Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

50 minut temu, Recouter13 napisał:

więc w mojej wersji nie ma browse ;/

Czy Ty umiesz czytać? Czy tylko udajesz?

2 godziny temu, mrosi napisał:

Zainstaluj MiFlash w wersji 2016.04.01 (pozwól na instalację sterowników). Podłącz telefon znajdujący się w trybie FastBoot do PC.

4 minuty temu, Recouter13 napisał:

udało mi się znaleźć jednak wersję, która naprawdę jest tą co podawałeś, przepraszam za wywołane nerwy, przez moją głupotę

Nie przepraszaj, tylko czytaj to co się pisze i to, co jest napisane w poradnikach.

Zainstaluj ją i spróbuj zrobić flash telefonu.

udało mi się znaleźć jednak wersję, która naprawdę jest tą co podawałeś, przepraszam za wywołane nerwy, przez moją głupotę
A jak nie ma Browse a jest guzik Select to co ? To już brak pomysłów co ten Select robi ?

Sent from my MI 5 using Tapatalk

7 minut temu, Orjon napisał:

Xiaomi -> XiaoMiFlash.... Settings jest w telefonie, to jest nieistotne...

Jeśli nadal masz tam sierpniową wersję to może ta ścieżka z program files...

Dziękuję, jednak jest w program files

Nieokreślony błąd  (0xffffff01: ) http://en.miui.com/thread-27483-1-1.html czytałem rozwiązania z tego postu, zmieniałem porty usb, resetowałem urządzenie i nadal nic : /

fyi,.u,..JPG

5a47cfc556729_ylyjmgh.thumb.JPG.47d3b1aa84e21b5ac7ba1e77ebb2f8a3.JPGflash_all.bat jest zaznaczony jako fastboot script

• Like 1

13 minut temu, dd4422 napisał:

Masz zle rozpakowany plik z romem. Powinno być bez końcówki images

To ja zaznaczyłem folder images, dla pewności, że nic nie odczytuje. Próbowałem flashować folder z ROMem i nic

13 minut temu, Orjon napisał:

A, też może tak być.

Czym go rozpakowywałeś? winrarem? jak tak to spróbuj 7-zipem.

Tak, rozpakowywałem go winrarem, wystarczyło jedno rozpakowanie z TGZ do formy zwykłego folderu, spróbuję rozpakować za pomocą 7-zipa

Za pomocą 7-zipa z TGZ zmienia się na TAR, to raczej dobrze, teraz tylko jeszcze raz i może się uda :'D

22 minuty temu, Orjon napisał:

A, też może tak być.

Czym go rozpakowywałeś? winrarem? jak tak to spróbuj 7-zipem.

Myślałem że rozpakowanie 7-zipem pomoże ;/

5 minut temu, FromWP napisał:

Zaznaczasz cały katalog, nie podkatalog images. Rozpakowanie 7zip-em dwukrotnie nie zaszkodzi.

Ja myślałem natomiast, że wypakowanie z tgz na tar i dopiero na folder, zwiększa szanse na powodzenie, lecz się myliłem :(

sertynrthfg.JPG

sr5ysrthgf.JPG

4 minuty temu, Recouter13 napisał:

Ja myślałem natomiast, że wypakowanie z tgz na tar i dopiero na folder, zwiększa szanse na powodzenie

Masz jakiś problem z podpiętymi urządzeniami do portów USB (index 3). Są aż trzy rozpoznane, tu moę być przyczyna. odłącz wszystko co działa na USB, zrestartuj komputer i spróbuj ponownie.

Przed chwilą, FromWP napisał:

Masz jakiś problem z podpiętymi urządzeniami do portów USB (index 3). Są aż trzy rozpoznane, tu moę być przyczyna. odłącz wszystko co działa na USB, zrestartuj komputer i spróbuj ponownie.

ok, po restarcie mogę podłączyć chociaż mysz, prawda?

4 minuty temu, FromWP napisał:

Mam 2x usb 2.0 2x usb 3.0 i 2x usb 4.0

Czy jest opcja, że kabel nie jest przystosowany do danego usb?

27 minut temu, Recouter13 napisał:

ok, po restarcie mogę podłączyć chociaż mysz, prawda?

Mysz nie przeszkadza, jakieś inne urządzenia wykrywa. Tak wadliwy kabel może powodować problemy.

Edited by FromWP

21 minut temu, FromWP napisał:

niestety znowu ten sam błąd. Po restarcie systemu, gdy podłączyłem telefon okazało się, że sterownik ,,android,, nie został zainstalowany

Tym razem jest Index 2

12 minut temu, dd4422 napisał:

Rób na porcie usb 2.0. Zrestartuj tez tel. i ponownie wejdz w fastboot.

Zrobiłem na 2.0 i 3.0 nadal ten sam błądtyukyujhm.thumb.JPG.7621df6181e6c2b1aaf5a76042335182.JPG

Przechwytywanie.JPG

1 minutę temu, Recouter13 napisał:

niestety znowu ten sam błąd. Po restarcie systemu, gdy podłączyłem telefon okazało się, że sterownik ,,android,, nie został Tym razem jest Index 2

Masz jakiś problem z komputerem, sterownikami. Powinno wykrywać tylko ten twój telefon, czyli index=1.

Przed chwilą, FromWP napisał:

Masz jakiś problem z komputerem, sterownikami. Powinno wykrywać tylko ten twój telefon, czyli index=1.

sterowniki adb instalowałem, te co ~15 sekund się instalują, w większości tutoriali dają link do tego installera

1 minutę temu, Orjon napisał:

Hm, a jakbyś spróbował zrestartować raz jeszcze do fastboot? trochę głupi pomysł, ale może coś da ;) ale stery można sprawdzić.

próbowałem ;c

4 minuty temu, Orjon napisał:

@dd4422 IMO ta kombinacja nie przejdzie, prędzej konsola adb i wpisanie fastboot oem edl

Możesz wytłumaczyć jak to zrobić?

Raz próbowałem z konsolą działać, ale nic nie zdziałałem. Przypominam że mam wgrane TWRP recovery

odziwo, po tych próbach flashowania TWRP przestało działać, w takim razie został sam fastboot...

Skoro masz wgrane jakieś stery od adb i to te z 15 sekund, to powinieneś móc wpisywać komendy adb i fastboot. Telefon masz w fastboot podpięty do kompa. Otwierasz więc cmd, wpisujesz fastboot devices by sprawdzić czy komp wykrywa telefon, jak tak to fastboot oem edl - telefon przejdzie w tryb edl (czarny ekran) a komp powinien wykryć nowe urządzenie. Albo qhusb_bulk, albo qualcomm hs-usb qdloader 9008. wtedy jest w edl, klikasz refresh w miflash i powinno wykryć tel jako COM(jakiś port). W tym trybie też możesz wgrać ROM.

1 minutę temu, Orjon napisał:

Skoro masz wgrane jakieś stery od adb i to te z 15 sekund, to powinieneś móc wpisywać komendy adb i fastboot. Telefon masz w fastboot podpięty do kompa. Otwierasz więc cmd, wpisujesz fastboot devices by sprawdzić czy komp wykrywa telefon, jak tak to fastboot oem edl - telefon przejdzie w tryb edl (czarny ekran) a komp powinien wykryć nowe urządzenie. Albo qhusb_bulk, albo qualcomm hs-usb qdloader 9008. wtedy jest w edl, klikasz refresh w miflash i powinno wykryć tel jako COM(jakiś port). W tym trybie też możesz wgrać ROM.

Pamiętam, że cmd otwierałem w folderze twrp installer, gdzie były pliki adb.exe fastboot.exe i twrp installer.bat, gdy otworzyłem cmd z tego folderu, to zadziałała komenda fastboot devices. Gdy otwieram z start>akcesoria>cmd i wpisuję fastboot devices, to jest komunikat, że nie rozpoznaje komendy