Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

1 minutę temu, P0LT3R napisał:

Gdy próbuję wrzucić ROMa przez MiFlash wyskakuje błąd "can not found file flash_all.bat"

Wskazujesz zły folder w którym nie ma pliku flash_all.bat, najprawdopodobniej "images" (jeśli pobrałeś odpowiedni rom fastboot i go prawidłowo rozpakowałeś). Plik flash_all.bat powinien być w katalogu z romem i cały ten katalog powinieneś wskazać w MiFlashu.

1 minutę temu, FromWP napisał:

Takie coś, tylko katalog z rozpakowanym romem powinien być bezpośrednio na dysku c:/ bo masz za długą ścieżkę dostępu i tu może być problem.

Nie ma to żadnego znaczenia, ważne żeby był podany właściwy katalog i w nazwie nie było przerw.

4 minuty temu, slimdick napisał:

Nie ma to żadnego znaczenia, ważne żeby był podany właściwy katalog i w nazwie nie było przerw.

Na podstawie tego co wkleił trudno stwierdzić czy ma spacje i wygląda to na podgląd nie rozpakowanego archiwum.

Cześć, 

Posiadam ponad 1,5 roku Xiaomi RN 3 Pro(kenzo). Do wczoraj telefon działał bezproblemowo na systemie MIUI Polska wersja 6.11.3. Przeglądając internet telefon zawiesił się. Zrestartowałem go i wpadł w bootloopa. TWRP posypało się (po wejściu wieszało się na ekranie startowym) + zablokował się bootloader. 

Odblokowałem BL. Postawiłem najnowsze TWRP 3.1.1-0, zainstalowałem ponownie MIUI 6.11.3. Instalacja systemu w TWRP przebiega bez błędów. Robię restart i telefon cały czas wisi na logo MI (ponad 1 godzinę, brak paska postępu instalacji). To samo na 3 innych romach MIUI Polska, które miałem na dysku. Próbowałem też instalacji MIUI przez TWRP 3.0.2.0, ta sama historia. Oczywiście za każdym razem robiłem wipe cache dalvik system itd. Zrobiłem kilka zrutuów -> https://imgur.com/a/svqcV

Postanowiłem postawić czysty system przez MI flash(testowałem wersje 2016 i 2017, z uprawnieniami admina). Próbowałem zainstalować najnowsza wersje dev china z opcją flash_all.bat, później global stable(fastboot). Instalacja przebiega bez problemu. Odpinam kabel USB  włączam telefon pokazuje się logo MI ale po 30 sekundach następuje restart(w przypadku MIUI Polska tel. nie restartuje się) i tak cały czas. Próbowałem również instalacji w trybie EDL i ta sama historia.

Macie może jakieś pomysły, bo mi się już kończą??  Chciałbym jeszcze trochę powalczyć :) 

Cześć,

Posiadam Redmi 4x i zrobiłem update tygodniowy (poprzez updater) i nie wiem co się stało, ale po restarcie finał jest taki, że telefon w ogóle mi się nie uruchamia. Wyskakuje standardowa ikonka z Mi (Mi.com) i telefon się wyłącza. Bootloader mam zablokowany i nie mogę odblokować, bo moje konto nie jest powiązane z urządzeniem (nie wiedziałem, że mam to zrobić wcześniej). Próbowałem wgrać nowy ROM (santoni_global_images_7.10.19_20171019.0000.00_7.1_global), ale w MiFlash 2017.4.25.0 (wersje 2016 nie wykrywają mi telefonu, a wskazana tutaj nie chce się zainstalować) leci mi błąd Critical partition flashing is not allowed. Z tego co wyczytałem na forum musiałbym przejść do EDL, ale próbowałem: Vol+ + Power, fastboot oem edl, Vol+ i Vol- z podłączeniem kabelka do kompa i nic nie działa, wyświetla się standardowa ikonka i telefon gaśnie. Czy jedyną możliwością pozostaje mi zmostkowanie kabla? Może jednak powinienem inny ROM spróbować wgrać (chiński) albo walczyć z innymi wersjami MiFlash?

Skoro wykrywa to nie, nie walcz z innymi wersjami Miflash.
Spróbuj tego sposobu, nie wiem czy zadziała: https://miuipolska.pl/forum/topic/22912-nie-dzia%C5%82aj%C4%85-ustawienia/?do=findComment&comment=397268 - jak zadziała to po przejściu do EDL powinieneś moc zainstalować Globala.

tapnięte z Redmi 4a

9 godzin temu, Szerpa napisał:

leci mi błąd Critical partition flashing is not allowed

Zawsze będziesz miał taki komunikat przy zablokowanym bootloaderze. Sposób który podlinkował @Orjon powinien zadziałać, jeśli nie zadziała to pozostaje testpoint, a jeśli nie chcesz rozbierać telefonu, to jeszcze MiPCSuite China mógłby pomóc we wgraniu romu.

26 minut temu, kamillm napisał:

Zawsze będziesz miał taki komunikat przy zablokowanym bootloaderze. Sposób który podlinkował @Orjon powinien zadziałać, jeśli nie zadziała to pozostaje testpoint, a jeśli nie chcesz rozbierać telefonu, to jeszcze MiPCSuite China mógłby pomóc we wgraniu romu.

Niestety sposób podlinkowany przez @Orjon również nie działa. By zastosować MiPCSuite China rozumiem musiałbym wprowadzić telefon w inny tryb niż fastboot, a ja nie za bardzo mam jak, za każdym razem włącza się tel. i po chwili wyłącza, :( jedynie fastboot mogę uruchomić..

12 godzin temu, kamillm napisał:

@Orjon tak szczerze to zlinkowałem mu do tutoriala, nawet nie zauważyłem, że tam jest MiPCSuite do sciągnięcia ;) W sumie chyba każdy umie sobie znaleźć china version, ale żeby nie było to @Szerpa sciągaj ten MiPCSuite ;)

Dzięki, ale nadal lipa. Ściągnąłem wersję chińską i po podłączeniu telefonu dostaję popup ze znaczkami (załączam grafikę) z dwoma możliwymi wyborami, pierwszy kieruje mnie do strony z odblokowaniem, drugi oprócz znaczków ma w nazwie Recovery i jak w niego klikam to nic się nie dzieje. Jak zamknę, to ekran programu nie różni się niczym niż jak telefon nie jest podłączony, wnioskuję więc, że nie wykrywa telefonu. MiFlash w tym samym czasie widzi telefon. Z ciekawości zainstalowałem wersję angielską i tam dostaję komunikat, że urządzenie nie jest wspierane. Może miałem zbyt świeży system i coś jest mocno nie tak? Jest jeszcze jakiś ratunek?

1.png

Kabla jeszcze nie próbowałeś, może przez niego wejdziesz do EDL. Jak nie - to testpoint, nie ma wyjścia.

@Szerpa a spróbuj jeszcze zamknąć popupa i kliknąć w ostatnią ikonę na dole po prawej, tą na czarno - co tam masz? to samo? jak tak to tak jak powyżej

Edited by Orjon

@kamillm, @Orjon dzięki wielkie za pomoc, skoro nic nie zadziałało to wydaje mi się, że kabel też nie zadziała, gdzieś czytałem, że od któreś wersji ROM recovery jest zablokowane, także z kabla. Ale dla czystego sumienia oczywiście spróbuję. Znacie może miejsce we Wrocławiu, gdzie można taki kabel pożyczyć?

14 godzin temu, Orjon napisał:

Kabla jeszcze nie próbowałeś, może przez niego wejdziesz do EDL. Jak nie - to testpoint, nie ma wyjścia.

@Szerpa a spróbuj jeszcze zamknąć popupa i kliknąć w ostatnią ikonę na dole po prawej, tą na czarno - co tam masz? to samo? jak tak to tak jak powyżej

Jeśli mówisz o tym przycisku podobnym do odśwież, to wyskakuje mi ten poprzedni popup i drugi jak w grafice niżej. Jak kliknę w te znaczki z fastboot to dostaję info jak z drugiej grafiki. Ten drugi popup wyskakuje mi też jak odłączę kabel. Co jeszcze się dzieje, to jak podłączam telefon to przez chwilę jest inny popup, chyba ten właściwy bo są tam jakieś opcje, ale szybko się zmienia w ten załączony.

2.png3.png

8 godzin temu, Szerpa napisał:

Znacie może miejsce we Wrocławiu, gdzie można taki kabel pożyczyć?

Jak jesteś z Wrocławia to oddaj telefon do Micenter jak nie chce Ci się samemu bawić i zapewne zrobią Ci to w miarę sprawnie a i koszta będą niewielkie ;)

• Like 1

A jak myślisz? Skoro w TC za mocno wyklikałeś, na obrazku nie masz folderu tylko pokazaną zawartość pobranego archiwum (czyli pliku .zip). Od sprawdzania "czy to ma tak być" są sumy kontrolne i przede wszystkim trzeba zwrócić dokładnie uwagę na to co się pobiera, czy jest zgodne z twoim modelem telefonu.

Dokładnie. Ponadto - nie wypakowuje się paczki z systemem...
Jeśli chcesz wrócić do starszej wersji @mateuszmagiera12 to musisz wgrać ją przez miflash, ściągnąłeś zip a powinieneś ściągnąć tgz więc źle. Dopiero tgz możesz wypakować, a ty pokazałeś screen złej paczki.

tapnięte z Redmi 4a

Edited by Orjon