Jump to content

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Acid

Recommended Posts

1 minutę temu, Shaun__ napisał:

@FromWP Poczytam sobie o obu metodach, ale chyba zdecyduje się na kabel i zabawę w "Adama Słodowego". Mam telefon z wejściem USB typu C. Czy kabel USB - micro USB i do tego adapter USB C może być czy lepiej kabel z końcówką USB C?

Może być z przejściówką, bo zwykły kabel tańszy (po wprowadzeniu do edl przy flashowaniu i tak sie używa nie przerabianego). Albo poczekaj, bo kiedyś w końcu wypuszczą nowszego globala w którym będzie w opcjach developerskich ta zakładka o stanie blokady Mi i się na nim prawdopodobnie da odblokować.

20 minut temu, Shaun__ napisał:

@FromWP   Przerobiłem kabelek. Po podłączeniu kabelka pojawia się logo Mi, następnie ikona ładowania,  ale po przełączeniu wyłącznika nic się nie dzieje.

Po czym poznać, że telefon wszedł w tryb EDL?

Trzeba podłączyć wyłączony telefon kablem ze zwartym przełącznikiem i zwolnić przełącznik po około 10 sekundach. Powinien być ciemny ekran. MiFlash powinien wykryć telefon pod jakimś portem com. Jeżeli telefon się ładuje to niestety znaczy że kabel nie działa. Tak niestety też się zdarza i nie wiem od czego to zależy że z tym samym romem w niektórych Mi5s to nie działa.

46 minut temu, FromWP napisał:

Trzeba podłączyć wyłączony telefon kablem ze zwartym przełącznikiem i zwolnić przełącznik po około 10 sekundach. Powinien być ciemny ekran. MiFlash powinien wykryć telefon pod jakimś portem com. Jeżeli telefon się ładuje to niestety znaczy że kabel nie działa. Tak niestety też się zdarza i nie wiem od czego to zależy że z tym samym romem w niektórych Mi5s to nie działa.

Usunąłem przełącznik i podłączyłem zielony z czarnym. Teraz komputer pokazuje, że nie rozpoznano urządzenia USB. Chyba trzeba będzie porzucić temat odblokowania bl.

13 minut temu, Shaun__ napisał:

Usunąłem przełącznik i podłączyłem zielony z czarnym. Teraz komputer pokazuje, że nie rozpoznano urządzenia USB. Chyba trzeba będzie porzucić temat odblokowania bl.

Ale po tym jak masz czarny ekran zamieniasz kabel na normalny? Jak tak to prawdopodobnie masz tel. w edl, tylko problem ze sterownikiem w kompie, jak nie rozpoznaje. Ale jak masz problemy na tym etapie, to lepiej poczekaj na nowszy rom na którym może odblokowanie będzieprzechodzić.

Edited by FromWP

8 minut temu, FromWP napisał:

Ale po tym jak masz czarny ekran zamieniasz kabel na normalny? Jak tak to prawdopodobnie masz tel. w edl, tylko problem ze sterownikiem w kompie, jak nie rozpoznaje.

Najpierw przy podpięciu zmodyfikowanego kabelka pojawia się logo MI, później ikona ładowania, a jak ta znika to zmieniam kabel. Przy normalnym kablu też pojawia się logo Mi i ikona ładowania, ale Mi Flash nie wykrywa tel. Co do sterowników to nie wiem. Przy włączonym tel. - komputer widzi go i mam dostęp do wszystkich folderów.

1 minutę temu, Shaun__ napisał:

Najpierw przy podpięciu zmodyfikowanego kabelka pojawia się logo MI, później ikona ładowania.

To znaczy że najprawdopodobniej na twój egzęplarz kabel nie działa. Tylko dziwne że wykrywa telefon, bo wtrybie ładowania chyba nie powinien wykrywać urządzenia. To że komputer widzi włączony telefon nie znaczy że będzie widział w trybie edl, czy fastboot. Każdy z tych trybów wymaga innego sterownika.

15 godzin temu, FromWP napisał:

To znaczy że najprawdopodobniej na twój egzęplarz kabel nie działa. Tylko dziwne że wykrywa telefon, bo wtrybie ładowania chyba nie powinien wykrywać urządzenia. To że komputer widzi włączony telefon nie znaczy że będzie widział w trybie edl, czy fastboot. Każdy z tych trybów wymaga innego sterownika.

Spróbowałem na innym komputerze z kabelkiem, ale bez efektów. Poczekam na nowy rom.

Niemniej jednak, dzięki za wszelką pomoc.

• Like 1

Dnia 16.03.2017 o 21:01, FromWP napisał:

Czy pomimo nieodblokowanego bootloadera można zrobić root telefonu z romem 8.0.3 global stable?

15 minut temu, Shaun__ napisał:

Czy pomimo nieodblokowanego bootloadera można zrobić root telefonu z romem 8.0.3 global stable?

Nie można, trzeba to zrobić przez twrp, a żeby je uruchomić trzeba odblokować bl. Jak root to najlepiej na romie eu, china, ale nie global.

1 godzinę temu, FromWP napisał:

Nie można, trzeba to zrobić przez twrp, a żeby je uruchomić trzeba odblokować bl. Jak root to najlepiej na romie eu, china, ale nie global.

Czyli wracam do punktu wyjścia i nieodblokowanego bl. Nie wiesz czy ten nowy rom 8.2. global będzie miał funkcję odblokowania OEM?

2 godziny temu, Shaun__ napisał:

Czyli wracam do punktu wyjścia i nieodblokowanego bl. Nie wiesz czy ten nowy rom 8.2. global będzie miał funkcję odblokowania OEM?

To czy będzie miał zakładkę odblokowanie OEM nie ma znaczenia, teraz chyba też to ma. Jak będzie w opcjach programistycznych status blokady Mi w którym można dodać urządzenie i konto do odblokowania to da się na tym romie odblokować. A czy to będzie miał się okaże, prawdopodobnie tak.

Wchodzi w tryb EDL (gaśnie ekran) jednak nadal nie chce przejść przez flashowanie.

Po drodze wywala "cannot recieive hello packet" -> "Try to reset status" i dalej to co na screenie :/

Nie wiem na ile jest to istotne ale obecnie wgrany jest ostania wersja china dev.

@majdan12

poszło, dzięki!

blad2.png

Edited by Piciu

hej!

mi5 3/32

flashowanie miui dev china mi idzie bez problemu, ale wersja global dev utyka na flash system i nic się dalej nie dzieje. kilkanaście minut po prostu cały czas siedzi w tym samym miejscu. jakiś pomysł?

8 godzin temu, moth napisał:

hej!

mi5 3/32

flashowanie miui dev china mi idzie bez problemu, ale wersja global dev utyka na flash system i nic się dalej nie dzieje. kilkanaście minut po prostu cały czas siedzi w tym samym miejscu. jakiś pomysł?

są 2 programy do flash zależy z którego korzystasz

Dnia 25.03.2017 o 17:43, Piciu napisał:

Wchodzi w tryb EDL (gaśnie ekran) jednak nadal nie chce przejść przez flashowanie.

Po drodze wywala "cannot recieive hello packet" -> "Try to reset status" i dalej to co na screenie :/

Nie wiem na ile jest to istotne ale obecnie wgrany jest ostania wersja china dev.

blad2.png

zastosuj inny program do flash

Dnia 25.03.2017 o 17:23, Szuja napisał:

Na pewno jest w tutkach.
Podłacz do kompa w trybie fastboot i odpal polecenie: fastboot oem edl

Tap z MI4S

to było kiedyś

Pomocy :( 
Chciałbym zrobić format mi5, niestety nie wiem który rom mam pobrać, bo jest ich trochę:
Xiaomi Mi 5 Latest China Developer Version
Xiaomi Mi 5 Latest China Stable Version
Xiaomi Mi 5 Latest Global Developer Version
Xiaomi Mi 5 Latest Global Stable Version

Ostatecznie chciałbym mieć na telefonie rom xiaomi.eu, pokieruje ktoś mnie?