainstaluję Mirecovery i wybiorę "reboot to system two", to startuje AOSP.

Poprzednio postąpiłem tak samo, miałem kopie obydwu systemów (Miui i AOSP) utworzone w TWRP i mogłem je sobie przywracać w recovery, raz jeden, raz drugi. I to działało do momentu aktualizacji Miui. A teraz mimo ponownej instalacji TWRP, wciąż uruchamia się Miui.

A nie możesz od początku tego zrobić? Czyli twrp/cwm i aktywować dual boota? Oczywiście /data pójdzie pod format. Potem instaluj MIUI bez /recovery

Wysłane z MI Note Pro

Ale TWRP 2.8.5.0 nie ma dual boota, a przynajmniej tak czytałem, obsługuje tylko jeden system (partycję?).Albo ja nie umiem go aktywować. Poza tym przedtem działało...

Edited by awygo

Chcę mieć tak jak przedtem: TWRP, dzięki któremu będę mógł przywracać kopie dowolnego z dwóch systemów: Miui albo AOSP. Obydwie kopie zostały wykonane w TWRP i dotychczas to działało.

Oczywiście mówię cały czas o tej samej wersji TWRP. Nie rozumiem, czemu teraz to nie działa. Nawet po Miflashu, instaluję TWRP, instaluję z niego świeży AOSP (ten sam, który miałem poprzednio) i telefon wisi na logo Mi.

Od początku: MiFlashem instaluję rom 6.4.2.0, oczywiście flash_all.bat

Uruchamiam, konfiguruję (jak to świeży system) i wchodzę w recovery. W Mirecovery w opcji reboot mam dwie opcje:

1 reboot system One (latest)

2 reboot system Two

Z tego wnioskuję, że MiFlash zainstalował mi rom jako System One

Jednak jeśli z MiRecovery wybiorę reboot system Two, to startuje ten sam rom, 6.4.2.0.

Czy to znaczy, że MiFlash zainstalował dwa systemy?

Edited by awygo

Oczywiście. Źle pojumesz kwestię systemów. To partycje na które rozpakowuje się rom. Zresztą zobacz na log z MiFlash. Masz tam instalację system i system1.

Wysłane z MI Note Pro

No to idźmy dalej: uruchomiłem system One (Latest). Zainstalowałem aktualizację 5.2.27. Uruchomiłem nową wersję. Wyłączyłem telefon i wszedłem MiRecovery, żeby sprawdzić, który system uruchamia się jako Latest. I wychodzi na to, że teraz jest to system Two. Czyli aktualizacja zainstalowała się na system Two?

I teraz:

jeżeli będę dalej aktualizował przez updatera (docelowo chcę 5.3.27) to zainstaluje mi się na One czy Two?

Edited by awygo

No to idźmy dalej: uruchomiłem system One (Latest). Zainstalowałem aktualizację 5.2.27. Uruchomiłem nową wersję. Wyłączyłem telefon i wszedłem MiRecovery, żeby sprawdzić, który system uruchamia się jako Latest. I wychodzi na to, że teraz jest to system Two. Czyli aktualizacja zainstalowała się na system Two?

I teraz:

jeżeli będę dalej aktualizował przez updatera (docelowo chcę 5.3.27) to zainstaluje mi się na One czy Two?

Na takim jak opisuje instrukcja instalacji na MIUIPolska.pl w dziale Pobierz MIUI.

Wysłane z MI Note Pro

Na takim jak opisuje instrukcja instalacji na MIUIPolska.pl w dziale Pobierz MIUI

W tej instrukcji napisano:

Drugi system służy w rzeczywistości jedynie do zainstalowania aktualizacji bez przechodzenia do recovery

A jednak po aktualizacji system Two uruchamia się domyślnie, jako Latest. Więc rozumiem, że właśnie na Two zainstalowała się ta aktualizacja. Stąd moje pytanie: na której partycji zainstaluje się kolejna aktualizacja wykonana z poziomu updatera? Bo w MiRecovery jest opcja: install update.zip to system ONE. Więc?

Czy dobrze rozumiem, że przy instalacji przez updater aktualizacje będą instalowane na przemian, raz na One, a raz na Two? Natomiast z MiRecovery zawsze na One?

One

Na przemian? Jedna na One, kolejna na Two itd?

Edited by awygo

Stary... Proszę przeczytaj jeszcze raz i jeszcze raz instrukcję. Nie daję jej ludziom dla jaj.

Hint: "numer" systemu nie ma znaczenia.

... Tak dobrze teraz.. zgadłeś.

Wysłane z MI Note Pro

Tak jak przypuszczałem kolejna aktualizacja (5.3.27) weszła na system One.

Zainstalowałem TWRP i po restarcie uruchomił się ten właśnie system. Wyłączyłem telefon, uruchomiłem w recovery i... odpalił się MiRecovery, a nie TWRP.

Zainstalowałem TWRP ponownie, ale tym razem nie restartowałem telefonu do systemu, tylko zrobiłem backup, i dopiero teraz zrestartowałem telefon. Wisi na logo Mi.com.

Wszedłem ponownie w TWRP, przywróciłem uprzednio wykonaną kopię Miui i tym razem system się uruchomił.

Ponownie wszedłem w TWRP, zainstalowałem AOSP, uruchomiłem i wszystko działa. Zrobiłem backup w TWRP i mam już to, o co mi chodziło: TWRP, kopie obydwu systemów (Miui i AOSP) i możliwość przywracania każdej z nich.

Niestety, wciąż nie rozumiem jak to osiągnąłem. I dlaczego przedtem, mimo że postępowałem tak samo, były problemy.

Edited by awygo

Gdy robiłem to pierwszy raz (przed dwoma miesiącami) nie było tego problemu. A robiłem to tak samo. Zresztą w tej chwili MiRecoverty też nie wraca. Restaruję Miui wielokrotnie i wciąż mam TWRP.

Ale było też tak, że instalowałem TWRP i AOSP, a wciąż uruchamiał się Miui. Żeby uruchomić AOSP musiałem instalować MiRecovery.

Edited by awygo

Restaruję Miui wielokrotnie i wciąż mam TWRP.

A ja wielokrotnie powtarzam, że robisz coś a nie masz pojęcia co. To nie od restartu wraca recovery.

Wysłane z MI Note Pro

Prawdopodobnie MIUI zmieniło Updater binary i recovery twrp wymagało aktualizacji. Podobnie było w Redmi Note kiedy aktualizacja nie chciała przejść. Pomagało nowsze twrp.

Trzeba pamiętać, że nikt tu nie wspiera Custom recovery, a więc user na własną odpowiedzialność instaluje Custom romy.

Wysłane z MI Note Pro

... To nie od restartu wraca recovery.

Od restartu też może, podam przykład:

Jak custom recovery (np. twrp) wgrasz przez fastboot i później zrobi się restart do miui to nadpisze się mirecovery i to ono będzie a nie twrp..

Ale wystarczy, że po flashu recovery w trybie fastboot uruchomi się najpierw twrp i wykona jakąś instalkę np. twrp lub romu (nawet miui) to recovery z miui zostanie wyłączone.

Co jest zresztą oczywiste bo po instalce twrp przez fastboot nie mają się jak wykonać strypty z twrp wyłączające przywracanie mirecovery w romie miui.

W moim przypadku chyba właśnie tak było. Zainstalowane Miui, potem TWRP i po restarcie wróciło MiRecovery. A potem:

Zainstalowałem TWRP ponownie, ale tym razem nie restartowałem telefonu do systemu, tylko zrobiłem backup, i dopiero teraz zrestartowałem telefon. Wisi na logo Mi.com.

Wszedłem ponownie w TWRP, przywróciłem uprzednio wykonaną kopię Miui i tym razem system się uruchomił.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ellou.

Ile trwa Flash na 1s?

Wisi mi 30 minut na tym komunikacie.

attachicon.gifImageUploadedByTapatalk1436892873.474311.jpg

Wyłączyć na chama?

Nie poszło na stabilnym.

Musiałem uruchomić wersje deweloperską.

ja mam to samo. Wyłączyłeś na krzyżyku?

@edit po 1,5h tego samego komunikatu ekran w telefonie zgasł....

Edited by Tabciogaraj

Od pewnego czasu MiSuite pobiera obrazy jak żółw po to, żeby na koniec wyświetlić komunikat, że nie udało się wykonać operacji.

Próbowałem ściągnąć ROM fastboot i użyć MiFlash, ale w połowie wyskakuje komunikat taki jak na zrzucie:

post-3238-0-05867100-1438608117_thumb.pn

O co kaman?

[EDIT]

Jeszcze lepiej. Teraz telefon włącza się tylko do trybu fastboot lub recovery... :/

[EDIT2]

Co się strachu najadłem, to moje... :) Miałem na szczęście pobrany ROM fastboot. Rozpakowałem go i wrzuciłem do folderu MiSuite. Ruszyło, pokazało, że flash ukończony pomyślnie. Działa... :)

Edited by mrosi

Poszło. Dzięki. :)

Z tym, że musiałem folder z rozpakowanym flashROMem wrzucić wprost na dysk C, obok katalogów systemowych. Umieszczony w innym miejscu, nawet w najświeższym  MiFlash wywalał błąd odnalezienia właściwego pliku obrazu (mimo wskazywania folderu i pliku .bat).

Zastanawiam się przy tej okazji, czy flash wykonany MiSuite a MiFlash różnią się czymkolwiek?

Czy tylko ja mam problemy z pobieraniem plików ze strony http://en.miui.com?