Pesgenu Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 (edited) Szanowni Forumowicze! Podczas mieszkania w Chinach kupiłem dla matki telefon Xiaomi Note 3. Telefon jednakowoż miał do dyspozycji kilka języków z czego żaden nie był przez moją rodzicielkę znany. Odpowiedzią po pilnym przestudiuwaniu forów okazała się instalacja polskiego Miui, do czego przystąpiłem. https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ - używałem tego poradnika. Wszystko szło jak po maśle, aż do ostatniego punktu, który jest wyjątkowo niejasno opisany. Po instalacji polskiego ROMu telefon właczał się dobre 10 minut, po czym włączył stary system. Zrestowałem go, to samo. Ponownie wszedłem w TWRP i chciałem go rebootnąć z tego poziomu, ale podaje mi komunikat "No OS installed! Are you sure you wish to reboot?" - Co mnie zaniepokoiło. Usiłowałem po raz kolejny zainstalować ROM aczkolwiek podaje mi komunikat "failed to mount /system (invalid argument)". Wyczytałem gdzieś poradę że powinienem wejść w Wipe i tam zamienić plik systemowy na FAT. Nie znalazłem jednak tej porady na sprawdzonej stronie, wobec czego boję się uszkodzenia systemu. Proszę o rozsądną poradę, nie jestem regularnym użytkownikiem Androida i jestem zaniepokojony że mogę telefon zwyczajnie zbrickować. PS: Forum naturalnie przeszukałem, wyszukiwarka pozostaje głucha na mój problem. Edited January 4, 2018 by Pesgenu Link to comment Share on other sites More sharing options...
dd4422 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 (edited) Zrób tak: wejdz ponownie w twrp, nastepnie - wipe- format data ( wpisujesz yes i przesuwasz suwak), jak skończy(nie może być żadnego napisu na czerwono, jakby był powtarzasz po reboocie całą procedure jeszcze raz), wracasz do głównego menu twrp, wybierasz reboot, nastepnie recovery i czekasz aż sie włączy.Po wlaczenie instalujesz jeszcze raz rom i powinno być dobrze. Edited January 4, 2018 by dd4422 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pesgenu Posted January 4, 2018 Author Share Posted January 4, 2018 (edited) Dzięki wielkie za odpowiedź. Cały czas przy wykonywaniu wipe'u wyskakuje o takie o Przy czym przy próbie przerzucenia ROMu do telefonu, zawsze odrzuca plik "system.new" Edited January 4, 2018 by Pesgenu Link to comment Share on other sites More sharing options...
dd4422 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 (edited) To tak, w twrp główne menu -mount, zaznacz system a na dole mount system partition read- only powinno być odznaczone.Po zrobieniu tego sprobuj jaszcze raz wgrać.Rom wrzucasz w formacie zip(nie rozpakowany)? Pokaż log w trakcie wgrywania romu Edited January 4, 2018 by dd4422 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pesgenu Posted January 4, 2018 Author Share Posted January 4, 2018 Dobre, wieści - problem z /systemem faktycznie zniknął. Znaczy, sprawa przesuwa się do przodu. Gorzej, że dalej nie mogę wgrać romu - przy kopiowaniu cały czas zacina się przy koncówce, odmawiając wgrania system.new. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dd4422 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Daj zrzut z tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Wgrywasz rozpakowaną paczkę czy spakowaną? jak rozpakowaną to wgrywasz spakowaną, zipa z MIUIPolska się nie rozpakowuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pesgenu Posted January 4, 2018 Author Share Posted January 4, 2018 ....Łał. Nie wiedziałem o tym. Dzięki wielkie, teraz działa. Suckesywnie zainstalowałem rom! Dziękuję za pomoc! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts