Pesgenu

[PROBLEM] failed to mount /system na Xiaomi Note 3

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze!
Podczas mieszkania w Chinach kupiłem dla matki telefon Xiaomi Note 3. Telefon jednakowoż miał do dyspozycji kilka języków z czego żaden nie był przez moją rodzicielkę znany. Odpowiedzią po pilnym przestudiuwaniu forów okazała się instalacja polskiego Miui, do czego przystąpiłem. 
https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ - używałem tego poradnika.
Wszystko szło jak po maśle, aż do ostatniego punktu, który jest wyjątkowo niejasno opisany. 
Po instalacji polskiego ROMu telefon właczał się dobre 10 minut, po czym włączył stary system. Zrestowałem go, to samo. Ponownie wszedłem w TWRP i chciałem go rebootnąć z tego poziomu, ale podaje mi komunikat "No OS installed! Are you sure you wish to reboot?" - Co mnie zaniepokoiło. 
Usiłowałem po raz kolejny zainstalować ROM aczkolwiek podaje mi komunikat "failed to mount /system (invalid argument)".
Wyczytałem gdzieś poradę że powinienem wejść w Wipe i tam zamienić plik systemowy na FAT. Nie znalazłem jednak tej porady na sprawdzonej stronie, wobec czego boję się uszkodzenia systemu. 
Proszę o rozsądną poradę, nie jestem regularnym użytkownikiem Androida i jestem zaniepokojony że mogę telefon zwyczajnie zbrickować.

PS: Forum naturalnie przeszukałem, wyszukiwarka pozostaje głucha na mój problem.

Edited by Pesgenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób tak: wejdz ponownie w twrp, nastepnie - wipe- format data ( wpisujesz yes i przesuwasz suwak), jak skończy(nie może być żadnego napisu na czerwono, jakby był powtarzasz po reboocie całą procedure jeszcze raz), wracasz do głównego menu twrp, wybierasz reboot, nastepnie recovery i czekasz aż sie włączy.Po wlaczenie instalujesz jeszcze raz rom i powinno być dobrze.

Edited by dd4422
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Cały czas przy wykonywaniu wipe'u wyskakuje o takie o

26551850_1732480266791865_1628652939_n.thumb.jpg.f32a3f8b7551fc95d0ea29a336b7c75b.jpg

 

Przy czym przy próbie przerzucenia ROMu do telefonu, zawsze odrzuca plik "system.new"

Edited by Pesgenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak, w twrp główne menu -mount, zaznacz system a na dole mount system partition read- only powinno być odznaczone.Po zrobieniu tego sprobuj jaszcze raz wgrać.Rom wrzucasz w formacie zip(nie rozpakowany)?

Pokaż log w trakcie wgrywania romu

Edited by dd4422

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre, wieści - problem z /systemem faktycznie zniknął. Znaczy, sprawa przesuwa się do przodu.

Gorzej, że dalej nie mogę wgrać romu - przy kopiowaniu cały czas zacina się przy koncówce, odmawiając wgrania system.new.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wgrywasz rozpakowaną paczkę czy spakowaną? jak rozpakowaną to wgrywasz spakowaną, zipa z MIUIPolska się nie rozpakowuje.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.