Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Recommended Posts

Posted

Oczywiście, że dwie "różne rzeczy" - inaczej Acid nie napisałby tego poradnika ;)

Rom PL instalujesz "jak w Note" -  tak jak sam wyżej napisałeś,

W większości przypadków instalacja Rom w postaci plików .zip odbywa się podobnie.

Posted

Proszę czytać instrukcję instalacji na MIUIPolska.pl. Wszystko jest tam wyjaśnione, łącznie z MiFlash kiedy jest potrzebny. Następnym razem będą ostrzeżenia.

Wysłano z MI Note

• 1 month later...
Posted (edited)

Nie sądziłem że już dzisiaj będę musiał korzystać z tego poradnika. Ale stało się, po wrzuceniu własnych dzwonków do systemu Miui V5 wszystko się wykrzaczyło.

Co do poradnika: jedynym problemem dla mnie było znalezienie właściwego romu. Gdyby komuś też to sprawiło kłopot, to podpowiem:

http://en.miui.com/a-234.html

Edited by awygo
Posted

Zapewne przepełnił się folder system/lost+found

Przy podmianach plików, dodawaniu nowych - "systemowych" potrafi się z nieznanych mi powodów zapchać na maxa ten folder i tym samym brakuje miejsca na partycji System.

U mnie wystarczy wtedy flash paczki .zip

Wysłane z mojego MI 3W

Posted

Niekiedy po ponownej instalacji romu w systemie nadal znajdowałem pliki, które wrzuciłem tam przed flashowaniem.

Posted

W systemie czyli gdzie? /system? To niemożliwe bo:

format("ext4", "EMMC", "/dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/system", "0", "/system");
Posted

... a jaśniej można? Bo prawdopodobnie robisz coś a nie wiesz co.

Wrzucasz tam dzwonki (co wymaga roota) i one zostają po formacie?

Posted

Po kiego wrzucasz dzwonki do tego katalogu co? Nie bez powodu to jest system i tam nie powinieneś mieć wstępu z powodu roota. Przecież dzwonki się daje do Ringtones na /sdcard0. Eh...

Poza tym na pewno robisz inaczej niż piszesz bo to niemożliwe.

Wysłane z MI Note

Posted

Po kiego wrzucasz dzwonki do tego katalogu co?

Żeby były widoczne dla systemu. Z SD nie zawsze są widoczne, nawet jeśli są w media/audio/ringtones.

Posted

Nie bardzo rozumiem sensu kombinowania z root zamiast zainstalować np Solid Explorer i wtedy ta aplikacja pojawi się na liście jak dasz Inne w wyborze dzwonków lokalnych. Wtedy wskazujesz dowolny dzwonek w dowolnej lokalizacji. Za dużo kombinujesz. Dostęp do pamięci systemowej jest specjalnie wyłączony żebyś w niej nie grzebał.

Wysłane z MI Note

Posted

Hm... po flashowaniu uruchamia mi się wciąż ten sam system. Zupełnie tak, jakby telefon nie był formatowany.

Czy "drugi" system też podlega formatowaniu?

Posted

Witam

ja mam wrażenie że plik developerski wykorzystywany przy flash nie nadaje się gdy chce sie wrócić na miui v5.jest zbyt nowy dla miui v5.

Potrzebuję motywu z pogodą i stanem baterii na blokadzie,a ze względu na niekompatabilność WSM z miui v6,wczoraj sflashowalem telefon by zainstalować miui v5 i d*pa.Po samoczynnym restarcie telefonu (jak w howto MIFlash) i zainstalowaniu naszego miui,telefon wysypywał same błędy - "aplikacja taka a taka została zatrzymana".Tych komunikatów było tak dużo ze zaniechalem ich spisywania by podpytać na forum co i jak.A robiłem full_flash.Dopiero flash i instalacja miui v6 poprzez metodę 2 poskutkowała,ale to nie rozwiązanie bo jednak chciałbym te miui v5.

Teraz nie wiem co robić bo nie mam pewności co do tej metody z Howto MiFlash,a przynajmniej o skutecznej metodzie na powrot na miui v5.

Posted

@awygo

Ok... zróbmy tak: bo od paru dni mi śmiecisz na forum. To jest wątek MiFlash a piszesz jakieś głupoty.
Ok. Chcesz odpowiedzi to proszę załóż temat tu: http://miuipolska.pl/forum/forum/8-korzystanie/

A ja jak najszybciej odpowiem na każde Twoje pytanie. Ok? Napisz to co tu o czcionkach i reszcie i możemy tam dyskutować. Pisz ile chcesz. Ale nie tu i nie gdzie indziej.

Inaczej dostaniesz ostrzeżenie bo ręce mi opadają... 

W tym temacie koniec dyskusji. To tutorial o MiFlash i poruszamy tylko to co jest z nim związane.

Witam

ja mam wrażenie że plik developerski wykorzystywany przy flash nie nadaje się gdy chce sie wrócić na miui v5.jest zbyt nowy dla miui v5.

Potrzebuję motywu z pogodą i stanem baterii na blokadzie,a ze względu na niekompatabilność WSM z miui v6,wczoraj sflashowalem telefon by zainstalować miui v5 i d*pa.Po samoczynnym restarcie telefonu (jak w howto MIFlash) i zainstalowaniu naszego miui,telefon wysypywał same błędy - "aplikacja taka a taka została zatrzymana".Tych komunikatów było tak dużo ze zaniechalem ich spisywania by podpytać na forum co i jak.A robiłem full_flash.Dopiero flash i instalacja miui v6 poprzez metodę 2 poskutkowała,ale to nie rozwiązanie bo jednak chciałbym te miui v5.

Teraz nie wiem co robić bo nie mam pewności co do tej metody z Howto MiFlash,a przynajmniej o skutecznej metodzie na powrot na miui v5.

Nie ma powrotu do v5 jeśli masz MI4 i to jeszcze model LTE. Tak jak na Mi Note czy Redmi 2 nie ma takiej możliwości.

Pogódź się z tym co masz i nie kombinuj bo sobie narobisz problemów.

Posted (edited)

OK. Ale jeżeli ten sam rom po MiFlashu raz uruchamia się po polsku, a innym razem nie ma polskiego wcale, to chyba ma jakiś związek z MiFlashem... I jak przypuszczam, nie jest to wina romu, tylko MiFlasha lub błędów z jego obsługą. Ale formatowałem za każdym razem tak samo: all

Nie ma powrotu do v5 jeśli masz MI4 i to jeszcze model LTE. Tak jak na Mi Note czy Redmi 2 nie ma takiej możliwości.

Ja instalowałem V5. Zrezygnowałem z niego z powodu czcionki. Ale po za tym działał.

Edited by awygo
Posted

Boże, co Ty wypisujesz.

Pobierasz najnowszy ROM Dev pod Mi4.

Flashujesz go "MiFlash 2014.11.07.0

Po restarcie masz kompletnie czysty telefon uruchomiony na systemie 1.

Tutaj nie ma możliwości ingerowania w system 2, ponieważ ten specjalny ROM jest w pełni kompletny.

Posted (edited)

... przez użytkownika. 

To zrozumiałe. Program nie obsługuje się sam :wink:

Choć tu nie ma filozofii. Trzeba tylko wybrać odpowiedni skrypt. A mimo wszystko wyniki są różne, tego nie rozumiem.

Boże, co Ty wypisujesz.

Pobierasz najnowszy ROM Dev pod Mi4.

Flashujesz go "MiFlash 2014.11.07.0

Po restarcie masz kompletnie czysty telefon uruchomiony na systemie 1.

Tutaj nie ma możliwości ingerowania w system 2, ponieważ ten specjalny ROM jest w pełni kompletny.

Chyba każdy rom pod Fastboot jest kompletny? Czy tylko ten "specjalny"? Mógłbyś podać link?

Z recovery można uruchomić też system 2, ze starym romem.

Edited by awygo
Posted (edited)

to ja tu czegoś nie rozumiem.Zrobiłem jeszcze raz flash,ale teraz za pierwszym razem zrobiłem to z Metody 2,zrobiłem pełne wipe,update.zip i nie jak z poradnika MiFlash wróciłem na latest ale na ta drugą opcję (nie pamiętam jak to szło,chyba one).Po restarcie telefonu jeszcze raz wipe ale tu dopiero na latest.Telefon sie odpalił,zaktualizowałem miui 5 stable i wszystko gra i buczy.Zero błedów podczas instalacji i po.Fon przy pierwszej konfiguracji ustawień/pulpitu /widgetów ani razu nie stawial oporu,więc czym oparta jest twoja pewność że nie ma powrotu na 5-tkę bo tego nie rozumiem?

Ps.

ja nie mam z LTE

Edited by wertjacek
Posted

W przypadku nowych telefonów nie ma bo nie ma v5 na nie. Mi4 jest ostatni gdzie jeszcze można się było bawić na v5.

Wysłane z MI Note

Posted

Rozumiem, że Mi4 LTE zaliczasz jeszcze do starych? Instalowałem na nim MIUIPolska_cancro_4.8.22_kk-4.4.zip.

Posted

Tu zdania są podzielone. Jest model MI4-LTE-CU i ma oddzielny rom MIUI v6. On startował tylko z v6.

Pierwsze MI4 i MI4 LTE moga mieć v5.

Posted

To zrozumiałe. Program nie obsługuje się sam :wink:

Choć tu nie ma filozofii. Trzeba tylko wybrać odpowiedni skrypt. A mimo wszystko wyniki są różne, tego nie rozumiem.

Chyba każdy rom pod Fastboot jest kompletny? Czy tylko ten "specjalny"? Mógłbyś podać link?

Z recovery można uruchomić też system 2, ze starym romem.

Są 2 rodzaje.

Zwykły ROM np. ten wczorajszy na naszym forum, oraz obrazy pod MiFlash: czyli np. cancro_images_5.4.10_4.4_cn

Posted (edited)

Potzrebuje porady/pomocy.W zwiazku z problemami z dzwiekiem na Mi4 chciałbym potraktowac go miflash.

Lecz nie wiem który dokładnie rom musze pobrac.Mam wersje WMCDA.

Ok pobrałem rom oznaczony Mi 4 CDMA/WCDMA/TD-LTE Latest Developer Version Fastboot File Download.

rozpakowałem go i tam nie widze pliku z rozszerzeniem BAT.

Mam tylko z rozszerzeniem SH.

https://www.dropbox.com/s/ktsmn5vnyol7f6a/Miflash.jpg?dl=0

Edited by mpyro
Posted

Hehe. Cóż Windows ;-)

Dla Ciebie ukrył rozszerzenie plików.

Natomiast obok masz napisane: plik wsadowy - to jest bat.

Wysłane z MI Note

Posted

Nie. Wybierz ścieżkę z nazwą romu i wskaż jedynie plik ze skryptem flash_all lub inny.

Wysłane z MI Note

Posted (edited)

z tym wyborem skryptu to wiem co i jak teraz ,ale o co chodzi z nazwą romu?

Mam zaznaczyc cały folder po wypakowaniu?

Moze tak sciągnąłem rom:

nazwa spakowanego rar-                          cancro_images_5.4.10_4.4_cn_c7ae88a366

wypakowałem nazwa-                               cancro_images_5.4.10_4.4_cn_c7ae88a366

otworzenie wypakowanego folderu-          cancro_images_5.4.10_4.4_cn

no a pozniej jak wejde w folder to mam skrypty i images.

Wiec ,który wskazuje w browser?

Bo według punktu 6:

1. W programie klikamy na Browse... i wybieramy katalog images gdzie wypakowany był rom,

Moze dlatego chce zaznaczyc images?

Edited by mpyro
Posted

Znaczy to chyba w MiFlash wszystko jedno. Ważne by był wybrany skrypt. Zaznacz Images jak chcesz.

Wysłane z MI Note

Posted

To wszystko jedno czy nie.Bo to moze byc duza róznica heheheh.Jakis przycisk do papieru :)

Ok to zaznacze - cancro_images_5.4.10_4.4_cn

Jescze jedno .Po udanym flashowaniu wrzuce najnowszy MIUI Polska.Rozumie ze aplikacja  Autoupdeter bedzie ?

Posted

Tak. Po przejściu konfiguracji podłącz telefon do komputera i przenieś rom poczym zainstaluj z Updatera.

Wysłane z MI Note