SLiM Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 @Shaun__ nie uszkadzaj oryginalnego kabelka, wykorzystaj np przedłużkę usb Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 1 minutę temu, Shaun__ napisał: @FromWP Poczytam sobie o obu metodach, ale chyba zdecyduje się na kabel i zabawę w "Adama Słodowego". Mam telefon z wejściem USB typu C. Czy kabel USB - micro USB i do tego adapter USB C może być czy lepiej kabel z końcówką USB C? Może być z przejściówką, bo zwykły kabel tańszy (po wprowadzeniu do edl przy flashowaniu i tak sie używa nie przerabianego). Albo poczekaj, bo kiedyś w końcu wypuszczą nowszego globala w którym będzie w opcjach developerskich ta zakładka o stanie blokady Mi i się na nim prawdopodobnie da odblokować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 @FromWP Przerobiłem kabelek. Po podłączeniu kabelka pojawia się logo Mi, następnie ikona ładowania, ale po przełączeniu wyłącznika nic się nie dzieje. Po czym poznać, że telefon wszedł w tryb EDL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 20 minut temu, Shaun__ napisał: @FromWP Przerobiłem kabelek. Po podłączeniu kabelka pojawia się logo Mi, następnie ikona ładowania, ale po przełączeniu wyłącznika nic się nie dzieje. Po czym poznać, że telefon wszedł w tryb EDL? Trzeba podłączyć wyłączony telefon kablem ze zwartym przełącznikiem i zwolnić przełącznik po około 10 sekundach. Powinien być ciemny ekran. MiFlash powinien wykryć telefon pod jakimś portem com. Jeżeli telefon się ładuje to niestety znaczy że kabel nie działa. Tak niestety też się zdarza i nie wiem od czego to zależy że z tym samym romem w niektórych Mi5s to nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 46 minut temu, FromWP napisał: Trzeba podłączyć wyłączony telefon kablem ze zwartym przełącznikiem i zwolnić przełącznik po około 10 sekundach. Powinien być ciemny ekran. MiFlash powinien wykryć telefon pod jakimś portem com. Jeżeli telefon się ładuje to niestety znaczy że kabel nie działa. Tak niestety też się zdarza i nie wiem od czego to zależy że z tym samym romem w niektórych Mi5s to nie działa. Usunąłem przełącznik i podłączyłem zielony z czarnym. Teraz komputer pokazuje, że nie rozpoznano urządzenia USB. Chyba trzeba będzie porzucić temat odblokowania bl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 (edited) 13 minut temu, Shaun__ napisał: Usunąłem przełącznik i podłączyłem zielony z czarnym. Teraz komputer pokazuje, że nie rozpoznano urządzenia USB. Chyba trzeba będzie porzucić temat odblokowania bl. Ale po tym jak masz czarny ekran zamieniasz kabel na normalny? Jak tak to prawdopodobnie masz tel. w edl, tylko problem ze sterownikiem w kompie, jak nie rozpoznaje. Ale jak masz problemy na tym etapie, to lepiej poczekaj na nowszy rom na którym może odblokowanie będzieprzechodzić. Edited March 16, 2017 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 8 minut temu, FromWP napisał: Ale po tym jak masz czarny ekran zamieniasz kabel na normalny? Jak tak to prawdopodobnie masz tel. w edl, tylko problem ze sterownikiem w kompie, jak nie rozpoznaje. Najpierw przy podpięciu zmodyfikowanego kabelka pojawia się logo MI, później ikona ładowania, a jak ta znika to zmieniam kabel. Przy normalnym kablu też pojawia się logo Mi i ikona ładowania, ale Mi Flash nie wykrywa tel. Co do sterowników to nie wiem. Przy włączonym tel. - komputer widzi go i mam dostęp do wszystkich folderów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 1 minutę temu, Shaun__ napisał: Najpierw przy podpięciu zmodyfikowanego kabelka pojawia się logo MI, później ikona ładowania. To znaczy że najprawdopodobniej na twój egzęplarz kabel nie działa. Tylko dziwne że wykrywa telefon, bo wtrybie ładowania chyba nie powinien wykrywać urządzenia. To że komputer widzi włączony telefon nie znaczy że będzie widział w trybie edl, czy fastboot. Każdy z tych trybów wymaga innego sterownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 15 godzin temu, FromWP napisał: To znaczy że najprawdopodobniej na twój egzęplarz kabel nie działa. Tylko dziwne że wykrywa telefon, bo wtrybie ładowania chyba nie powinien wykrywać urządzenia. To że komputer widzi włączony telefon nie znaczy że będzie widział w trybie edl, czy fastboot. Każdy z tych trybów wymaga innego sterownika. Spróbowałem na innym komputerze z kabelkiem, ale bez efektów. Poczekam na nowy rom. Niemniej jednak, dzięki za wszelką pomoc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reksio3111 Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 Witam, mam pewien problem. Zrobiłem flash przez miflash dla mojego redmi 3 i 3 pro (mojej dziewczyny) ale oba telefony ciągle pokazują tylko czarny ekran z logiem MI i ładują się 3 kropki na dole. ROM to :Redmi 3/Prime Latest Global Developer Version Fastboot File Download z tej strony : http://en.miui.com/a-234.html z Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Dnia 16.03.2017 o 21:01, FromWP napisał: Trzeba podłączyć wyłączony telefon kablem ze zwartym przełącznikiem i zwolnić przełącznik po około 10 sekundach. Powinien być ciemny ekran. MiFlash powinien wykryć telefon pod jakimś portem com. Jeżeli telefon się ładuje to niestety znaczy że kabel nie działa. Tak niestety też się zdarza i nie wiem od czego to zależy że z tym samym romem w niektórych Mi5s to nie działa. Czy pomimo nieodblokowanego bootloadera można zrobić root telefonu z romem 8.0.3 global stable? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 15 minut temu, Shaun__ napisał: Czy pomimo nieodblokowanego bootloadera można zrobić root telefonu z romem 8.0.3 global stable? Nie można, trzeba to zrobić przez twrp, a żeby je uruchomić trzeba odblokować bl. Jak root to najlepiej na romie eu, china, ale nie global. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaun__ Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 1 godzinę temu, FromWP napisał: Nie można, trzeba to zrobić przez twrp, a żeby je uruchomić trzeba odblokować bl. Jak root to najlepiej na romie eu, china, ale nie global. Czyli wracam do punktu wyjścia i nieodblokowanego bl. Nie wiesz czy ten nowy rom 8.2. global będzie miał funkcję odblokowania OEM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 2 godziny temu, Shaun__ napisał: Czyli wracam do punktu wyjścia i nieodblokowanego bl. Nie wiesz czy ten nowy rom 8.2. global będzie miał funkcję odblokowania OEM? To czy będzie miał zakładkę odblokowanie OEM nie ma znaczenia, teraz chyba też to ma. Jak będzie w opcjach programistycznych status blokady Mi w którym można dodać urządzenie i konto do odblokowania to da się na tym romie odblokować. A czy to będzie miał się okaże, prawdopodobnie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yamakasi Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 (edited) Redmi note 3 pro 3/32gb. Próbuje zainstalować wersje global V8.0.6.0 - z tej strony - http://en.miui.com/thread-405747-1-1.html i podczas instalacji wyskakuje taki błąd co to może być? Edit.sprawe załatwiła nowsza wersja MIFLASH. Edited March 25, 2017 by Yamakasi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Ja na swoim Mi4C mam taki błąd :/ ( pobrałem archiwum fastboot stąd. ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuja Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Próbuj przez EDL.Jak zablokowany to tylko kabel deep flash.Miałem dokładnie to samo z Redmi 3s. Tap z MI4S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Prosiłbym o jakąś podpowiedź jak to zrobić. Przejrzałem wiele wątków gdzie piszę się o EDL i próbach, ale nie ma napisane jak to zrobić samodzielnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuja Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Na pewno jest w tutkach.Podłacz do kompa w trybie fastboot i odpal polecenie: fastboot oem edl Tap z MI4S Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 @Pico Wprowadź go w EDL i zaznacz w MiFlash opcję Flash All Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 (edited) Wchodzi w tryb EDL (gaśnie ekran) jednak nadal nie chce przejść przez flashowanie. Po drodze wywala "cannot recieive hello packet" -> "Try to reset status" i dalej to co na screenie :/ Nie wiem na ile jest to istotne ale obecnie wgrany jest ostania wersja china dev. @majdan12 poszło, dzięki! Edited March 27, 2017 by Piciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 @Piciu Zainstaluj MiFlash z pierwszej strony tego tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moth Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 hej! mi5 3/32 flashowanie miui dev china mi idzie bez problemu, ale wersja global dev utyka na flash system i nic się dalej nie dzieje. kilkanaście minut po prostu cały czas siedzi w tym samym miejscu. jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted March 27, 2017 Share Posted March 27, 2017 7 godzin temu, moth napisał: global dev utyka na flash system i nic się dalej nie dzieje Próbowałeś z kilkoma wersjami czy tylko jedna probojesz wgrac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stan48 Posted March 27, 2017 Share Posted March 27, 2017 8 godzin temu, moth napisał: hej! mi5 3/32 flashowanie miui dev china mi idzie bez problemu, ale wersja global dev utyka na flash system i nic się dalej nie dzieje. kilkanaście minut po prostu cały czas siedzi w tym samym miejscu. jakiś pomysł? są 2 programy do flash zależy z którego korzystasz Dnia 25.03.2017 o 17:43, Piciu napisał: Wchodzi w tryb EDL (gaśnie ekran) jednak nadal nie chce przejść przez flashowanie. Po drodze wywala "cannot recieive hello packet" -> "Try to reset status" i dalej to co na screenie :/ Nie wiem na ile jest to istotne ale obecnie wgrany jest ostania wersja china dev. zastosuj inny program do flash Dnia 25.03.2017 o 17:23, Szuja napisał: Na pewno jest w tutkach. Podłacz do kompa w trybie fastboot i odpal polecenie: fastboot oem edl Tap z MI4S to było kiedyś Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekjestem Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 Pomocy Chciałbym zrobić format mi5, niestety nie wiem który rom mam pobrać, bo jest ich trochę: Xiaomi Mi 5 Latest China Developer Version Xiaomi Mi 5 Latest China Stable Version Xiaomi Mi 5 Latest Global Developer Version Xiaomi Mi 5 Latest Global Stable Version Ostatecznie chciałbym mieć na telefonie rom xiaomi.eu, pokieruje ktoś mnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 @maciekjestem Xiaomi Mi 5 Latest Global Developer Version. Użyj MiFlash z pierwszej strony tego tematu a telefon niech będzie w EDL a w MiFlash zaznaczone Flash All. Ja cie pokieruje Spoiler https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekjestem Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 @majdan12 Czyli robię wszystko wg poradnika w tym temacie, a następnie wszystko krok po kroku z https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 @maciekjestem Ten poradnik od ciebie to jest stary i niepotrzebny, zainstaluj Global Developer przez MiFlash a potem zastosuj się do instrukcji MIUI Polska 2016. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekjestem Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 O jak dużo roboty Wgram ten global dev, a tamten poradnik zrobię, jak telefon wróci z naprawy, czyli będzie działał ekran. Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin3z Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 17 godzin temu, majdan12 napisał: @maciekjestem Ten poradnik od ciebie to jest stary i niepotrzebny, zainstaluj Global Developer przez MiFlash a potem zastosuj się do instrukcji MIUI Polska 2016. Czyli http://en.miui.com/a-234.html i wybieram: Xiaomi Mi 5 Latest Global Developer Version Fastboot File Download ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 @martin3z Dobrze wybrałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin3z Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 (edited) @majdan12 Ok, a dlaczego nie Global tylko Dev? To ma jakieś znaczenie? Od którejś wersji, z tego co zrozumiałem czytając tutki, to można na Globala też chyba? Edited March 31, 2017 by martin3z Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 @martin3z W poradniku napisano Global, dlatego żeby nie pisać nie potrzebnie że są dwie edycje Global, czyli Global Stable i Global Developer. China też ma dwie edycje, 1.Stable 2. Developer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin3z Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 @majdan12 Okejka, tylko się zastanawiałem czy to ma jakieś znaczenie w rozbiciu na Stable i Developer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts