Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

@matrix5

To ktoś ci daje telefon do naprawy a ty sobie instalujesz systemy jak leci bez zorientowania się do jakich wersji telefonu są pliki?

Oddaj telefon do MiCenter bo jeszcze go bardziej popsujesz. 

BOX serwisowy może uratuje ten telefon.

Edited by majdan12

Ten telefon już był wcześniej u jakiegoś magika,  klient przyniósł mi go i powiedział że jest to Model Redmi Note 3,  ale dzień później przyszedł do mnie i powiedział że jednak jest to model Note 3 pro i wysłał mi zdjęcia z pudełka. Telefon był martwy więc wcześniej nie mogłem potwierdzić jaki jest w nim soft więc sugerowałem się informacjami od klienta teraz przynajmniej telefon reaguje na co kolwiek ,  klient ma ponoć drugi taki sam model od tego samego sprzedawcy i ma mi wieczorem przesłać zdjęcia z drugiego telefonu sprawnego co w nim tam siedzi jaki soft więc to może pomoże ustalić w końcu co to za model. Nie ma możliwości wysłania telefonu do  MiCentre telefon nie jest w Polsce.  Dlatego pytam tutaj na forum o jakieś porady. 

Edited by matrix5

@matrix5

To jeśli jesteś serwisantem to czemu nie mogłeś zmierzyć telefonu aby wiedzieć czy masz wersje z Snapdragon 650 - bez LTE 800 MHz B20 czy może wersje Snapdragon 650 - LTE 800 MHz B20. 

Xiaomi ma wiele edycji tych samych modeli więc jak masz się bawić w serwisanta to najpierw poczytaj więcej informacji o modelach i ich wersjach.

@Acid

Trzeba mieć narzędzia do delikatnego otworzenia, wiem że niby nic ale jednak trzeba. Wystarczy zmierzyć telefon i będzie wiadomo która z wersji jest no jedynie problem będzie jak się okaże że mamy telefon wymiarów dla SD 650 i MTK Helio P10 :) wtedy trzeba szukać pudełka od telefonu albo aukcji z której się kupiło.

Przy próbie flashowania wyskakuje mi taki błąd:

0x80004005:FAILED (critical partition flashing is not allowed)

Telefon to mi4c, pobrany archiwalny rom z miupolska, zgodnie z instrukcją

Edited by DooWo

• 3 weeks later...

Pomoże ktoś? Próbuję naprawić Xiaomi Redmi note 2 koleżanki, który żyje własnym życiem. Odblokowanie go graniczy z cudem, dotyk działa ale nie chce współpracować, próbuje włączać tryb jednej ręki i tak dalej. Chciałem postawić go na nowo przy pomocy MiFlash ale podłączając telefon w trybie Fastboot do komputera MiFlash go nie wykrywa, to raz a dwa po kilkudziesięciu sekundach telefon sam się restartuje opuszczając jednocześnie fastboot i włącza wyświetlając ekran blokady. A jak mi się uda w trybie fastboot podłączyć go szybko do komputera i włączyć miFlash to po kliknięciu refresh i tak nic nie wyświetla. Co tu począć?

Zrobić porządek ze sterownikami tak żeby telefon był poprawnie wykrywany, a dalej to juz z górki

Naprawi to problem resetowania się telefonu i braku możliwości bycia w fastboocie dłużej niż kilkadziesiąt sekund?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, quBi napisał:

braku możliwości bycia w fastboocie dłużej niż kilkadziesiąt sekund?

Mialem tak w mi4c, jak tel bedzie poprawnie wykrywany to podlacz w fastboot i wydaj jakakolwiek komende do telefonu i pewnie juz zostanie w fastboot. W mi4c tez tak mialem ze jak podlaczylem i nie wydalem zadnej komendy to mi sie restartowal, jak juz sie wydalo to siedzial w trybie fastboot ile chcialem ;)

1 godzinę temu, kamillm napisał:

Mialem tak w mi4c, jak tel bedzie poprawnie wykrywany to podlacz w fastboot i wydaj jakakolwiek komende do telefonu i pewnie juz zostanie w fastboot. W mi4c tez tak mialem ze jak podlaczylem i nie wydalem zadnej komendy to mi sie restartowal, jak juz sie wydalo to siedzial w trybie fastboot ile chcialem ;)

Wydać komendę? Czyli :D

Witam !

Mam problem - zapomniałem wzory służącego do odblokowania telefonu (RedmiNote 4 3/32) . Od wczoraj walczę według tego poradnika (rom nikel). Niestety problem polega na tym że flashowanie "zatrzymuje się" na 99,9% (?) - widać na screenie. Ile czasu bym tak nie odczekał telefon pozostaje w trybie fastboot i nic się nie dzieje. Proszę o pomoc, jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś informacje to postaram się odpowiedzieć,

ss1.png

Dnia 23.07.2017 o 18:17, Acid napisał:

Nie MiFlash tylko SpFlash i po co flash skoro z MIPCSuite zrobisz format pamięci co usunie blokadę.

Jak zrobić format pamięci za pomocą MiPcSuite? Bo akurat też zapomniałem hasła do odblokowania telefonu

4 godziny temu, mariusz.ur napisał:

Nie wiem czy w wersji angielskiej to jest ,  ale w chińskiej podpinasz urządzenie w trybie recovery . W mipcsiute wybierasz środkowe okienko potem potwierdzasz po lewej .

Rozumiem że tak jak pokazano na tym filmiku, (Vol+)+Power [dla redmi note 3 pro kezno od razu wyskakuje po tej kombinacji monit z podpieciem telefonu, bootloader zablokowany) i następnie kroki jak na filmie

Zgadza się ?

Edited by Demon3

@OviMater091 Ale przecież wcześniej miałeś nieudaną próbę instalacji w miflash . To raczej wipe już na nic . W sumie to skoro miflash nie wyrzucił błędów to chyba masz odblokowany bootloader . Wejdź w fastboot i sprawdź w oknie poleceń fastboot getvar all na końcu będzie informacja o bootloader . Jak masz odblokowany to instalacja twrp i xiaomi.eu

14 godzin temu, mariusz.ur napisał:

Robiłem wipe  na Kenzo  , Redmi 4a i nie było problemu 

Którą to opcje należało wybrać ? Bo niestety nie ma środkowej, nie znam chińskiego niestety

Bez tytułu.png

5 minut temu, mariusz.ur napisał:

@Demon3 trzecia z kolei, dwie pierwsze to do flashowania a na samym dole wyjście 

kliknąłem na nią ale telefon tylko coś wgrał

Edit1:

Włączyłem go ponownie, idzie jak na filmie ale długo wstaje coś

Edited by Demon3