MarcinG Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 (edited) Rozumie. Ale coś jest nie tak. Telefon uruchamiam podłączony do komputera głośnościa w dół i power. Wyświetla się obrazek Mitu grzebiącego przy robocie. Romu szukałem w istrukcji MiFlash a nie instrukcji aktualizacji romu gdzie na końcu jest POBIERZ. Stąd nieporozumienie. Pobrałem rom ROM FASTBOOT dla MI2A v6 4.9.26 i rozpakowałem do katalogu c:\image. Mi flasch skazałem tan katalog w browse. W Advenced w pierwszej pozycji z rozwijanej listy mam jedynie dostępną opcje flash_all_except_storage.bat. Zostawiam jak jesto daje ok. Klimam flash i po 3 sekundach pasek postępu dochodzi do końca i pisze Operacja ukończona pomyślnie ale nic dalej się nie dzieje ani w programie ani z telefonem. Obrazek jest widoczny dalej. Edited January 24, 2015 by MarcinG
MarcinG Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Tak też zrobiłem. Spróbowałem nawet nie tyle na innym usb co na innym komputerze i znalazłem rozwiązanie. Nie był to problem usb. Na innym komputerze ma winrara. On rozpakował obraz systemu całkowicie, w przeciwieństwie do 7-zip na tym pierwszym komputerze. 7-zip rozpakował tylko do .tar. Gdy rozpakowałem obraz winrar wszystko poszło zgodnie z opisem, flash_all.bat jest. Czyli tyle się namęczyłem a rozwiązanie takie proste
Renegade Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Tak też zrobiłem. Spróbowałem nawet nie tyle na innym usb co na innym komputerze i znalazłem rozwiązanie. Nie był to problem usb. Na innym komputerze ma winrara. On rozpakował obraz systemu całkowicie, w przeciwieństwie do 7-zip na tym pierwszym komputerze. 7-zip rozpakował tylko do .tar. Gdy rozpakowałem obraz winrar wszystko poszło zgodnie z opisem, flash_all.bat jest. Czyli tyle się namęczyłem a rozwiązanie takie proste Jak byś przeczytał ten temat od początku to w 2 poście była o tym mowa http://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/?p=24920
keiw Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 (edited) Napisałem to dla takich osób jak Ty Acid - może dodaj tę uwagę do pierwszego posta? Edited January 25, 2015 by keiw
MarcinG Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Tak warto było by o tym wspomnieć w opisie procedury bo jak ktoś nie bawi się linuxem to mało prawdopodobne by się spotkał z takim sposobem pakowania. Ja cały wątek czytałem ale nie przyszło mi do głowy, że ten rom po prostu nie był wypakowany całkowicie. Myślałem że .tar to rozszerzenie pliku obrazu itp. Co ciekawe sądziłem, ze programy typu 7-zip powinny być odpowiedniejsze do takich rzeczy niz windowsowa komercja typu winrar.
Acid Posted January 25, 2015 Author Posted January 25, 2015 Są. Przecież na moim linuxie mam pakiet p7zip i też czasem tar.gz muszę rozpakować podwójnie. Zresztą przy 7zip jest skojarzenie kontenera zip z tym rozszerzeniem to widać ze jest drugi zip. Wysłane z MI4
skay77 Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 witam nie wiem czy jest tak u Was ,mianowicie odpalam telefon jest napis mi.com nastepnie okolo 1-2 sekundy pojawia cos niebieskiego oczywiscie zanika mi.com i za chwile mi.com znowu jest i telefon sie bootuje zrobilem flash ale nadal to jest moze 3ba go totanie wyczyscic i problem zginie flash_all.bat moze pomoze ??
Endriu Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 "flash_all.bat" czyści wszystko, jest najmocniejszą wersją czyszczenia
skay77 Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) pomoglo najmocniejsza i poradzila sobie z moim problemem ale inni jak czytalem tez mieli problem z botoowaniem .Chyba sie pospieszylem "update zip signature verication failed " musialem pobrac 3razy ,zapomnialem sprawdzic sumy Edited February 8, 2015 by skay77
keiw Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) Gdzie mogę znaleźć listę Rom v6 fastboot? Ostatni do Mi3 pobrałem sobie z linku: http://bigota.d.miui.com/5.2.6/cancro_images_5.2.6_4.4_cn_d562117313.tgz Na: http://en.miui.com/thread-14641-1-1.html - w nazwie wątku już jest "Update Stopped" a ostatni na wykazie to "Mi 3-WCDMA 4.11.21". Edited February 9, 2015 by keiw
keiw Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Mam z linku podanego wyżej ostatnią v6, znaleziona przypadkiem, ale myślałem, że oficjalnie jest gdzieś wykaz.
lucas7911 Posted February 11, 2015 Posted February 11, 2015 (edited) Panowie proszę o radę telefon mam podłączony pod kompa i po uruchomieniu fastboot wg podanej sekwencji pokazuje się MiTu ale nic więcej się nie dzieje gdy trzymam wciśnięty vol- a gdy puszczę to telefon po chwili sam przełącza się w ekran ładowania baterii, na MiFlash nie jest wykrywany Ok problemem chyba była starsza wersja MiFlash , po pobraniu wersji z maja 2014, od razu komputer wykrył podłączony w FastBoot telefon i poprawnie wykonał flashowanie do wersji cancro 14.0, oczywiście po wszystkim zawiesił się na logo MI ale wipe all data załatwił sprawę. Edited February 11, 2015 by lucas7911
Acid Posted February 11, 2015 Author Posted February 11, 2015 Ja używam skryptów z paczki 4.11.21 i zawsze wszystko działa. Choć samego MiFlasha nie używam.
inko2 Posted February 12, 2015 Posted February 12, 2015 przepraszam że tu się przyklejam, wczoraj już pisałem ale chyba mój post został wyrzucony albo nie mogę go znaleźć.. chyba potrzebuję Waszej pomocy.mam mi2s, przeszedłem z ostatniego v5 na obecny v6 (oba nie stabilne) pominąłem flashowanie bo używam macbooka i nie mam windowsa..Efekt jest taki że nie działa wifi i w gmail nie pobiera załączników po danych pakietowych (z tym że ten problem z gmailem miałem już przy ostatnim v5) Macie może jakiś pomysł..? pewnie bez flash się nie obejdzie..? //Post przeniesiony pod właściwy wątek. Pisałem ci na stronie, żebyś udał się tutaj a nie spamował gdzie nie trzeba. Acid.
Acid Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Zrób wipe all w recovery albo uruchom skrypty miflasha .sh z terminala. Masz apple to chyba da się basha odpalić.
inko2 Posted February 12, 2015 Posted February 12, 2015 sorry za spam.. myślałem że jak tu zapytam będzie ok.. Dzięki, spróbuję tak zrobić..
inko2 Posted February 13, 2015 Posted February 13, 2015 Dzięki, wipe all pomogło, sudo apt-get niestety pod Darwinem chyba nie działa, może jest jakaś podobna komenda ale już nie sprawdzałem. To co zauważyłem to w galerii nie działa odtwarzacz filmów ale u kolegi na mi4 jest to samo, może kolejna aktualizacja to naprawi. Brakuje mi przełącznika 2g/3g ale pewnie wszystkiego mieć nie można. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Acid Posted February 13, 2015 Author Posted February 13, 2015 Fastboot można znaleźć z innych miejsc. Nie trzeba apt. Potem sam skrypt sh uruchamiasz normalnie z terminala. Wysłane z MI4
korno Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 (edited) Witam. Nie wykrywa mi telefonu w MiFlash. Komputer widzi go, tylko jak przejdę do Fastboota to nie jest widziany przez program. Co zrobić z tym fantem? P.S. Używam windowsa 8,1. Edited February 18, 2015 by korno
brazil Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Witam, Głupie pytanie ale nigdzie nie mogłem doczytać się takiej informacji. Czy mi2s wymaga miflash przy przejściu z v5 do v6? Czy wystarczy tylko aktualizacja do ostatniej wersji v5 i następnie v6?
Acid Posted February 19, 2015 Author Posted February 19, 2015 Wystarczy przeczytać każdy post z MIUI na MIUIPolska.pl. Wysłano z MI Note
brazil Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) Dzięki za odpowiedź, ale nie pytałem gdzie znaleźć tą informację. Znalezłem instrukcję dla MI2/MI2A i nie wiem czy dotyczy MI2S: http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/ "W przypadku MI2/MI2A wymagany jest MiFlash przed przejściem na MIUI 6." Póżniej znalazłem info o MI2/MI2S, ale wątek doś stary: http://miuipolska.pl/forum/topic/3644-miuipolska-v6-4919-dla-mi2/ więc nie wiem czy coś się nie zmieniło od tego czasu. Edited February 19, 2015 by brazil
Acid Posted February 19, 2015 Author Posted February 19, 2015 Ok ale w każdym poście na MIUIPolska jest stosowny odnośnik jak zainstalować v6 na Mi2. Wysłano z MI Note
brazil Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Nie orientuję się w wersjach tego telefonu ale z różnych wpisów różnie to wynika raz piszecie MI2/MI2A a raz MI2/MI2S - z tego co się orientuję(a orientuję się bardzoe słabo) to były trzy wersje MI2/MI2A/MI2S Więc nadal nie wiem, a jedynie się mogę domyślać że na MI2S też MiFlash jest potrzebny. Jeszcze raz dziękuję.
korno Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Włączam telefon w trybie fastboot i podłączam do komputera. Ale aplikacja miflash nie widzi go. Co zrobić? Wina sterowników? Windowsa 8.1? Oprogramowania? Przewód widzi go podłączeniu normalnie do komputera.
Numb Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Nie orientuję się w wersjach tego telefonu ale z różnych wpisów różnie to wynika raz piszecie MI2/MI2A a raz MI2/MI2S - z tego co się orientuję(a orientuję się bardzoe słabo) to były trzy wersje MI2/MI2A/MI2S Więc nadal nie wiem, a jedynie się mogę domyślać że na MI2S też MiFlash jest potrzebny. Jeszcze raz dziękuję. Mi2 i Mi2S to jest praktycznie to samo, tylko S jest bardziej podkręcony. Mi2A to natomiast inny smartfon, SoC dwurdzeniowy, NFC itp. Podobieństwa kończą się na tym, że oba mają 2 w nazwie i podobne ROMy pod względem aktualności.
lucas7911 Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 A jaką wersję MiFlash używasz bo u mnie nie widział na wcześniejszych , a dopiero na wersji MiPhone20140509 bez problemu się połączył
mrosi Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 (edited) Dobra... Kupuję Mi3... Stwierdziłem, że nie będę dopłacał do LTE w Mi4. Nieważne... Kupię w SpeMall, które nie jest na czarnej liście DHL jak iBuyGoy Też nieważne... Pytanie: SpeMall wali jakieś dziwne, swoje ROMy, więc fona trzeba zresetować. Rozumiem, że flash pamięci robimy jak w pierwszym poście i instalujemy ROM Fastboot. A co z ROMem MIUI Polska? Edited February 24, 2015 by mrosi
mrosi Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Też MiFlashem? Czy tak jak w Note wrzucamy do pamięci i aktualizujemy? Bo tego już w pierwszym poście nie ma...
keiw Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 (edited) A masz polski rom fastboot? PL już "normalnie". Edited February 24, 2015 by keiw
mrosi Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 na razie nie mam jeszcze telefonu , ale wolę się przygotować. Ściągnąłem sobie pierwszy z listy dla Mi3 ROM Fastboot ze stronki w pierwszym poście (cancro 4.11.21 4.4) i ROM MIUI Polska v6 (też cancro, ostatni). Jeśli dobrze zrozumiałem, to ROM FastBoot instalujemy MiFlashem. Tylko nie wiem jak potem z polskim ROMem. Domyślam się, że ROM i ROM Fastboot to dwie różne rzeczy?
Recommended Posts