Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Recommended Posts

Posted

z tym wyborem skryptu to wiem co i jak teraz ,ale o co chodzi z nazwą romu?

Mam zaznaczyc cały folder po wypakowaniu?

Moze tak sciągnąłem rom:

nazwa spakowanego rar-                          cancro_images_5.4.10_4.4_cn_c7ae88a366

wypakowałem nazwa-                               cancro_images_5.4.10_4.4_cn_c7ae88a366

otworzenie wypakowanego folderu-          cancro_images_5.4.10_4.4_cn

no a pozniej jak wejde w folder to mam skrypty i images.

Wiec ,który wskazuje w browser?

Bo według punktu 6:

1. W programie klikamy na Browse... i wybieramy katalog images gdzie wypakowany był rom,

Moze dlatego chce zaznaczyc images?

1. Odpal MiFlash i podłącz telefon w trybie FASTBOOT (na wyłączonym telefonie głośność w dół + power).

2. Pobierz i rozpakuj odpowiedni ROM MiFlash (najlepiej najnowszy).

3. Gdy rozpakujesz ROM, to wchodzisz w foldery aż zobaczysz pliki: "flash_all" itp.

4. U góry na pasku ścieżki klikasz lewym myszy (ścieżka się zaznaczy), następnie prawym na zaznaczeniu i kopiujesz.

5. Wklejasz w pole obok "Browse" (po prawej).

6. Na samym dole zaznaczasz "Flash all".

7. Klikasz "Refresh" (telefon zostanie rozpoznany).

8. Klikasz "Flash i czekasz do 2min.

;)

• Like 1
Posted

@Acid, powiedz, proszę: czy MiFlash w skrypcie "flash all" przywróci mi również standardowe recovery? Jeżeli zainstaluję jakiś CWM albo TWRP, a potem będę chciał wrócić do standardowego, to zrobię to MiFlashem? Jeśli nie, to jaki jest inny sposób?

Posted

A może sam to sprawdzisz co? Nauczysz się czegoś zamiast czekać co chwile na odpowiedź. Przecież masz skrypt. Otwórz go i sobie sprawdź. Przy okazji zobaczysz, że można nie używać w ogóle programu MiFlash tylko instalować/formatować ręcznie wybrane partycje.

Wysłane z MI Note

Posted (edited)

Dziękuję za życzliwość. Myślałem że właśnie po to jest Forum, żeby uzyskać pomoc. Nie miałem racji? Na tym wyjątkowym Forum panują inne obyczaje?

Edited by awygo
Posted

Recovery oryginalne jak i każde inne wgrasz sobie poprzez ADB ;)

MiFlash przywróci Ci oryginalne, jeśli oczywiście nie będziesz chciał lub umiał posłużyć się ADB w celu wymiany.

• Like 1
Posted

No tak... Jeju...

Tak powróci recovery.

Zadowolony?

Teraz wróć tu za godzinę i zadaj pytanie czy boot albo userdata też...

Bo uczyć się nie masz zamiaru.

Wysłane z MI Note

Posted

Recovery oryginalne (...)  wgrasz sobie poprzez ADB ;)

Dzięki. Czy mogę wykorzystać recovery.img z full romu?

Posted

Witam. Mam taki problem że uwaliłem ostro mój telefon ale jest to redmi 1 (redrice). Nie wiem które styki ze sobą połączyć. Ogólnie pc go nie wykrywa.

dxok6z2nd7er_t.jpg

Na filmikach widać co się dzieje. Nie wchodzi do recovery ani fastboot.

http://przeklej.org/file/W9jAOd/WP.20150415.001.mp4

http://host1gb.net.pl/download.php?file=f5c45a26487606d3eb3a130d6e2c9b9a

Wszystko wydarzyło się przy próbie wgrania nowego TWRP Recovery

Posted

Jemu chodzi o test points. W skrajnym przypadku niektóre telefony można odratowac robiąc mostek między dwoma padami na płycie głównej, system instaluje wtedy inny sterownik i MiFlash widzi telefon. Jednak tak jest w Qualcommach i MiPadzie. Sam tak zrobiłem MiPada. 1S i Mi3 też tak można. Tu jednak jest MTK i w ogóle żaden MiFlash nie wchodzi w grę.

Wysłane z MI Note

Posted (edited)

Problem jest taki że PC go widzi przez 5 sek coś tam instaluje i jest dźwięk odłączenia usb.    Da się to gdzieś naprawić ?  Czy już mam sobie kupować nowy tel. a ten sprzedać na części ? 

Edited by djdred
Posted

Czyli VCOM działa. Zamiast rozbierać telefon wg poradnika do Redmi 1S mogłeś użyć mojego poradnika do Redmi 1... Jest taki, również w dziale tutoriale.

Posted

Potrzebny obraz systemu dla redmi note dual sim lte !!! - ktoś pomoże i wskaże odpowiedni ??? ( telefon znajomego)

Posted (edited)

a ja dziś odkryłem dziwny błąd miflash.Robiłem już kiedyś na xiaomi flash i takiego numeru nie było,tym razem zrobiłem flash_all/pełny wipe/miui/restart do fabrycznych i dopiero wersja finalna.Wystawiam widget kalendarza a tu patrzę i nie moge uwierzyć - przy datach majowych widzę kropki,robię podgląd a tam zapisane spotkania (na poczatku kwietnia sobie to zrobiłem).Czyli all flash i pełny wipe,nawet wipe SD nie wyczyścił fonu.Nie wiem co o tym myśleć.

Edited by wertjacek
Posted (edited)

Pisałem o tym wcześniej. Dobrze że potwierdziłeś. Miałem tak na wersji 20141107. Użyj MiFlash w wersji 2012.11.06.0. Na tej nie zdarzały mi się takie cyrki.

Edited by awygo
Posted (edited)

2012.11.06.0 to ta forumowa (2.11.6),czy zrobiłeś literówkę? bo jeśli tak to wlaśnie na tej mi to zrobiło.

Edited by wertjacek
Posted

2012.11.06.0 to ta forumowa (2.11.6),czy zrobiłeś literówkę? bo jeśli tak to wlaśnie na tej mi to zrobiło.

Ten plik: MiPhone2.11.6.exe.

Ale po otwarciu programu na pasku jest 2012.11.06.0.

Posted (edited)

Cześć mam problem z miflash.

Mam Redmi 2 (1Gb) i pobrałem rom wt88047_images_V6.4.3.0.KHJCNCB_4.4_cn_7a50d016b9.

Postępuję według poradnika i miflash wywala mi:

27cb0622e475b.png

Jakieś pomysły?

Edit:

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale próbuję przywrócić MIUI z Cyanogenmod11.

Dodaję log:

Edit2: Użyłem innej wersji fastboota i się udało!

log.txt

Edited by relas5
  • 2 weeks later...
Posted

No.. zgodnie z pierwszą stroną (mam nadzieję, że czytaleś...) to polecenie zwraca po prostu ID urządzenia w trybie fastboot.

Posted

Witam wszystkich, posiadam telefon Xiaomi HM NOTE 1S cu i niestety go uwalilem, nigdzie nie mogęznaleźć do niego ROM-u pod fastboot-a , ROM-y gucci niestety nie pasuję do niego wywala błąd że za duże

Posted (edited)

no właśnie nie wgrywałem, nie da się żadnego, było wgrane z MUIPolska i to właśnie gucci, po padzie nie mogę poprzes fastboot-a nic wgrać

Edited by edi_pat
Posted

No jak był tam Polski rom gucci to masz Note 1S. Pytanie jaki masz błąd przy fastboot i co zrobiłeś, że uwaliles telefon.

Wysłane z MI Note

Posted (edited)

No właśnie, mam Note 1s, uwaliłem w taki sposób że przy aktualizacji zresetowałem telefon, a fastbóót pisze że  Nieokreślony błąd (jakieś cyferki) FAILED remote: data too large ... coś w tym rodzaju

Edited by edi_pat